2007-08-12

A trasteverei Da Augustarello

És most jöjjön újra egy nem túl közismert olasz egytálétel: borsó tintahalal vagy polippal. Ezt a nagyon egyszerű, ámde kifejezetten ízletes ételt legelőször Rómában, a legendás hírű trasteverei Da Augustarello-ban ettem. (pár utcányira a Santa Maria in Trastevere templomtól a Piazza de Renzin). Aki erre jár, feltétlenül üljön ide be ebédelni vagy vacsorázni. Étlap nincs, a pincérek felsorolják, éppen mit főzött aznap a szakács. Ételtípusonként általában 3-féléből lehet választani és bizony végig kell enni a primo és secondo piattót. A pincér általában csak annyit kérdez: levest vagy tésztát, húst vagy halat szeretnél enni. Én ilyenkor szeretem magam rábízni a szakácsra, nem is faggatózok tovább, hanem megrendelem a tésztát és a halat, aztán majd ha kihozzák meglátom mi is az.
Nem elhanyagolandó, hogy a szokásos olasz ételek helyett, a római konyha remekeit ismerhetjük itt meg. (bár pont ezt a borsós ételt a toszkánok is magukénak mondják)
A baj csak az, hogy este 8 után nehéz már asztalt kapni, a kis téren várakoznak a helyiek, hogy asztalhoz jussanak (turistát szerencsére itt nem nagyon találni). Még jó, hogy a magyar gyomornak kissé szokatlan a túl késői vacsora, így 7-fél nyolc körül megcsíphetünk még egy szabad helyet. Azon pedig ne csodálkozzunk, ha a szomszéd asztalnál ülő közelebb van hozznánk, mint a vacsora partnerünk. Mindez csak fokozza a barátságos, családias hangulatot.
Az étterem árai szerintem nem tükrözik a látszólagos egyszerűséget, így pont annyiba kerül itt is egy vacsora, mint a Navona környékén egy trattoriában. (Kb 50 euró 2 főre)
A helyre amúgy mi úgy bukkantunk rá, hogy megkérdeztünk kb 10 helyi lakost, ők hol szoktak enni, és a válasz egyértelműen a Da Augustarello volt.

Hozzávalók: 40 dkg friss/fagyasztott zöldborsó, petrezselyem, 1 konzerv paradicsom (400 gr), 30 dkg friss tintahal/bébipolip (Nagycsarnok: szerda, péntek), fokhagyma, só bors, 2 dl száraz fehérbor, olivaolaj

1. A megpucolt halat olivaolajon kis fokhagymával megpirítom. Hozzáadom a petrezselymet
2. Majd felöntöm a fehérborral, és lefedve főzöm. (Tapasztalatom szerint a tintahal sokkal hamarabb kezd puhulni. Akár 5-10 perc is elég neki, míg a polipot ¾ órát is kell főzni)
3. Hozzáadom a paradicsomot és a borsót, sózom, borsozom fél-3/4 órát főzöm
4. Fehérkenyérrel tálalom. (a képen persze saját, dagasztásmentes látható)

Hal helyett pirított szalonnával is készíthető, ilyenkor én vöröshagymát is adok hozzá

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Zöldborsóval nem ismertem, hogy egy római specialitásról van szó! Szicíliában is készítenek egy hasonló eljárású ételt, ott még articsóka is kerül mellé.
Este grillezni készülünk, ezt jól el tudnám képzelni mellé, ha a férjem is úgy akarja:-) Köszönöm.

Névtelen írta...

A nagycsarnokban konkrétan hol? Az alagsorban a vadas mellett?

Dolce Vita írta...

Mamma!
Gondolom, ott van még csicseriborsós változata is. Én még egy paradicsom nélküli verzióját is ismerem.

spacemonkey!
Igen az alagsorban a hátsó halasnál. De csak szerdán és pénteken érdemes, mert nekem hétfőn simán el akraták adni, az addigra kicsit megfáradt halakat!

Névtelen írta...

Most szerdán megyek, ezt meg kell csinálnom magamnak, amilyen hamar csak lehet :)

Dolce Vita írta...

Örülök, hogy más is értékeli az ilyen egyszerű ételeket. : )

Rossamela írta...

Hohohohóóó! Ez az én polipom, igaz? Márminthogy már régen emlegetted, a polipcarpaccio kommentjeiben ígérted a receptet, ez lesz a bébipolipomból!

Egyébként Olaszországban én is nagyon szívesen bízom magam a vendéglő illetve a helyi vendéglátónk ajánlatára. Néha persze a kollégák beszélnek hülyeségeket, Monteriggioniban pl. elkezdenek sonka-sárgadinnyét emlegetni, így lemaradunk a legjobb toszkán szalámikról meg juhsajtokról, de még így sem jártam soha rosszul.

Dolce Vita írta...

Rossamela!

Igen, ez a Te polipod! : ) Kicsit lassan jutottam el odáig, hogy elkészítsem.
Szalámiból Toszkánában a Finocchionát, szalonnából pedig a Lardo di colannatát nem szabad kihagyni!

Névtelen írta...

megcsináltam, isteni lett! :)

nem tudom, hogy mennyire autentikus, de nekem nagyon kívánta, hogy rakjak bele egy kis csípőset is. raktam és úgy érzem nem rontott rajta :)

Névtelen írta...

Tegnap elkészült, háromfajta húsneművel, és nagyon jó lett! Az arányok nekem így teljesen beváltak, csak a 40 dkg polip helyett persze csak 20-at tettem a sonkából:-)
Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Dolce Vita írta...

És mi volt a másik kétnemű a sonka melett? Pirított szalonna? és...
Azért jó ezt polipból vagy tintahalból csinálni, mert ezekből kifő egy jóadag zselésítőcucc (mint a csülökpörköltben a zsíros, cupákos részből) és ez nagyon finom "cupákossá" teszi a szószt

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin