Idén most először szedtünk ki csicsókát a kertből: 2,3 kg csicsóka lapult egy tő alatt. Így a mai ebédgondom megoldódott. Gond, mert gyakorlatilag nem nagyon jut időm vásárlásra, ezért gyakran kiürül itthon a hűtő, elfogynak az alapanyagok, én meg csak értetlenkedek, miért akar a családom minden nap enni. E miatt mostanában gyakran kényszerülök arra, hogy valami ehetőt okoskodjak ki a fellelhető hozzávalókból. Bevallom, két ilyen apró gyerkőc mellett jóval nehezebben megy a főzés. Ma egy 70 dekás süllő köré kellett ebédet alkotni. Nem sok minden volt itthon, 1 szem krumpli, sok rizs, amit én nem ehetek, mert puffasztja a kicsit, attól meg mi nem alszunk éjszaka. Férjem ötlete volt, megnézi, van-e már csicsóka. És volt, nem is kevés, így lett levesünk is és isteni köret a halhoz. (receptje jön). Korábban többször is főztem csicsókalevest, ezért valami újra vágytam, nézegettem a fűszereimet, és magakadt a szemem a sáfrányos zacskón. Elsőre elvetettem az ötletet, hiszen mindkettő elég jellegzetes ízű valami, mi van ha agyonütik egymást. Azonban nem hagyott nyugodni a téma, csicsókapucolás közben egyre csak azon kaptam magam, hogy fejben próbálom összehozni a két ízt. Lesz, ami lesz, kipróbálom, ha nem ízlik, megy a mosogatóba! Nem ment, a két és fél éves gyermekem 3x szedett belőle. Van ízlése a kölöknek, nem hiába nevelem a jóra. : )
Hozzávalók: 50-60 dkg csicsóka, 1 vöröshagyma, 1 szem krumpli (már egy szem sincs itthon, a héten kellene venni), 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, fél tasak valódi sáfrány (Kotányisat szoktam venni), só, bors, petrezselyem
1. Pucoljuk meg a zöldségeket, kockázzuk fel őket, és egy kis fazékban pároljuk meg őket a vajon
2. Öntsük fel kb. 6-8 dl vízzel a zöldségeket és 15 perc alatt főzzük őket készre. Sózzuk, enyhén borsozzuk a levest
3. Ha megfőttek a zöldségek, turmixoljuk le a levest, adjunk hozzá egészen apróra vágott petrezselymet és a sáfrányt. Forraljunk egyet a levesen és kész is!
4. Pirított kenyérkockát adjunk hozzá
2008-11-16
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
12 megjegyzés:
Jajj,de jó!Pont most kaptam egy óriási adag csicsóka szállítmányt,gondolkoztam is,mi legyen vele.Egy része tuti így végzi :)
Néztem a Csarnokban 2 hete csicsókát és az arcom ottmaradt: 1100Ft volt kg-ja!!! Ismerősünk a tyúkjaival eteti a maradékot,amit nem tud a család elpusztítani...Itt meg arany árban van.
De attól még finom!
Én is érdeklődöm a könyv iránt, bár tudom, 2 gyerkőccel nem egyszerű :)
Panna
A csicsóka nem puffaszt? Mert arról is többször olvastam már, hogy puffaszt... A rizs meg igen?! Na, arról meg sejtésem sem volt, többször is ettem mostanság... Nálunk is megy még a hasfájás 9 hetesen, de én bevallom, már kezdek nem túlzottan figyelni a kajákra (na jó, k betűseket nem eszem, meg hüvelyeseket), mert vegán étrenden élve, lassan a fényevés felé kezdtem tendálni...:-(
Panna!
Akkor kiásatom a kertből az összeset és megyek árulni, szép kis bevételre tennék szert : )))
Siccike!
De puffaszt : ((( énnem tudtam. SZerencsére a ygerekre ez nem ragadt rá, de én majd elpusztultam ennyi csicsóka után. A rizs meg őt, de nagyon
Siccike!
Nálunk Kristóf mintha most kezdene kijönni ebből a nyavajából (kop-kop) a múlt héten volt két hónapos. Már nem nagyon tekereg, és egy hete nem kel fel hajnal 4-től 6-ig üvölteni. Én sem sok mindent eszem már, de legalább vékonyabb vagyok, mint a terhesség előtt. (mindenben van valami ki jó is)
Szia Kriszta!
Most már én is megkérdezem! Mi a helyzet a könyvvel?
Remélem jól vannak a gyerkőcök!!:)
Erika
Még sose ettem.. Mihez hasonlítható az íze?
A hétvégén voltam a Csösz utcai biopiacon, ott 350 Ft egy kg csicsóka!
Bocsánat, természetesen Csörsz utca, Budapesten.
Akkor most mindenkit elkeserítek. A Veresegyházi piacon a múlt szombaton vettem egy bácsitól, ő 200 Ft-ért árulja mindig. 1100 Ft-ot kérni kilójáért bőven a pofátlanság határán túl van. Csoda, hogy van aki fizet érte ennyit. Közben 100 éve a szegények eledele volt. Borzasztó.
Ezt a levest én is kipróbálom, nagyon jól néz ki.
A két gyerkőchöz sok erőt kívánok, azért mostmár kifelé jössz a legrázósabb időszakból. :)
Orsi
Fél tasak "valódi sáfrány"?
Ez valami elírás, vagy hogyan?!?
Nem, a Kotányi-féle zacskós sáfránynak a fele. Ezt lehet mindenhol kapni, azt hittem ismert a kiszerelés. Köszi, javítom a receptben is!
most nézem, már ott volt a hozzávalóknál
Megjegyzés küldése