2008-02-13

Citromos krumplisaláta

Szicíliában, azon belül is Siracusában ettem először ilyen krumplisalátát. Olaszország déli részén nagyon sok ételt készítenek citrommal, naranccsal, ami látva az ott termett rengeteg citrusfélét, egyáltalán nem meglepő. Nem egy bonyolult recept, azonban gondolom, mivel nálunk nincs nagy hagyománya a citromnak, keveseknek jut eszébe, hogy így készítsen el egy krumplit. Előételként felkerülhet egy nagy antipastis tálra, vagy akár halakhoz ehetjük köretnek. Amúgy Olaszországban köretet nem szoktak enni húshoz, halhoz, a zöldségeket, salátát külön fogyasztják el.
Érdemes kipróbálni, főleg újkrumpliból lesz nagyon finom, pár hónap múlva.
Én most a gyerek főzelékéhez készített, majd megmaradt főtt krumplit használtam fel, kontaktgrillben megpirítva. Olívabogyót is keverhetünk hozzá.


Hozzávalók: krumpli, olívaolaj, fokhagyma, citromlé, petrezselyem, só, bors

1. A felkockázott megfőtt krumplit, olajon pirítsuk meg. (újkrumpli esetén hagyományosan főzzük)
2. Keverjünk hozzá lekapart fokhagymát, aprított petrezselymet, citromlével és olajjal csepegtessük meg. Sózzuk, borsozzuk

Hidegen és melegen is ehetjük

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

nekem tetszik! csak, hogy jól értem-e ezt a kontaktgrill dolgot? megfőzöm a krumlit és beleteszem a (kivehető ajtós NDK)cserélhető lapos gofrisütőbe és akkor ilyen szép csíkos lesz?

Névtelen írta...

Fúúúúú, félig lelőtted az egyik köret-ötletemet VKF-re:)) :))) én citromos oregánósat szoktam csinálni..:)
bár picit másképp.:) Egy újabb dolog amit meg kéne csinálni és fel kéne tenni :)

Siracusában isteni spaghetti norma-t ettem:) ahhoz nincs jó recepted? én próbalgattam otthon de nem lett ugyanolyan:)

Illetve ha már szicilia, Catania-ban ettem nagyon jó töltött lepényeket, olyasmi volt mint a calzone, de szeletekre vágva árultak, és volt gombás, kecskesajtos-olivas, etc..:) Ha esetleg valami ilyesmit tudnál mutatni nekünk..:)

Köszi..

Zozó

Dolce Vita írta...

Na, akkor mégsem lőttem le, tedd fel, Te hogyan csinálod. A kiírásról én meg jól megfeledkeztem, most néztem csak meg, mi a téma

Névtelen írta...

mi is tobb helyen ettunk Sziciliaban olyan Zozo altal emlitett lepenyt, azota vadaszom mindenhol a receptjet, de sajnos meg a palermoi kollegam sem tudta megmondani, h mi a nevuk... Dolce tudsz esetleg segiteni? :)

Dolce Vita írta...

Baribali!

Én ezzel Szicíliában nem találkoztam, nem figyeltem fel rá, de a nagy olasz szakácskönyvemben 2 hasonlót találtam az egyik neve: 'mpanata, a másik: schiacciata. Mindkettő egy sima pizzatészta, amely vmilyen paradicsomos húsos, kolbászos töltelékkel van töltve (de lehet padlizsános, szóval bármivel töltheted), majd fel van tekerve mint egy rétes, sütőben kb 30 percig kell sütni.
Ilyesmire gondoltál?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin