2008-04-27

"Borhozételt" pályaművek II.

A második recept, amely a Heimann receptversenyre készült, ezúttal a 2004-es Kadarkájukhoz. Az olasz formavilág és a magyar ízvilág találkozása, egy lebbencsleves kicsit másképp, amely már egyáltalán nem leves, hanem egy töltött tészta, 100%-ig klasszikus magyar alapanyagokból.

Töltött lebbencs paprikakrémmel, Heimann Kadarka 2004

Hozzávalók 4 főre:
A tésztához: 30 dkg durum tésztaliszt (pl.: Csuta-féle), 3 tojás, só
A töltelékhez: 2 nagy fej hagyma, 25-30 dkg füstölt mangalica szalonna
A paprikamártáshoz: 60-70 dkg paprika, fele-fele arányban fehér illetve húsos, édes piros paprika, egy fej vöröshagyma, mangalica zsír, só, bors, pirospaprika

1. A lisztből a tojásból és a sóból gyúrjunk homogén, ruganyos tésztát. Tegyük félre pihenni
2. A szalonnát vágjuk fel fél centi*fél centis kockákra, süssük ropogósra, vegyük ki a zsírból, majd az apróra kockázott hagymát is pirítsuk meg. Ha a hagyma is megpirult tegyük vissza a szalonnakockákat
3. A paprikakrémhez egy vastag falú edényben, nagyon lassan pirítsuk meg a hagymát a zsíron. Adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, egy kis pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve kb. 1,5-2 óráig nagyon kis lángon főzzük. Ha kész, szitán passzírozzuk át a mártást. Adjunk hozzá egy csapott kávéskanál őrölt pirospaprikát, ha szükséges sózzuk, borsozzuk
4. Nyújtsuk ki 2 mm vékonyra a tésztát, pohárral szaggassunk köröket belőle, tegyünk minden körre egy kupac tölteléket (ha a töltelék elfogyott a zsíros serpenyőt ne mossuk el, szükség lesz még rá), majd tésztaformázóval nyomjuk össze a tésztát (ha nincs formázónk a kinyújtott tésztát ne vágjuk fel, egymástól 2 cm távolságra helyezzük el a töltelékkupacokat a tésztán, majd egy újabb tésztalappal fedjük be, a széleket nyomogassuk össze, derelyevágóval, késsel vágjunk négyzeteket)
5. Lobogó, sós vízben kb. 2 perc alatt főzzük ki a tésztát, majd a félretett lábos felforrósított, visszamaradt zsírján pirítsuk meg
6. Szedjük tányérokra, adjunk hozzá egy kevés paprikamártást, azonnal, melegen tálaljuk

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mindegyik tetszik! Egyből küldheted is Beatbullnak őket, olyan fineszesek!

Dolce Vita írta...

Köszönöm!
Jajj ne is mondd! még semmi izgit nem találtam ki, egy olyan kiírót, aki átlátszó paradicsomlevest és társait készít, nem lehet akármivellevenni a lábáról : ))

chili&vanilia írta...

Na, ennek a kommentnek már egyszer nekifutottam, csak aztán megzavartak. Szóval, ez valami fantasztikus, nagyon tetszik! Gyönyörű, eredeti, remélem, dobogós helyen végez!

Dolce Vita írta...

C&V!

Köszi : )) már izgulok is az eredményhirdetés miatt. Sztem nolyannyira passzolt a Kadarkához, hogy megszerettem ezt a bort. Eddig kifejezetten nem szerettem ezt a fajtát, de biztos csak azért, mert nem a megfelelő ételt ettem hozzá.

Névtelen írta...

Kibicnek semmi sem drága, de a lebbencsben van krumpli is. :-?
Egyébként nagyszerű ötlet! Grat.

Dolce Vita írta...

Nagyon sok receptben utánanéztem, és létezik egy krumlplis és egy krumpli nélküli verziója is a lebbencsnek (a mezítlábas lebbencs, tényleg ez a neve): )
A tölteléket először krumplival készítettem, de nem volt tökéletes, és a fotó sem, így másodszorra is nekiálltam, krumpli nélkül. És a kép is tetszett, ez ment a versenyre : )

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin