2007-03-24

Tészta amatriciana szósszal – egyszerű alapanyagok

Minap Ákos barátom szóvá tette, jó ez a blog, csak túl bonyolult hozzávalókat használok. Ez a recept most szóljon neki, nincs benne semmi macera, az egész úgy indul, mint egy jó magyar pörkölt, és a szalonna benne a legextrább hozzávaló.
Én „rigatoni romani” tésztával szeretem (Barilla és Colavita is kapható a hipermarketekben), a spaghetti, tagliatelle de még a penne sem erre való. És különben is Lazióból való a szósz, akkor együnk hozzá római tésztát, és a sajt is legyen rajta pecorino romano, ne parmezán. Sokan úgy gondolhatják, minek ez a flancolás, de hosszú tésztaevő évek tapasztalatából mondom, hogy a különböző formájú tésztáknak egészen más az ízük, és minden szósznak megvan a maga tésztája. Mi sem esszük a mákostésztát cérnametélttel, nem?

Hozzávalók 2 főre: 25 dkg rigatoni romani, 20 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej hagyma, 1 dl vörösbor, 400 gr paradicsomszósz, peperoncino (piros, erős paparika), só, bors, olivaolaj

A felkockázott hagymát és szalonnát kis olajon mepirítom, hozzáadom az erőspaprikát, felöntöm a borral és a paradicsomszósszal, sózom, borsozom, majd kb 15 percig, amíg be nem sűrűsödik főzöm. Közben kifőzöm a tésztát összekeverem a szósszal és pecorino romano sajttal ízesítem.

4 megjegyzés:

Rossamela írta...

Minden szavaddal egyetértek, de már hallom is Ákos barátodat és a többi (főleg vidéki) olvasót: egyszerű alapanyagok? Pecorino romano???
Budapesten beszerezhető, a menő sajtboltokban, olasz boltokban meg a legnagyobb hiperekben biztosan van, de pl. az én kis városomban nincsenek legnagyobb hiperek sem.
De Interspar igen, az önkiszolgáló sajtpultban szokott lenni 20 dekás kiszerelésben.

Dolce Vita írta...

Majd adok neki egyet ajándékba. Igen, a pecorino tényleg nem egyszerű, de az Intersparban valóban van mindig. Valahogy ezt nem tekintettem "összetevőnek".
Vettél polipot?

Rossamela írta...

Nem volt polip, se óriás, se apró, de a carpaccio most amúgy sem lenne aktuális - nem vagyunk hozzá elegen.

Kicsit zavarban vagyok. Ami a fagyasztómban van az nem bébipolip (rosszul emlékeztem), hanem fehér polip, előfőzött. A teste olyan 6-8 cm hosszú. Szóval a carpacciohoz - attól tartok - túl kicsi, tésztához meg túl nagy. Vagy daraboljam fel? De koktélparadicsom sincs itthon, legföljebb csalok konzervvel, viszont akkor túl maszatos lesz. Száraztésztából csak bavette van, de még csinálhatok friss tagliatellét...
Áá, nem is tudom, azt hiszem, halasztom a dolgot.

Dolce Vita írta...

Megfőzöm a zöldborsós polipot, hátha ahhoz kedvet kapsz. Még egy kicsit pihenjenek a fagyasztóban.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin