2008-02-12

Japán recept Jamie módra

Egy kicsivel több mint egy éve írom a blogomat, és ma felkerül a negyedik (!) húsos étel a receptek közé. Ennyire azért nem eszünk kevés húst, de az igaz, hogy nem vagyunk nagy fogyasztói. Mióta kisfiam is rendes felnőtt ételt eszik, a hús (leginkább leves formájában) belopta magát étrendünkbe. Én még mindig jól eléldegélnék tésztán és halon. Ha hús akkor legyen különleges: kecskét, bárányt szoktam sütni, csirkét pl. nem. Életem első rántott húsát egy hónapja készítettem, jó lett, de nem fogom sűrűn ismételni. Viszont nagyon érdekel a húsok elkészítési módja, milyen konyhatechnikákat kell alkalmazni ahhoz, hogy szaftos és puha maradjon egy sült hús.
Ezt a receptet nemrég vettem észre egy olyan Jamie-s könyvemben, amely legalább öt éve megvan. A hús párolás érdekesen hangzott, így kipróbáltam.


Hozzávalók: 4 szelet karaj, 10-15 szem magozott aszalt szilva, 2 cm-s gyömbér darab, 3 db szegfűszeg, 2 db csillagánizs, olívaolaj, újhagyma, szójaszósz, só, bors (az eredeti receptben friss koriander is szerepel)

1. Kevés olajon 1 percig pirítsuk a lereszelt gyömbért a csillagánizst és a szegfűszeget. Adjuk hozzá a szilvát és kb. 1 dl vizet. 20 perc alatt főzzük sűrű szósz, sózzuk, borsozzuk
2. Kíméletesen klopfoljuk ki a húst nagyon vékonyra, borsozzuk meg, mindegyik szeletet kenjünk meg a szilvaszósszal
3. Tekerjük fel a húsokat és vízgőz felett pároljuk 10-15 percig, amíg megpuhul
4. Vékonyra vágott újhagymával (korianderlevéllel) és szójaszósszal tálaljuk

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

:)

A hétvégén énis főztem Japánt :) majd felrakom valamikor.. Meg nemsokára megyek az egyik koreai diákomhoz koreai maki készítést tanulni.:) Egyre jobban belegabalyodom az ázsiai konyhába:)

Kérdés. A csillagániszt meg a szegfűszeget gondolom kiszedted, mielőtt a húsba került volna? vagy..? Nem lett túl erős ánizs íze? valahogy annyira nem jön be...

Zozó

Dolce Vita írta...

Zozó!

Persze, kiszedtem! Én szeretem az ízét. Szárítottam van és annyira már nem intenzív. Frissebből leht, hogy kevesebb kell, a fűszerezés mindig csak irányadó, annyira függ az egyéni ízléstől.
Kiváncsi vagyok, mit főztél. Mostanában én is kedvelem az ázsiai konyhát

Névtelen írta...

Szia,
Kecskét hogyan szoktad elkészíteni?
Van még 1 fél kecske a mélyhűtőben, és kicsit kifogytunk az ötletekből.

LepkePillangó

Dolce Vita írta...

LepkePillangó!

Nálunk ez a fő kedvenc: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/04/kecskre-kposztt.html

Bombadil Toma írta...

DV
pont ez az a kaja, ami miatt már jó ideje akarok wokba való párló kosarat venni. jamie egyik karácsonyi műsorában láttam ezt a receptet.
off: kipróbáltam a maradék rizottó hasznosítását, amiről beszéltünk. első kisérlet, egész jól sikerült:)
http://tomakonyha.blogspot.com/2008/02/slt-rizsbombc-maradk-rizottbl.html
még majd csiszolok rajta.

Dolce Vita írta...

Toma, ott válaszoltam

http://juciutja.blogspot.com írta...

hello!
Nálunk is nagy kedvenc, percek alatt kész és az íze mennyei... Nyáron friss szilvával csinálom! Egy koreai ismerősöm javaslatára pedig egyszer-egyszer szójaszószos barnacukros pácba merítem a húst...
leírhatatlanul finom!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin