2008-01-20

A legszexibb olasz desszert

Egyszerűen imádom. Habkönnyű, kifinomult és nagyon egyszerű. 5 perc alatt elkészül, és általában mindig van itthon hozzávaló. Egy desszert, amely elcsavarja az ember fejét, ezért is érdemelte ki a címben szereplő jelzőt.
Ez a mostani adag narancslével és konyakkal készült.
A zabaglione eredete ugyanúgy bizonytalan, mint a tiramisúé. Egyes források szerint az 1500-as években Reggio Emiliában egy csapat fosztogatásra indult katona csupán tojást, mézet, bort talált a helyi parasztok éléskamráiban. Ebből született a zabaglione.
Másik verzió szerint a desszert piemontei és nevét Giovanni di Baylon, a torinói cukrászok védőszentje után kapta. Velencében úgy gondolják, a desszert még a Velencei köztársaság tündöklésének idején került a horvát partokról, az ott zabaja néven ismert finomság, a Serenissimába.

Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 4 kiskanál cukor, 1 narancs leve, fél dl fehérbor, 2-3 kiskanál konyak

1. Keverjük a 4 tojás sárgáját a cukorral habosra
2. Adjuk hozzá a narancs kifacsart levét, a bort és a konyakot
3. Vízfürdő felett folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik és habkönnyűvé nem válik. (kb 3-4 perc). Öntsük poharakba és hűtsük le.

14 megjegyzés:

Beatbull írta...

köszi a háttérinfót ;)
hej, még a színek is hasonlóak.. ;) jó mondjuk a kontraszt miatt adta magát ;)

Tünde írta...

Szia!
Milyen bort, és milyen konyakot használtál? Márkaneveket kérek szépen és beszerzési helyeket, mert mindig csak állok bénán az italospolcnál a boltban, aztán végül kihagyom az alkoholos recepteket, pedig a kedvenceim közé tartoznak, csak hogy a borban párolt marhától/báránytól, és a tiramisútól ne menjek tovább...
Most nézegettem épp a Cucina Moderna-t is, abban is többször találtam a hozzávalók közt ilyet, hogy "6 cucchiai di alchermes", hát a szótár nem vitt sokkal közelebb a megoldáshoz: "alkörmössel színesített likőr"...
Ja igen, hol találok jó babapiskótát?
Utolsó kérdésem: a szárított paradicsomos receptekhez hol szerezzek be szárított paradicsomot, és milyet? A Dolce Gastronomia-ban láttam sima szárazat is, olajosat is, és fűszeres olajosat is.
Előre is köszönöm a válaszokat, biztosan másoknak is hasznos lesz.

dolcevita írta...

Tünde!

A fehérbor egy 2006-os balatoni olaszrizlig volt a Lesence pincészettől. www.lesencert.hu. A Bakator borkereskedés üzleteiben lehet kapni. Érdekes pince, ára miatt vettem egy palck 2007-es fehér cuveé-t (520 Ft! volt, borkereskedésben ritka ilyen áron a bor, Tescoban persze van, de az más minőség: )) És mondhatom, nagyon jó kis bor. (azóta vettem ez a 06-os olsazrizlinget, hasonló áron, ez is jó volt)
A konyak Hennessey XO, a férjem nem szívesen adja főzésre : )
Piskóta: hosszas olvasgatás után a tesco sajátmárkás piskótája mellett döntöttem, ugyanis nincs benne semmi adalékanyag, és cukor a tetején! Van egy német márkájú babapiskóta, rohadt drága, a DM-ben a babapolcon van, és tömény kristálycukor a teteje... : (((((
Én nem olajasat szoktam venni, mert így magam készíthetem el hozzá az olajat, olyanra fűszerezve, ahogy szeretem.

judit írta...

szia!

Jol ertem, hogy a bor kihagyhato, s csak narancsle+ konyakkal is elkeszitheto?
Hany szemlyre szol a recept? Mit szortal a tetejere? Tenyleg nagyon elegans desszert, holnap ilyet kapnak a vendegek!:) Koszi!
judit

dolcevita írta...

Judit!

Szerintem akár ki is hagyhatod, de akkor több narancslevet és egy kicsivel több konyakot tegyél bele. A tetején reszelt narancshéj van.

judit írta...

Jol hangzik, koszi! :)

Névtelen írta...

Én is az XO-t lopkodom főzéshez:-))
Ma este ehhez a szexi desszerthez csórok egy kicsit!

LepkePillangó

judit írta...

Bekerult a kedvencek koze, sikere volt vendegeknel is!:) egyszeru,konnyu, elegans - koszi meg1x!

makiság írta...

Nagyon egyszerűen elkészíthető desszert, de nekem nem ízlett igazán a végedermény. Valahogy nem lett harmonikus, minden íz külön kiérződött. Mennyit hagyod állni a hűtőben?

Flóra írta...

Csodás a recept! Holnap első dolgom lesz kipróbálni! Eddig még nem csináltam ehhez hasonlót,de biztosan nagy sikert fog aratni.

Névtelen írta...

Kedves DV!
ez a mennyiség hány főre elég?
4-en leszünk...

köszi, Gabi

Dolce Vita írta...

ez 2-3 fő, inkább 1,5 szeres vagy 2x-es mennyiségben készítsd

Foodafok írta...

Ez a desszert megérdemel egy 18-as karikát!

Névtelen írta...

Pici pontosítás:
A habosra kavarás az nem azt jelenti, hogy habverővel nekiesünk.
Vízfürdő felett sokkal könnyebb elrontani, mint nélküle, ha nincs megfelelő eszköze és gyakorlata az embernek.
Habos akkor lesz a sűrű krém, ha el van rontva. (3-as pont)
Az borok nagy részének a mellékíze jól kijön ebben a krémben, emiatt csak kiválóakat szabad használni.
A krémet elkészülte után azonnal ki kell venni a főzőedényből, mert különben rántotta lehet belőle.
A besűrűsödés nem idő, hanem hőmérséklet kérdése.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin