2008-07-21

VKF! Nevezések

Szombaton még nyugodtan ücsörögtem a Millenáris gyepén, Gourmandula által szervezett pikniken (ahová legközelebb gyerek, férj és esti vendégek nélkül fogok érkezni, akkor hátha tudok is maradni egy kicsit), szépen lassan csordogáltak a receptek. Még vasárnap is nagyon nyugodt voltam, délután ötig, ekkor kapcsoltam ki a gépemet, összesen 22 recept érkezett. Gondoltam, mindenki nyaral, uncsi volt a téma stb. Ma reggel bekapcsoltam a gépet és majdnem szívinfarktust kaptam, most tartunk 59-nél, és a gasztro.miner-en láttam még néhányat, ami nem érkezett még el hozzám.
Aki nem küldte mailben a receptjét, kérem tegye meg, mert nehéz lesz kiválogatnom, melyik nem érkezett meg!

Elöljáróban annyit, hogy nagyon ötletes saláták érkeztek, a receptekből látom mindenki ugyanarra gondolt a saláták terén, mint én, mikor kiírtam a fordulót. Ennek nagyon örülök. Úgy látszik, a gasztroblog társadalom réges-rég túljutott a majonézes, majd görögsalátás saláta korszakon. De ez így természetes, miért is van az embernek gasztroblogja?
Gondolom, mindenki közös tudatában él a 80–as 90–es évek majonézes kukorica-, virsli-, és borsósalátája. Áruházak hidegpultjaiban ezek még ma is hódítanak. Majd, emlékeim szerint a 90-es évek közepétől, az ipari, műmajonézbe fullasztott konzervzöldségeket leváltotta A görögsaláta. És azóta nem történt túl nagy változás. Egy jó, frissen szelt zöldségekből készített görögsalátával nincs is nagy gondom, de valljuk be, nem a legötletesebb valami. A helyzetet pedig tovább rontja az, hogy a vendéglátóiparban a leggyakoribb az akár napokkal előre felszeletelt, hűtőben kiszáradt zöldségekből álló, majd egy kis szárított oregánóval bőségesen megszórt (legyen tuti biztos a fulladásos halál), alaposan sózott kertészsaláta. Fetát persze életében nem látott. A másik véglet, mikor szintén napokig állnak az alapanyagok a hűtőben, immáron összekeverve, melynek eredménye egy öszeszottyadt, itt-ott erjedésnek induló moslék. Úgy látom, ez a nagy átlag, persze a jobb éttermekben azért már képesek 4-5-féle ötletesebb salátát elkészíteni. Kár, hogy mindenhol szinte ugyanazt a négyet-ötöt.
Na de, hogy ne szomorkodjunk ennyire, ha elkészül az összefoglaló (valamikor biztos), akkor láthatjuk, hogy a saláta az az ételfajta, amelyből a legtöbb verzió létezik a világon.

8 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Uncsi? Nekem a legstesszesebb eddig! :-D

Gabojsza írta...

Hajrá, Dolce vita!
Nyaralásra szeretném magammal vinni az összefoglalót, olvasnivalónak!

Névtelen írta...

OFF

Küldtem pár hete egy mailt a "vkriszta@... " címre, de van egy gyanúm, hogy nem kaptad meg.

ON

Dolce Vita írta...

De, de magkaptam, csak még nem jutottam el a válaszig. Pont tegnap néztem az oldalatokat.
most szedem össze a kérdéseimet, a mailre válaszolva fogok jelentkezni.
Nagyon köszönöm a segítséget!

Unknown írta...

khm, azért még a kemény (de jogos) kritika végéről hiányzik nekem az a mondat, hogy van a salátákat frissen készítő magyarországi éttermek között is kivétel, ahol nem a szokásos 4-5 félét készítik! (vmi "tisztelet a kivételnek" vagy ilyesmi, mert amit Te észrevettél, azt néhmely étterem is észrevette már szerencsére)

Névtelen írta...

És a jó kis mekis "salátákat" meg kihagyod? ;-)

Bombadil Toma írta...

szerintem az én meilemet visszadobdta, mert kaptam egy hibaüzenetet. megpróbálom még ma újra elküldeni a linkeket. ha mégis megkaptad, legfeljebb kétszer is meglessz:))

Borostyán írta...

Szia, bár nem a saláta témához tartozik az ajánlóm, de gondolom azért nem lesz teljesen útban a hozzászólásom :D

http://konyvmolyok-esemenyek.blogspot.com/2008/07/receptknyves-bolt.html

Igaz, a leírást én írtam, de személyesen még nem voltam ott. Ez egy olyan könyvesbolt Londonban, ahol kizárólag szakácskönyveket árusítanak, a világ minden tájáról. Gondoltam, ha egyszer Angliába vezet a sors, akkor feltétlenül látogasd meg őket, te biztosan értékelnéd! :D

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin