2009-07-01

Levendulafagylalt levendulavirág mézzel, Hvar sziget

Tavaly láttam Chili és Vaniliánál ezt a fagylaltot. Nálunk a családban nincs nagy egyetértés a levendula ételekben való felhasználása körül, férjem szerint a levendulából egy egészen kevéske is túl sok egy ételbe. Tavaly limonádét készítettem a kertből szedett levendulából. Én szerettem, ezt a fagylaltot szintén, szerintem nagyon különleges. A recepten nem módosítottam, az eredetit itt találjátok. Aki esetleg, férjemhez hasonlóan, nem szereti a levendula ízét, készítse el a fagylaltot pl. vaníiliásan, a fagylaltnak ugyanis zseniálisan krémes az állaga.
A levendulavirág mézet Hvar szigetén vettem, gazdag aromájú, de nem levendula ízű méz. (rozmaringvirágból készültet is vettem ugyanettől a helyi termelőtől)

Hvarra 1,5 órás kompúttal juthatunk el Splitből (bazi drágán), vagy ha már délebbre vagyunk, negyed árért Drvenic-ból. Így a sziget kevésbé lakott részén kötünk ki, innen jó 60-80 km kanyargós szerpentinen Jelsa, Stari Grad és Hvar városa. Az út bő egy óra, de a meseszép kilátásért egyszer érdemes kipróbálni. Hvaron rengeteg levendula és articsóka nő (az articsókát ennek ellenére étteremben nem látni), a szigetnek gyönyörű a természeti környezete, falvait kevésbé érte utól a gyorsan terjedő horvát népbetegség a betonozási kényszer.

Hvar városa a legvonzóbb a turistáknak, nekem inkább Jelsa a kedvencem. (itt a kikötőben található egy nagyon jó étterem, Napoleon névre hallgat, egész évben nyitva tart, a hal garantáltan friss, fatüzelésű kemenében lepényeket, pizzákat, halakat, húsokat sütnek).
Érdemes ellátogatni Vrboskába, ez egy kicsi kis kikötővároska, a tenger hosszú ék alakban nyúlik be a belvárosába. Gyönyörű erődítmény-szerű temploma van, amely egy üres, de nagyon hangulatos, poros téren áll. Valaha kő boríthatta, de szerintem elhordták. Stari Grad egy kicsit nagyobb település, szép, régi belvárossal, nagy kikötő résszel.

A szigeten elég olcsón lehet kis motorcsónakot bérelni (olcsóbb, mint a vízibicaj a Balcsin), engedély nem kell a használatához, érdemes pár órára kölcsönözni egyet. Persze vitorlással lehet az igazi, ezt még nem próbáltam, sajnos.
A szigetre oda-vissza jutás autóval, 4 főnek kb. 30.000 Ft, amely jelentősen drágítja az amúgy is húzos utazási költségeket (autópálya díj kb. 16.000 Ft, plusz újabb 30 a benzin), de a sziget valóban meseszép, lehet túrázni, strandolni, várost nézni, búvárkodni.

16 megjegyzés:

Reni írta...

Még nem jártam Horvátországban, de nagyon vonz. Anyukám is megjárta már Dalmáciát, Isztriát (az árakon kívül) fantasztikus élményekkel, fotókkal.

Vágyom eljutni ide is egyszer... meg még sok-sok más helyre :)

A fotók ismét csodásak

nana írta...

izgalmasan hangzik! nincs ötleted, h itthon hol lehet kapni lavendulamézet?

Névtelen írta...

A Mesterségek Ünnepén mindig van egy mézes, akinél van levendula méz.Mi mindig ott szoktuk feltölteni a készletet.:-)
kissulak

Sajtkukac írta...

Ez a finom fagyi nálam is elkészült tavaly és még a legfinnyásabak is nyalogatták utána az ujjaikat :-) Igaz kicsit elkerekedett a szemük, mikor bevallottam, mi van benne, de azért kértek repetát :-)
Niki

Ági, aki főz írta...

Hvar... mély sóhaj. Az a hosszú kacskaringós út... még egy sóhaj. Minden hiba ellenére én imádom Horvátországot!!!

A levendulás dolgokat valahogy nem annyira, a levendula nekem inkább a szekrény illatosítására való.

Névtelen írta...

5 évvel ezelőtt jártunk Hvar szigetén, Hvar városában....nászúton...

Mélisande írta...

Mi a hiba Horvátországban? Nagyon szép lehet Hvar, el kéne látogatni oda. Főleg, ha ilyen jó tippeket kapunk:)

KryaSpirit írta...

Kukkants be hozzám, van valami a számodra!

chili&vanilia írta...

de jó, pont most készítettem el én is az idei adagot:)

Reni írta...

Nők lapja konyha. Már itt várt reggel az irodában az asztalomon.
A kagylós képet imádom! :)

Dolce Vita írta...

Én még nem láttam. A receptek közül a marokkói húsgombócot ajánlom nagyon illetve a görög diós sütit!

Jucy írta...

Még én sem láttam :(... Alig várom, hogy hazajussak.
Sima méz is jó bele?
Nézz majd be a bogomra!

Gabó írta...

hát igen, Hvar és egyáltalán Horvátország vitorlással a legcsodásabb élmény!
mindenképpen próbáld ki egyszer! :)

Edit írta...

Szeretnék párat kérdezni: szerinted Kriszta ha elmennénk Hvar szigetére (ez van idénre betervezve), hol lehet levendulát szedni? egyáltalán szabad? Mert imádom és rengeteget birnék szedni belole... továbbá szerinted lehet ugy menni, elöfoglalás nélkül, hogy majd ott találomra kapunk szállást? köszi :)

Dolce Vita írta...

Edit!

Ha nem augusztusban mentek, akkor szerintem kapni szállást előfoglalás nélkül is. A levendula július elején virágzik, mi találtunk olyan helyeket, ahol sztem lehet szedni, nem volt bekerítve stb. (nem ipari mennyiségben persze). Egy-egy csokorér miatt nem hinném, hogy gond lenne. Nekem Jelsa és Vrboska város tetszik nagyon a szigeten, sztem itt érdemes lakni, a nagyobbakba meg átjárni nézelődni. A városok amúgy is egy kupacban vannak a sziget északi felén

Névtelen írta...

Sziasztok! Már mi is voltunk Hvar szigetén már kétszer is. Gyönyörű hely. Mi Vrboskán laktunk. A szállást egy budapesti csládnál foglaltuk le, igaz, még januárban, de mindig látni szabad szobával rendelkező szállásadókat. Amúgy Drvenikből tényleg érdemesebb menni; nemcsak olcsóbb, de könnyebb is rá feljutni.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin