2008-06-08

Cseresznyezselé karamelles citromkrémmel

Aláírom, a ropogós cseresznye közvetlenül a fáról fogyasztva legjobb, vagy frissen szedve, tálból csipegetve. Mégis vannak olyan helyzetek (pl. egy formálisabb vendégség), mikor a vacsora végeztével nem rakhatunk ki az asztal közepére egy nagy tányér cserkót, azzal a felszólítással, hogy „nosza, egyétek!” Ilyenkor jó szolgálatot tesz ez a könnyű, cseresznyés pohárkrém. A fogyasztás előtt minimum 5-6 órát álljon a hűtőben.

Hozzávalók: 60 dkg magozott cseresznye, méz, 2 lap zselatin, 3 tojás sárgája, 2,5 dl tej, fél citrom leve és lereszelt héja, cukor

1. A magozott, félbevágott cseresznyét kb. 5 percig forraljuk, épp hogy egy kis levet engedjen. Édességétől és ízlésünktől függően adjunk hozzá mézet, és a 2 lap zselatint, majd addig keverjük, amíg a zselatin elolvad
2. még melegen osszuk szét 4 pohárba a cseresznyét
3. A három sárgáját kb. 5 dkg cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a citromlevet és héjat. Forraljuk fel a tejet, majd szép lassan csurgassuk bele a kifehéredett tojáskrémet, kb. 5 percig folyamatos keveréssel főzzük, hogy jó sűrű legyen.
4. Öntsük a citromkrémet a cseresznyére, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára (vagy minimum 5-6 órára)
5. Tálalás előtt, szórjuk meg vékonyan cukorral a krémet és karamellizáló pisztollyal égessünk rá ropogós réteget. Akinek nincs ilyen pisztolya (nekem sincs), készítsen folyékony karamellt, ezt öntse a krémre.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmmm... klassz! Viszont ha pisztollyal dolgozunk, akkor a pohárnak sanyi...

Dolce Vita írta...

Igazad van, javítom, hogy akkor hőálló tálba kerüljön

Névtelen írta...

gyönyörű!!!!!!!

murci/szamárfül

Edit írta...

hááááát ... én simán odaraknék egy szép tál ropogos cserit a vendégek elé ... de honnan a turobol szedsz elo mindig ilyen erdekes, megis egyszeru, kulonleges kajakat .... :)

Dolce Vita írta...

na persze, amúgy igen, de formálisat írtam : ) nekik nem
illetve cseresznyéből pitén és levesen kívül úgysem csinálunk semmit.
nagyon jól összefoglaltad a receptek lényegét, ami tetszik: ezeket keresem, figyelem mindenhol, ami egyszerű de mégis különleges, érdekes, amiben van ötlet : )

Dolce Vita írta...

majd ezeket kicsit "magamra" formálom

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin