2008-02-07

Panzerotti és a pizzatészta újragondolása

Egy korábbi receptemnél, a kenyérlabdánál írtam, hogy az étel töltött változatát is el fogom készíteni, íme hát a panzerotti, paradicsommal és mozzarellával töltve. Első ránézésre calzonénak (félbehajtott pizza) is tűnhet, ám ezek olajban sült kis falatkák. Két-három harapás az egész.
Ezzel a recepttel újra Puglia tartományába utazunk, ahol leggyakrabban paradicsommal és mozzarellával töltik ezeket az aranybarnára sült batyukat. Húsos változatként olasz kolbász kerülhet bele.
És akkor most a tésztáról. A recept, amely alapján a panzerottijaim készültek, azt írta, fele-fele arányban vegyítsünk finom lisztet és durumlisztet. Pont volt itthon Da Cecco márkájú olasz durumlisztem (sajnos duplája a magyar durumlisztnek, de pont annyival jobb is), úgyhogy kipróbáltam. A tészta feléből panzerotti készült ebédre, a másik feléből estére pizza sült. Eddig is elég jól sikerültek a pizzáim, ez azonban most majdnem tökéletes lett. Csak azért majdnem, mert ahhoz kemencében kell sütni. De ami késik, nem múlik, lesz még nekem kemencém. A pizza széle ropogós maradt, de nem kemény, az egész kicsit „harapósabb” lett, ami kifejezetten jól áll a pizzának.


Hozzávalók 20 db panzerottihoz: 12,5 dkg finomliszt, 12,5 dkg durumliszt, 1 zacskó élesztő, só, pár csepp olaj, 1,5 dl meleg víz, töltelék: 1 paradicsomkonzerv (Mutti pomodori pelati, 400 gr), 1 mozzarella, fokhagyma, bazsalikom, só, bors, olaj a sütéshez

1. Gyúrjuk meg a tésztát, majd kelesszük 2 órát, ezután gyúrjuk át és minimum még egy órát kelesszük meleg helyen
2. Főzzünk sűrű paradicsomszószt: olajon pirítsuk kicsit meg a fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk. Kis lángon ¾ órát forraljuk, a végén tegyünk bele jó sok bazsalikomot. A szósz erőteljesebb fűszerezésű legyen, mintha tésztára kerülne!
3. A mozzarellát vágjuk kockákra és tegyük szűrőbe fél órára, hogy lecsöpögjön
4. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm-re, 10 cm átmérőjű szaggatóval szúrjunk köröket belőle, majd minden körre rakjunk egy kanál paradicsomszószt és pár kocka mozzarellát.
5. Hajtsuk félbe a tésztákat, a széleket nyomogassuk össze. Forró bő olajban oldalanként kb. 2 percig süssük, amíg fel nem fújódnak és szép aranybarnák nem lesznek a batyuk. Szalvétával itassuk le az olajat, azonnal tálaljuk

10 megjegyzés:

Unknown írta...

ezt a "dogmatikusan" olasz dumát nem tudnád kihagyni? az itáliai konyha pont a dogmatizmus teljes hiánya miatt kiváló. el kéne dönteni hogy rustico vagy plastico leszel :-) sztem az utóbbi.

Névtelen írta...

a terítő nyomott vagy hínzett, nem látom

Lilahangya írta...

De jó, tudom mi lesz a mai vacsi, pár hete vettünk épp durum lisztet, mondván itt az ideje , hogy házi tésztát gyártsak. Kipróbálom pizza tésztára... Egy kérdésem lenne, amit használtál az liszt vagy szemolina?

Dolce Vita írta...

Gergely!
Olvasd tovább a gondolatot és ennek fényében kritizálj! Az olasz konyha amúgy rettentő dogmatikus, ezek szerint nem ismered igazán, illetve engem se, mert akkor tudnád, hogy elítélek mindent ami "plastico" (bár nem egészen egyértelmű, itt mire gondoltál, én a műanyagra)
Homár!
ez egy átlátszó csomaglópapír, ami alá piros papírt tettem. Az előző bejegyzésnél sárga papír került alá, de pl a mángoldos babsalátánál fehér.
Lilahangya!
Durumlisztem van, nem semolina, az a dara. Abból pl római gnocchit lehet készíteni!

Névtelen írta...

Én is pont meg akartam dicsérni az alátéted. Nagyon tetszik :)

Névtelen írta...

Apropó... kemence, konyha. Félig ide vágó, félig nem. A januári Intérieur magazin különszáma a 100CUCINE. Úristen, gyönyörű!!!!!! :) És ha jól sejtem te is szereted a lakberendezést. Ezek az olaszok tényleg tudnak valamit. :)

Névtelen írta...

Egyszerűen sehol nem kapok durumlisztet, mióta az intesparból csak úgy eltűnt. Én a magyarral is beérném, illetve nem érdekelne a dupla ár, csak kapjak:(

Valaki tud segíteni?

Dolce Vita írta...

Zsófi!

Magyart a piacunkon lévő magor boltban szoktam venni, olaszt a Culinárisban és a Dolce gastronómiában is kapni

Dolce Vita írta...

Aliz!

A bútorhoz aztán nagyon értenek, a lakásfelújításokkal, majd építkezéssel tarkított elmúlt években rengeteg olasz lakásos újsgágot vettem. CSak csorgattuk a nyálunkat, annyira szép bútorokat készítenek, meg ruhákat, meg cipőket, meg táskákat...., főleg férfiruhákat, amit nálunk egyszerűen nem lehet kapni

Névtelen írta...

Sajnos én Debrecenben élek. Ez a magor bolt ilyen biobolt szerű? Talán ott kéne megpróbálnom.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin