2007-11-14

Szaloncukor házilag

Mióta nagyon tudatosan figyelek az étkezésünkre, gondot okoz, milyen szaloncukrot vegyünk karácsonykor, mivel a drágább fajták is tartalmaznak mindenféle ezt-azt. (Kell nekem mindig zacskót olvasgatnom). Ezért is lelkesedtem fel nagyon, mikor az ehavi Fakanál újság decemberi ajánlójában házi készítésű szaloncukrot reklámoznak. Arra a receptre még várni kell, de nem hagyott nyugodni a dolog és a neten elkezdtem kutakodni. Alapvetően egy fajta, fondant alapos recepteket találtam. Ez elsőre annyira nem tetszett, mert gyakorlatilag tömény cukor, így egy zselés fajtát kísérlezteztem ki. Szépen elgondoltam milyen egészséges lesz, minimális cukorral, sok gyümölccsel. Kifacsartam pár narancs levét, két teáskanál cukorral ízesítettem, majd melegítés után zselatinnal besűrítettem. Formába öntöttem, másnap hasábokat vágtam a zseléből, és ekkor jött a baj. Hogy legyen ez csokis?? Két gond is van, a kisebb, hogy a csoki baromira nem tapad a zselatinra, a nagyobb, hogy még a langyos csoki is megolvasztja a zselét. : ((((( Teljes kudarc. Ismer valaki hidegen folyós, de pár óra múlva keményre száradó csokit?
Maradt a fondantos alap, amit bőven lazítottam, hogy ne legyen annyira tömény. Na így sem túl diétás, de nagyon finom lett, és tudom, mi van benne. Csokimázzal nem vontam be, benne van a csoki, helyette kakaóba hempergettem, mivel így kevésbé volt esélyes, hogy csokiban ússzon a konyha.
A gond ezzel csak az, hogy elég korán elkészült, nem biztos, hogy nem esszük meg karácsonyig. Majd eldugom.

Hozzávalók: fél kg cukor, 1,5 dl víz, 10 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os), 5 dkg vaj, 10 dkg nagyon apróra vágott mazsola, 20 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz, 1 narancs héja

1. A cukrot forraljuk a vízzel kb. 10 percig. Akkor jó ha kicsepegtetve már nem terül el. Hűtsük kicsit meg, ekkor kezd kifehéredni, időnként keverjünk rajta egyet. Mikor más jó sűrű, keverjük hozzá a csokit és a vajat.
2. Hagyjuk száradni (én másnapig hagytam), öntsük hozzá a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancshéjat és gyúrjuk össze. A kókuszgolyónál keményebb massza legyen
3. Formázzunk szaloncukrokat, majd kakaóba hempergessük meg őket és csomagoljuk be szép papírba.




48 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szépek lettek!
Fagyisoknál láttam olyan csokit, amibe hirtelen belemártják a fagyit és ráköt a csoki. Mondjuk, a fagyi hidegebb, mint a zselé, bár azt is lehet hűteni.
Mibe csomagoltad be őket?

Dolce Vita írta...

Sima csomagolópapír, asszem DM-ben vettem

Névtelen írta...

Hát, most komolyan. Gyönyörű, lenyűgöző és biztos finom is. Azt hiszem én ennyire nem vagyok megszállott, hogy ebbe is belefogjak. Vagy csak lusta? Mindegy, azért kíváncsian várom a zselés eredményét.

Ötlet: esetleg a marcipános szaloncukrot nem szeretitek? Nálunk az a nagy kedvenc.

Névtelen írta...

off: A karácsonyról jut eszembe, hogy neked biztosan van tuti panettone recepted amit nagyon szeretnél megosztani velem :) Egyébként Róma szuper volt, köszi a tanácsokat, majd írok részletes beszámolót.

Lilahangya írta...

Mennyire igazad van!!! Lehet, hogy en is belefogok nemi hazi szaloncukor gyartasba. Csak a ket torkos edesszaju elol kell elrejtenem, azt hiszem! Egyebkent a zsele csokibamartasat nem is probaltad ki vegul?

Névtelen írta...

Az Astoria és a Deák közötti Azték Choxolat-ban lehet rendelni IGAZI marcipán szaloncukrot, nemcsak omlós, puha, csodafinom egyszerűt, hanem például diómarcipánosat is.

Zacskója ugyan nincsen - nem lehet olvasgatni - de februárig (ha marad) nem keményedik meg, friss, mert novemberben kezdik készíteni egy kis üzemben és elképesztően addiktív :)

www.choxolat.hu

(A chilis-kávés forró csokiról és az ibolyás bonbonról már ne is beszéljünk...)

Zsuzsa írta...

Csodaszépek, és biztos nagyon finomak is!
Én eddig csak a sima fondantosig jutottam - az allergiás gyerkőcök miatt kezdtem a gyártásukban - de most érzem, tovább kell lépnem! :)(Igaz, nálunk sajnos a csoki meg a narancs sem sem játszanak, de próbálok majd variálni különféle belevalókkal)

Névtelen írta...

Ez igen, nekem erre nem lenne energiám! Inkább ne legyen szaloncukor. Vagy megelégszem a Szamos Marcipán-félével, az aránylag tűrhető, bár nem mindig kapni.

Névtelen írta...

Kérem ne legyünk ilyen szigorúak, szerintem a Szamos igenis finom.

Névtelen írta...

Szamosék marcipánja a hazai mezőnyből egyértelműen kiemelkedik, ám mindez relatív, a kommersz német cuccok már sokszor finomabbak, illetve nekem a Szamos a kelleténél édesebbnek tűnik. És akkor még nem is beszéltünk a felsőbb szegmensekről.

Viszont a szaloncukor igazi hungarikum, ezért akiknek a magyar piac nem igazán fontos, azok nem is gyártanak ilyet.

Dolce Vita írta...

Ági!

Nekem is a marcipános a nagy kedvencem, ha ez a mennyiség megcsappan, biztos ilyennel pótolom. : ) Persze sajáttal.

Chili!
Várom a beszámolót! Panettone receptem van több is, a héten sütöttem egyet, nem lett az igazi. Ha sikerül jót sütni, azt a receptet megosztom Veled. : )

Lilahangya!
Sztem a gyerkőcöknek is jó hagyományt lehet ezzel teremteni

Zsé!
Köszi a tippet, hallotam (jókat) erről a helyről

Zsuzsa!

Bevonod csokival? Vagy a gyerekek nem ehetik?

Lorien, Névtelen!
Eddig én is szamosat vettem. Finom nagyon, de talán pont tavaly olvastam el, hogy mi van benne. Sajnos a finomság és a rakat adalékanyag nem áll egymással fordított viszonyban

Névtelen írta...

Szia DV!

Ez gyönyörű lett! Ki fogom próbálni! :-) Érdekelne majd a marcipános saját is, mert évek óta csak Szamostól vettem a szaloncukrot. Bevallom az összetevőket nem olvastam el...

A panettone receptet mindenkivel kéretik megosztani. :-)

Boglya

Névtelen írta...

Hát ez fantasztikus! :) Én is megkérdeztem már anyut, mi lenne, ha idén csinálnánk a szaloncukrot. Ha ettől nem kattan rá, akkor semmitől :)

Zsuzsa írta...

Nem szoktam bevonni, mert az egyik kakaóallergiás is. Csak úgy natúr. Olyan, mint anno a bevonat nélküli konzum szaloncukor. :)Bevallom pironkodva, hogy az volt a kedvencem. Azok közül is a rózsaszín és a fehér, amik puhák voltak.
Egyik évben próbáltam málnaszörppel megszínezni a szaloncukromat a rózsaszínség végett, de nem lett igazán mutatós. Idén a céklalében gondolkodom, az elég jól fog, az íze meg nem hiszem, hogy átütne a sok cukron.

Dolce Vita írta...

Zsuzsa!

Próbáld esetleg gránátalmával színezni (most mindenhol árulják, kb 400 Ft/kg), annak is erőteljes piros a színe, fog is rendesen

Ana írta...

Én a zselét sütőpapíros tálcára teszem, fagyasztom, majd csokiba mártom. Vissza a fagyasztóba 5 percre és újra csoki. A két réteg már elbírja a zselé olvadását.

Dolce Vita írta...

Ana!

Ez nagyon jó ötlet, köszi. Úgy tűnik lesz mégis zselés szaloncukrunk. : )

Dolce Vita írta...

A csokit simán megolvasztottad vagy tettél hozzá vmit? Ha csak simán megolvasztom elég sűrű, abba nem nagyon lehet mártogatni

Névtelen írta...

Ha már ennyire probléma, hogy "a drágább fajták is tartalmaznak mindenféle ezt-azt", akkor hogyhogy az E441 ellen nincs kifogás? (;

Dolce Vita írta...

Kedves Sz!
Nem tudom, mi az az E441, feltételezem, hogy a zselésítő karragén lehet. Egy zselés szaloncukornál azt hiszem nehezen kihagyható, viszont ha magad készíted el, tudod, mennyi cukor van benne, frissen facsart gyümölcslé a leve, és nem aromásított víz, ízfokozóval és tsaival, és ha jó minőségű csokit veszel rá, akkor nem hiderogénezett növényi olajos, csokiízű masszát eszel.
Nagyjából 5-6 féle adalékanyagot lehet így lespórolni

Névtelen írta...

oké, várom a panettonét, a cukrozott citrushéjakat már beszereztem (bár lehet, hogy jobb lenne azt is házilag előállítani).

Névtelen írta...

DV!
A zselés szaloncukor téma mártogatás részéhez: a csoki legyen 60-70%os, jól temperált (ez olyan 40 fokot jelent). Akkor folyós egy ideig, aztán amikor megint sűrűsödni kezd, óvatos melegítés (kevergetéssel) kell neki. A hajszárító remek hozzá. Akkor megint könnyű mártogatni, és a többi.

Unknown írta...

Nekem is a fagyasztás lenne az első tippem. Másik pedig, hogy agar-agart használj zselésítésre, mert az nem olvad meg egykönnyen (csak magasabb hőmérsékleteknél) - még nem próbáltam csokival bevonni, de elvileg (fizikailag/kémiailiag) működnie kellene. Itt reformházban kapható agar-agar 40g ill. 50g-os kiszerelésben ;)

Névtelen írta...

szia!
Ma találtam rá az oldaladra,amikor karácsonyi recpeteket keresgettem, szigorúan olaszt, mert már tizenéve ebben a mizériában élek. Főleg mióta voltam ott 18 éves koromban-erre egyébként 4 nyarat kellet dolgoznom-ez csak fokozódott. Olasz kocsim van, olasz cipőket veszek, és már 5 éve akarok olaszt tanulni, csak más kötelező tanulmányok miatt halasztanom kellett ezt a tervemet. Egyébként sok mindent értek, a spanyol miatt.
No, ha már így bemutatkoztam akkor a panettone recept iránti igénylők sorát bővítem saját jelentkezésemmel is:))
Bár szeretem a magyar hagyományokat, de idén nem szeretnék bejglis karácsonyt, így idén előrukkolok a családomnak minden féle finommal. A tiramisus próbálkozásom 5*-os lett, és nagyon büszke voltam, mire elhatároztam mit nekem egy karácsonyi menü....ma kiderült jobb szerénységet tanusítani olykor.
Egyébként gratulálok az oldaladhoz, nagyon szép, igényes, és étvágykeltő. TEtszik, hogy sok a személyes élményed. Egy dologgal nem értek egyet: én szeretek a horvát tengerpareton gyík lenni, igaz csak előszezonban. :)

Dolce Vita írta...

Ágnes!

Az olasz mizériát megértem, nem kell magyarázni : ) Bár én már az olasz kocsikról leszoktam, mióta volt egy Bravóm. (Azóta szigorűan japán vagy német autókat veszünk) De most kicsit elcsábultam az 500-as és az új Bravo láttán. : )))))).
Panettone jön, illetve egyéb ünnepi ételek. Keresd meg a panpapato receptemet, igazi karácsonyi csemege, Umbriából.
(Én meg újabban spanyolul szetenék tanulni)

Névtelen írta...

Sztem jobb az olasz, bár azt gondolom én ezt csak a spanyol után tudom így kijelenteni, mert jó alapot adott az olaszhoz.
A 26 éves Fiat 127-esemet tavaly decemberben törték össze. A szüleim utaztak vele, és sajnos autóbalesetet szenvedtek. Azt mondták a tűzoltók meg a rendőrök, ha nem ebben ülnek nem biztos, hogy megússzák, mert olyan erős anyagból csinálták. Most egy Fiat Seicentot nyúzok, eddig ***, lekopogom.
Azért várom a receptet....:))))

Mandulka írta...

Ez itta reklám helye!

Felhívtam vidékről a Choxolat-ot, hogy szeretnék hozzájutni a szaloncukrokhoz valamilyen módon. Bár még ilyen kérést nem kaptak, és átadtak másnak, végtelen kedves volt mindenki,és utánvéttel kapok szaloncukrot!!! Köszönöm, jó napot szereztek!!!! :)

Névtelen írta...

Szia dolce vita,
nagyon jó az oldl.
A szaloncukor is remek, én most saját készítésű és csomagolású szaloncukorral szeretném meglepni a barátaimat.
Miután felmértem a kedvenc ízeket, a kérdés, hogy karamellás szaloncukorra van-e valamilyen ötlet, recept.
Köszönöm:
Cs.

Dolce Vita írta...

Csepi!

Karamellásnak vagy vajkaramellát készítenék. Erre nincs receptem, nem mondhatnám, hogy szeretem. De mégis, ezt most találtam: 30 dkg cukor, 20 dkg vaj, 20 dkg fehércsoki, 6 dkg cukrozott narancshéj. A cukrot világosra kell karamellizálni, bele a vajat, lehűteni 60 fok körülre, ekkor bele a fehércsoki csoki és a narancshéj. Lapos formába kiönteni, hűtőbe vele , majd kockákra felvágni. Nem csináltam soha, de elég jól hangzik, a Nők Lapja konyha téli számában találtam

siccike írta...

Dolcevita!
Off topic: bár nem szaloncukros kérdés, de karácsonyi.:-) Te milyen formában készítesz Panettone-t? Itthon is lehet hozzá megfelelőt kapni? Előre is köszi: siccike

Dolce Vita írta...

Siccike!

Én nem találtam hozzá formát. Sütőpapírból és alufóliából készítettem. A sütőpapírből hengert tekertem, levágtam a megfelelő méretűre, és kívülről alufóliával fogtam össze. A sütőpapírt kikentem vajjal és beliszteztem, mert nekem a keynér-féel tészták mindig beleragadnak : (

siccike írta...

ÉS így is szép formás lett a Panettone? Nem amorfizálódott?:-)

Dolce Vita írta...

J ó szorosra kötöd, akkor nem csúszik szét. Az eredeti is papírhengerben sül. Nekem sajna a tésztája nem lett jó! De jövőhéten próbálok újat sütni

siccike írta...

Tényleg az eredeti is papírhengerben sül? Ezt nem is tudtam... Nagyon köszi az infókat, jó sütögetést!:-)

siccike írta...

http://www.twenga.it/dir-Casa,Pentole,Stampo-per-Panettone
Ez kellene nekünk...!:)

Névtelen írta...

megtettem az elokeszuleteket a szaloncukorhoz, mar alig varom h kiprobaljam milyen. persze a csalad kenyes szaloncukor temaban :) mivel meg csak november eleje van nem mertem belevagni, kb meddig all el szerinted? lattam te is tavaly november kozepen keszitetted, jo volt meg karacsonykor is? (meg azutan vagy egy ket hetig.. :)
ujabbakat nem kiserleteztel ki esetleg?
koszi, zsuzsi

Névtelen írta...

A csokit és a vajat olvasztva teszed bele? vagy reszelve, darabolva?
Koszi!
sári

Névtelen írta...

Sziasztok!

Én éppen most csinálom az idei szaloncukor adagot. Sárinak mondom, hogy nem olvastottam meg a vajat én, hanem összedaraboltam, a csokit meg csak kockákra törtem. Mivel a cukorszirup nagyon sűrű, de mégforró, így simán elolvadt benne a vaj és a csoki is.
Idén elhatároztam, hogy felesbe csinálom, egyik felét naranccsal, a másikba pedig öntök egy pici rumot, hátha jó lesz :)

Dolce Vita, köszi ezt a receptet is :) Mint már oly sokan előttem megkérdezték, de választ nem láttam sehol sem, most én is felteszem a nagy kérdést: Mikor jelenik meg a könyved? Nagyon ritkán vagyok Magyarországon sajnos, de mire megyek anyukám beszerezhetné nekem :)

Köszi, Vera

Névtelen írta...

Ciao Dolce Vita, ciao tutti!
Mivel én nagy szaloncukor rajongó vagyok, és idén nincsen tartalékom a jó kis magyar szaloncukrokból, illetve itt Olaszországban nem találok szaloncukrot a boltokban, lázas keresésbe kezdtem az interneten házilag készített szaloncukrok témában. így leltem rá erre az oldalra, és máris landol a kedvencek között sok-sok ínycsiklandozó receptje és jó kis stílusa miatt!

Dolce Vita írta...

Kriwi!
Idénre a marcipánosat fogom elkészíteni, sztem kb 2 hét múlva kerül fel, hogy karácsonyra maradjon! : )
Merre felé élsz Olaszországban? Mondtam már, hogy én is ott szeretnék élni, de nagyon....Már nem elégszem meg az évenkénti utazásokkal.

Névtelen írta...

@dolcevita: imádom a marcipánt mindenféle formában :-), úgyhogy várni fogom a receptet (egyedül nem merek hozzáfogni, nem vagyok egy konyhatündér) nagyon! Jesi mellett lakom jelenleg (provincia di Ancona), de előtte Milano-ban voltam egy évig, ott született kis bimbám tavaly szeptemberben. Van egy nagyon kedves szomszéd nénim, akiktől igazi Marche-i recepteket kezdek tanulni. Ha érdekel, szívesen megosztok egy-két helyi fogást ;-) Ha Olaszországba költözöl, akkor mindenképp legyen a közeledben tenger, ez a jó tanácsom! Isteniek a halételek errefelé!

Névtelen írta...

kriwi voltam, csak valamiért nem akarja megjegyezni a nevem a "Nagy blogvarázsló"!

Szabó Borka írta...

Szia! Nekem nem sikerült! Nem tudom, mi volt a baj, de miután készen lett (szálas volt, hideg vízben gömbös volt stb.), kerek két perc leforgása alatt belekövült a főzőedénybe. (Ennyi idő kellett, hogy átmenjek a szobába - a konyhában nem lehet elférni -, letegyem az edényt, megkeverjem - ekkor már darabos volt és sűrű -, beletegyem a vajat, és épp ki tudtam venni a kanalat, amikor visszaraktam volna keverni, már nem tudtam, mert úgy jártam, mint Pompei a lávával... Edényt valszeg dobhatom ki, fél kiló cukrom gajra ment... Úgy érzem, valamit elrontottam, de nem tudom, mit, amikor csak azt csináltam, ami a receptbe le van írva. Lehet, hogy nincs leírva oda minden? Nem kéne bolondbiztosítani?

Ingrid írta...

Kedves Dolcevita!
Éppen most készül ez a finomnak ígérkező szaloncukor a konyhámban :), szerintem ez lesz a befutó.
Ha jól sikerül és megengeded, közzéteszem az oldalamon: www.simoningrid.com
természetesen feltüntetlek, mint recepttulajdonost.

Della Street írta...

Az egy napot száradt vajas-csokis cukorba kell tenni majd az ízesítőket, jól értem?

Margherita írta...

Szia!en kulfoldon elek! nalunk nincs haztartasi keksz meg csak hasonlo se !! HOGY CSINALJAM????

Dolce Vita írta...

vajas kekszzel

Dolce Vita írta...

vagy még jobb: csak dióval, szaftosabb lesz

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin