2009-09-03

Rémálom Update

Újabb termék, amely bekerült az Eszed-E rovatba. Az Update1 márkanevű péksüteményről ezt olvashatjuk a termék honlapján: "A Norbi Update-1-es karcsúság kenyér egyedülálló minőségével kiemelkedik a többi kenyér közül. Alacsony szénhidrát és magas rosttartalma miatt a fehér lisztből készült magas szénhidrát- és alacsony rosttartalmú élelmiszerekkel szemben nem emeli meg gyorsan és nagymértékben a vércukorszintet, élettani hatása rendkívül kedvező, fogyasztásával emelhetjük rostbevitelünk. A rostdúsabb táplálkozás elősegíti a daganatos betegségek és az elhízás megelőzését is valamint a salakanyagok eltávolítását is gyorsítja."
Ez után következnek az összetevők, ezt nem írom be, olyan hosszú a lista, inkább lefotóztam.
Kétségtelen, hogy Norbi és felesége sokat tesz az egészséges életmód hirdetéséért, azonban ezt a szerintük mozgással és a szénhidrátmentes étrenddel el is lehet érni . Adalékanyag, méreganyag az smafu.
A teremék, amit egészségesként hirdetnek, szerintem borzalom, ennyi adalékanyagot még talán a hipermarketek "pékségeiben" előállított kenyerek sem tartalmaznak. Szerintem számukra is jó üzleti lehetőség lenne egy adalékanyag-mentes szortiment bevezetése, rájuk talán felfigyelne a tömeg.
A termék szavatossága 2 hete lejárt, csak most volt időm lefotózni. A zacskóból kibontva (1 hónapja vettem) enyhe savanykás szagon kívül semmi zavaró tényezőt nem tapasztaltam rajta. Olyan puha, mintha ma reggel sült volna. Eszembe jutott róla a Super size me dvd-jének extrái között található kísérlet, meddig bírja egy sarki büfés hamburger és sültkrumli és a mekis. A hagyományos éttermi krumpli és hamburger hamar megadta magát, a mekis sültkrumpli 10 héttel később is úgy nézett ki, mint ami előző nap sült.
(((összehasonlítottam az energiatartalmát egy másik kenyérrel, amely itthon volt: az update-é 240 kcal/100 gr, a sokmagos barnáé 187 kcal/100 gr. Igaz a szénhidrát alacsonyabb volt az update-ben, de szerintem az összkalória fontosabb mutató)))

Itt az útmutató, hogyan készítsünk otthon kb. 15 perc alatt pizzatésztát

Kapcsolódó cikk: egyik olvasóm kommentben hívta fel a figyelmet egy jó írásra, amely a NOL-on jelent meg és a magyar mezőgazdaságról, élelmiszeriparról szól. Általában nem vagyok egy véleményen Uj Péterrel (bár mostanában egyre gyakrabban ír olyat, amiben sok igazság van, amit én eddig tudtam, ő meg csak most jött rá), de most teljesen egyet tudok érteni vele.

75 megjegyzés:

lorien írta...

Őszintén szólva Norbit egy pénzéhes mitugrásznak tartom - erősen cenzúrázott vélemény, hogy elbírja a nyomdafestéket.
Egyáltalán nem isé rtem, hogy miért vetted meg :)

Az meg ordas hazugság, hogy kevesebb szénhidrát van benne, mert a kalóriatartalma alapján egyértelműen nincs benne kevesebb, esetleg csak kedvezőbb a GI indexe. Az is óriási hazugság, hogy ha diétázol, kevesebb szénhidrátot kell enned. A tudomány és a dietetika mai állasa szerint még a cukorbetegek napi energifelvételének a fele is szénhidrátokból kell származni, ami egyébként semmiben sem különbözik a ma egészségesnek elfogadott étrendtől.
Persze egyátalán nem mindegy, milyen szénhidrátokról van szó, és itt szintén bejön a GI index. E-szerek halmozott beviteléről pedig a tudomány nem ír :)
Ezt a szart Norbinak kéne enni nap mint nap, megint kinyílt a bicska a zsebemben :)

Aliz írta...

A másik az édesítőszer vs cukor. Az egyik természetes a másik teli van mesterséges anyagokkal (ha jól sejtem). 2 kávéskanál cukor pedig nem hizlal olyan sokat, ha meg mégis, inkább plusz pár deka, mint bármilyen daganatos betegség lehetősége, nem?

Off: képzeld Krisztina, most voltam hosszabb időt először Olaszorszában, oda vagyok meg vissza. Hiába kicsit eltájolták a születésünk helyét... ;-)
Eddig is szerettem a blogod, de mostmár sokkal jobban is értelek.

starfi írta...

ó jajj.

az megvan ugye, hogy rubint réka szeme nem kopog, hanem becsönget? :D

(bocs.)

Dolce Vita írta...

Lorien!

Jaj, nem gondolod, hogy megettem! Főleg, hogy még a szavatossága is lejárt : ) ment a kukába. azért áldoztam rá 300 ft-t, hogy bemutathassam.

én inkább azt mondom, jó az üzleti érzéke, az alapján, hogy sok helyen jelen van, mert igazán nem követem, miket csinálnak. De ha vki az egészséges életért kampányol, figyeljen erre is!!! mert ez a termék botrány!

Aliz!

jogos kérdés. de először is minek bele cukor vagy édesítő???? mézet szoktam tenni a pizzatésztához állítólag jobban dolgozik tőle az élesztő. De ha sokáig kelesztem nem teszem bele, ahogy DNK-ba, kovászos kenyerekbe se. Borzasztó, hogy a cukor, mint a leggyakoribb adalékanyag. Amúgy egyértelmű inkább fehércukor, mint aszpartám.
Merre jártál?

Dolce Vita írta...

Starfokker
az agyam sehol, nem esik le, még gondolkozom rajta 5 percet, ha addig sem jelentkezem

Reni írta...

még sosem fogtam a kezemben ezt a "terméket", sőt még rá sem néztem soha, de így, hogy elolvastam a hozzávalókat, csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy te atyavilág!

"saját levében" írta...

Tavaly én is szemeztem egy zacskó update zsemlemorzsával, amin kb. tíz sorban sorolták fel az összetevőket. Nem vettem meg, mert úgy gondoltam egy poén nem ér meg 800 Ft-ot. Mert annyi volt.

starfokker: :))

Névtelen írta...

Jujjj :)
Elvből meg sem vennék előre elkészített pizzatésztát!
Borzalmas amit beletesznek egyes élelmiszereknek látszó "tárgyba", és az a legborzasztóbb hogy van aki ezt beveszi és megeszi...
Szánalmas ez a Norbi fiú, hogy ehhez a "szar"-hoz a nevét adta!

További szép napot!

Dolce Vita írta...

én ma nagyon nyomi vagyok, még mindig nem esett le...

Ági, aki főz írta...

Hű, de durva. Azt még megértem, hogy valaki nem áll neki gyúrni tésztát, de minek így tönkretenni egy egyszerű dolgot, ami alapból max. 4-5 hozzávalóból áll????

A Norbi meg azt hiszem itt nem sok dicséretet fog kapni. És most tényleg urinő voltam.

Unknown írta...

DV: Grado-ban. De már nagyon vágyom délebbre is. Ettől függetlenül minden kedves volt és közvetlen. Biztos más hosszabb távon velük/köztük élni, de én meg lettem győzve. ;-) Megőriztünk néhány dolgot az emlékezetünkben, hogy mit is kéne másképp csinálni itthon (elég csak az emberek hozzáállására gondolni...).

Aliz

sos_glutén írta...

Nyugi Kriszta, nem csak Te vagy "nyomi" ma... Én az iménti hsz-em a végén egy laza mozdulattal elküldés helyett töröltem...
Csak annyi volt benne, hogy sztem elég szomorú hogy az emberek mit meg nem vesznek ill. esznek azért, hogy majd attól karcsúbbak legyenek. Nem is értem, hogy hogy fér össze a Norbi filozófiájával ez a termék :-( Ha már egyszer olyan helyzetben van, hogy odafigyelnek rá és adnak a véleményére, akkor igazán áldozhatna valamit az egészséges étkezés (azaz jóval kevesebb E) oltárán is.
Persze lehet, hogy akkor nem lenne az Update-ben semmi biznisz, hisz kiderülne az, amit nagyanyáink még alapból tudtak: az a legjobb, amit a természet a'la natur ad nekünk. Minden más csak csinosan csomagolt ámítás, -szerű, -ízű kaja.
De sztem a legszomorúbb az, hogy már alig-alig lehet ezeket kikerülni.
Vera

starfi írta...

dolce, nézz meg egy fotót róla, kapcsold hozzá az állandó update-fogyókúrát, és akkor le fog esni:)))

Dolce Vita írta...

Az a durva az egészben, hogy hogyan mer valaki egészséges életmódról beszélni, ha ilyen termékhez adja a nevét, sőt egészségesnek hirdeti! Elbeszélgetnék vele erről...

a termék amúgy vicces, kevesebb kalória van benne, mint az átlag termékben, de a sok lusta, kövér emberrel (bocsánat) meg elhitetik amit hallani akarnak, hogy ebből ehet nyugodtan, nem fog tőle hízni

sos_glutén írta...

Egy kis olvasmány az E-rengetegben való eligazodáshoz:

http://www.e-szamok.hu/attekinto

mamaka írta...

starfokker: ciki vagy nem , de bevallom, hogy nekem még az extra segítséggel sem esett le a 20fillér/penny.
Egy átlagos hétvégi bevásárlás órákig tart, mert már alig találok adalékanyagoktól részben vagy teljesen mentes élelmiszert a polcokon, viszont elszörnyedve látom, hogy a leakciózott műhúst, műszalámit meg még mittudoménmit mennyien veszik egymást félrelökve. Persze aki bebukta a hitelt, az nyilván nem engedheti meg a drágább de jobb minőséget. Ugyanakkor azt gondolom, hogy még mindig jobb tescos csirkét otthon bepanírozni és kisütni, mint a mélyhűtött csibefalatokat megvenni. Mondja erre az egyik tévéműsor, hogy az édesanyák a gyorsaság és a kényelem miatt készítenek ilyesmit a gyerekeiknek. Valóban nehéz dolgozó anyának lenni, mert az embernek sok mindenre nem jut ideje, de ha a gyerekeim egészségére nincs időm, akkor mire van?

Lekvároskukta írta...

DV, nemrég direkt megnéztem egy Norbi termék hátulján az összetevőket, és ki is akadtam rendesen.
Vicc ez az egész!
Starfokker :-)

Veronika írta...

Kriszta, egy kicsit reklámoztalak egy egészséges-életmód blogon, ugye nem baj? :-)

Itt:
http://antalvali.com/hirek/remalom_update?evp=56

Már régen akartam mondani így fotós szemmel, hogy nagyon szépek a fotóid! :-))

Veronika

Névtelen írta...

Jézusom, ki az a barom, aki előregyártott pizzatésztát vesz (most mindegy éppen, hogy Norbi-félét vagy sem)? Két lapnyi, cirka 150-200 grammos csomagolt/tartósított pizzalap árából minimum 1,5 kilónyit készíthet otthon, cirka fél óra alatt. Olyat, amilyent ő szeretne, állományjavítók és tartósítószerek nélkül.
A Norbi-féle termékeket meg nagy ívben kerülöm az üzletekben. Bár én is megnéztem az összetevőket, meg a kalóriákat. És volt, hogy hangosan röhögtem. A Győri Édeses Jóreggelt kekszutánzata, több tartósítószert tartalmaz, mint amiről koppintotta, kalóriában meg nagyjából ugyanannyit. Az ára meg ...

Veronika írta...

Legenda-e vagy sem, de egyik ismerősöm fültanúja volt egy jelenetnek, melyben Norbi marketingese bement az xy élelmiszergyártó cég vezetőségéhez, és feltette a kérdést, hogy melyik termékük nem fogy a boltok polcairól? Hát ez meg az. Nos, akkor arra rátesszük a Norbi emblémát... És az összetevők? Kérdezi tétován a cég főnöke... Az nem érdekes - válaszolta Norbi marketingese...
No comment.

Moha írta...

Ebben szerintem az a legszörnyűbb,hogy bevallásuk szerint ők otthon így esznek,tehát a gyerekeiket is ezekkel az adalékokkal tömik naponta. Lehet,hogy kövérek nem lesznek,de egészségesek sem hosszú távon!!

sos_glutén írta...

Hmmm.... azért megnézném én a Norbit és a Rékát, hogy ilyenekkel tömik nap mint nap a gyerekeiket. Pláne, ha tényleg úgy megy, ahogy azt Veronika írta (no és miért is ne menne úgy?).
Sztem ideje lenne gátat szabni az ilyen és ehhez hasonló népbutításnak. Legyen végre egy logo, ami megkülönbözteti a valóban egészséges, felesleges adalékoktól mentes élelmiszereket a sok bóvlitól. Kezdjük már el népszerűsíteni a (nagyjából) E mentes élelmiszereket is! Mert iszonyú macerás nagyítóval közlekedni a boltban és a cimkéket böngészni. Ja persze lehet hogy ezután meg majd az ilyen logojú termékeket keresnénk nagyítóval, mert annyira kevés van belőlük? :-)

Bisztrókonyha írta...

Véleményem szerint sajnos Magyarországon a logo se válna be..Addig nem,amíg a "bio bizottságot" is egy kis pálinkával meg lehet győzni.Kertész vagyok,nem csak úgy beszélek-sajnos.A magyar termelőben benne van(az átlagban; tisztelet a kivételnek),hogy tömegárut termelljen,kevés ráfordítással,sok-sok pénzért. A hatóságok hol gátat szabnak a minőségi termesztésnek, hol pedig elég egy kis kenőpénz és minden ok. Lásd az egyik magyar tész. Magyar a paprika? Persze. Mert jött Dél-Amerikából,csak itthon átcsomagoltuk.Pedig a tész lényege pont a hazaiak tömörítése lenne...
Az élelmiszer adalékokról meg tudjátok mit tanítanak az egyetemeken (hallottam,tanultam,személyes tapasztalat)?! Hogy ahhoz,hogy az áru eladható minőségű és kívánatos legyen,kellenek. de hát ezek nem mérgek! Meg van szabva a határérétkük! Jaaaaaa... Végül is a DDT se veszélyes,csak egyszerűen nem bomlik le..
Még egy szót a bioról és a növényvédőszerekről. Egyszerűen vannak olyan termények,amiket nem lehet bio módon termeszteni. Mert a búza fuzáriumos lesz, az almamoly elviszi az egész termést. A lényeg a térben és időben okszerű módon és célzottan végzett növényvédelem.
Norbiról meg csak annyit,hogy valami egészségügyi világdíjat nyert. Vagy mi a szösz. Hát neki annyira jó! A kövér embereknek segít! (cinikus voltam) Ha valaki túlsúlyos,akkor szemetet kell ennie?! Én se vagyok nádszál..De akkor csak 1 szelet kenyér,de az minőségi..
Hosszú voltm. Bocsánat.

Bisztrókonyha írta...

Nem akarok okoskodni,de pont most megy egy műsor a Spekrumon,ami az adalékanyagokról szól. Pl. az ételszínezék hiperaktivitást okoz a gyerekeknél...Koordinációs zavar és önkontroll hiánya. Elgondolkodtató...

sára írta...

Már ránézésre el lehet tőle szaladni!!!! (Lehet, hogy ezért fogyaszt?) Azért a "nép" szegénységi bizonyítványa, hogy ebből-ettől milliárdossá lehet válni....

L.Krisztina írta...

Norbi filozófiája csak a "mindig legyek a címlapon". Az egészséges ételekről pedig nem tud semmit. Én elhiszem hogy tud edzéseket levezényelni csak be kéne látni,hogy ő sem tud mindent. Csak kíváncsi lennék a saját gyerekeinek is ezt a sz.... adja ? Bár tudom nem diétás én most sütöttem a srácoknak tízóraira egy kis muffint. Lehet, hogy sok benne a szénhidrát, de hogy E nincs benne az biztos.

trinity írta...

Jajj, de jó, hogy felvetetted ezt a témát,annyira bosszant az egész "Norbi jelenség"....
Hihetetlen, hogy -mindkét értelemben-mit meg nem lehet etetni a jónéppel....Sokszor elgondolkodom, hogy ennyire jó a reklámja, vagy ennyire vakok az emberek, mikor nem nézik azt a rahedli mennyiségű műanyagot, amit teljesen irreális áron megvesznek és megesznek??????

Még valami: a nagylányom inzulinrezisztens, ily módon sokat tudok a cukorbetegségről, mert ez egy hasonló állapot, hasonló diétát igényel. Írta már valaki és csak megerősíthetem, hogy bizony akár fogyókúra mellett is szükséges bizonyos szénhidrát mennyiség bevitel-igaz, az valóban nem mindegy, hogy milyen szénhidrátról van szó... De ez Norbi termék nélkül is kiválóan megoldható!

Iszonyú ezt látni, mivel ráadásul szakmámba vág -(szigorlatoztam táplálkozástanból)-, hogy tájékozatlan embereket micsoda egészségtelen módon próbálnak lefogyasztani...
Szerintem rettenetes károkat okoz, a fejekben és az egészségben egyaránt.

Névtelen írta...

Egyszer vettem egy update-s üdítőt, még zsenge lány koromban,amikor azt hittem na ez biztosan nem hízlal. Mivel gondoltam mi az a 1,5 l folyadék a nap folyamán szépen bekrtyolgattam. Másnapra rosszul voltam, és az arcom tele lett kiütéssel, majd pattanással. Soha többet nem vagyok hajlandó semmi olyat venni,amit ez a két ember állíttat elő. Rengeteget keresnek másokon, és ez eleve nem tetszik. Azon kívül hiteltelenek is. Én továbbra sem fogom fel, hogy miért jó az édesítő szer egészséges embernek. Én inkább a barnacukor mellett teszem le a voksom, és ugyan nem updatezek, szülés után mégis le tudtam fogyni. És azzal a maradék 3 kg-mal is megküzdök pdate pizzatészta és társai nélkül is.Ebben biztos vagyok.

Piszke írta...

Az elhízást egy módon van értelme megakadályozmi: fegyelmezetten kell enni az esetek 98%-ában (sajnos minél idősebb vagy, annál kevesebbet) és mozogni kell. Ennyi.
Teljesen felesleges és értelmetlen "diétás" cuccokra pénzt költeni.

L.Krisztina írta...

Megmutattam páromnak a hozzávalók listáját, ő meg valamilyen prospektusból át böngészte a és lefordította az E számokat. Tényleg szörnyű, csak egy kérdés E 516 GIPSZ az meg minek bele nem értem ????????

Unknown írta...

Sohasem tudtam megérteni, hogy miért kell kész pizzatésztát venni, s miért nem lehet otthon gyúrni. Ez az egyik legjobb példa olyan élelmiszerre, ami otthon frissen készítve jóval olcsóbb, mint boltban készen vásárolva - s mellesleg sokkal finomabb is. Norbi is biztos örülne a tésztagyúrás során elégetett kalóriáknak ;) A kis kocka élesztő szinte ingyen van, a liszt pedig nem egy drága élelmiszer.

Nem tudom, feltűnt-e valakinek, vagy csak én nem tudok olvasni, de mintha a "Locarb Choice kenyér lisztkeverék" szögletes zárójele nem záródna be (közben van egy margarinos és kovászos zárójel is, az véget ér valahol). Az is hihetetlen, hogy a búzaliszt csak 5. helyen szerepel ebben a "lisztkeverékben" ;) Ha ez nem motivál valakit arra, hogy otthon gyúrja a saját tésztáját, akkor nem értem...

Norbihoz no comment - sose vettem semmilyen terméket sem tőle. Van egyáltalán valami friss gyümölcsös vagy zöldséges terméke? Egy ideje olyan fénykép járta a mailes postafiókokat, melyen Norbi autója látható - mozgássérült igazolvánnyal.

Dolce Vita írta...

Nem jellemző, hogy zöldséget, gyümölcsöt hirdetne. Jelemzően kekszeket, tésztákat, müzlit, üditőt hirdet. Az update péktermék egyszerű marketing áru: óriási lenne a paci kereslet olyan péktermékre, ami nem hízlal. A lusta, valóban fogyni nem akaró, akaratgyenge embereknek ez kell, zabálj bátran, nem hízol tőle. Gipsz? uram, atyám! menjenek a büdös fenébe, kompletten a ceres pékséggel együtt, akiknek a bio termékei is tele vannak mindenfélével.

Szerintem pizzatésztát sajnos sokan vesznek készen, pedig tényleg 10 perc és csak frissen finom. Bár aki megveszi, fogalma sincs, milyennek kell lennie a pizzának. Rak rá otthon, löncshúst, kukoricát, babot, csülköt, ananászt, Gombát (azt az egyet, amit ismer), műsajtot, aranyfácánt, aztán zsutty be a sütőbe. (bocs a kifigurázásért)

Talán a slow foodosok indíthatnának olyan kezdeményezést, hogy a jó alapanyagokból, hagyományos módon előállított termékeket jelölni lehetne, megkönnyítve a vásárlást. De ez sajnos még annyira nem tart sehol...

Anna!
Lógok még egy kávéval! Itthon vagy már?

Anita írta...

Jelenleg külföldön élek. Olvastam Norbinak a legutolsó könyvét, és tényleg érdekes ez a “Norbi-jelenség”. Most kitalált még 2 új update kódot. Az egyik a 4-es, amely olyan ételeket tartalmaz, amiket soha senkinek nem ajánl. Ezek nagy része olyan étel, amiket biztos vagyok benne, hogy ti se vennétek meg soha, mert pont ebbe a rovatba valók. Ez a lépése nagyon szimpatikus volt nekem, de persze akkor el is gondolkodtató, hogy az ő készételei, amik hűtést sem igényelnek, vajon miből készülnek? Gondoltam is rá, hogy majd megnézem párnak otthon a címkéjét. Hát most már nem kell! :) Ha valaki követi is Norbi módszerét, az inkább tegye úgy, hogy ne emelje le kényelmesen a polcról a termékeit, hanem készítse el maga a megfelelő alapanyagokból! Én nem szégyenlem, de pl. szeretem Réka tornáit. Itthon vagyok a kisfiammal, még futni se tudok eljárni, mert a közelben nem megoldható, uh marad az otthoni torna, és abban kiváló, amit Réka nyújt. A könyvre visszatérve még, ír érdekes népfelrázó dolgokat is, csak arra lennék kíváncsi, hogy ez mennyire jut el azokhoz az emberekhez, akikhez szól.

Más: Tud valaki ajánlani nekem mustár receptet? Ez az egy bolti szósz, amit még használunk, de ebből is szívesebben készítenék sajátot.

L.Krisztina írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
L.Krisztina írta...

Tavaly amikor először találkoztam a gasztroblogokkal pont nálad láttam meg a DN kenyeret kipróbáltam és csoda történt a család egy életre beleszeretett. Azóta csak itthon készült kenyeret és péksütit eszünk. Reggel bekeverem este kisütöm és kész, azóta is mindig hálát rebegünk neked és mindenkinek aki megismertet ezzel a módszerrel.

Mária írta...

Norbiéké a Fornetti is. Ügyes és gátlástalan üzletember, ennyi. Az embereket meg már nagyon régen leszoktatták a marketingesek a gondolkodásról. Az oké, hogy testmozgást hirdetik, az nem, hogy közben meg ilyeneket reklámoznak.
Pizzatésztával én szoktam olyat csinálni, hogy két adagot dagasztok, kelesztek, aztán egy adagot lefagyasztok. Hamar kiolvad, ha ellaptíva teszem be a fagyóba. De ha előre tudom, hogy este esetleg ezt eszünk, reggel átteszem a hűtőbe, estére ott nagyjábók kiolvad. Hamarabb megvan, mintha akár rendelném...

Dolce Vita írta...

Anita!

Én sosem voltam otthon, kazettára tornázós, inkább elmegyek, de az unokatesóm felesége nagyon dicséri, Azt mondja, főleg a comb és fenék erősítésben, formálásban jó.

Mária!

Sztem nem az övéké, hanem egy volt péké. Kb. 2 éve olvastam vele egy riportot a HVG-ben, talán. Aztán lehet, hogy azóta más a tulaj, nem tudom. A fornetti jelenség is megérne pár gondolatot. Aromás, illatosított (vagy szagosított), adalékanyagos szemét. Semmi köze a péktermékekhez. Nagyon szomorú, hogy ez a magyar termék tudott betörni külföldi piacokra is. : (((((((

Dolce Vita írta...

Anita!

Pár éve készítettem mustárt, előkeresem, hogyan.
A link jó ötlet, feltettem

Mária írta...

Én 1-2 éve a zacskókon láttam a képüket. Aztán hallottam, hogy övék a cég. De mindegy is. Az, ha reklámozzák, ugyanolyan felháborító!
Marcsi

Névtelen írta...

Ez a tészta ráadásul még tele van transz-zsírsavakkal is (hidrogénezett növényi olajok)...:-(

Névtelen írta...

Pont ilyen felháborító termék a Vita-féle Korpás kenyér, ami ráadásul "Szívbarát" kenyérként van feltüntetve, mivel csökkentették a sótartalmat és több a rost, de tele van hidrogénezett növényi zsírral....nesze neked szívbarát kenyér, az egész csak beetetés!

Dolce Vita írta...

a Rama is szívbarát : ((((((( sajnos sokan el s hiszik

sos_glutén írta...

Ahogy itt végigolvasgattam a kommenteket az járt a fejemben, hogy valójában kis hazánkban tök mindegy, hogy valami bio, szívbarát, diétás, update, light stb... Ezeket a ma divatos szavakat valakik kitalálták, rábiggyesztik a termékükre és a jónép veszi, mint a cukrot. És meg is tehetik mindezt velünk, hisz nincs leszabályozva rendesen, csak úgy ímmel-ámmal, hogy mikor melyik kifejezést lehet használni. Szóval marketingfogás az egész!

Névtelen írta...

Sziasztok! Én új vagyok még itt, de régi olvasó. Nem szorosan a témához kapcsolódik, amit írni szeretnék, csak belőle következik. Én háztartásbeli vagyok, két óriásnövésű kamasz fiúval és egy óriás férjjel. Nem kövérek, csak nagyok. A srácok két óránként esznek (rosszabb, mint csecsemő korukban). Napi 7-8 órámba telik, az étkezésük megoldása (piac, főzés, csomagolás, előre gondolkozás, előkészítés stb.) Nap, mint nap. Igyekszem minimalizálni "a mű" élelmiszert. Nem tudom hogyan oldanám meg munka mellett. Az az asszonytársam, aki este hétre ér haza, nem tudom hogyan csinálhatná helyesen.
((( Hogy a mustárt is én kotyvasszam, na ne már.)))
Bungics

Ibolya írta...

Remélem azért a legtöbb bio termék megbízható - például a Zöldfarm bio tejtermékekben (inkább ez mint a Danone joghurt), a Piszkei Öko-ban azért megbízom. Sajnos nagyon kevés a jó magyar bio termék. A DM-ben kapható bio termékek sem rosszak, Rossmann-ban, Müllerben, Sparban is van már, jó lenne minél több ilyen...

kernelpanic írta...

hát inkább marad a kis pocakom, de soha többet nem fogok E-s kajákat enni Norbitól.. kipróbáltam régen, amikor indult, le is ment pár kiló, de már benézek a motorháztető mögé is, és soha többet..
amúgy nagyon jó a blog, meg van könyvjelzőzve. :)
ja, és voltam Szardínián 3 hete, persze gasztroturistáskodtam minden nap, még most is könnybe lábad a szemem, ha eszembe jut milyen jó volt.. :)

Dolce Vita írta...

Kernelpanic!

Sardegna nekem eddig kimaradt, de talán első a listán. Most Umbriába készülök. Ugye, hogy bele lehet szeretni ebbe az országba?

Dolce Vita írta...

Ibolya!

Én is sparos bio vásárló vagyok, egy banne a szomorú, hogy mind osztrák termék, támogatnám a hazait, de sokkal drágább

Dolce Vita írta...

Bungics!

szép élet vár rám is. Én eddig úgy képzeltem, hogy csak mennyiségi változást hoz a dolog, nem kettőt kell sütni, hanem tizenkettőt. Rosszul készülök a jövőmre? : )

Szilvi írta...

Sajnos Norbiék úgy gondolják, hogy ezek az adalékanyagok engedélyezett mennyiségben nem ártanak. Érdekes, hogy egyszer ő is beszélt arról, hogy a transzzsírok veszélyesek, a termékei mégis tartalmazzák. Úgy tűnik csak az számára a fontos, hogy a saját lisztje is belekerüljön a termékbe, a többi nem érdekes...

Bisztrókonyha írta...

Szépen gyűlnek a hozzászólások :) Örülök,hogy sokan vagyunk,akik odafigyelnek az apróbetűkre is. A Fornetti nem Norbié,csak egy ideig gyártották az update péksütiket,majd jól összevesztek. Olyan,mint a majonéz,azt meg ugye az Univer csinálja.
A túlsúlyos embernek fel kelle fognia saját érdekében,hogy kevesebbet egyen, 5ször és mozogjon egy keveset. Nem sok szemetet enni...
Dolce! Kávé részemről ok,már itthon vagyok (sajnos...)

Névtelen írta...

Verusch eme hozzászólására: "amit nagyanyáink még alapból tudtak: az a legjobb, amit a természet a'la natur ad nekünk. Minden más csak csinosan csomagolt ámítás, -szerű, -ízű kaja."

Nagyanyáink is már iparilag finomított fehér cukrot és lisztet használtak alapanyagként a sütéshez, főzéshez!

Ennek tudatában viszont már nem helytálló az állítás, hogy a természet a'la natur adja, alapanyagként...

Üdv,
Anna/Catsup

Thyrane írta...

Anyukám vett nekem update somlói galuskát. Miután megettem, akkor láttam meg, hogy jéé, mennyi szöveg van a doboz alján, és kissé ledöbbentem:

Összetevők:ivóvíz, cukrozatlan növényi zsír alapú cukrászati készítmény (ivóvíz 27%, hidrogénezett növényi zsír, frukto-oligoszacharid, édesítőszer: szorbit szirup, emulgeálószerek: zsírsavak mono-és trigliceridjeinek tejsav-észterei, zsírsavak mono-és trigliceridjeinek mono-és diacetil borkősav észtere, szójalecitin, tejfehérje, stabilizátorok: karboxi-metil-cellulóz, diklium-hidrogén-foszfát, szerkezet kialakító: mikrokristályos cellulóz, savanyúságot szabályzó anyag: nátrium-citrát, étkezési só, aroma, színezék: béta-karotin), teljes tojáslé, vanília pudingpor (kukoricakeményítő, étkezési só, színezékek: kinolinsárga, narancssárga S), Lo-Charb Choice sütemény-lisztkeverék (búzaglutén, tömegnövelő szerek: polidextróz, porított cellulózpor, szójafehérje koncentrátum, térfogatnövelő szerek: nátrium-hidrogén-karbonát, dinátrium-difoszfát, csomósodást gátló anyag: mikrokristályos cellulóz), búzaliszt, tejpor, kakaópor, folyékony édesítőszer készítmény (ivóvíz, édesítőszerek, nátrium-ciklamát, nátrium-szacharinát, fruktóz, étkezési sav: citromsav, tartósítószer:szorbinsav, édesítőszer: taumatin), Colco emulgeáló paszta (ivóvíz, emulgeálószerek: zsírsavak mono-és trigliceridjei, zsírsavak poliglicerin-észterei, aroma), 0,4% dió, 0,4% mazsola, étkezési zselatin, tartósítószer: kálium-szorbát, sütőpor (térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, dinátrium-difoszfát, csomósodást gátló anyag: kukoricakeményítő), aromák.

Amúgy finom volt...

Dolce Vita írta...

ez durvább mint a pizzatészta!!! Természetes anyag nem sok van benne. A kezét törném le annak, aki ezt készíti. Egye ezt egész nap ő és a családja. Tudsz gyártó céget írni?

Thyrane írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Thyrane írta...

Ez is Norbi Update volt, azt hiszem a Match boltokban, a joghurtos-pudingos hűtőpultban lehet gyakran találkozni vele. Zöld dobozos, ránézésre finom, de ezek után a fene fog norbi terméket venni :/

Kriszta írta...

Sokáig azon gondolkoztam, hogy az olaszok milyen sok tésztát esznek, mégsem kövér emberek. Vajon miért?

Éva írta...

Ebben a somlóiban benne van a teljes periódusos rendszer...Nem a Sole Mizo gyártja?

Névtelen írta...

"Általában nem vagyok egy véleményen Uj Péterrel (bár mostanában egyre gyakrabban ír olyat, amiben sok igazság van, amit én eddig tudtam, ő meg csak most jött rá), de most teljesen egyet tudok érteni vele."

KRisztikém, sokat tudnál te még Uj Pétertől tanulni, az biztos. Moderáld ki a hozzászólásomat nyugodtan, de akkor is egy nagyképű ember vagy. Jó lenne, ha lenne mire nagyképűnek lenned.

Névtelen írta...

Nos, mielőtt elszabadulnának az indulatok, részemről egy kis vásárlás pszichológia és önboncolgatás - ha nem bánjátok.
Amikor az ember lánya háztartás vezetésbe kezd, első a praktikum, minél gyorsabban letudni. (Ez kb. az első pár év...) Ilyenkor félkész-, ill. készételek tömkellege, írástudatlan vásárlás. Aztán megszületik az első trónörökös, és már házhoz rendeled a kaját, vagy az oviból hozod estére, és kezdesz írástudó vásárlóvá válni: minden egészséges, szívbarát, bio stb. divatos szleng megmelengeti a szívedet és azonnali megvásárlásra ösztökél.
Majd hosszú évek múltán (trónörökös jönnek sorban :-)), amikor a mindennapi gasztronómia oly magas fokára emelkedsz, hogy akár 12-15 fős vacsorát is gond nélkül tudsz prezentálni, elolvasod az apró betüket is...
nos, ilyenkor szoksz le a bolti májkrémről, ültetsz az ablakodba fűszernövényeket, sütsz otthon kenyeret, készítesz felvágottat, sajtot stb. és olvasol gasztro blogokat :-))).
Negyven fölött már az összetevőket is nézed (meg a koleszterin szintedet a vérképeden o:-((( )és autodidakta módon kezdesz tényleg egészségesen főzni, enni.
Az elhízás ellen a legjobb recept: ne zabálj, csak egyél. Mindig egy szelet kenyérrel kevesebbet, néhány kanál főzelékkel kevesebbet, mint amennyit a szemed kíván.
Azt ne feledjétek, aki gasztro blogot ír vagy olvas, már nem az átlag szintjén vásárol/főz.

Én így lennék ezzel, mindenesetre, lányok én köszönök mindent, mert nagyon sokat tanulok tőletek.

Mackómama

Dolce Vita írta...

Mackómama!

Szépen összefoglaltad a háziasszony evolúcióját! : ))
Én gyorsan öregszem, már a 40-es fokozatnál tartok : )) Az első gyorsan letudni-korszak, mikor elköltöztem otthonról nálam úgy alakult, hogy hoztam hazulról, amit anyu főzött vagy ettünk egy pizzát a sarki étteremben. KB. 2-3 éve tartott a saját háztartás, mikor figyelni kezdtünk a kajákra, mit veszünk meg. Gyerkőc ekkor még nem volt

sos_glutén írta...

Egy mai hír:

http://index.hu/tudomany/blog/2009/09/10/antibiotikumokat_tartalmaznak_a_bolti_mezek/

Ha igaz, akkor ezekután ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy melyik bolti termékben mi van. (Gondolom nem tűntették fel a cimkén)
Brrrrr....

Dolce Vita írta...

Névtelenkém!

már reggel megírtam a választ de vhogy eltűnt. Ez nem nagyképűség, szimplán politikai vélemény, amelyről itt nem kívánok vitt nyitni. Ha nagyképűségnek ítéled azt amit írtam, fogalmad sincs arról Uj Péter miket írt régen és ma, illetve egy ideje miket ír. Ennyiről van pusztán szó

é írta...

ebbe már jobb bele sem gondolni..

egyszer kiszámoltam -kb egy hónapos teszt-, napi 200-500ft körül jött ki az ebédem, és friss, bio alapanyagokból főztem. a legkevésbé feldolgozott alapanyagokat vettem, és azt ami aktuálisan terem (ez nem mellesleg a legegészségesebb is). reggelente egy órával hamarabb keltem fel -rohanás egyetemre-, ezalatt elkészült minden ebéd.
ne mondja nekem ezek után senki hogy otthon főzni drága és időigényes.
az egészséges (tehát nem hízlaló) ételek elkészítése szintén csak egy kis odafigyelést igényel. de ezt persze ti tudjátok.. akik nem azok meg nem ezt a blogot fogják olvasgatni..

Dolce Vita írta...

É.!

Ez szerintem is annyira egyértelmű, ezért nem nagyon szoktam érteni azokat, akik pénzzel magyarázzák, miért vesznek kész termékeket.
Én bébiételnél számoltam ki, hogy olcsóbb ha mindent bio alapanyagokból főzök, mintha megvenném a legolcsóbb, nem bio bébiételt. Ha jól emlékszem 100 Ft/adagra jött ki a bio húsos/sajtos, zöldséges babahami

Névtelen írta...

Mackómama véleményével egyetértek én is.40 éves múltam az idén, két nagy gyerekem van (18 és 13 évesek, bár nekem a nagyobbik lány), na és persze az apjuk, aki egy konzervatív, földhözragadt pasi (anyósom sajnos amolyan bableves-pörkölt-rántotthús konyhát vezetett, kenyérért átszaladt a boltba, semmi süti, saláta ismeretlen fogalom, tésztát ritkán ettek, mert az nem kaja, akkor is csak mákkal, vagy krumplisan.) Szóval az ehhez szokott férjemet nem könnyű etetni, pl.nem eszi meg a házikenyeret, csak a fehéret...Ezen nehézségek ellenére én is átmentem a háziasszony-fokozatokon, jelenleg már mindent magam készítek, péksüteménytől a sajtig, lekvárig, szörpig...a gyerekeim rettentő büszkék rá, hogy irigy tekintetektől övezve veszik elő a tízóraijukat, amit 100%-ban az anyjuk csinált!
Nekem is van munkahelyem, hetente 3x vagyok hosszúnapos, ráadásul házhoz is kijárok betegekhez, mégsem értem azokat, akik időre és pénzre hivatkozva megveszik a sok bolti szemetet. A hosszú napjaimon mi sem eszünk sajnos főtt ételt, de akkor is benyúlok a szekrénybe, előveszem a kenyeremet, ami 2 naposan is puha és szeletelhető-és eszünk valami hideget. A mai világban, amikor ennyi háztartási gépet lehet kapni, egyáltalán nem nagy fáradtság összedobni valami finomat!
A biogazdaságokról meg annyit, hogy vidéken élek, és tudom, hogy igazi biotermékeket előállítani gyakorlatilag lehetetlen. A baromfinak, sertésnek, marhának, ha eladásra nevelik, KÖTELEZŐEN meg kell kapniuk bizonyos gyógyszereket, oltóanyagokat, ezt gyakran a táplálékukkal kerül be. A nagypapám 88 éves(!), mindig falun élt, világéletében maga termelte meg a szükséges züldséget-gyümölcsöt. Azt mondta, hogy a háború után egy évben nem volt pénze a permetezőszereket megvenni....meg is lett az eredénye, az egész éves szőlőtermését elvitte valami betegség, a krumplit meg megették a bogarak. Akkor jött rá, hogy egész egyszerűen nem lehet egy falusi kertet bizonyos alap-vegyszerek nélkül gondozni...
Norbiékról csak annyit említenék, és ebben benne lesz az egész véleményem is, hogy egyszer az egyik közeli ismerősünk látta őket egy étteremben ebédelni. Tudjátok mit ettek? KÖRÖMPÖRKÖLTET!!! Erről ennyit...
Hosszú voltam, elnézést kérek. Egyébként 3 napja jöttem meg Velencéből, örök élményekkel gazdagodva. Eztuán én is úgy gondolom, hogy a gyengém lett Olaszország!!!
Gabi

Dolce Vita írta...

Gabi!

én is azt gondolom, hogy minden megoldható, csak akarni kell! rengeteg étel elkészíthető pillanatok alatt, amíg fő nem kell mellette állni.
Norbiék a körömpörkölttel jobban járnak, mint a saját péksüteményükkel az biztos : )))))
Velence nekem is nagy szerelmem, szerintem maga a csoda az a város
Szőlővel nekünk szerencsénk van, nem permetezzük soha, és még nem volt baja (mondjuk összesen 5-6 tőke)

csirke írta...

Nekem nagy szerencsém van, Svácjban élek... Itt az utolsó sarki közértben is mindenből van egy bio is, a sima mellé téve, kicsit drágábban. A nagy többség azt is veszi. És például a rostos üdítős polcon rogyásig áll a 100%-os lé (bio), persze ötször annyiba kerül, mint otthon, de az a Sió baracklé típus (amire az van írva, hogy gyümölcs 20%), na ilyenek szinte nincsenek is...
Itt valahogy nagyon kaja-tudatosan élnek az emberek, abszolút undorral forgatják az amerikai stílusú, nejlonba csomagolt sütőipari termékeket (alig is van ilyesmi). Iszonyat drága a kenyér, tej, sajt, de minden bio. Ha benézel a melletted vásárló kosarába, az saláta, zöldség, gyümölcs, barna kenyér, halféle, mindenből mindig csak egy kevés. Nem divat a hétvégén telerámoljuk az autót a hipermarketben vagy a zsákszám akciós keksz hazavitele. Szerényen vásárolnak, de finnyásak. Az, hogy a közértben a hűtőben nejlontasakokban kb 10-14féle aprított friss fűszer van, bazsalikomtól a sáfrányig, az alap. Minden bajom van a svájciakkal, de a kajaügy nagyon rendben van. És meg a legegyszerűbb, viszonylag olcsó étteremben is volt barramundi az étlapon, bulgurral, rukokolával, teszemazt. Nemám rántotthús meg milánói, mint nálunk. Itt egy ilyen Norbi lehúzhatná a rolót...

Dolce Vita írta...

Csirke!
ez az amitől mi nagyon messze vagyunk. Abban nem is vagyok biztos, hogy ha azt nézzük kinek mennyi értékes tápanyag került a szervezetébe, akkor is a svájciak költenek többet ételre.
Olaszországban én is újra megállapítottam, milyen jó is lenne, ha nálunk ilyen lenne egy kisközért választéka mint ott : (

Névtelen írta...

Imádom az ilyen bejegyzéseidet, nincs az az ember, akit nem késztet gondolkodásra!

Névtelen írta...

GIPSZ:E516.Kálcium szulfát,a kénsav kálciumsója,az élelmiszerek természetes alkotóelemei,az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek.A konyhasót szokták vele helyettesíteni,a kálcium szulfátok veszélytelennek számítanak,és ennek az egyéb elnevezése a gipsz.
Nem akarom védeni az E betűs termékeket,csak utálom mikor valaki beír egy baromságot mielőtt utánaolvasna.Ez is az emberek megtévesztésének számít,még ha kicsiben is.A Norbi termékéről írta valaki,még 2009-ben,de én most olvastam csak az oldalt először,és bevallom felháborított az emberi butaság amit összehordtak.Ezért helyesbítettem mások számára is!

Dolce Vita írta...

Nem butaság ez sajnos
egy kenyér 4 dologból áll: liszt, élesztő, víz, só. Nem kell hozzá semmi más, nem kell a sót pótolni más anyaggal, sem a lisztet, sem a vizet. Miért nem lehet sót használni, miért kell gipsz bele? Azért mert az szilárdít is, lisztkezelőnek ezért használják. Ha normális minőségű lisztet használnának, nem kellene 20 adalékanyag ami stabilizálná a szart.
Miért nem ezt az idézetet kopiztad be:
Az alabástromot dísztárgyak, szobrok készítésére használják, a tömeges gipszkőzetet, mint égetett gipsz alkalmazzák.

Az építőipari termékek között például gipsz stukkók (díszítés), gipszkarton (szerelt válaszfalak, tűzvédelmi burkolatok, egyes álmennyezetek elemei, szárazpadlók), tömedékelő anyag és más bányászati alkalmazás, útalapok, töltések, területfeltöltés, alapozás, és víz alatti építés alapanyagaként használják fel.


Gipsz stukkó

Forrás: http://belsoepiteszet.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=51902

A mezőgazdaságban is egyre gyakrabban használnak gipszet lúgos talajok stabilizálására, a talaj permeabilitásának szabályozása, a kémhatás befolyásolása, valamint nyomelemek utánpótlására.

A gyógyászatban törött végtagok rögzítésére alkalmazzák.

Élelmiszeradalékként is használják, mint lisztkezelőszert, szilárdító anyagot és hordozót E 516 kóddal.

Anikó írta...

Amit a gipszről írtam a "Tudatos vásárló.hu/E-számoknál olvastam."Itt elég korrektül írnak mindenről,nagyon szeretem őket emiatt.Megnéztem az összes adalékot amit a Norbi használ a termékeiben,mind természetes,ill. a szervezetre nézve ártalmatlan,vagy a szervezet alkotóeleme közé tartozik.Nem úgy mint a Danon termékekben szereplő anyagok,Pl:kárminok:Piros nősténytetű őrlemény,amit az eper,meggy,erdeigyümi joghurtokban is használnak,és allergiát okoz.Emiatt nem horkan fel senki,sőt a Tv-ben reklámozzák,milyen egészséges,és az emberek úgy viszik mint a cukrot,sokszor elnézve a bevásárlókocsikat.Erről mért nem ír itt senki?És a Danont mikor szólítják fel,hogy legalább ne hazudjon a szar termékeivel kapcsolatban.Nekik mért nem kell feltűntetni hogy ennyi pénzért nem jár gyümölcs ember,csak adalék és ízesítő valamiféle tejet sose látott pudingba!?

Névtelen írta...

Érdekes. Vidéken élünk, ide is ugyanúgy betörtek a hipermarketek és a sok szemét élelmiszer, de valahogy a mi családunkban ez soha nem volt természetes. Amióta az eszemet tudom mindig volt kertünk (külön szívügyem a saját fűszernövényesem, ami sosem látott semmi permetet :)), de inkább megeszem azt a zöldséget ami kapott esetleg némi műtrágyát, de én kapáltam, öntöztem, minthogy a vegyszerrel kezelt zöldségespultról válogassak, amiről akkor sem tudhatod biztosan, hogy honnan jött ha netán oda is írják. A szezon végén mindent be lehet főzni, fel lehet dolgozni, nem kell hozzá semmi, csak egy fagyasztó. Ugyanígy a hús. Be lehet szerezni háznál is vagy egy megbízható eladónál. Úgy vagyunk vele, hogy inkább megveszünk háznál egyszerre több kiló húst, aztán mehet a fagyasztóba, minthogy a Tesco büdös csirkéjét egyem. Komolyan. És ha gyors étel kell, akkor is mindjárt van mihez nyúlni, még ha fagyasztott is. Mégsem mű. Azért elgondolkodtató, hogy pár nap alatt megromló élelmiszerekből hogy tudnak hónapokig elállót csinálni!

Nem is kell messzire menni, nemrég volt húsvét. A sonka házi volt (még a hideg is kiráz a vákuumcsomagolt, kötözött "pulykapéptől"), torma nő a kertben, a tojást pedig kapunk házit. Plusz anyukám házi kalácsa. Az lehet, hogy fehér cukorból és lisztből, de még mindig inkább ez, mint az a sok ipari szemét, amiből egy ilyen menüt össze lehetne állítani. És nem is olcsóbban. Csak igény kell rá. Természetesen ez itt könnyebben megvalósítható, mint egy nagyvárosban, de Bp-en is meg lehet találni azokat a helyeket, ahol az ember nyugodt szívvel vásárolhat. Talán annyi különbséggel, hogy mindezekhez vidéken olcsóbb hozzájutni.

De könyörgöm, a legfontosabb, hogy ezekről az anyagokról jóformán senki nem tud még semmit, hosszú távú élettani hatásaikat meg pláne nem! És nehogy már azt merjék állítani, hogy ezek ártalmatlanok az emberi szervezetre, mert csak kis mennyiség van benne (2% alatt fel sem kell tüntetni!), stb! És elismerem, hogy a gyártókat kötik törvények, de hogy oda jussunk, hogy hazaviszek egy még meleg, frissensült kenyeret, és mire megérkezem vele, addigra leereszt, mint egy lufi, és a térfogata az eredetihez képest az 1/3-a? (A bátyám négybe hajtogatta, és azzal viccelődött, hogy be kéne küldeni a fogyasztóvédelemhez.) Ezer ilyen van. (Milyen margarin az ami nem olvad el a forró pirítóson?!) Szerintem, ha mindenki elkezdene reklamálni, a fogyasztóvédelem kiköltözne az országból.

Egy szó, mint száz, szerintem is jó lenne, ha elmegy az ember vásárolni, akkor kapjon valami ehetőt is, amiről tudja hogyan és miből készült. Bio-divat ide vagy oda.

Bocsánat az ömlengésért :)

Ági

Névtelen írta...

Nos.
Nem célom védeni a Norbit, de elmondom mi a célja a cuccaival.
Amikor lisztet, cukrot eszel a vércukrod hirtelen felugrik és majd leesik. Finomított élelmiszernél ez természetes, mert minden rostot kiszedtek belőle. Ez mondjuk nem szép dolog, de üzletileg így alakult ki.
A répacukor és a fehérliszt sem természetes élelmiszer ez ugye alap.
Norbink termékei 200 összetevőből állnak, de ha megeszed nem ugrik fel a vércukrod, hanem szépen emelkedik a 2-es kódnál, itt ugye a fruktóz játszik és max 2 pontot emelkedik az 1-es kódnál. Ezt természetesen igazolni is tudják. Drága? Az. Szemét? Nem az. Jó üzlet? Nem annyira.
Nincs nagy forgalom a drága árak miatt, és mindenki majdnem utálja a Norbit. Nem olyan könnyű a harc az Audiért :D

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin