2009-01-14

Bébi b(p)ok choi

Úgy két hónapja, az Olimpia étteremben ettem bébi bok (vagy pok) choit-t. Ez volt Kristóf születése óta az első gyerekmentes 6 órás kimenőm. Végigettük a 6 fogásos menüt, a vacsora így fél nyolctól éjfélig tartott. (az étteremkritika azóta is készül, fejben már többször megírtam, csak be kellene gépelni). Itt találkoztam életemben először ezzel az ázsiai zöldséggel, bébi formában bárányt körített, extra csípősen.
A múlt héten a Csarnokban az egyik zöldségesnél 4-5 zacskó bébi pok choi kellette magát. Nem is volt vészes az ára, 200 Ft-ba került egy zacskó, megvettem gyorsan, majd mentem az ázsia boltba ihletért. Vettem hozzá szárított illatosgombát, koriandert és udontésztát. Valami csak kisül (fő) belőlük. Vacsorához készülődtünk és férjem megkérdezte, mi lesz ebből a zöldségből. Csak annyit mondtam, "ááá, hosszú.." mert valójában még fogalmam sem volt mi lesz belőle. Majd kettőt léptem a konyha felé, kicsit már biztosabb lettem a dolgomban, beléptem a spejzba, itt már magabiztosan nyúltam a lime-ért a fokhagymáért a csiliért és a zöldhagymáért. A tűzhelyhez érve pedig már láttam is magam előtt a kész ételt. Szeretem, mikor egy alapanyag megihlet, és olyan hirtelen, hogy szinte a saját gondolatomat sem tudom követni, adja magát, hogy mit kell belőle készíteni. Ezt szeretem legjobban a főzésben.
A végeredmény nagyon ízletes lett. Azt nem mondom, hogy 100% autentikus ázsia leves, nem vagyok jártas az ázsiai konyhában, de valami hasonló kerekedett belőle. Hű, hogy haragszom én ezért, ha valaki ezt egy olasz ételre mondja. : ) Mentségemre szóljon legalább autentikus alapanyagokat használtam.

Csípős leves pok choi-val és udon tésztával

Hozzávalók 2 főre: 4 bébi pok choi, 4-5 szem szárított illatos gomba, 3-4 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 lime, 1 csili, 10 dkg udon tészta, só, friss koriander és petrezselyem

1. A gombát forró vízbe áztatom, majd ha kicsit megpuhult a vízzel együtt főzni kezdem. Ettől a gomba pár perc alatt teljesen puha lesz
2. Sózom, hozzáadok egy kb. fél chili paprikát, a felaprított fokhagymát, koriandert és petrezselymet
3. A pok choit megmosom, félbevágom, majd a feleket még 2 részre, az újhagymát felcsíkozom és az egészet a tésztával együtt a forrásban lévő leveshez adom, kb. 4 percig főzöm, pár csepp lime lével savanyítom, majd azonnal tálalom

8 megjegyzés:

K. írta...

Szia!
Szuper ez a recept, meg is csinálnám, ha tudnék főzni.
Egy kérésem lenne. Most határoztam el, hogy szeretnék megtanulni főzni és nagyon hálás lennék ha nagyon nagyon egyszerű recepteket is tennél fel néha az oldaladra, vagy lenne egy ,,főzőiskola" rovatod. Annyira profinak tűnsz, plusz mersz ,,alkotni". Ja arról nem is beszélve, hogy mész 2 kört a spejzban és egy ázsiai levessel térsz az asztalhoz. Egy csirkepörköltön nem lepődnék meg, de ez azért mégis más..:)
Előre is köszönök mindent
Üdv.: Kitti

Névtelen írta...

Na, én is pont így szeretek főzni.

Úgy látom nagy szerencséd van a csöppel, az enyémet nem lehet 2 óránál tovább másra hagyni még mindig, mert "éhen hal".

sugarcandy írta...

Ez a blog többek közt épp azért zseniális, mert a kezdőknek is remek recepteket kínál (esetleg valamiféle címkézés tényleg jó lenne, melyik recept milyen nehézségű, de tudjuk, hogy elfoglalt anyuka a szerző...) A bonyolultak sem tűnnek lehetetlennek, ezért még több tisztelet! És hála, és köszönet. A grissinit imádja az egyéves lányom.

Unknown írta...

Nahh, ez nagyon tetszik, különösen a gasztronómia szabadság.

"Autentikus ázsiai alapanyagok"? Mint pl. kínai fokhagyma? :)

Unknown írta...

Akarom mondani, gasztronómiai...

K. írta...

Oké, de nekem ott kezdődik, hogy vegyünk elő egy fazekat:) Persze tudom, hogy elfoglalt anyukáról van szó, és ez a címke is jó ötlet:)

Dolce Vita írta...

Kitti!

Sztem minden étel egyszerű, olyan, hogy nehezen elkészíthető étel,nincs max. valamit hosszabb ideig kell készíteni. Így kell hozzáállni, és akkor tényleg minden könnyű lesz.
A leírt receptjeim általában nagyon gyorsan és könnyen elkészíthetőek (ezen a téren törekszem a praktikumra : )), nézd meg, szinte mindegyik 4-5 lépésből áll. Ha elakadsz vmiben, keress bátran mailben!

Lakótárs!

Ez most autentikus erdélyi fokhagyma volt : )

Névtelen írta...

Ez a fotó valami elképesztő guszta!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin