2011-11-14

Főzd magad! lapozó

...és akkor lehull a lepel. Jó ideje írtam már arról, hogy készül az új könyv, nagyon sokan kérdeztétek már levélben, milyen lesz, mi a témája, az előző folytatása, egy olasz régió bemutatása, képeskönyv, nudli vagy kiskutya?
Jöjjön akkor most egy rövid, mit, hogyan, miért. A téma nem más, mint (az olasz gasztronómia mellett) a Dolce Vita blog másik fő vonulata, a "készíts el mindent magad" mániám. A téma nagyon régóta érdekel, a blog indulásával egyidőben (ez már majdnem 5 év!), kezdtem el kísérletezni, mi mindent tudunk otthon előállítani, ahelyett, hogy készen a boltból szereznénk be. Most már elárulom azt is, hogy 2-3 évvel ezelőtt először ezt a könyvet szerettem volna elkészíteni, majd győzött az olasz vonal. : ).
Néhány évtizeddel ezelőtt természetes volt, hogy a házasszonyok maguk készítették el mindazt, ami az asztalra került, majd az élelmiszeripar "fejlődésével" a nagy cégek látszólag kényelmessé tették az életünket, készen tolnak mindent az orrunk alá. De milyen áron? Gyakran úgy, hogy egy konkrét példát említsek, gyakorlatilag semmilyen természetes anyag nincs egy olyan ételben, amelynek 3 dologból kellene állnia (ez a három: gyümölcs, tejszín, cukor). Helyette találunk 15-féle adalékot, állományjavítókat, színezékeket és mesterséges aromákat. Nem éri meg inkább 30 percet áldozni arra, hogy elkészítsük magunk?
Szerencsére egyre többen érzik úgy, hogy érdemes az egészségünkre időt szánni, az elmúlt években megszámlálhatatlan mennyiségű támogató vagy köszönő levelet kaptam, amely mindig segített ebben a munkában. Nagy köszönet ezekért a levelekért! Ma már sokan készítenek otthon májkrémet, kenyeret, péksüteményeket, csokoládékat, fagylaltokat, leírhatatlanul örülök, hogy sokaknak ehhez én adhattam meg a kezdő lökést.
Akik ma már lelkesen készítik otthon a finomságokat, a könyveben természetesen találhatnak már ismert recepteket is, nekik, újfajta fűszerezésekkel, ízesítésekkel próbálok ötleteket adni. És remélem, hogy ők is sok-sok újdonságot is találnak majd a könyv 84 receptje között.
Karácsony közeledtével pedig azonnal adódik a lehetőség, amit mi készítettünk, miért ne lehetne szuper ajándék a családtagoknak, barátoknak. A könyvben szereplő receptek döntő része ínyenc, szívből jövő gasztro-ajándék lehet. Még ha ezt talán elsőre nem is gondolnánk a polcon csücsülő 3-4 szem lilahagymáról vagy egy kókuszdióról.
Erre a linkre kattintva lehet a könyvbe belelapozni. A könyv november 22-től elérhető, a DV webshopban 20% kedvezménnyel lehet majd rendelni, most még csak előrendelni. A WAMP Spájz gasztrovásáron pedig november 26-án délután és november 27-én fogom dedikálni a könyvet. Gyertek!

35 megjegyzés:

Judit írta...

Belelapoztam, nagyon szép! Csak kár, hogy hamar vége lett : )

Zsiri írta...

Hálás köszönet a könyvért és a sok belefektetett munkáért. Tényleg egyre nagyobb az igény arra, hogy kikerülve a sok "műanyagot" az ember igazi természetes hozzávalókból készíthesse el a mindennapi betevőt. Nagyon örülök a könyvnek, most, hogy már nem csak magamra kell vigyázni, hanem a kis pocaklakómra is, biztosan számos hasznos dolgot fogok találni :) Megyek is előrendelni :)
Zsiri

Dolce Vita írta...

Gratulálok! Rá meg különösen vigyázz! : ) Mikor hat hónapos lesz, és az anyatej mellett elkezd enni más dolgokat a baba, akkor jön rá az ember már ilyenkor mennyit jelent az ha te főzöl neki és nem kész bébiételt kap. Majd aztán egy éves kortól sokat lehet tenni azért, hogy ne műjoghurton, műkrémdesszerteken szocializálódott gyerek legyen. : )

Vera írta...

Nagyon szép hangulatos könyvnek tűni, remek fotókkal.Gratulálok:)

Névtelen írta...

Már nagyon vártam a könyvet.
Karácsonyi ajándéknak kértem és adom is.
Köszi

Dolce Vita írta...

Vera!

Köszönöm, remélem tényleg az lesz. Nagyon fontos volt a könyv hangulata, hogy mind a képek és a tipográfia visszaadják azt, amit erről a témáról gondolok. Nem volt egyszerű, ilyen az ha az ember férje grafikus, nehéz vele tárgyszerűen vitatkozni valamiről : ))

Dolce Vita írta...

Remélem, neked is és annak is akinek ajándékozod örömet fog okozni.

Judit, még hosszabb is lett a lapozó, mert 5 oldalról volt szó csak először

Zsiri írta...

Köszönöm szépen :) Nekem is az a célom, hogy minél több mindent magam tudjak neki elkészíteni, ráadásul Édesapám kertjéből is számos dolgot tudunk beszerezni, így igazán bio élelmiszereket szeretnék majd előállítani a Csöpp számára. Már most gyűjtöm ehhez az anyagokat-ötleteket és ezért nagyon örülök a könyvnek is, már nagyon várom, hogy meghozza a futár :)

Dolce Vita írta...

Zsiri!

Akkor ott nem lesz gond : ) Mikor főzött ételt kezdtek enni a fiúk (milyen régnek tűnik, pedig nem is volt annyira régen), havonta főztem egy nagy adag zöldséges húslevest (csirkét vagy borjút), majd egy részéhez kevertem paradicsomot, egy részéhez spenótót, céklát,sütőtököt, volt rizses, krumplis, tésztás változat. ez így már legalább 8-féle kombináció lehet, kis poharakba legagyasztottam. Igaz erre ráment egy délutánom, de a gyereknek elkészült egy hónapra a comfort food. : )

Névtelen írta...

szia

Nagyon örülök az új könyvnek, az előző is megvan, dedikáltad, nagy becsben tartom.:)
Mivel a Wampra nem tudok menni, inkább rendelnék, lehet-e kérni a rendeléskor, hogy a kiküldött könyvet dedikáld?
Legutóbb úgy volt, hogy elég volt a rendeléskor jelezni, hogy milyen szöveggel kérjük a dedikálást.Lehet-e ezt ismét így kérni?
Válaszodat köszönöm!
Ági

Boross Nóra - Könyv mindenkinek írta...

Szia Kriszta!
Szuper az új könyv, már nagyon vártam!! :-)
November 26-án hány órától dedikálsz?

Üdv: Nóra

Dolce Vita írta...

Ági!
: ) ennek örülök!
Sajnos a webshop rendszere nem enged közvetlen üzenetet, külön e-mailben kell jelezni, az info@dolcevitakonyha.hu címen, hogy a dedikálást kinek a nevére szeretnéd. (ezt mindjárt ki is írják a fiúk a rendelés mellé)

Nóra!
Szombaton csak késő délután 5 körül, vasárnap valószínű, hogy egész nap

Évi - Ízek és utazások írta...

Gratulálok a könyvhöz! Nagyon tetszik. :) Azt szeretném kérdezni, hogy nagyobb könyvesboltokban (Alexandra, Libri) is lehet majd kapni?

Üdv,
Évi

Dolce Vita írta...

Évi!

Köszönöm szépen! remélem, ha az egészet látod, még jobban fog tetszeni! Igen, természetesen lehet majd kapni a könyves láncokban is, pár nappal azután kerül náluk ki, ahogy kijön a nyomdából. Szerintem, majd fogom itt jelezni

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Nagyon szép az a pár oldal, amit láttam...a könyvesboltban rendszeresen kérdezem kapható-e, de még nincs :(
A férjem pénteken hozta el tőletek a vadonatúj kerámiabevonatos palacsintasütőt: valami álom! csodaszép egyenletes sülő óriási palacsinták, semmi leragadás :)
Én nagyon örülök a sok gyors nagyszerű receptnek, rendszeresen megcsinálom amit a blogon találok :) Már csak egy saját nagy kert kell, hogy az alapanyagok is biztosan vegyszer-nélküliek legyenek...
A szufléból kipróbáltam a kókuszbevonatos tortát, nagyon finom lett :)
Ibolya

Dolce Vita írta...

Ibolya!

: ) szerintem kb. november 25 után keresd a boltokban!
Örülök, hogy jól működik a palacsintasütő. Én ezt nem próbáltam, de a többi kerámiabevonatos edényemet nagyon szeretem, tényleg nem ragad le bennük semmi.
Jó sütés-főzést! : )

ehran írta...

Kriszta: A lapozóról jut eszembe, nem merült fel esetleg ebook-változat készítése is? Egyáltalán, ezt szívesen megkérdezném/-em mindenkitől, aki most jelentet meg könyvet, hogy gondolkozott-e azon, hogy a nyomtatott mellett elektronikusan is érdemes lenne megjelentetni, és ha igen, a kiadó hogy reagált rá - netán épp ők vetették-e fel.

chriesi írta...

Nagyon tetszik a témája és az egész kivételzés istenien aláfesti!

Fűszeres Eszter írta...

Gyönyörű!!! Gratulálok Kriszta!

duende írta...

Csodálatos, fantasztikus a hangulata! Fogok kérni belőle én is, majd e-mailben ha nem gond, mert szeretnék Tőled egy dedikált példányt. És hát Pest nekem kicsit (nagyon) messze van...
Gratulálok hozzá, ennél klasszabb karácsonyi ajándék nem is kell! :)

Raindrop írta...

Tényleg nagyon szép lett és igazán különleges! Nem egy megszokott szakácskönyv benyomását kelti... épp ez benne ami a leginkább tetszik. Kitűnik majd a többi közül. A hangulata is csodás, gratulálok!

Dolce Vita írta...

Ehran!

Nem, őszintén egyáltalán nem került eddig szóba, esetleg valamivel később.

Chriesi!
remélem, tényleg aláfesti. A fotókkal is és a tördeléssel is az volt a cél, hogy egy nagyon természetes, natúr közeget teremtsünk. (illetve ez a téma így él a fejemben) A könyv 90%-ban egy kis szobában lett fotózva, egyetlen fényforrással, a feldolgozásnál majdhogynem érintetlenül hagytam a képeket. Talán bátor dolog, de szerintem így lett teljes és egységes.

Eszter!
Köszönöm, de azért várjátok ki a végét is! : )

Dunede!

természetesen, nagy örömmel fogom neked dedikálni!

Raindrop!
igazán nem is szakácskönyv, pedig 84 recept van benne, én inkább fotós hangulatkönyvek nevezném. Több képes oldal van benne mint írott az biztos.

Zsé írta...

Jaj de jó, már nagyon vártam. Pont ilyennek képzeltem. A dedikálást megejtjük, ugye? Örülök Veled és nagy gratula innen Párizsból is. Szép munka.

Rita írta...

A címlapnak fantasztikus hangulata van! Írtad régebben, hogy eredetileg más címlapja lett volna. Esetleg nem írsz egy olyan bejegyzést, amiben kimaradt kedvenc képek meg az első címlap-verziót megmutatod? Egy kis kulisszatitok...:)

Dolce Vita írta...

Zsé! köszi, várom (jöttök valamikor, mert akkor izzítom a kemencét?)

Rita, kedvenc kép nem maradt ki, azok bekerültek : ). De a borító történetét megírom majd, sőt nem is olyan régen (a másik borítóhoz kapcsolódóan) még a címe is más volt a könyvnek

Zsiri írta...

Köszönöm szépen a tippet, szerintem abszolút nem vészes, ha egy délután alatt egy hónapnyi ételt el lehet majd neki készíteni, ráadásul tényleg igazi házi és nem műanyag.

Kriszta írta...

Szuper! Nagyon örülök ennek a könyvnek :) Sok mindent én is magam állítok elő itthon, ami eddigi szívfájdalmam, az a felvágottak helyettesítése a párom számára. Ha erre találok alternatívát, a kislányom is ehet majd belőle, őt eddig megkíméltem a bolti szeméttől.
Mindjárt előrendelem a könyvet, ki nem hagynám :)

Kriszta írta...

Én most regisztráltam a boltodban és azt szeretném kérdezni, hogy előrendelni e-mailben lehet? Most nem lehet még kosárba tenni a könyvet? Bocs, ha hülyeségeket kérdezek :S

Névtelen írta...

Kriszta! már többször is kérdeztem hasonló jellegű dolgot, mindig, ha ilyesmiről írsz, lecsapok: gyerekétkeztetés. Szóval a tésztás, rizses vezió nem lett teljesen gáz kiolvasztás után? Nekem a krumplis dolgok teljesen szétestek, ezért nem is nagyon próbálkoztam velük. Mindig frissen csináltam, de ez meg nagyon fárasztó.
Meg az is nagyon érdekelne, hogy miket/hogyan csináltál 1 éves kor előtt. (ha még emlékszel) Nekem sokszor iszonyú nehéz volt kitalálni, hogy mit egyenek, ami változatos is. Most várom a 3.-at, kell az ötlet, mert egyre kevesebb az energiám. Ilyenkor jönnek nagyon jól a villám tészta receptjeid, szerencsére azt mindenki szereti. Tulajdonképpen ez az egyik legjobb dolog ebben a blogban, hogy minden nagyon hamar megvan. Csak anyám dörgöli mindig az orrom alá, hogy ezek a szerencsétlen gyerekek csak tésztát esznek...
Tudom, hogy egyszerűen csak kombinálni kell, de én sokszor teljesen agyhalott vagyok, meg sokat lehet belőle tanulni, hogy más hogy csinálja.
Köszi
Ági

kacsintosnyul írta...

gyönyörűszép ! igényes, ízléses.. gratulálok hozzá !

Dolce Vita írta...

Kriszta!

simán lehet előrendelni, mintha megvennéd, beteszed a kosárba. De hétfőtől remélem, már nincs szükség az "elő"re.

Kacsintosnyul, köszönöm!

Ági!

Nekem nem volt gondom a rizzsel, tésztával kiolvasztás után. valamennyire ezek is turmixolva vannak. Picit persze vizesebb lesz, de ebben a korban még nem cél a tökéletes állagú tészta ismerete. : ) jobb is nekik, ha puhább. Egy éves kor előtt kapták ezeket, utána szépen azt amit mi is ettünk.
Sztem egy gyorsan összedobott tészta ezerszer jobb, mint bármilyen bolti kész, félkész vacak.
Ami nekünk bejött még és villámgyors: csirkemellet csíkozok, és palacsintatésztába mártom, kisütöm hirtelen. Azaz egy egyszerű "párizsias" csirkemell. Imádják, és szinte tényleg annyi idő, míg kibontasz és kisütsz egy műhúsból készült dinófalatot.
A legjobb móka benne, hogy minden falatról megpróbálják kitalálni, mit ábrázol. Egy kis kreatív agytorna vacsi közben.
Illetve az omlettek, frittáták, tortillák naygon népszerűek még.

Kriszta írta...

Ó, szuper! Köszönöm :) Múltkor nem láttam a kosárba rak gombot.

Alinea Kiadó írta...

Ebook? Nem tervezzük, legalábbis mostanában nem. Bár az ebook egyre fontosabb lesz, ma még nagyon kicsi a részaránya és szerintünk nem ilyen könyvekkel kell kezdeni. Ez egy papírra gondosan megtervezett könyv, nagy színes fotókkal, ami ebbok-változatban szerintünk nem lenne az igazi.

Névtelen írta...

Alinea kiadó: látni, hogy még nem volt a kezükben soha tablett-táblagép...

Kriszta: gyönyörű a könyv!!!! Gratulálok!

Dolce Vita írta...

Tablet kicsi ehhez a könyvhöz, minimum 22-es monitor : ) Ez sztem tényleg igazi módon lapozgatni való könyv, sok-sok képpel. A tablet sztem nem képeskönyv nézegetésre való.
Nincs bajom a tabletekkel, sok-sok mindenre remekül használható, de én maradi vagyok, a könyv az legyen még egy darabig könyv.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin