2008-03-17

Sült ricottalabdák

Az ausztrál Gourmet Traveller magazin online kiadásában találtam ezt a fánk-szerű olasz desszertet, amely csokival és narancshéjjal van feldobva. Több hasonló, apró, labda formájú fánk is létezik itáliában (tartományonként némileg eltérő recepttel): a zeppoli, zippulas, vagy a campaniai karácsonyi fánk, a struffoli.
Ezt a ricotta alapú gömböt nagyon egyszerű elkészíteni, keleszteni nem kell. A tésztába kevert csokikockák, ahogy megolvadnak…erre már nem is lehet szavakat találni! Frissen kisütve fogyasszuk, ízletes mézzel (pl hárs), vagy adhatunk hozzá egy kevés frissen facsart narancslével kevert mézet is. Én még porcukrot is szórtam rá, így lesz igazi, duplán édes dél-olasz desszert ez a fánk.


A fent említett oldalt érdemes böngészni, nagyon jó receptek és káprázatos képek vannak rajta.

Hozzávalók: 25 dkg ricotta, 7 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 4 dkg min. 60%-os csoki apróra kockákra vágva, reszelt narancshéj, olaj a sütéshez, méz a tálaláshoz

1. A tojásokat enyhén verjük fel
2. Keverjük össze a hozzávalókat és pihentessük egy órát hűtóben
3. A felmelegített olajba, 2 teáskanál segítségével formázzunk labdákat. (Nem baj, ha nem tökéletesen kerek, sülés közben felfújódnak szép labdákká) Közepes lángon süssük! Ha hamar megég a külseje, a belseje nyers marad!
4. Papírtörlővel itassuk le a felesleges olajat, és melegen, mézzel lecsurgatva tálaljuk a labdákat.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves DV!

Nagyon finom lett! Köszönöm!
(ezt is...:-)

M.

Dolce Vita írta...

Kedves M!

Nagyon szívesen! : )

Névtelen írta...

Megcsináltam, de nagyon olajos lett...
Orsi

Dolce Vita írta...

Orsi!

Ez elkerülhetetlen, olajban sül... szalvétán jól le kell csepegtetni

Névtelen írta...

Igen, de a szalagos fánkom pl. mégsem lett ilyen olajos, pedig az is olajban sült. Sajnos hiába csöpögtettem...
O

Dolce Vita írta...

Orsi!

Ezen talán az segíthet, ha kicsi labdákat szaggatsz és gyorsabban sütöd!

Névtelen írta...

Ezt most hétvégén fogom kipróbálni. Szerncsére Kaiser's ben kaptam ricottát pont 25 dkg kiszerelésben. Remélem hasonlóan jó lesz, mint a keksz :D

Ápropó te milyen olajat használsz sütéshez? Ha jól tudom francia pommes frittes pl azért igazán jó, mert szőlőmagolajban sütik az igazit. Neked van vmilyen tuti olasz kaját csak ebben sütök olajod? Vagy étel függő?

Ill. mediterrán konyha kérdés. Ha írtál róla korábban akkor kérlek linkeljed:
Olviaolaj típusok mihez, mi jó, hogyan készülnek?
Extra virgin, Robusto stb mindig zavarba hoznak a boltban, hogy akkor ebben sütni érdemes (ismerős szerint olívaolaj nem igazán jó erre csak kizárólag vmelyik típusa), vagy salira locsoljam stb.

Dolce Vita írta...

Mutant!

Ha bő olajban kell sütni, akkor hagyományos napraforgóolajat használok.
Az olívaolaj elsősorban ízesítésre van: mi szinte mindenre locsolunk frissen is: levesre, tésztára, salátára, carpacciora, sonkára, grillezett zöldségre, halakra stb. Ha kevés olaj kell vmihez: hagyma, fokhagyma pirítás, halsütés..., akkor olívát használok.
A lényeg, hogy csak extra virgin legyen, mert ez az egyetlen hidegen sajtolt 100%-os olaj. Az, amelyiken nem szerepel ez az elnevezés, vagy az van rajta, hogy sansa di oliva, vagy csak szimplán olio di oliva, az másodsajtolás (kémiai úton)hozzákeverve sima olajhoz (olívaolaj tartalma csupán pár %)
Az extra verginén belül, hogy milyen fantázianeve van robusto (erőteljes), classico stb, az már a gyártótól függ. Illetve egyéni ízlés Neked melyik ízlik jobban. Én spec a lágy, gyümölcsös,nem karcos ízűeket szeretem. Olaszországban kóstolás után szoktunk venni házi olajakat. Itthon én egy görög fajtát szoktam venni, azt hiszem Iliade a neve, kalamata olívából készül (Intersparban van)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin