2008-01-18

Miért ehetetlen a bolti kenyér?

A "négyes metró barátai néven" elhíresült, tegnapi médiahacket kiötlő Reakció újság januári számában újabb gasztropuffogásom jelent meg, ezúttal a kenyérről. Cikk itt.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia! A cikk jó, de a recepttel kapcsolatban lenne három pont, ami szerintem nem egyértelmű /legalábbis nekem, aki ismerem a neten keringő elterjedt DNK-s módszert/
1) Ugyanannyi vízmennyiség kell, ha csak sima fehér, ill. ha vegyesen fele-fele fehér és teljes kiőrlésű lisztet használunk? (Én eddig úgy tudtam, hogy nem)
2)A hagyományos DNK-s hajtogatás során a tészta kap egy kis formát meg pici lisztet, ez más, mint ha csak átkevered.
3) Ezt a kenyeret nem formában kell sütni? A "tepsi" megnevezés szerintem nem egyértelmű. Vagy ez más állagú, ami nem terül szét?

Félre ne érts, nem kötözködni akarok, csak kérdezek!
Válaszokat előre is köszi!
Judit

Dolce Vita írta...

Judit!

Ezt a kenyeret én nagyon régóta nem formában sütöm, hanem sima sütőtepsin. A képen látható is így készült.
Sztem a plusz lisztezés csak azért kell, hogy ne ragadjon le a tészta, mikor áthajtogatják. Én itt is egyszerűsítettem, nem ragacsolok össze még egy plusz felületet, csak simán áthajtogatom a kelesztőtálban.
A receptben szereplő víz teljeskiörlésű és sik aliszt keverékére vonatkozik. (lehet, hogy ez nem volt egyértelmű), segítségnek azért írtam a sűrű nokedlitésztát példaként.

Névtelen írta...

végig olvastam a cikket, minden szava az én szívemből is szólt!!!

Névtelen írta...

Gratulálok! Én is végig elolvastam, mert szép, okos cikk, és annak ellenére, hogy számomra újdonságot nem mondott, nem volt unalmas, tehát "jól megírt" anyag. Talán megint "megtérnek" néhányan. Köszönjük!

Névtelen írta...

Köszi a választ, ki fogom ezzel a továbbfejlesztett módszerrel is próbálni, mert a hagyományos DNK nekem nem jött de 100 %-osan (csak 90%) :))
Üdv: Judit

Névtelen írta...

Korrekt Cikk, Gratula:)

Kéne csinálni egy postot (olyasmit, mint Gabojszánál a friss halakról szóló) ahol azokat a helyeket gyűjtjük össze, ahol tényleg jó kenyeret lehet kapni. Bár lehet h volt már ilyen csak én nem tudok róla..

Egy időben sokat jártam a Príma Pékbe (nem tudom mennyire nagyüzemiek pl ők) de nekik volt egy diós rusztikus kenyerük, amit nagyon szerettem, hosszukás, nagylukacsos tele fél diókkal... és még 3 nap utan is ehető... függő voltam :)

Névtelen írta...

Nekem is a recepttel kapcsolatban lenne kérdésem. A tepsit felforrósítod és aztán szórod meg liszttel? Vagy ezt a lépést is le lehet egyszerűsíteni és a hideg tepsire tett tésztát egyszerűen megsütni?

Dolce Vita írta...

Zsófi!

hideg tepsire teszem, és 1. vagy nagyon ki kell lisztezni, vagy 2. tegyél alá szilikonos sütőpapírt, és akkor még mosogatni se nagyon kell. (szeretek mindent a lehető leggyorsabbra és egyszerűbbre redukálni)
Zozó!
A príma pékség egy üdítő kivétel, ahogy a Ludwig-Mentesi pékség is. www.jokenyer.hu
Judit!
2.-3. próbálkozásra azoknak is szokott sikerülni, akiknek az első nem jött össze. Érdemes újra megpróbálni, ha 1x kitapasztaltad milyen állagú legyen a tészta, akkormár méricskélni sem kell. Én csak öntöm a lisztet hozzá meg a vizet, semmit nem mérek. Így még egyszerűbb.
Chili, Certaldo!
köszi, ha kis lépésekben is, de biztosan haldunk előre! : ))))

Névtelen írta...

Bolti kenyeret augusztus óta nem veszünk (kivéve egy-két rendkívüli esetet, amikor is Ludwig-Mentesit kellett sebtiben vennünk :)), amióta a DNK kenyeret készítem (az eredeti recept szerint, ami cseppet sem macerás, szerintem). Rengeteg köszönetet zsebeltem már be azóta Helyetted is azoktól, akiket rábeszéltem ennek a kenyérnek a készítésére. Egyelőre mi még fehérlisztből készítjük, de várom minden további fejlesztésedet ebben a témakörben is. :-)

A cikkel meg teljesen egyetértek. Talán már szó volt róla, hogy az itthoni kenyér halálának másik oka a csomagolás: a műanyag zacskó. Utazásaim során pl. Ausztriában, Németországban, Olaszországban vagy Franciaországban csak és kizárólag papírzacskóban vagy papírba csomagolva kaptam a kenyeret és a péksüteményeket a pékségekben, míg itthon ezért külön szólni kell (pl. az említett Príma Pékségekben is). Áruházi tapasztalatom nincs, mert mindig szembejött jó néhány pékség, és inkább az okozott fejtörést, melyiket is válasszam... Nálunk pékséget csak nagyítóval találok...legalábbis a környékünkön...a cikked pedig magyarázatot ad ennek okára is. Sajnos.

Névtelen írta...

Szívemből szólt a bejegyzés! Mint kezdő blogista én is hasonlóról írtam nemrég. Már van egy nemzedék nálunk, aki nem is tudja hogy milyen ízt keressen a kenyérben.

Bombadil Toma írta...

boglya
pedig nálunk is előírás, hogy a pékárukhoz papírcsomagolást kell biztosítani. ennek ellenére, nekem is állandóan külön kell kérnem, mert nem teszik ki.

Névtelen írta...

hellóó
megsütöttem tegnap végre a 12 órás DNK-t.
alapjban véve egy gond van (volt) vele: túl nehéz volt, túl nedves..
pedig sim alisztből csináltam és ahogy mondtad 3dl vizből.. (nagyon kcisivel többet kellett raknom mert 3 dl-rel egyszerüen nem birtam összekeverni..)
min múlhat még hogy ilyen lett a végeredmény??
amúgy isteni volt.. elfogyott.. de igy nem volt azér tigazi..este akarom bekésziteni a következőt..
mit csinálajk máskép?? ha van vkinek ötlete... (250 fokon sült kb 10 percet aztán 25 percet 200on)

Dolce Vita írta...

Próbáld végig 250 fokon sütni, én úgy szoktam.
Ha így se jó, próbáld meg a lefedett verziót, "Tökéltes kenyér" bejegyzésben találod! Illetve olvasd el az ottani kommenteket, többeknek volt elsőre nedves.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin