2007-10-07

Ízesített csokoládé házilag

A leghíresebb szicíliai csokoládét Modicában, a sziget dél-keleti sarkában találjuk. Ide spanyol közvetítéssel érkezett az azték alapanyag a 16. században. A helyi csokoládégyártás azóta is megőrízte kézműves jellegét, a finomságok titkos receptúrák alapján kis műhelyekben készülnek. Az igazán klasszikus a chilis és a gyömbéres, de találhatunk pisztáciás, narancsos, vaníliás és fahéjas ízesítésűt is.
A modicai csokoládé állaga szokatlan és különleges, mivel a cukor szemcsés benne. Köszönhető ez a hideg készítési eljárásnak, maximum 35/40 fokos hőmérsékletre melegítik fel az alapanyagokat. Ők ezt a cukros textúrát a márványszemcsék ragyogásához hasonlítják, szerintem inkább idegesítően recseg az ember foga alatt. Mikor először vettem itt csokit, majdnem visszavittem az üzletbe, reklamálva, hogy ezen kicsapott a cukor. Aztán olvastam az útikönyvben, hogy ez így van rendjén. Ízlések és pofonok, én az olvadt cukrosat azért jobban szeretem.
Az ízesített csokik közül nagy kedvencem a gyömbéres és a narancsos változat. Mivel gyömbéreshez itthon nehéz hozzájutni, elkészítettem magamnak. Nagyon egyszerű, olcsó, és finom. Akár ajándéknak is készülhet. Csokiszufléhoz, trüffelhez, csokimázhoz a Tibi 60%-os tábláját szoktam venni: jó és baráti áron kapható, 170 Ft körül van egy tábla. Ezekhez a tallérokhoz is ezt használtam



Hozzávalók: 3 tábla fekete csoki, reszelt gyömbér (ízlés szerint), negyed narancs leve, a narancs lereszelt héja. (természetesen a gyömbéres és narancsos verzió külön-külön készült)

1. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokit. Vigyázzunk ne melegedjen túl, mert akkor megsül
2. Ha felolvadt keverjük bele a felébe a gyömbért, a másik adgba a naracslevet és héjat
3. Szilikon muffinformába kanalazzuk (szűk 1 cm magasra, ez nagyjából két evőkanálnyi olvasztott csoki)
4. minimum 4-5 órára tegyük a hütőbe

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Írod, hogy a gyömbért ízlés szerint kell adagolni. Mégis, útmutatásképpen Te mennyi adag csokoládéhoz kb. mennyi gyömbért raktál? Persze gondolom kóstolással lehet ellenőrizni, de több dolognál talapsztaltam, hogy melegen és már kihűlve hidegen más az ízhatás.

Névtelen írta...

Ja, egyébként gratulálok a szokásos magas színvonalhoz és a gyönyörű fotóhoz! (Vagy szerinted ez sem sikerült? :) )

Dolce Vita írta...

Juc!
15 dkg csokihoz kb akkora gyömbért reszeltem,mint ami a képen látszik. A csoki ne legyen túl meleg, mert akkor megsül, erre vigyázz. Ha mégis így jársz, egy csöpp tejszínnel higítsd! A gyömbér ereje amúgy függ a frissességétől is.
A gratulációt pedig most is köszönöm! : )

Névtelen írta...

Köszi és szívesen! :) Egyébként ha lehet ilyen műhelytitkot kérdezni, a háttér a gyömbéresnél színes karton? És bocs, ha már írtál róla, de a fotózást autodidakta módon tanultad? Úgy érzem, hogy nálad a fényképezés lealább annyira hangsúlyos hobbi, mint a főzés.

Dolce Vita írta...

Juc!

Igen, karton van háttérnek. Elég szép kis gyűjteményem lett belőlük, meg egydarabos tányérokból is. : )))))
3 éve kaptam egy tükörreflexes gépet, azt sem tudtam, mit kell rajta állítgatni. Leültem a használati útmutatóval és próbálgattam. Aztán vettem pár könyvet (digitális fotózás műhelytitkai, stb). Munkám révén vannak fotós ismerőseim, tőlük is szoktam tanácsot kérni. Most tervezem, hogy beiratkozom vmilyen okításra is.

Dolce Vita írta...

Jó hobbi, csak igen költséges : ( (objektívek, ez meg az) Most kinéztemegy új gépet, remélem, Jézuska meghozza!

Névtelen írta...

Hát igen, én aztán abszolút nem értek hozzá, de azt így is tudom, hogy egy jobb fajta objektívet, meg egyéb kütyüket, amikkel ilyen szép elöl éles, hátul elmosott képeket (bocs a vulgár fogalmazásért) lehet készíteni, arany árban mérnek... De szerintem annyira jót tesz az ember lelkének egy szép fotó, hogy nagyon megéri.

Dolce Vita írta...

szép áruk van ez igaz. Ha munkára is használja az ember, akkor azonban megtérül.

Névtelen írta...

A képek tényleg ámulatba ejtően gyönyörűek, mint mindig. De most végre számomra is kiderült, hogy neked sincs otthon 80 féle színű abroszod.

Amit igazából mondani akartam, hogy legalább egy hétig forgott az agyamban egy szó. Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mi az, hol olvastam. Sokáig azt gondoltam, hogy talán egy bor neve lehet. De ma rájöttem!!! A gyömbér a zenzero! :-)

Dolce Vita írta...

Ági!
Nyelvtanításért külön díjat számolok! : )
Az igazság, hogy összesen 2 asztalterítőm van (ezeket még sosem fotóztam), amiket látsz, azok konyharuhák, anyagdarabok

Névtelen írta...

Ó, ez a gyömbéres csoki nagyon jó ötlet! Imádom a gyömbért, igaz, Tibi csokim nincs hozzá, de majd valami más tipusúval kipróbálom :)Tényleg szépek a képek...

Dolce Vita írta...

Melange!
Gondolom Neked ennél izgalmasabb csokijaid vannak!

Névtelen írta...

Hello, gratulálok a fotóidhoz, fantasztikusak!!! Én is fotózom, ezért azonnal megakadt a szemem rajtuk. Kipróbálok azért néhány receptet is ;-) Üdv, Kinga Horváto. -ból

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin