2007-10-02

VKF! IX. – Töltött oliva

Sokan azt gondolhatnák, a belsőségek távol állnak az olasz konyhától. Mit is gondol az átlag magyar a taljánok étkezi szokásairól? Leginkább azt, hogy ők csak pizzát esznek, caprese salátát, paradicsomos tésztát, dinnyét sonkával, bruschettát és tiramisut. Eszik ezt is, az igaz, de ez a valóságnak csak egy igen minimális, beszűkült látásmódra utaló részlete.
Mivel az olasz konyha (tartományonként változva) alapja a. „cucina povera” , azaz a szegények konyhája, kidobnivaló nem keletkezik a főzés során. Gondoljunk csak a száraz kenyér, a sajthéj, vagy a megmaradt leves hasznosításának módjaira.
A különböző területek konyháira a regionalitás a legjellemzőbb. Mindenhol azt eszik, amit megtermelnek, és abból mindent fel is használnak. (ezért mered égnek a hajam, mikor meglátok étlapon egy paradicsomos risottót).
Nincs ez másképp a hízlalt vagy elejtett állatok esetében sem. Az olasz egy fokkal nem válogatósabb, mint a magyar ember, megesznek ők is mindent, ami a bélésben található. Szicíliában találkoztam disznósajttal, kocsonyával. A palermói kifőzdékben zsemlékbe töltik a belsőségekből álló pörköltet.
Rómában és Firenzében dívik a pacal (trippa) divatja. A fővárosban különleges csemegének számított, amíg az EU be nem tiltotta, a töltött szopós bárány bél.
Liguriában ettünk kecske vesét, szívet és májat. (én májat, a többit a férjem)
Velence egyik legjellemzőbb étele a hagymás borjúmáj, a fegato alla veneziana.
Mivel a májon kívül a többi belsőség nem nagy barátom, májas ételt választottam: toszkán májpástétommal töltött olivabogyót készítettem a VKF! IX. fordulójára. A májkrém pirítóssal is klasszikus toszkán előétel. A töltött olivában általában darálthús (borjú) is szokott lenni, de nekem így csak májjal is nagyon különleges volt.

Hozzávalók: 20 szem magozott zöld oliva (a lehető legnagyobb méretű), 25 dkg csirkemáj, 10 dkg szalonna, 1 fej hagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húslé, 10 szál zsályalevél, 1-2 szardella (só helyett), bors, 10 szem kapribogyó. A panírozáshoz 1 tojás, 1 evőkanál liszt, töltéshez: fecskendő.

1. A felvágott hagymán kis olajjal pirítsük meg a májat és a szalonnát.
2. Adjuk hozzá a zsályaleveleket, a kapribogyót, a szardellát, a bort, majd 15-20 percig főzzük, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon, a máj megfőjjön. Borsozzuk
3. Adjuk hozzá a húslét, és turmixoljuk le
4. A fecskendő segítségével töltsük meg a bogyókat a májjal, lisztbe hempergessük őket, majd a lisztes tojásos keverékbe.
5. Forró olajban süssük ki a bogyókat, hidegen tálaljuk

6 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Majdnem 20 éve már (leírni is sok :)) első olaszországi utamon ettem töltött olajbogyót. Emlékszem, mennyire meg voltam lepve, hogy létezik ekkora olajbogyó, és hogy meg is töltik, és még be is panírozzák, nahát... :) Azóta persze nagyon kinyílt már a csipám, de ez nagyon megmaradt bennem. Csak a töltelékre nem emlékszem. :)

Névtelen írta...

JÓ!JÓ!JÓ!

Névtelen írta...

Óh most ért a felismerés, hogy ilyet már én is ettem. Barátnőm mesélt róla, aki Milánóban töltött fél évet és mikor a két olasz barátja jött hozzánk, hoztak friss töltött olívabogyót... Azt hiszem jövő hétre elkészítem a kollégáimnak, akiket vendégül fogok látni :)

Aliz

Névtelen írta...

OFF
ennek a kommentnek semmi köze a kajákhoz (bár szerintem csodás a blogod, a kepek pedig igazan megkapoak :), csak szólok, hogy egy ismerősöm gépét elöntötték a vírusok, amikor megnyitotta ezt az oldalt (az enyem megfeleloen vedve van). ajanlom a figyelmetekbe: http://tips-for-new-bloggers.blogspot.com/2007/09/internet-security-and-blogger-virus.html
ON

Névtelen írta...

Szia Dolce Vita!

Imádom az oldalad,de a virus nálam is probléma. A képeket már a héten meg se tudtam nézni, mert egyböl jöttek a vírusok!
Erika

Dolce Vita írta...

Sziasztok!

Jó, hogy szóltok. Én ilyesmit nem vettem észre. Én az ilyen dolgokhoz nem igen értek, bár az oldalt a google tartja fenn, sztem náluk kellene működnie vírusírtóknak. Na meg persze Nálatok is!
Megpróbálok vmit csinálni???????? Valaki?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin