2007-02-28

Csicsriborsó saláta


Az egyik kedvenc. Néha fehérbabbal vagy apróra vágott és kisütött húsos, füstölt szalonnával variálom. A csicserborsó főleg Szicilíliában gyakori alapanyag, ennek nyilvánvaló a történelmi gyökere. A palermói piacon egy nagyon kedves árustól tudtam meg, hogy a helyi tájszólás szerint a csicsriborsó nem ceci, ahogy ezt a többi olasz tartományban mondják, hanem ciciri vagy ciceri. Kedves árusunk akkor volt csak igazán meglepődve, mikor elmondtam, hogy bizony ezt mi Magyarországon is csicserinek mondjuk.
A szó latin eredetije: cicerpisum. Neolatin nyelveknél gyakori, hogy a földrajzilag elszigetelt területek (pl szigetek) hajlamosabbak megőrízni a latinhoz közelebb álló szóalakot, bizonyos nyelvi fejlődéseken nem mennek keresztül.
Talán csak nem egy szicíliai kereskedő hozta be a csicseriborsót hazánkba, valamikor a középkorban?

Hozzávalók: 40 dkg csicseriborsó (lehet konzerv is), 2-3 paradicsom, 3 szardella, 1 fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, parmezán, só, bors, olaj, citrom, friss oregánó, (5 perc)

A borsót egy tálba öntöm. Felvágom a paradicsomot és a hagymát, lekaparom a fokhagymát és hozzáadom a borsóhoz. A fokhagymából épp csak egy kicsit rakok a salátába, az íze ne nagyon tolakodjon előre. Parmezánforgácsokat gyártok bele, és pár levél friss oregánóval olajjal, citromlével, sóval és borssal ízesítem.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Landolt nálad egy körkérdés :)

Unknown írta...

Szia!

Először is egy óriási gratula, minden nap ajánlom valakinek a blogodat, nagy rajongó vagyok, sőt már magam is ihletet kaptam :)

Ugye ha nem konzerv, főzni kell a cicerit? Mennyi ideig? Olvastam valahol, hogy egy pici szódabikarbónát kell beletenni, hogy gyorsan jó puha legyen. Vagy ez olyan mint a ketchup? :)

Köszi előre is! És várjuk a további isteni recepteket!

Emese

Ja és hiányzik egy betű a címből...

Dolce Vita írta...

Emese!

Köszi! : )
Érdemes beáztatni a csicseriborsót egy éjszakára, így kezdd el főzni, 1, 1,5-2 óra. A szódabikarbónától biztos, nem lesz azonnal puha, de én is azt hallottam, hogy gyorsítja

ivarro írta...

Szia!

Csak egy gondolat a csicseri magyar-olasz kapcsolatról. Mátyás második feleségével Beatrix-al egy egész udvartartás költözött át Budára. Lehet ezek a Talján szakácsok hozták be hozzánk a csicseriborsót.

A blogod nagyon élvezetes olvasmány és nagyon szépek a képek is. Biztos hogy sok ételt el fogok belőle készíteni. Ma a 12 órás DNK kerül sorra. Ez alapján is találtam rá a blogodra.

Üdv,
István

Mónika írta...

Én előfőzött csicseriborsót vásároltam, beáztatom egy éjszakára,egy csipet szódabikarbónával főzöm: 15-20 perc, tényleg gyorsítja a főzési időt. Nem előfőzőttel még nem próbáltam, de akkor is megéri. Nagy felfedezés számomra a csicseriborsó, és nagy szerencse hogy rátaláltam a gasztroblogokra!
Sokkal tudatosabban táplálkozik a családunk!
Semmi félkész étel, semmi műkaja!
Mennyivel finomabb minden!
Üdv., Mónika

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin