2007-11-11

Karácsonyi hangulatban

Noha még az advent sem kezdődött el, a mai hóesés meghozta az igazi karácsonyváró hangulatomat. Amúgy is napok óta karácsonyi édességeken járt az eszem: sütöttem egy nem túl sikeres panettónét. (Ezt a receptet nem fogom Veletek megosztani, majd ha találok egy jobbat.) Az első adag házi készítésű szaloncukor (a teszt adag) pedig már a hűtőben pihen, remélem, reggelre megköt a zselatin.
Mostantól a blogra is igyekszem kiterjeszteni ezt a várakozó hangulatot, ennek egyik eleme az új "karácsonyos"fejléc. Az ételek összeállításánál pedig már a készülődés kap nagy szerepet, sok-sok ünnepi ételrecepttel.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egész délután a karácsonyi menüt tervezgettem és ma összeállítottam a karácsonyi nyilem-nyalom-narancsos, fűszeres konyakot is, hogy jól összeérjen. Erre itt ez a bejegyzés. Feltartóztathatatlanul jön a karácsony!

Zsuzsi írta...

Érekes módon nálam is krácsonyi hangulat volt ma, el is kezdtem gondolkozni, milyen aprósütiket fogok sütni.

Névtelen írta...

a szaloncukor receptjét mindenképp oszd meg velünk :)

Dolce Vita írta...

Milyen az a narancsos konyak? Citrusfüggő vagyok, főleg ha karácsonyi fűszerekkel keveredik.

Zsuzsi!
És mire jutottál?

Vkorsi!
MIndenképp, 5-6 féle pattant ma ki a fejemből, ebből az első mindjárt kész, már csak csokiba kell mártanom...

Névtelen írta...

30 dkg kandúrozott narancshéj, 3 fahéjrúd, 20 szegfűszeg, 3 dl méz megmelegítve, mert úgy jobban oldódik, 1 liter frissen facsart narancslé, 1,4 l JÓ (itt is fontos, mint a bornál, hogy amivel főzöl, olyan legyen amit meg is innál) konyak. Praktikusan 4 literes uborkásüvegbe, az most úgyse kell. 3 naponta jól megkeverni. Leszűrni és mélyhűtőbe vele! NEM, NEM sok. Szilveszterre híre nyoma sincs.

Zsuzsi írta...

Vaníliás kifli biztos lesz, mert anyukám imádja. Mákfüggő vagyok, úgyhogy valamit erre majd ki kell találni, trüffelt is akarok készíteni, a többit majd meglátjuk.

Névtelen írta...

Nagyon-nagyon várjuk a szaloncukorrecepteket!!!A családom áldja a blogodat!!!!:))))Köszönöm!
Zsuzsa

Dolce Vita írta...

Ez a konyak nagyon jól hangzik, ha megcsinálom, feltehetem?

Zsuzsi!
Mákos trüffel? De komolyan

Zsuzsa!
Meg gondolom Téged, hogy elkészíted a recepteket! : )))
Szaloncukor hamarosan jön

Zsuzsi írta...

Na, akkor mákos trüffel ügyben megerőltetem magam!

Névtelen írta...

Narancsos konyak ügyben természetesen nekem megtiszteltetés, ha olyannak ítéled, ami az itteni mércével mérhető. :-)
Csak aztán tempósan, mert minél többet ácsorog, annál selymesebb lesz. A dekorálásra, fotóra is nagyon kíváncsi leszek. Csodásakat szoktál alkotni.

Névtelen írta...

Valahol azt írtátok, hogy a "készen" kapható kandírozott narancshéj nem túl jó.
Valaki el tudna látni tanáccsal, hogyan kezdjek neki a "házi" k.n.-nak?

köszi,
egy alkoholügyekben kezdő szakács :)
(a citromlikőr már kész, csak - mindenféle bonyolult okok folytán - még nem kóstoltam...:)

Névtelen írta...

mármint a limoncellóra gondoltam :D

Dolce Vita írta...

Kedves alkoholügyekben kező szakács! : )

A bolti narancshéj legnagyobbbaja talán az ára. Én utoljára 3000 Ft/kg-ért vettem a Cédrus piac "magosánál" Ennyiért tényleg érdemes megcsinálni. Mi így szoktuk: csíkokra vágjuk a narancshéjat (gyűjtögetjük pár napig, de ilyenkor télen hamar összejön), majd vízben felfőzöm. (levet többször le kell önteni és újra cserélni. Hogy miért, azt ne kérdezd, ez vmi szokás) Kb 3*4x kell vizet cserélni. A végén, az utolsó vízbe sok-sok cukrot kell rakni, hogy szirup legyen belőle. HA többet csinálsz üvegekbe el lehet tenni és sütibe bármikor fel lehet használni.

Névtelen írta...

Fú, jól hangzik, hogy még üvegbe is el lehet tenni!
Köszönöm a választ, mindjárt neki is kezdek, aztán irány a narancsos konyak :)) (bár félek, karácsonyig ez már nem nagyon fog összeérni)
Alkoholügyekben K.SZ.

Dolce Vita írta...

Kedves A.K.SZ.! (így rövidebb)
vegyítheted citromhéjjal, mandarinnal is, úgy is finom

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin