
Hozzávalók: 1 fej fehér káposzta, 50 dkg darált sertéshús (ha lenne egy kis bárányhúsunk, ne habozzunk ebből készíteni), 50 dkg húsos, füstölt oldalas, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, bő 1/2 bögre rizs, 2 dl száraz fehérbor, rengeteg kapor, só, bors, 10%-os ecet
1. Nagy fazékban tegyünk fel vizet forrni, adjunk hoozá sót és egy kevés 10%-os ecetet. Nem kell, hogy nagyon savanyú legyen!
2. Tegyük be főni a káposztát, ahogy kezd főni, szépen fokozatosan le tudjuk szedni a leveleket. Annyi levelet szedjünk le, amennyi töltelékes gombócot szeretnénk.
3. A maradék káposztát szeljük fel vékonyan. A töltelékhez keverjük össze a húst egy tojással, a rizzsel, a lereszelt hagymával, aprított fokhagymával és kaporral, sóval, borssal
4. Töltsünk húst az egész káposztalevelekbe. Tűzálló tál aljára helyezzük a káposztacsomagokat, fedjük be a felszelt káposztával, helyezzük el rajta a feldarabolt oldalast és sok-sok kaprot
5. Öntsük rá a 2 dl bort és tegyünk rá kb. 2 dl-t a káposzta főzővizéből is. Lefedve sütőben süssük 200 fokon 1,5 órán át. Tejföllel kínáljuk
2 megjegyzés:
Csúcs, fantasztikus!!!! :) Imádom a töltött káposztát, a nyárit is. Ezt meg nagyon szeretném, mert kaporrajongó vagyok.
Nagyi mindig édeskáposztából készült töltött káposztával várt bennünket, mikor nyári vakációra mentünk hozzájuk. Gyerekkorom íze...
(Nyáron szoktam kovászolni is káposztát, leszelve, ugyanúgy, mint az uborkát. Ebből szoktam aztán nyári töltött káposztát készíteni.)
Méltó hozzá ez a gyönyörű edény is!
Az edény gyönyörű, kézzel festett.
A kovászolt káposzta isteni, hamarosan majd jön is a receptje az új könyvben : )
Megjegyzés küldése