2007-11-16

Ünnepi, töltött tészta, kecskesajttal, paradicsomszósszal és pórékrémmel

Olaszországban ünnepekkor is tésztát esznek, de ilyenkor nem a 10 perc alatt elkészíthetőt, hanem, bonyolultabb, házi gyúrású töltött csodákat. Imádom a különböző raviolikat, tortelliket, tortelliniket, triangolikat, cappellettiket. Készet nem szoktam venni, így csak ritkán, tényleg különleges alkalmakra esszük. Sajnos hazánkban tésztabolt még nincs. Olaszországban számtalan helyen találkoztam már vele, itt, ahogy a neve is mutatja frissen gyúrt tésztákat árulnak, természetesen töltöttet is. Kisipari módszerekkel gyártottat. (Pár éve gondolkoztam azon, megnyitom az elő hazai ilyen üzletet, de valahogy elhalt a lelkesedésem.)
Ez a recept az egyik nagy kedvencem, egy 6-7 évvel ezelőtt kapott szakácskönyvből származik, amelynek a nevét már nem tudom, mert 5 éve kölcsönadtam valakinek és azóta sem kaptam vissza. Két recept maradt meg belőle az emlékezetemben. A másik is nagyon finom, elkészítem azt is hamarosan.
Tésztabolt Trevisóban

Nem egy klasszikus olasz fogás, póréhabot viszonylag kevés parasztasszony készíthetett az urának. Ettől függetlenül hihetetlenül finom. A kecskesajt, a paradicsomszósz és a pórékrém olyan tökéletes harmóniával keveredik, hogy az ritkaság.
Bátran ajánlom karácsony napi, vagy másnapi ebédhez előételnek. A tésztát előre el lehet készíteni és aznap csak ki kell venni a fagyasztóból.
A lisztről néhány gondolat: most készítettem először durumlisztből tésztát. Eddig nem nagyon találkoztam vele, azonban most lehetett kapni. Egészen más állagú tészta lesz belőle, mint a hagyományos lisztből. Ruganyos, harapható, de megfőtt és nem annyira laktató, mint egy sima lisztből készült tészta. Tojás nélkül, vízzel is meggyúrható, így nyilván jóval alacsonyabb az energia és mindenféle tartalma. Tésztát gyúrni nem egyszerű, de ha már nekiállunk gyúrjunk nagyobb adag lisztből, hogy el is tudjunk tenni belőle. (szárítva a legjobb) Nem olyan régen Gambas nevű, kedves olvasóm adta azt a tanácsot, hogy kis gyúrás után küldjem át a még össze nem állt tésztát a tésztanyújtón, így sok gyúrási időt spórolhatunk meg. Az ötlet működik, akinek van tésztanyújtója próbálja ki feltétlenül!
És egy régi elmaradásomat is pótolom: a paradicsomszósz receptjét. Ez a szósz valahogy annyira hozzánőtt már a hétköznapjainkhoz, hogy eszembe sem jutott lefotózni, megosztani Veletek. Kedves Via Giulia nicknevű olvasóm már többször is figyelmeztetett erre. Íme a sugo al pomodoro, ahogy én készítem. Leginkább konzervből, ízletes friss paradicsomot egy évben kb. egy hónapig kapni, ilyenkor természetesen frissből készítem.

Hozzávalók 4 főre: 25 dkg durumliszt, 3 tojás, 20 dkg félkemény vagy friss, de vágható (mozzarella keménységű) natúr kecskesajt. Pórékrém: 1 nagy szál póréhagyma, só, bors, vaj. Paradicsomszósz: 80 dkg konzervparadicsom (Mutti a kedvencem), 1 nagy fej hagyma, olivaolaj, só, bors, bazsalikom. Fokhagymát nem teszek bele!

1. Gyúrjuk meg a tésztát, majd folpackba tekerve rakjuk be a hűtőbe 20 percig
2. Vágjuk fel a sajtot 1,5x1,5 cm-s kockákra
3. A felkarikázott póréhagymát vajon dinszteljük meg, öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Főzzük 20 percig, majd turmixoljuk le. Sózzuk, borsozzuk
4. A paradicsomkonzervet öntsük egy magas edénybe (köpködni fog), adjuk hozzá a félbevágott hagymát, olajat, sózzuk, borsozzuk, és kezdjük el kis lángon főzni, addig amíg a hagyma megfő. (Kb. fél óra.). Eddigre szépen besűrűsödik, és egyáltalán nem lesz savas. Ekkor adjunk hozzá sok-sok bazsalikomot.
5. A tésztát nyújtsuk ki (6-os fokozat) tegyük rá a sajtkockákat, fedjük be egy másik lap tésztával, nyomkodjuk le a sajtkockák körül és vágjuk fel.
6. Lobogó sós vízben 4-5 percig főzzük

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nyamnyam, imádom a kecskesajtot. Azt hiszem már semmi akadálya, hogy felavassam végre a tésztagépem, ugyanis már derelyeszaggatót is kaptam, szóval lehet gyártani a csinos raviolikat. :)

Dolce Vita írta...

Ezzel nagy sikert fogsz aratni, biztosítom. Nagyon megéri a pepecslést!

Névtelen írta...

A Vapianoban lehet kapni töltött tésztákat (is) elvitelre. Ettél/vettél ott valami ravioli-félét? Ha igen, milyen volt?
Azért kérdem, mert a pennéjük pl. nekem helyben fogyasztva nem nagyon ízlett, bár nehezen tudnám pontosan megfogalmazni, miért (leginkább talán ízmentes volt).

Névtelen írta...

Hol kaptál durumlisztet? Erika

Dolce Vita írta...

Erika!

Pannonmill a márkája és ha jól emlékszem, a Tescóban vettem. Nagyon nagy a különbség a sima liszthez képest. Bio, reform, magor boltban keresd még esetleg

Dolce Vita írta...

Hapci!

Töltöttet még nem ettem/vettem a Vapianóban. Nekem ízlett a tésztájuk, de csak spegehttit ettem. Ez nyilván ugyanabból a tésztából van mint a penne. De ugye minden alakban más az íze, ez már cak ilyen misztikus dolog. Amúgy én a pennét nagyon NEM szeretem, pont mert nincs íze. Valószínű, hogy túl sok benne a tészta a ráragadó szószhoz képest. Egyedül a házi penne lisce-t (azaz nem csíkos) szeretem, de akkor is inkább egy garganelli-t, ami vékonyabb.

Csibimama írta...

Szia! Nekem is nagyon tetszenek a receptjeid. A gyermekeim imádják az olasz(os) tésztaételeket (is!). Sok évvel ezelőtt én is gyúrtam tésztát, de most már régóta nem. Pedig szeretnék, még gépem is van. Mindenesetre újra belevágok, az itt olvasottak meghozták hozzá a kedvemet. Csak egy kérdésem volna: durum lisztből készült tésztákat fogyasztunk amióta bolti tésztát eszünk. Éppen a tojás nélkülisége és egyéb, általad már leírt jó tulajdonságai miatt. Tojás nélküli változatának kipróbált és bevált receptjét nem adnád közre? Vagy Te csak tojással gyúrod?
Köszönöm és gratulálok az oldaladhoz
CsAnna

Névtelen írta...

Szia!

Segíts kérlek! Kipróbáltam ezt a pórékrémet (általában minden hagymás szószt, levest szeretek, és ez is nagyon felkeltette az érdeklődésem.:)) Ízre nagyon fantasztikus, igazán különleges, viszont az állagával nem voltam megelégedve, nagyon hígnak találtam. Próbáltam besűrűsíteni egy kis liszttel és tejszínnel, de még úgy se volt az igazi. ( a tejszín jót tett az ízhatásnak:) Szóval nem tudom hogy mit csináljak vele... bár itt a receptnél nem írtad le hogy pontosan mit csináltál a krémmel, gondoltam a tésztát azzal (is) töltötted, de valahogy nem tudom elképzelni hogy hogyan.. vagy én csináltam valamit rosszul? Ötleteket kérek a probléma orvoslásához. :)

Köszike,Matyi

Dolce Vita írta...

Matyi!
A megoldás ha kevesebb lében főzöd, kevesebb lével turmmixolod a hagymát. Ennek a szósznak a lényege a tisztaság, könnyedség, azaz hogy nincs semmivel sem sűrítve csak magával. A tészta tölteléke csak a kecskesajt

Névtelen írta...

Kedves Kriszta! Megcsináltam a paradicsomszószt a recept alapján, de nekem nem főtt szét benne a hagyma. Elég kezdő szakács vagyok, úgyhogy nem vagyok benne biztos, hogy hogy is kéne. Valamit rosszul csináltam, vagy te is kiveszed a hagymát amikor kész a szósz? Egyébként nagyon finom lett, csupa öröm a receptjeidből főzni tanulni, köszönöm.:)
Zita

Dolce Vita írta...

Zita!

Nem tűnik el benne, csak íz íze fő ki, ki kell szedni a végén a mártásból (én azonnal meg is eszem)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin