Noha még az advent sem kezdődött el, a mai hóesés meghozta az igazi karácsonyváró hangulatomat. Amúgy is napok óta karácsonyi édességeken járt az eszem: sütöttem egy nem túl sikeres panettónét. (Ezt a receptet nem fogom Veletek megosztani, majd ha találok egy jobbat.) Az első adag házi készítésű szaloncukor (a teszt adag) pedig már a hűtőben pihen, remélem, reggelre megköt a zselatin.
Mostantól a blogra is igyekszem kiterjeszteni ezt a várakozó hangulatot, ennek egyik eleme az új "karácsonyos"fejléc. Az ételek összeállításánál pedig már a készülődés kap nagy szerepet, sok-sok ünnepi ételrecepttel.
2007-11-11
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
15 megjegyzés:
Egész délután a karácsonyi menüt tervezgettem és ma összeállítottam a karácsonyi nyilem-nyalom-narancsos, fűszeres konyakot is, hogy jól összeérjen. Erre itt ez a bejegyzés. Feltartóztathatatlanul jön a karácsony!
Érekes módon nálam is krácsonyi hangulat volt ma, el is kezdtem gondolkozni, milyen aprósütiket fogok sütni.
a szaloncukor receptjét mindenképp oszd meg velünk :)
Milyen az a narancsos konyak? Citrusfüggő vagyok, főleg ha karácsonyi fűszerekkel keveredik.
Zsuzsi!
És mire jutottál?
Vkorsi!
MIndenképp, 5-6 féle pattant ma ki a fejemből, ebből az első mindjárt kész, már csak csokiba kell mártanom...
30 dkg kandúrozott narancshéj, 3 fahéjrúd, 20 szegfűszeg, 3 dl méz megmelegítve, mert úgy jobban oldódik, 1 liter frissen facsart narancslé, 1,4 l JÓ (itt is fontos, mint a bornál, hogy amivel főzöl, olyan legyen amit meg is innál) konyak. Praktikusan 4 literes uborkásüvegbe, az most úgyse kell. 3 naponta jól megkeverni. Leszűrni és mélyhűtőbe vele! NEM, NEM sok. Szilveszterre híre nyoma sincs.
Vaníliás kifli biztos lesz, mert anyukám imádja. Mákfüggő vagyok, úgyhogy valamit erre majd ki kell találni, trüffelt is akarok készíteni, a többit majd meglátjuk.
Nagyon-nagyon várjuk a szaloncukorrecepteket!!!A családom áldja a blogodat!!!!:))))Köszönöm!
Zsuzsa
Ez a konyak nagyon jól hangzik, ha megcsinálom, feltehetem?
Zsuzsi!
Mákos trüffel? De komolyan
Zsuzsa!
Meg gondolom Téged, hogy elkészíted a recepteket! : )))
Szaloncukor hamarosan jön
Na, akkor mákos trüffel ügyben megerőltetem magam!
Narancsos konyak ügyben természetesen nekem megtiszteltetés, ha olyannak ítéled, ami az itteni mércével mérhető. :-)
Csak aztán tempósan, mert minél többet ácsorog, annál selymesebb lesz. A dekorálásra, fotóra is nagyon kíváncsi leszek. Csodásakat szoktál alkotni.
Valahol azt írtátok, hogy a "készen" kapható kandírozott narancshéj nem túl jó.
Valaki el tudna látni tanáccsal, hogyan kezdjek neki a "házi" k.n.-nak?
köszi,
egy alkoholügyekben kezdő szakács :)
(a citromlikőr már kész, csak - mindenféle bonyolult okok folytán - még nem kóstoltam...:)
mármint a limoncellóra gondoltam :D
Kedves alkoholügyekben kező szakács! : )
A bolti narancshéj legnagyobbbaja talán az ára. Én utoljára 3000 Ft/kg-ért vettem a Cédrus piac "magosánál" Ennyiért tényleg érdemes megcsinálni. Mi így szoktuk: csíkokra vágjuk a narancshéjat (gyűjtögetjük pár napig, de ilyenkor télen hamar összejön), majd vízben felfőzöm. (levet többször le kell önteni és újra cserélni. Hogy miért, azt ne kérdezd, ez vmi szokás) Kb 3*4x kell vizet cserélni. A végén, az utolsó vízbe sok-sok cukrot kell rakni, hogy szirup legyen belőle. HA többet csinálsz üvegekbe el lehet tenni és sütibe bármikor fel lehet használni.
Fú, jól hangzik, hogy még üvegbe is el lehet tenni!
Köszönöm a választ, mindjárt neki is kezdek, aztán irány a narancsos konyak :)) (bár félek, karácsonyig ez már nem nagyon fog összeérni)
Alkoholügyekben K.SZ.
Kedves A.K.SZ.! (így rövidebb)
vegyítheted citromhéjjal, mandarinnal is, úgy is finom
Megjegyzés küldése