2007-11-21

Lazactatár – ünnepi előétel

A hétvégi nagycsarnokos halvásárlás egyik tervezetten felüli szerzeménye ez a lazac volt. Igazából valami egyszerű "egybenhalat" szerettem volna venni, hogy ebédre megsüssem. Vettem is erre a célra pisztrángot, de valahogy hazajött vele, mint már mondtam a lazac, plusz egy kis garnéla, és egy szép vastagszelet vöröshúsú tonhal is. Mentségemre szóljon, régen vettem halat.
A lazac annyira szép friss volt, hogy úgy véltem, vétek lenne megsütni, inkább nyersen támadt rá gusztusom. Így rögtönöztem gyorsan ezt a lazactatárt. Még sosem ettem ilyet, de annyira finom lett, hogy dec. 25-én, hideg előételként része lesz az ünnepi ebédnek. A 80-on felüli nagyszülőkre való tekintettel azt majd inkább füstöltlazacból fogom készíteni. Aki nem rajong annyira a nyers hal evésért, szintén tegye ezt, azonban szerintem ilyenkor egy kis kapribogyót kell adni a halhoz. Az jobban kiegészíti az erőteljesebb, füstölt hal ízt.
A nyers verziót finoman fűszerezzük, hogy a hal domináns maradjon. Én a kaporlevélhez formailag kicsit hasonló, édeskömény levelet kevertem a tatárba. Az édeskömény enyhén mentás íze nagyon szépen harmonizál a lazachússal. A tatárt pirítósra kentük, és vajban párolt édesköményt ettünk hozzá.

Hozzávalók: 20 dkg friss lazacfilé, olivaolaj, frissen őrölt bors, citromlé, édeskömény levél

1. A lazacfilét szabadítsuk meg a bőrétől, késsel pépesítsük a húst. Kb. mintha darálóval aprítottuk volna. Hagyja agát könnyen trancsírozni
2. Ízesítsük olajjal, borssal, citromlével és a felaprított édeskömény levelekkel
3. Személyenként formázzunk belőle egy-egy szép kupacot, amit tetszés szerint díszítünk.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igeeeeen! Három hete kacérkodom ilyesmivel, egy könyvtárnyi receptet elolvastam, tegnap előtt egy tanfolyamon beszéltem egy séffel, aki megnyugtaott az elképzeléseimről, erre itt van, Te megcsinálod. Nincs tovább halogatás, belevágok.

Gabojsza írta...

De kár, hogy nem 2 nappal korábban írtad meg, akkor még lett volna miből megcsinálnom...Naaagyon jól hangzik:-)

Névtelen írta...

Tudom,hogy ez nem a reklám helye,de elárulnád,hogy hol veszed a friss tengeri herkentyüket?Mármint a csarnokon belül.Gondolom van egy csalhatatlan halas akinek valóban friss cucca van..............

Névtelen írta...

Ja!Cserébe egy tipp!A Metroban Isteni Olasz Szalámik és sonkák vannak,ma voltam ott.4-500kilója,bár az összetevőket nem olvastam el ,csak azt,hogy tényleg olaszorságból hozzák.

Dolce Vita írta...

Az alagsorban a leghátsó beugróban lévő halashoz érkezik hétfőn (?), szerdán, pénteken friss hal. Sokféle, tengeri halakhoz mérten nagyon jó áron. Pl szép nagy garnéla. fej nélkül (ezt én sajnálom, mert alaplevet szoktam belőle főzni) 3600 Ft

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin