2009-05-13

Visszatérek a főzök soraiba!

A múlt héten úgy tűnt, én már soha többet nem fogok főzni, sőt enni sem. Egészen konkrétan így éreztem, miután az egész családot leterítette egy vírusos gyomorra húzódó vírus. Fincsi volt, négyből négyen. Ételre rá sem tudtam nézni, csak pár korty vízre, de az is kijött belőlem. Fogyókúrának nem rossz, de nem kívánom senkinek. Tegnap óta eszünk újra, éljen! A polip még a betegség előtt készült, de képtelen voltam feltenni az oldalra.
Ez a polip fagyasztott áru (Interspar, fél kg 1000 Ft). Próbából vettem. Az ígérettel szemben NEM zsigerelt! Aki ilyet vesz, bizony kell pucolni, de az egész 1 perces munka. Állaga teljesen olyan lesz, mintha friss polipból főtt volna, nekem az íze viszont nem elég tenger ízű. Maradok tehát a frissnél.

Hozzávalók: 50 dkg polip, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél liter paradicsomszósz, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, olívaolaj, 40 dkg spagetti

1. Pucoljuk meg a zöldségeket és 1 fej hagyma és a polip társaságában tegyük fel főni annyi vízbe, hogy bőven ellepje a polipot (a polipot főzés után kell pucolni)
2. Kb. 1-1,5 óra alatt vajpuhára fő az állat, ekkor vágjuk ki a csőrös szájszervét, szemét, és a karok találkozásánál lévő lukat (asszem ez az igazi szája). A fejet vágjuk ketté, kapargassuk ki belőle, amit ott találunk. Daraboljuk fel a polipot.
3. Amíg fő a polip kezdjük el a szósz alapot: a maradék hagymát vágjuk fel apróra, olívaolajon enyhén pirítsuk, majd adjuk hozzá a bort és a paradicsomot, a felaprított fokhagymát
4. Adjuk hozzá a feldarabolt polipot, fél órát-40 percet főzzük a szószt, sózzuk, borsozzuk
5. Frissen főtt spagettivel tálaljuk

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon undi, hogy bírtátok megenni??? Mindjárt kidobom a taccsot, boááá!

Dolce Vita írta...

egyik kedvenc ételünk a polip. Egyszer kóstold meg és megszereted. (Én pl. a pulykától hányok. Gondolom, neked az a kedvenced)

Jucy írta...

Igazán guszta, szeretem a tengeri herkentyűket :) Ki is próbálom ezt majd!

Gabah írta...

Nálunk Olaszországban a polipot még nyersen megszabadítják "szemétől-szájától", sőt, aki undormányosnak találja a tapadókorongok látványát, az azt is lefejtheti a bőrrel együtt. Ez utóbbit azonban már érdemes akkor elvégezni, amikor az állat megfőtt.
Sok helyen javasolják, hogy hagyjuk a polipot a főzővízben kihűlni, és akkor vajpuha marad. Nekem bejött!
Én a főzővízbe mindig teszek egy-két babérlevelet, és egy kis borecetet, főleg ha utána saláta lesz belőle.Jaj, remélem, nem baj, hogy belekotyogtam... ;-)

sos_glutén írta...

Szia Dolce vita!

Üdv újból a főzők sorában :-)
Ismerős amit a vizen élésről írtál... juj az nagyon rossz...
Én a tengeri herkentyűkkel elég bizalmatlan vagyok, főleg, hogy még azt se tudom hogy kell őket megpucolni.
De biztos finom ez is :-)

knoi írta...

Kedves dolcevita!
Szerintem nagyon jól néz ki a polpo!főleg, hogy imádunk minden tengeri herkentyűt...
(undinak semmiképp sem nevezném!)
Holnap ez lesz nálunk a vacsora!

VKOrsi írta...

Örülök, hogy már jól vagytok. Te szegény tényleg nagyon fáradtnak néztél ki!

Ági, aki főz írta...

A polip jól néz ki - annak aki szereti az ilyesmit.

A vírussal való ismerkedést mi is kipipáltuk már az idén. Jó fogyókúra. Nálunk a legkisebb szerencsére megúszta.

Névtelen írta...

A májusi Nők Lapja konyha nagyon jó. Gratulálok! (kicsit megkásve:))
Anna

joa írta...

Nálunk a polip galíciai módra készül, vagyis a frissen főtt puha polipra öntünk olívaolajat, megsózzuk, megpaprikázzuk és irdatlan mennyiségű fokhagymát nyomunk rá. Friss fehér kenyérrel mennyei.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin