2008-05-18

Tintahalas polenta – Tic Tac étterem, Murter, Horvátország

Szeretek Horvátországban enni, mert ilyenkor naponta 2x is friss halat tesznek elém, de némileg csalódott is szoktam lenni, mert a gyakran az olasz-konyhát idéző ételek, nagyon nem közelítik meg a talján színvonalat. Érdekességre ritkán lelni, és ez nekem, folytonos gasztronómiai újdonságra éhezőnek egy kis csalódás. Ezektől függetlenül, valóban remek, friss, grillezett halakat lehet itt kapni. (sajnos drágábban, mint Olaszországban).
A május 1-i hosszúhétvégén tett horvát utazásunk azonban két gasztronómiai érdekességgel is szolgált. Az első egy polipsaláta, amely az itt megszokottaktól eltérően nem krumplis-citromos, hanem paradicsomos-ecetes volt (a közeljövőben ezt is reprodukálom), a második, a fő szenzáció pedig ez a tintahaltintás, grillezett polenta.
Engem, mint finnyás, örökké kritizáló étterembejárót, nehéz elkápráztatni, de ennek az ételnek maximálisan sikerült. Egyrészt az ötlet, a polenta és a hal keverése, másrészt az a mennyei íz volt az, amely levett a lábamról, és azóta is a fejemben motoszkált, mióta hazajöttem az utazásból.
E gyönyörűséget, Murter szigetén, a Tic Tac nevű étteremben ettük. A hely sokak állítása szerint a dalmát partszakasz legjobb étterme. Kívül-belül pont olyan, mint bármelyik másik szomszédos konoba, nem kell semmi extrára számítani. Igaz, neve kicsit csalóka, ezt hallván azt is hihetnénk, hogy egy felkapott, trendi lounge étteremmel van dolgunk (ilyenbe meg ki szeretne menni Horvátországban?). Mindebből szerencsére csak a felkapott igaz, ezért asztalt célszerű előre foglalni.
De akkor mitől ez a legjobb étterem? A megfejtés természetesen az ételekben rejlik, ugyanis itt létezik az a kreatívtás, amit én eddig máshol nem tapasztaltam. Hagyományos dalmát konyhát visznek, de itt-ott egy-két finom csavarral teszik érdekessé az ételeket.
Konyhájuk erőssége a nyers halrepertoár: osztrigák, tengeri sünök, tengeri tojások (ez utóbbi kettővel most találkoztam először tányéron), tonhal carpacciók és társaik. Érdemes itt kipróbálni a különböző, házilag marinált és házilag füstölt halakat is, és garantáltan a kagylók között is találkozunk olyannal, amilyet eddig csak természetfilmben láttunk.
A menünkbe ennél a pontnál lépett be ez a polenta, amelyet grillezett hal követett (reggel még szebb jövőképpel rendelkezett szegény), majd egy zseniális citromsorbet-val zártuk a vacsorát (receptje ennek is érkezik).
Aki erre nyaral, feltétlen próbálja ki a Tic Tacot, valóban igaz lehet, hogy a környék legjobb étterme.


Hozzávalók: 20 dkg rák, 30 dkg tintahal, fokhagyma, 0,5 dl száraz fehérbor, petrezselyem, zellerszár, 1 szem paradicsom, kis fej vöröshagyma, 25 dkg polenta, só, bors, 1 kis tasak tintahal tinta

1. A rákpáncélból készítsünk halalaplevet: olajon fokhagymával pirítsuk meg a garnélák páncélját, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a petrezselymet, 1 fej hagymát, a zöldségeket, és öntsük fel 1 liter vízzel. Kis lángon kb. 30 percig főzzük, majd szűrjük le
2. Adjuk a hozzá a megpucolt felaprított tintahalat (vagy bébipolipot), és főzzük azt puhára (mérettől függően kb. 40 perc)
3. Ha puha a halunk, adjuk a léhez a polentát, és a tintát, majd folyamatos keveréssel főzzük, amíg besűrűsödik, és megfő (kb. 20 perc)
4. Ha a polenta is megfőtt adjuk hozzá a rákhúsokat, további 2 percig főzzük a polentát, majd öntsük szilikonos őzgerincformába, tegyük hűtőbe
5. Tálalás előtt vágjunk szeleteket a polentából, majd faszenes grillen pirítsuk meg mindkét oldalát

Vegyes zöldsalátával, meleg előételnek kínáljuk

15 megjegyzés:

zoranka írta...

érdemes azért próbálkozni horvát éttermekkel, az isztrián nagyon sok kiváló étterem van, délebbre fokozatosan csökken a számuk, de azért a nem turistavadász helyek, amelyek valóban nem olcsók, azért nyújtanak gasztroélményt "vájtnyelvűeknek" is... ajánlat: www.adrianet.hu

Unknown írta...

Huhh, ez a recept nagyon nagyon tetszik ;) Még fel kell hozzá valahonnét hajtanom egy kis tintát (otthon hol lehet kapni? - csak hogy az irányt tudjam, hol kell keresni)

Dolce Vita írta...

Beatbull!

Gondoltam, hogy tetszeni fog, miatta nem tudtam résztvenni a VKF-eden, úghogy ezt most kárpótlásképp
A nagycsarnokban az ázsia boltban vettem (590 Ft/2 tasak, egy ment bele a kajába) Ugyanazt a fajtát árulta a halas is, de nála 1000 Ft/2 tasak volt az ára. Sztem Culináris is tart, illetve a különböző delikáteszek

Unknown írta...

Ázsiai bolt, oks, rákérdezek! Köszi ;) Tv-ben már láttam - de az egy Viktualienmarkt riportban volt (a talán legszínvonalasabb és legelitebb piac Németországban: a müncheni piac), de azóta még nem néztem utána, hogy hol lehet hozzájutni.

Névtelen írta...

Beatbull! Én itt mindig látok tintát: http://www.frischeparadies.de/deutsch/index.php?id=location
Mondjuk a hozzád legközelebbi üzlet Münchenben van... Esetleg Butter Lindner vagy Karstadt, de ezek csak ötletek.

Névtelen írta...

Már máskor is észrevettem, hogy nyaralások után reprodukálod az ételeket. (nagyon helyes :))) Egy technikai kérdés: ilyenkor egyszerűen megkérdezed a pontos receptet? Én ilyennel már próbálkoztam Magyarországon, de az volt a benyomásom, hogy nem akarják elárulni a "féltett szakmai titkot", úgyhogy inkább homályosan mellébeszéltek. D.J.

Dolce Vita írta...

D.J.
igen, ez a nyaralás egyik értelme, az ember új, izgalmas ételeket ismer meg. A receptet ritkán szoktam megkérdezni, étteremben sosem, inkább csak akkor ha közvetlenül a készítőtől veszek vmit (ízesített likőrt: pl limoncello, szalámit,ilyesmiket). Az éttermi ételek elkészítését általában könnyű kitalálni, ha mégse a neten utána lehet nézni. Bár az említett citromsorbet pont megkérdeztem, hogyan készül, mert nagyon csalóka volt az állaga

Unknown írta...

no, körülnéztem néhány boltban errefele, mindenhol furcsán néztek rám - ázsiai boltban pl. azt hitték, írni akarok vele ;) Neten viszont láttam kétféle kiszerelésben is - 1x16g és 8x4g - innét is származik most a keresztkérdésem: hány gramm az az 1 kis tasak sepiatinta?

Névtelen írta...

Sziasztok!

Én a Dolce-ben vettem egy kis tasakosat kb 600 ft-ért még decemberben. Azóta nem láttam, amikor ott voltam de lehet hogy megint van...

Dolce Vita írta...

Lehet, hogy írásra is alkalmas : ))

megnéztem, 4 gr a kis zacsi

Unknown írta...

köszi ;)

viccet félretéve: középkorban tuti, hogy használták festésre ;)

Zsófi írta...

Úgy néz ki, idén mi is Murterre megyünk nyaralni. Ha lenne esetleg még hasonló tipped (étterem, látnivaló, szállás), és pláne időd leírni, nagyon szívesen venném! Köszi! zsofici@index.hu ha nem ide...

Dolce Vita írta...

Annyira nem ismerem a szigetet, csak 2x voltam ott, egyszer csak az étteremben, egyszer meg úgy 3-4 órára Murter városban. A sziget meseszép, sztem a környéken a vidék a legszebb látnivaló. 15 percre van Tribunj, egy mini óvárossal, bő fél órára Primosten, ennek már nagyobb az óvárosa. Nem tudom, mennyit jártatok dalmáciában, ha még nem sokat, akkor Trogirba mindenképp érdemes elmenni kirándulni!

Zsófi írta...

Köszi! Trogirt akkor beiktatjuk, nem jártam még ott.

Névtelen írta...

De jó!! Jóóó pár évvel ezelött én is ettem finomat a tic-tacban. még mindig elöttem van!! Meg is öriztem 1 névjegykártyát, a fotoalbumomba ragasztottam.
Valóban szenzacios a konyhajuk.
Pontosan a konyhaval szemben volt az asztalunk, igy kitünöen tudtam követni a ételem elkészülését.

Sok étteremben ettem már életemben de nem mindegyik maradt meg igy az emlékeimben,mint a tic-tac.

üdv ani

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin