2007-04-16

Ez már függőség!

Mármint az, hogy mindent grillezni akarok. De hát ilyen szép időben természetes, hogy nem a lakásban szeretne az ember főzőcskézni. A gond csak az, hogy egy egész karajt, mégha az egy kismalacé is (volt), elég hosszadalmas faszénen megsütögetni. Ezért a húst cserépedényben elősütöttem, fokhagymával és illatos rozmaringgal fűszereztem. Az elősütés előnye, hogy így pecsenyelé is keletkezik. Köretnek grillezett (mi mást?) polentát ettünk hozzá.

Hozzávalók a húshoz: 1 kg bőrös malackaraj, 1 fej fokhagyma, 4-5 ág rozmaring, 1 szem paradicsom, só, bors, olivaolaj.
Hozzávalók a polentához (2 főre): 15 dkg kukoricadara, 1 nagy fej lilahgyma, 8-10 szem koktélparadicsom.

A malac bőrét szépen bevagdostam, sóval, borssal jól bedörzsöltem a húst mindenhol. Fedeles cseréptálban, a rozmaringágakkal, a fokhagymával és a felkarikázott paradicsommal 3 órát sütöttem kb 160 fokon. Az egybensült húst akár 4-5 óráig is szoktam sütni, alacsony hőfokon, így tapasztalatom szerint sokkal omlósabb lesz a végeredmény. Igaz, ez is időigényes, de szépen elsüldögél egymagában. A húst ezután grillen körbesütöttem, megadva így a füstös aromát. A röfi bőre istenien kipattogzott: a felső 2 mm ropogósra sült, alatta pedig omlós puha zsírréteg maradt.
A körethez a kukoricadarát nagyon sűrűre főztem, majd kiöntöttem egy deszkára, és kb 1,5 cm magas téglalapra formáztam. Ebből vágtam 5*5 cm-es kockákat, és ezeket is meggrilleztem. A polentakockák tetejére zöldségragu kupacot tettem. Ehhez a lilahgymát nagy kockákra vágtam, olivaolajon lassan, édesre pirítottam, majd hozzáadtam a negyedbevágott koktélpardicsomokat (azért használom gyakran ezt a paradicsomot, mert nagyon jó édes). Sóval, borssal, friss oregánóval ízesítettem.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű!

Dolce Vita írta...

hmmm... és az a ropogós bőr. Az volt igazán gyönyörű. A dagasztás nélküli kenyér receptjét én is akartam reklamálni, mert a linken én sem találtam. Meg is sütöm.

Névtelen írta...

Ott van az, csak le kell scrollozni hozzá. Becsapós.

Névtelen írta...

Megcsináltuk másodszor is ma!:) Isteni lett!Köszi!Erika

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin