2007-12-10

Fuss, Röfi, fuss!


Bébi mangalica, zsírdisznó
Azt terveltem ki, hogy kiválasztjuk a disznót, lemérik, kifizetjük, aztán megkegyelmezünk neki és futni hagyjuk. A többiek persze azt mondták, szó sem lehet róla, megbolondultam. Így hajnali fél ötkor nem túl jó szívvel vágtam neki a hétvégi öldöklős kalandnak. (Amely, így visszagondolva, nem is volt annyira horror.) A kiválasztási procedúrán persze nem vettem részt, nem tudtam volna egyre se jószívvel rámutatni, hogy Te, kiskomám, gyere ide, mert jól lelövünk. Amúgy az első kiválasztott példány nem is volt annyira hülye, visszamászott a dagonya kellős közepébe, ha „kellek, gyertek értem” tekintettel. Ő megúszta.
A pörzsölés résztől már kimerészkedtem a házból, sőt fotókat is készítettem a feldarabolásról. Ezektől most mindenkit megkímélek, pedig lett egy-két jópofa, hm művészinek is mondható kép, Pasolini stílusban. : ) Majd talán egy world pressre, ott szokták szeretni az ilyen,véres témákat.

Ő egy amerikai fajta, húsdisznó

A feldolgozás a bérelt böllérnek köszönhetően gyorsan ment, nekünk csak akkor kellet segédkezni ha kedvünk volt. Persze nem ültünk egész nap tétlenül. Leginkább boroztunk és pálinkáztunk.
A hagyományos hurka, kolbász, disznósajt, füstölt miegyebek mellett kísérleti mennyiségből készült 2-féle olasz fűszerezésű szalámi: egy finocchiona, toszkán recept, amely paprika nélküli, bors és édesköménymag domináns, és egy délibb fajta: vörösborral, ánizsmaggal, chilivel, borssal és egy kis fokhagymával. Ezeket már nagyon várom, bár a füstölés után minimum két hónapot kellene állniuk. A füst persze ezeknek nem hiányzik, de a mi égövünkön nem tudtak más megoldást kiatalálni a tartósításra. A nap végén még lett volna lehetőség, hogy egy lardo di colannata-t készítsünk (isteni sózott, fűszeres szalonna Toszkána carrarai régiójából, ahol ezeket márványkádakban pácolják 6-10 hétig), de addigra úgymond, elfáradtunk…

Itt melegedett az abalé

A verem, ahol 6 hétig sóban áll a sonka és a szalonna

Mindez Pesttől 100 km-re Bócsán zajlott egy tanyán, ahol 90 (aznapra már csak 89) kövér, mangalica dagonyáz egész nap. A tanya tulajdonosa egy fiatal, Pestről ideköltözött pár, akik csodaszépen felújították a 3 hektáros birtokon lévő, összedőlés előtt álló parasztházat, (simán bekerülhetne bármilyen lakásos újságba), majd beszereztek pár disznót, akiket ridegen tartanak műkajáktól, tápoktól mentesen. Terveikben szerepel a tanya bővítése, a szomszéd tanyával, ahol egyszer kiadó szobák is lesznek, és mindenféle magyar fajtát, rackajuhot, szürkemarhát is fognak tartani. Ilyen az igazi falusi turizmus. Jelenleg leginkább olyan vágást vállalnak, mikor a megrendelő nincs ott a helyszínen, mi ott lehettünk és hihetetlenül jól mulattunk.



6 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

De aranyos kis pofája van annak a koszos fürtöskének! :-)))

Gabojsza írta...

csak 20 km-re voltatok tőlünk :)))szívesen vendégül láttalak volna...

Névtelen írta...

Kisütöttétek a zsírját?Milyen,és mennyi lett? Kb hány kilós jószág volt?Azért érdeklödőm,mert komolyan gondoltam rá.hogy esetleg saját részre tartanánk.Mostanság "hagyományost"nevelünk,de nagyon ráfizetéses,mert sok része eldobálódzik(nem esszük a zsírját,bőrét,csontját,zsírosabb részeit)Sajnos még nem találták fel,azt,ami csak karajból és combból,esetleg kis oldalasból áll:(((
kösz!
Zsuzsa

Dolce Vita írta...

Zsuzsa!

Akkor ez a fajta még kevésbé éri meg. 178 kb volt a disznó és 20-30% zsír volt rajta. Azt mondták, amelyik nem szabadtartásban, hanem ólban nevelkedik ott 40-50% is lehet.
A sonkája jó, ezt viszik ki a spanyolok, hogy serranót készítsenek belőle. Illetve kolbásznak, szaláminak való. A hurkája nekem nagyon zsíros lett.

Névtelen írta...

ha nem titkos,megírnád ennek a fiatal párnak az elérhetőségét?Ugyanis szeretnénk egy olyan vermet építeni,mint ami az egyik képeden látható,de előtte jó lenne egyet 'élőben' is látni (Kecskemét pedig nincs messze Bócsától).Másrészt a disznótéma sem hagy teljesen hidegen
Köszi!
alika

Dolce Vita írta...

Alika!

Írj egy mailt a címeddel a profilomban található címre, és elküldöm a számukat. Illetve van belső képem is a veremről. Újonnan épült, nem tűnt túl bonyolultnak.

Gabojsza!
Köszi, legközelebb megyünk! : )

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin