2007-04-27

VKF! IV. – mediterrán reggeli: narancsos kifli, friss, narancsos-mandarinos-mentás lekvárral

Olasz szemszögből Mamma témája nem tűnik kecsegtető feladatnak, de ez csakis a taljánok balgasága, a fene vigye el azt a rossz szokásukat, hogy édességet reggeliznek Piemontétól Szicíliáig. Az én gyomrom ezt nehezen veszi be, a szalonnás rántotta jobban esne vasárnap reggel, ha reggeliznék. (tudom, ezt nem teszem jól). Mégis tartom magam a blogtematikához, így marad a péksütemény. Nem túl hosszas töprengés után a narancs lett a vezérmotívum. Ez a gyümölcs még a legszürkébb vasárnap reggelt (ilyen szerencsére mostanában ritkán akad) is bearanyozza illatával, zamatával. Reggelim fő része a friss lekvár, amelynek különlegessége, hogy cukor nélkül készült, inkább egy friss gyümölcspüré, semmint klasszikus marmelád. Könnyedsége szerintem nagyon jól kiegészíti a narancshéjjal ízesített házikiflit, és együtt igazi mediterrán hangulatot varázsolnak a reggelizőasztalra. Főleg ha az az asztal a terszon van.

Hozzávalók: lekvárhoz: 1 kg nagyon édes narancs, 1 kg nagyon édes mandarin, pár levél menta, 1 tasak zselatin.
A gyümölcsöket megpucolom, kockára vágom és főzni kezdem. Egy idő után mixerrel összeturmixolom, és kb ¾ óráig sűrítem, a végén a zselatinnal 1 percig még forralom, és ekkor teszem bele a mentaleveleket. A főzet kb 5-6 napig bírja a hűtőben. Kivételesen édes gyümölcsöket kaptam, ezért nem használtam cukrot, persze ez egyéni ízlés kérdése, aki gondolja, tegyen bele, de szerintem akkor a lekvár könnyedsége odavész.
Hozzávalók: kiflihez: ½ kg leveles tészta (fagyasztottat használtam), egy narancs reszelt héja, 3 evőkanál cukor, tojás a kenegetéshez
A hozzávalókat összegyúrtam, majd kb fél centisre kinyújtottam, háromszögeket vágtam és kifliknek feltekertem őket, tojással megkentem. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem közepes hőfokon fél órát.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csodaszép!

Dolce Vita írta...

tintaleves!
Köszönöm az állandó dícsretet! : )

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin