2008-02-17

Csokis csoda

Legutóbbi toszkán nyaralásunkkor, Pisában, a Piazza dei miracolitól pár méterre, ahol a ferdetorony dölöngél, (bár az elmúlt évek hosszas munkájának köszönhetően már fel lehet rá menni), egy cukrászdában ettünk ilyen csodás, csupa csokis sütit. Azóta is emlegetjük. A reprodukálásra azonban csak most került sor. A recept a Kicsi Vútól kapott karácsonyi ajándék szakácskönyvemben szerepel. Csokifüggőknek különösen ajánlott!

Hozzávalók 8 tortácskához:
25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál cukor, 1 csipet só, töltelékhez: 20 dkg min. 70%-os csoki, 1 dl tejszín, 2 dkg vaj

1. A torta alapanyagaiból gyúrjunk tésztát, majd tegyük minimum 1 órára a hűtőbe pihenni
2. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm-re, és 8-9 cm átmérőjű tortaformával szúrjunk karikákat belőle. 8 formát vajazzuk ki és lapogassuk beléjük a tésztát
3. „Vakon” süssük ki a tortákat: tegyünk sütőpapírt a torták belsejébe, és szórjunk rá babot, így süssük 10 percig, 180 fokra előmelegített sütőben.
4. Vegyük le a babot és a papírt, még 5 percig süssük a tortákat
5. A csokit törjük öszze egy tálban, adjuk hozzá a vajat és a forró tejszínt. Addig keverjük, amíg sima krémet kapunk
6. A krémet osszuk el a tortákban, és hagyjuk állni 3-4 órát

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

kicsi formák hiányában érdemes lenne kipróbálni egy nagy formában???

Dolce Vita írta...

igen, simán lehet szeletelni majd, annyira visszaszilárdul a csokikrém. aúgy sztem érdemes beruházni, most vettem én is 499 ft-ért, hat kis formát

Névtelen írta...

hol vetted, valahol a belvárosban ? egyéb 5let, ha nincs otthon bab ? de egyébként nagyon jól hangzik, sztem ma ez lesz nálunk is :) legfeljebb muffin formába teszem.

Névtelen írta...

igen, a hol? engem is érdekelne, mert én csak 299.-Ft/darab áron láttam és azt kicsit sokaltam!

Dolce Vita írta...

Salty!

Bab helyett használhatsz lencsét is, de akár rizst is

A Tescóban vettem Fackelmann (ha jól emlékszem így írják) márka, kis dobozban van a 6 darab. Volt egy másik fajta is az 699 ft volt

Névtelen írta...

Köszi :)

Névtelen írta...

A sütőbabhoz szólnék. Bármilyen kemény, nehéz hüvelyes jó, és nem is kell kidobni, én évek óta u.azzal a félkilóval dolgozom. Ha kihűlt berakom egy üvegbe és vigyázok, nehogy valaki ebből akarjon babfőzeléket főzni...:)))

Névtelen írta...

Hú, ez nagyon finom lehet! Örülök, hogy tetszik a könyv! :)

Névtelen írta...

Nagyon szépek a kosárkák, kedvet is kaptam elkészíteni ezeket a szépségeket:) Nekem 16 formám van, de azok elég picikék, 5 centi átmérőjűek, így gondolom a fent említett tésztamennyiség sok lenne. Le lehet fagyasztani a maradékot? Vagy ha nem, akkor milyen módon lehet csökkenteni a mennyiséget? Futottam bele már olyan sütibe, ahol nemcsak egyszerűen harmadolni vagy negyedelni kellett a mennyiségeket, mert akkor teljesen mást kapott az ember. Itt is pl a tojással vagyok bajban...25 deka liszt helyett ha csak 10 dekát szeretnék használni, akkor azzal az egy árva tojglival mi legyen? Előre is elnézést a sok buta kérdésért, de még abszolút kezdő vagyok.

Köszönöm!
Sarolta

Névtelen írta...

Szia DV!

A tejszín az főző, vagy a másik az édes tejszín? Október van és hideg, a három csemete csokira éhes:-)
Köszönöm!
Ági

U.I.: kicsit bugyuta a kérdés, bocsi.

Dolce Vita írta...

habtejszínnek való folyékony tejsízn, de csak habtejszín van ráírva. Főzőtejszínt sosem veszek, az átverés

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin