2008-01-17

A világon a legismertebb olasz desszert

Hogy mi az? Hát persze, hogy a tiramisú (ékezetet fordítva kellene írni, de most nincs kedvem olasz billenytűzetet telepíteni). Pedig a csizma lakói, tapasztalataim szerint, közel sem ezt eszik a leggyakrabban – profiterolt meg még ritkábban látni –, mégis mindenki ezt gondolja “az olasz” desszertnek. A tiramisú leggyakrabban talán Velence turista csalogató éttermeinek menú turistico/15 euro kínálatában tűnik fel lasagna körítéssel. Őszintén bevallom, 10 évvel ezelőtt én is ezzel kezdtem. Első Toszkán nyaralásunk alkalmával, egy családias firenzei trattoria kínálatából az alábbit sikerült vacsorára választanom: insalata caprese, lasagna és tiramisú. Aztán felfedeztem, hogy létezik az olasz gasztronómia. : )
Ennek ellenére semmi baj sincs a tiramisúval (és a capresevel meg a lasagnával sem), zseniális desszert, kifejezetten szeretem. Főleg ha én készítem. Itthoni éttermekben, cukrászdákban óriási lutri kérni, jót ugyanis nagyon nehéz találni. Pedig kevés ennél egyszerűbb desszert létezik, csak éppen a megfelelő anyagokat kellene beletenni, nem pedig kispórolni a mascarponét, és azt mindenféle portejszínnel és habkeményítővel helyettesíteni. Az alkoholt meg nem rum aromával, a kávét meg nem nescaféból és a babapiskótát meg nem tojásporos fűrészpiskótából kellene megúszni. Más meg ugye nincs is benne. Mert egy hazai bolti tiramusú gyakran így áll össze, semmi sem az, aminek látszik.
A tiramisú eredete, több olasz ételhez hasonlatosan vitatott, magukénak mondják a sienaiak, a lombardok és a venetóiak is, ennek megfelelően a receptek is módosulnak. Az itt közölt recept talán a leggyakoribb. Én, ha nagyon jó minőségű olasz mascarponét kapok, a tojásfehérjét kihagyom a játékből, hogy a krém töményen és édesen tapadjon a szájpadlásra.
A tiramisú szó szerint azt jelenti: dobj fel. Az elnevezés is mutatja, afrodiziákumnak is tartják e desszertet. Hogy mindez igaz, azt én is megerősíthetem, gyermekem olyan transzba esett az első kanál után, hogy szinte lehetetlen volt tőle megvonni a sütit a kitűzött porció behabzsolása végeztével. Pedig az övében se káve, se alkohol nem volt.

Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 20 dkg babapiskóta, 3 tojás, 4 csésze kávé, cukor, fél dl rum (vagy valamilyen likőr, ennek használata elég vegyes), kakaópor

1. Keverjünk habosra 3-4 evőkanál cukrot a tojássárgákkal, majd adjuk hozzá a mascarponét, keverjük őket együtt habosra. A krém ne legyen túl édes!
2. Egy csipet sóval verjük fel kemény habnak a fehérjét is, majd óvatosan adjuk a mascarponés krémhez
3. A kávét és a rumot keverjük össze, és mártsuk meg benne a babapiskótákat
4. Rétegezzük a piskótát, rá krém, pisóta, krém, végül kakaóval szórjuk meg

Fogyasztás előtt feltétlenül álljon 4-5 órát a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek!

29 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia DV!

Megelőztél, énis gondolkodtam a napokban, hogy fel kéne tenni egy kis Tiramisú-t:)

Próbáltad már tojásfehérje nélkül? Az én változatom egy római ismerőstől származik és ő nem tett bele fehérjét egyáltalán csak a sárgáját keverte a mascarponéhoz. Én itthon így csinálom, kicsit jobban együtt marad az egész és töményebb is, de eddig még senki nem panaszkodott :) Ha van kedved legközelebb próbáld ki így, mint Tiramisú Romana:)(A véghangsúly miatt nőnemű ez is mint a la virtú? már rég volt elfelejtettem:))

Amikor Ligurián nyaraltunk pár éve ott viszont tejes kávéval csinálták, selymesebb lett tőle a piskóta, de nekem azért fekete kávéval az igazi:)

A képek újfent csodásak:)

Üdv, Zozó

Névtelen írta...

a posztból úgy tűnik, hogy már próbálta ;)

Bombadil Toma írta...

:DDD dolcevita! vagy húsz évvel ezelőtt, mikor először jártam olaszországban, esküszöm, úgyanezt a menüsort rendeltem én is az étteremben, mert ezeket ismertem:)))
imádom a tiramisut. bár én nem babapiskótával készítem, hanem, nem vagyok rest, és süttetek anyámmal egy tepsi piskótatésztát, és azt vágom fel hasábokra. én szeretem hogy így puha krémes lesz az egész, nem marad kemény mint a babapiskóta.
ja a kávét hozzá, meg a kedvenc presszómban főzetem, mert nincs kávéfőzőm:))

Névtelen írta...

Wazze..

Életemben először nem olvasom végig a postot és beégek.. Mea Culpa :)

asszem nyitok egy lúzerblogot is:)

Z

Mamma írta...

Próbáltad már kakaópor helyett reszelt csokoládéval a tetején? Én régóta már csak így készítem, nem prüszköl tőle senki:-)) a krém teteje pedig szépen magába olvasztja a csokoládét.

Max írta...

Szuper!
Kb. 2 hete csináltam én is, de elraktam félre hogy később előveszem az archíválva, de most azért várok egy kicsit. A vendéglátós részéhez annyit: kevesen merik bevállalni a nyers tojással készített hőkezelés nélküli desszertet, lásd HACCP :-)), és értelemszerűen az a nyerő aki olyan desszertet készít, amilyet látott az eredeti helyén.
Fagylalt verzióban pedig nálunk így néz ki: mascarpone ízű főzött tejszínes alap, frissen főzött presszó kávé, amibe egy kis amarettó likőr van elrejtve, ebbe áztatott eredeti olasz babapiskótával rétegezve.

Névtelen írta...

Szia!

Gyönyörűek a képeid, tarthatnál némi gyorstalpalót fotózásból :-)

Hapci írta...

Nemrég egy helyen Nesquick kakaóval szórták meg a tetejét...
Egészen eredeti volt. A legendás magyar találékonyság...

Lilahangya írta...

A gyerkoc verziot hogy keszitetted? azt hiszem nalunk is lenne transz tole rendesen :) Csak az edes mascarpone es a babapiskota, vagy azert ott is hasznaltal vmilyen folyadekot a kave es rum helyett?

Dolce Vita írta...

Annyi a különbség, hogy kakaóba mártom kávé helyett, a többi marad, a rétegek is és a kakaó a tetején

Dolce Vita írta...

Zozó!

Hát ezt magad is megválaszoltad! Valóban, sokkal jobb tojásfehérje nélkül, de csak akkor, ha igazán finom a mascarpone. Igazi olaszt nehéz kapni, van egy nagyon olasznak kinéző, de azt is itthon gyárják, és nem annyira sűrű.
Mamma!
kipróbálom, bár én mindig hűtöm fogyasztás előtt, így a kakaó is belolvad a krémbe, nem prüszkölős.
Toma!
: )))))))))))))))) Fejlődünk. De jó lenne, ha nekem is lenne a közeélemben egy kávézó..., akkor nem kellene szuper gépet vennem.
Hapci!
Elég szarul hangzik : )))))))))))
Balzsam!
Annyi fotós kérdést kapok e-mailen, hogy tervezem, hogy írok már egy postot a fotózásos tapasztalatokról

Dolce Vita írta...

Max!

A legnagyobb gond inkább a mascarpopne kihagyása, és mindenféle tejszínporral pótlása. A mű tejszínnek van egy nagyon jellegzetes (számomra) borzasztó íze, majdnem minden cukrászdai tiramisuból ez érződik. Elhiszem, hogy negyede annyiba se kerül, de ez az ízén is kiüt.

Mamma írta...

Pár éve egy barátnőm kérésére kiszámoltam, mennyibe került az a tál tiramisu, amit magam készítettem. Ha jól emlékszem, több mint 3000 Ft jött ki, vagyis 600-700 forint adagonként. Otthon! (minden eredeti volt, még a savoiardi is, bár a piskótát ma már magam sütöm és akkor még nem volt jó kávéfőzőm.). És első kérdése az volt, mivel lehetne pótolni....

Dolce vita, teljes mértékben megértem, ha kiállsz a minőség és az autentikus olasz konyha térhódítása mellett. (Egyébként én is.) De nem várható el mindenkitől, hogy cukrászdában 1500 ft-ot fizessen egy süteményért, mert kb. ennyibe kerülne. Még akkor sem, ha az annyira jó. A nagy átlagnak még 300 Ft is sok, azt pedig pontosan tudjuk (leírtad), hogy ennyi pénzből mit lehet kihozni, ha nem otthoni munkáról van szó (mint pl. a kenyérsütés), hanem eredeti alapanyagok beszerzéséről.

Hozzád hasonlóan nagyon sok rossz tiramisut (meg még sok más egyebet) ettem már a világban, ezért a beszerzésérzékeny ételeket már leellenőrzött, vagy nagyon jó helyen, vagy inkább otthon esszük.

Dolce Vita írta...

500 ft volt a mascarpone, 3 tojás 100 ft, a piskóta 180 ft volt (magyar babapiskóta adalék nélkül), 4 csésze kávé, kb 100 ft se és egy kis kakaó hintésnek, 20 ft?
összesen: 900 ft, ebből 5 emberes adag lett!
Nem tudom elképzelni, hogy a 3000 ft hogyan jön ki?

Mamma írta...

:-) minden a mértéken múlik:-)
a tálamhoz dupla adag mascarpone szükséges, a kb. 2 eurós piskótából másfél doboz belemegy (ezért is sütöm inkább magam), ha meg valaki kávéházból viszi haza a kávét, mert nincs megfelelő kávéfőzője, az sem olcsó... plusz kevés likőr, plusz egy tábla nagyon jó csokoládé.

Nyilván minden a beszerzési lehetőségen is múlik, és végképp nem szeretném elriasztani a kedves Olvasót!:-)) felfelé kúszni az árakkal pedig, mint tudjuk, nagyon egyszerű, jó minőséget alacsony áron, az a nehéz.

Dolce Vita írta...

Na, ja ha 15 emberrre 10-15 emberre készíted! : ))
Nekem a 25 dkg ból akkora lett az öt adag, hogy erőteljes lelkiismertfurdalásokkal körítve nyomtam be egyet vacsora után, 9-kor. : ))))

Zsuzsa írta...

Egyetértek a csak tojássárga-pártiakkal. Én egyszer véletlen nem tettem bele, kifelejtettem, és tényleg még finomabb - már ha lehet fokozni. :)

Névtelen írta...

Kedves DV,

A mascarponét hol szoktad venni?

Fantasztikusak az ételeid, nálunk hetente minimum háromszor DV-kaja van:)

Szia, Kata

Dolce Vita írta...

Kata!

Ez kedves : )))
Általában interspar, tesco, de itt csak magyart kapni. Delikáteszekben van olasz, tapasztalatom szerint ez sokkal sűrűbb, krémesebb

Névtelen írta...

Szia!

Csakis megerősíteni tudlak babapiskóta ügyben! Én pl. addig neki nem állok, míg nincs hozzá tescos (!) babapiskóta. Anno, mikor elkezdtem csinálni, nem tetszett egyik recept sem, és saját elképzelés szerint készítettem el.
Mostanában a mascarponét a lidl-ben veszem, annak még egyszer sem volt az a kesernyés mellékíze, mint a másiknak.
És vétek beletenni a fehérjét!!!
Végül is a receptem szinte teljesen egyezik a tiéddel. Még annyi,hogy én az 500g mascarponéhoz teszek kb. 9dkg porcukrot.

Üdvözlettel
Perlah

Dolce Vita írta...

Perlah!

Ha kesernyés mellékíze van, az azt jelenti, hogy elindult a romlás útján... Ilyenkor vigyázni kell vele, mert nagyon veszélyes állítólag! Én étteremben jártam már úgy, hogy azt hittem először nincs is benne mascarpone, csak vmi tejszínhab, de miután megéreztem azt a klasszikus keserű utóízt, tudtam, ugyan romlottan is, de van benne némi mascarpone : (

Piszke írta...

Én ugyanígy csináltam eddig, aztán szilveszterkor kipróbáltam az Olasz kulináriás változatot.hiba volt.
A plusban van olasz babapiskóta, szerintem tökéletes, és olasz mascarpone azt hiszem a Cora-ban "Bini" márkanév alatt, nem is olyan iszonyú drága.mellé én az amarettoval locsolás híve vagyok. Úgy gondolom, a szalmonella ellen kezelt tojással nyugodtan csinálhatnák vendéglátóban is. illetve van egy ANTSZ-előírás, hogy lehet szalmonellátlamítani a tojást, egyszre majd beírom vhova, csak megkérdezem anyósomtól az arányokat - ez is ok., ha belül nincs szalmonella.

Dolce Vita írta...

Piszke!
Ha jól emlékszem pont a Blini márkájú az,ami csak olasznak tűnik, és valahol Pest környékén készül. Pedig tényleg nagyon olasznak tűnik

Tillmann Lili Eszter írta...

hej!
egy olasz étteremben dolgozom, ahol tejszínt is raknak a tiramisuba. Akkor most mi az autentikus?

Dolce Vita írta...

Marjelenka!

A tejszín biztos nem autentikus. Gondolj csak bele, a mascarponéhoz mi a túrónak kellene tejszínt adni?

Névtelen írta...

piszke: szerintem sok helyen szalmonella ellen kezelt (vagy h hivjak) tojassal sem szabad dolgozni. ahol eddig dolgoztam ott mindenhol csak kannas tojas volt engedelyezve. tejszínt a tojás nélkuli tiramisu receptek szoktak irni, egy kis vaniliaval fuszerezve. En imadom a tiramisut egyebkent, de sajnos mar jo ideje nem merunk nyerstojast enni. :(
Zsuzsi

Névtelen írta...

Hetvegen raszantam magam erre a kaloriabombara...nagyon nagyon nagyon finom lett. Igy nekem sokkal jobban bejott, mint a boltban kaphato (igazi olasz) "szajpadlasratapados". Az nekem mar tul gejl. A felvert habos valtozattal viszont tobbet lehet belole enni :))))

Zizi írta...

Kriszta,
szilveszterre elkészítettem végre életem első tiramisuját a recepted alapján!!! Már nagyon régóta készültem rá! Isteni lett, be is gyűjtöttem az elismeréseket! :)
Zizi

Dolce Vita írta...

Zizi!

ezzel a desszerttel könnyű elismerést zsebelni, tapasztalatom szerint nincs, aki ne enné : ))

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin