2009-08-17

Kolbaszova, le az adalékokkal!

Hogy ne csak finomságokról, jó helyekról essen szó, új rovatot indítok a blogon az élelmiszeripar és a vendéglátás rémségeiről. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy minél többen ismerjék fel, gyakran milyen szemetet akar velünk meg(v)etetni az élelmiszergyártó maffia. Rendkívül tudatos és körültekintő vásárlóként csak ritkán kerül a kosaramba horror készítmény, amely silány alapanyagból készül, eladható formát csupán a mesterséges adalékoknak köszönhetően ölt magára. Néha azonban én is rohanok, nem figyelek oda, majd otthon kiderül pár másodpercnyi figyelmetlenség elég is, hazahoztam valami szart. Az elmúlt fél évben kb. 3 ilyen került be a konyhámba, a közértben viszont megszámlálhatatlan alkalommal hajítottam vissza ilyen terméket a polcra. Többről akartam is írni, aztán elszállt a mérgem (tesco frissföl, tanyasi bőségtál). Ez a kolbász volt azonban utolsó csepp a pohárban.
A poént gyorsan le is lövöm, a fotóra kattintva olvasható, mit adtak el nekünk. A legszebb az egészben, hogy a nemzeti szalag csak félrevezetés, a kolbász szlovák, (bosszú 68-ért?), ez a hülyének nézés csúcsa. Azt hiszem, mindezt sikerült nagyon távolságtartóan leírnom, nem tűr nyomdafestéket azoknak a gondolatoknak és érzelmeknek a megfogalmazása, amelyek kavarognak bennem.
Ezért készítünk mi minden évben többször kolbászt, amelybe hús, szalonna, só, bors, fokhagyma és pirospaprika kerül. Hagyományosan füstöltetjük, évekig elállna, ha nem fogyna olyan gyorsan. A címkén részletezett pácsót amúgy szinte minden feldolgozott húsféle tartalmazza, csak általában nem kötik az orrunkra, hogy az mi is valójában. A kedvencem belőle a nitrites. Szomorú, hogy ennél van sokkal rosszabb is.
Amúgy próbáltatok már elkérni felvágottas/sajtos pultból az eladótól egy terméket, hogy elolvashasd mi van rajta, miből áll, hol gyártották? Rám úgy néztek, mintha UFO lennék, nem értette az eladó a kérdést, az ismételt kérésre: "szeretném tudni, mit veszek" a válasz ez volt "Hát, ott van az ára kiírva, nem látja!"

A kolbász beszerzési helye: Auchan, Székesfehérvár
Ára: nem emlékszem pontosan, az egyik legdrágább kolbász volt a kínálatban.
Állaga: gumis, íze: leginkább sós

100 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gumis!
Mióta az ország másik felébe költöztem, mióta nem magunk készítjük a kolbászt, állandó kérdésem: Itt mitől gumis minden kolbász? (Amit ráadásul "húsos kolbász"-nak neveznek. Milyen lehet még...?)
Most végre kiderült, hogy nem a várossal, hanem a nagyüzemi áruval van a baj. A pácsó teheti... :-)
Zs.

Sajtkukac írta...

A legszebb az egészben az, hogy - jogszabály szerint - a csemegepultban árult élelmiszerekről NEM KÖTELESEK felvilágosítást adni az összetételüket illetően!! Mi is futjuk a köröket folyton a tejérzékenység miatt, mert volt már, hogy a sima, füstölt sonkától rosszul lett a gyerek, s mikor megnéztem a címkét, rá volt írva, hogy tejet tartalmaz!!! Na de miért, könyörgöm???
Niki

L.Krisztina írta...

Szia!
Én már az Auchant is bojkottálom, mert Solymáron egy csodaszép területre építette azt az ocsmány épületét. Húst meg csak két helyen merek venni nálunk a faluba meg az Óbudai Kaiserben, náluk a húst pl fóliával takarjak a csirkét egyesével csomagolják be vagy a karajt nincs ömlesztés szépen sorba vannak téve, olyan mintha nem is itthon vásárolnánk. Kolbászt meg csak egy nénitől a békási piacon maguk készítik hagyományos módon. Most hogy így belegondolok nem is nagyon merek már vásárolni a nagy áruházakban.
Az a gond mi vásárlok rontjuk el mert könnyebb bemenni egy áruházba és ott mindent meg venni, mint kimenni a piacra egy héten 2x , igen tudom mindenki dolgozik rohan nincs ideje semmire, csak a kistermelőket sajnos így tesszük tönkre.Üdv Krisztina

duende írta...

Jó ötlet írni erről a témáról.
A környezetemben hihetetlenül sok rákos ember van. Fiatalok.
Csodálkozunk?!
Amit megeszünk: szennyezett.
Amit megiszunk: szennyezett.
És elektroszmogban élünk.
Szép új világ! A nyugati "civilizáció" MEGBUKOTT.

Köszi.
Keresek egy füstölőt!
Nagymamám is mindig maga töltötte a kolbászt, sosem felejtem el az ízét.
Nem lesz egyszerű így városon, de azt hiszem, megadtad a löketet!

L.Krisztina írta...

Szerintem ismét egy lavinát idítottál el.

sos_glutén írta...

A kolbásszal mostanában mi is megjártuk alaposan. Kutyafuttában vásároltunk, ráadásul némileg pénzszűkében, így egy Sparos kolbász landolt a kosarunkban.
Összetevők: sertéshús, szalonna, pác-só (konyhasó, tartósítószer: E250), fűszerkeverék (szőlőcukor, főszerek, stabilizátor: E450, antioxidáns? E301, ízfokozó: E621).
Azt felejtették el csak hozzátenni, hogy a szalonna inkább centis átmérőjű mócsingokat jelent.

Unknown írta...

Szerintem is jó ötlet felhívni erre a figyelmet, de jó lenne az adalékanyagokat is kicsit közelebbről bemutatni, mert így kicsit "eláltalánosítódik" a "nyűglődés" - vagyis indoklásmentes számdobálódzás. Szerintem többet érne utánanézni és bemutatni az Olvasóknak az egyes (nem odavaló) összetevőket, ill. megindokolni, hogy melyik összetevő miért nem jó. Ezzel érveléssé is válhatna a panaszkodásod és meggyőzőbb is lenne. Gondolj bele, hogy sokan nem tudják, melyik E betű mire van és melyik felesleges. Esetleg még jobb lenne párhuzamosan bemutatni, hogy adalékanyagok nélkül hogyan készülhet a bemutatott termék - szerintem egy átlagos vásárló nem tudja, hogy hogyan készül egy kolbász és emiatt miért felesleges bele az itt feltüntetett sok adalék.

Nem minden E-betű gonosz, némelyik a molekuláris konyhában - sőt, otthon is bevetésre kerül (pl. E406 (agar-agar) vagy E440 (pektin)).

Itt ennél a kolbásznál jogos a kérdés, hogy minek bele glutamát (E621, E625), hisz a kolbász füstölése és szárítása során egyébként is intenzívebb lesz az íze. Bár eleve kérdéses, hogy füstölték-e ezt a kolbászt... A nitritsók (E250) több évszázada használatosak hús tartósítására - ld. pl. Kassler. Itt spec. kérdéses, hogy a füstölés és szárítás mellé minek még nátriumnitrit - talán a megbarnulás ellen. A karmin (E120) igazán zavaró benne - mégis nem a pirospaprikától piros? S a pirospaprika miért nincs külön feltüntetve? Csak elvész a "fűszerek" és "fűszerkivonatok" között...

Hobbiszakács írta...

Beatbull: "a füstölés és szárítás mellé minek még nátriumnitrit - talán a megbarnulás ellen. "

Azért is. Ugyanis a szép piros színt a nitrit adja. Barnán meg nem vennék meg.

"Nem minden E-betű gonosz". Nélkülük tele lenne a kórház ételmérgezetekkel.

duende "A nyugati "civilizáció" MEGBUKOTT."

Lehet, hogy megbukott, de nem ezért. :-)

Az étkezés minden (eddigi) társadalmi rendben osztálykérdés (volt).

duende írta...

Hobbiszakács, valóban nem ezért.
Ezek csak az életünkben közvetlenül jelentkező és érzékelhető hatások.

Kommentben nem fogok kisregényt írni, bocs.

Karnamantra írta...

Én is foglalkozom a témával. Érzékeny pontomon érint, mivel nagyon szeretem a szalámi- és kolbászféléket, de 2-3 hónapja nem eszem semmi hasonlót. Ehetnék, ha tudnám, hol lehet valódi szárazkolbászt venni, vagy téliszalámi jellegűt.

Boltokban lehet kapni olyan szalámit (pl a P*ck is ilyen), melyben csak természetes összetevők vannak, E nélkül - kivéve egyet, de az MINDIG szerepel: az E 250, ami tartósítószer, ráadásul a kutatások szerint nagyobb mennyiségben zavarja a szervezet oxigénfelvételét.

Karnamantra írta...

Beatbull: (E 250) Évszázadok óta? Így mindjárt más mevilágításba helyeződik. Ha ez tényleg így van, szereztél nekem egy jó napot. Végülis a legkiválóbb ital, a bor is ártalmas nagyobb mennyiségben.

Első két bejegyzésemben derül ki, mióta és miért érdekel, mit eszem.

sz írta...

Beatbullal értek egyet, messzemenőkig. Csak annyit tennék még hozzá, hogy E948: oxigén.

Karnamantra írta...

sz: :) Kedvencem az E 501 (szódabikarbóna)

Emlékszem, gyerekkoromban 5 napig állt el a túrórudi, volt, hogy már szavatossági időn belül megsavanyodott, de azért megettük... :) Most tartósítják, de jó eséllyel nem is lesz savanyú. Beatbull hozzászólásán mindenki elgondolkodhat.

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Karnamantra: Nitritsó, évszázadok óta. Az E elnevezések később jöttek csak. Persze van valamilyen korlátozás a felhasználására, hisz ahogy haladunk az idővel, egyre többet tudunk meg a hagyományos készítési módszerek negatív oldalairól is. Pl. a franciáknál egy ideje be akarták tiltani a nyerstejből készült sajtokat, mert valószínűbb a szalmonella terjedése nyerstejből készült camembertben, mint pasztőrözött tejből készültben. Pedig évszázadokon keresztül nyerstejből készül rengteg francia sajtspecialitás és épp a nyerstejnek köszönheti az ízét is. Michael Steinberger - Au Revoir to All That: Food, Wine, and the End of France című könyvében van egy jó fejezet (The raw and the cooked) erről az elővigyázatosság vs. hagyomány a francia sajtoknál történetről.
Másik példa a mai tudomány által hibáztatott pirítás, amely során rákkeltő acrylamid (is) keletkezik. "Is", mert a maillard-reakciónak köszönhetően rengeteg íz is keletkezik a sütéskor/pirításkor. Évezredek óta süti az ember a húst.

Német wikipedia szerint már az ókorban is használták a nitritsókat tartósításra, bár erre nem tudok biztosabb forrást. A Kassler viszont 19. század második feléből származik, kedvelt hagyományos étel itt a németeknél és piros színét a nitritsóknak köszönheti. Kasslernél hagyományból eredően elfogadható a piros szín megtartása nitritsóval, de egy kolbásznál engem spec. zavar, ha rikító piros és nem barna.

Piszke írta...

Az E300 aszkorbinsav, vagyis C-vitamin. Az oxidálódást (így pl. a levegővel való érintkezés során a barnulást) gátolja.(ld. pl. citromlé+alma)

A nátrium-nitrit tartósítószer és a színért is felelős. Ha a nitrittel pácolt BÁRMIT!!! sütöd vagy grillezed, a nitrit nitróz-aminná alakul, ami karcinogén.de ahogy valaki írta, minden, grillezés-sütés során keletkező pörk is tartalmaz rákkeltő anyagot. A pirítós kenyér is.

Ha vigasztal valakit, most hallottam, hogy azon kísérleteznek a nagy áruházak, hogy milyen hullámhosszú fénnyel világítsák meg a hústermékeket, hogy még szebb és csábítóbb színük legyen.Ha ez kiváltaná részben a nitriteket, már lehetne örülni is :))
Egyen mindenki minél kevesebb ipari felvágottat, nagyjából ennyit tud tenni,de komplettt laborral pl. nem jár az ember étterembe, vendégségbe vagy a közétkeztetésről már ne is beszéljünk.

Ja igen, nyers tejből készített sajtokat pedig várandós anyák ne egyenek, mert vetélést okozhat egy benne maradt baktérium. (Lait cru, fel kell tüntetni a terméken.)

Piszke írta...

Akit mélyebben érdekel, itt mindent megtudhat.

http://tudatosvasarlo.hu/eszam?layout=normal

Dolce Vita írta...

Tudom, hogy sok E szám természetes anyag, de akkor se kerüljön bele valamibe, ha nincs abban helye! Tejet iszom magában, nem kérek belőle porított formában, mikor kolbászt eszem. Ha sok C vitamint szeretnék enni, azt se a kolbásszal szeretném bevinni. Hogy szép piros legyen a kolbász, ahhoz jó fűszerpaprika kell. Nem tudom, a mi kolbászaink az idő múlásával egyre csak szebbek, kívánatosabbak lesznek. Köszönhetően a hagyományos elkészítésnek, amelyre az élelmiszeriparnak nincs ideje.
A hagyományos termékek gyakorlatilag teljesen megszűntek, próbáljatok csak olyanokat keresni amiben nincs semmi, vagy maximum 1-2 adalékanyag. Szomorú tapasztalat, hogy tőlünk nyugatabbra sokkal kevesebbet használnak belőle, ott már többen figyelnek erre. Rám az ismerőseim nagy része is úgy néz, mint vmi hóbortosra, hogy nem veszek meg ilyen termékeket.

sos_glutén írta...

Kriszta!
Nem hiszem, hogy ez hóbort lenne. Ha az embernek családja van, gyerekei, akkor természetes, hogy a lehető legjobbat akarja adni nekik. Ha csak arra gondolok, hogy sokszor egy-egy műszakicikknél képesek vagyunk kiadni több 10.000 Ft-ot a jobbnak ítélt áruért, noha van olcsóbb is, akkor az ételeink tekintetében miért ne lehetnénk igényesek?
Örülök, hogy erre egyre több helyen hívják fel a vásárlók figyelmét! Csak a tudatos vásárlók befolyásolhatják kedvezően a piacot.

Dolce Vita írta...

Csak lenne egyre több tudatos vásárló! És ne csak a marketingfogásokra tudnának gondolni az élelmiszergyártók. Tegnap a strandon láttam a Cappy Ice Fruit reklámját, rá volt nagy betűkkel írva, hogy tartósítószer nélkül. Fogadok, sokan ezért megveszik. Azt már nem írták rá, azért nincs benne tartósítószer, mert felesleges, nincs benne semmi ami meg tudna romlani. A műanyag jó pár évig kibírja. : ) azaz : (

Nóra írta...

Kedves Dolcevita! Azt hiszem, darázsfészekbe nyúltál. :-)
Teljesen igazad van.
Én nemrég allergiás lettem a tartósító szerekre. Az a fura, hogy ha megnézel egy tartós tejes dobozt, akkor papír szerint nincs benne semmi az ultrapasztőrözésen kívül... de a gyomrom nem csal, azonnal tudja, melyik tej tartósított.
A fehérvári auchant én már több probléma miatt bojkottálom.
Ja, és az is érdekes játék lehetne, hogy a bolti pénztársornál nézzük, mit vesznek körülöttünk vevőtársaink. Csupa porított, tartósított (fél)kész ételt... botrány. Tanulságos.

Piszke írta...

Még egy kicsit az előbiekhez annyit, hogy talán hobbiszakács írta, hogy életszínvonal-függgő is ez az egész.
Vagyis amikor már eljutottunk oda, hogy nagy tömegek juthatnak rendszeresen pl. húshoz, tejhez (és ez nem volt mindig így, hiszen pl. az ötvenes évek elején még Angliában is jegyrendszer volt!) akkor a tömegigény/tömeges kereslet kielégítése csak tömegtermelés útján lehetséges. És emiatt az időigényesebb, kézműves jellegű termékek teret veszítenek, hiszen a profit is kisebb a kisebb mennyiségen...
Ezért jön be a gyorspácolás, füstízű só, mittudomén.
Mivel nem vagyok történész, közgazdász, élelmiszeripari mérnök, nem tudom megmondani, hogy a jelenlegi életszínvonal mellett (és most nem csak a magyarra hanem mondjuk az átlageurópaira gondolok) van-e olyan technológia, szállítási szisztéma, tárolási módszer, ami kielégíthetné a tömegigényt egészségesebb módon. Attól tartok, nem, és így az egyéni igényességen, odafigyelésen, időn, földrajzi helyzeten, ismeretségen (pl. kolbászszállítmányok kedves gasztrobarátném hentesétől Kaposvárról :DD) és sokszor sajnos a pénztárcán (ld. csak pl a biotermékek...) múlik az hogy mit eszik meg valaki.

Dolce Vita írta...

Piszke!

Én itt most szeretnék eltávolodni az anyagi kérdéstől. Többször beszéltünk már erről a blogon, szerintem jót és egészségeset enni nem pénz kérdése. Idő. Alapanyagot kell venni és otthon elkészíteni mindent. Ma már kényelmesek vagyunk, mindent készen kapunk és nagyokat csodálkozunk, ha vmiről kiderül, hogy otthon is elkészíthető (lásd fagyi, puding, májkrém, stb) De már én is megint elkanyarodtam. Engem az háborít fel, minek a felvágottba pl. cukrot tenni. Az élelmiszeripar pl olyan magasra emelte az emberek cukor-küszöbét (vagy hogy is hívjam), hogy ma már minden feldolgozott termékbe raknak cukrot, addiktív hatása miatt. Ez undorító, maga az elv, illetve a végtermék is. Én pl. semmilyen bolti, cukrászdai édességet nem tudok megenni, mert ilyeneket igen ritkán eszem, a cukor-érzékelésem egészen más lehet, mint amire ezek be lettek lőve. Számomra ezek ehetetlenül édesek. A bolti fagyi, tejcsoki, joghurt, kakaó, nutella, kenyér (!) keksz stb.stb.

Dolce Vita írta...

Nóra!

Én szoktam nézni! Szánalmas, és minél kövérebb, annál több ilyen szemét landol a kosarában.
Felháborító, hogy mennyi pénzt elkölt az állam ezeknek a szereknek a hatásait gyógyítva. A megelőzés, felvilágosításra pedig egy fillért sem költünk. Olaszországban állami szinten (én ezt ismerem, gondolom máshol is) reklámozzák a bio termékek fogyasztását, egészséges ételeket

á la carte kulinaria írta...

Sziasztok!
Teljesen egyetértek a fenti megjegyzések tbbségével. Ez valóban nem csak pénz kérdés. Pl nézzük a túró rudit: az egyik olyan édesség, amit kb annyi idő alatt meg lehet otthon csinálni, mint amennyi idő megkeresni a hűtőpulton egy nagy multiban és kb fele annyiba kerül ugyannyi mennyiség. Igaz csoki nélkül, mert az már kicsit macerásabb, de igazából nem is a csoki a lényeg, hanem a túró. De ha vki csokit is akar, beszórja csokiforgáccsal, úgyis isteni finom és tudod mi van benne !!! A lányom még csak fél éves, de tuti csak saját túró rudit adok majd neki ha már ehet olyat. Vagy a másik étel a májas... nem is merek belegondolni mi mindent tesznek bele, ami nem látszik, kenhető, puha és finom, de hogy mit tartalmaz azt senki se tudja. Pont ezért kezdtem el kisérletezni... és sikerült olyat produkálni, sőt sokak szerint akik kóstolták még jobb is lett, mint a bolti. És ami vicc, olcsóbb... és kb fél óra alatt kész van. Nagyanyáink szalonnán, zsíron, disznón éltek mégis magasabb volt az átlag életkor. Vajon miért? Mert mozogtak, saját maguk készített ételeket ettek és nem sztresszelték agyon magukat. Minden ellen nem lehet tenni, de legalább meg lehet próbálni minimalizálni a káros anyagokat.

ribizli írta...

Piszke, a rendes sajtok nyers tejből készülnek, azonban rendszeres laborvizsgálatok mellett, így tehát normális esetben nincs benne az a baktérium (lisztéria), ami nem vetélést okoz, hanem a méreganyaga, ami a gyomrunkban "kiválik belőle", károsíthatja a magzatot. De _bárhol_ az interneten utánanézel a lisztéria-sajt kérdésnek, mindenhol azt ajánlják, hogy friss és (kék)penészes sajtokat ne egyen a terhes nő, inkább "kemény typusút". Akik ezeket az "ajánlásokat" írják, nem sokat tudnak a sajtkészítésről, gondolom, hallottak már márványsajtról meg "trapistáról" és "nagylyukú sajtról"...

A rendes sajtok pedig továbbra is kézműves, hagyományos technológia alapján - tehát a műveletek egy részét modernizálva - készülnek, egész Európában (pl. Parmiggiano, Gouda vagy Emmenthaler). Csak ezekbe hosszabb időre kell befektetni a pénzt, míg a Magyarországon pancsolt, sajtnak látszó tárgy pár nap alatt "kész", és máris lehet értékesíteni. (Rám mindig ferde szemmel néznek az ismerősök, ha elmondom, magyar "sajtot" nem veszek, kivéve a tényleg kézműves terméket.)

Piszke írta...

Ahogy írtam, sorrendben(és megvan a jelentősége a sorrendnek)...:

"egyéni igényességen, odafigyelésen, időn, földrajzi helyzeten, ismeretségen, és sokszor sajnos a pénztárcán (ld. csak pl a biotermékek...) múlik az hogy mit eszik meg valaki."
A blogomon pedig, aki akar, talál pl. házi májkrémet, jó étvágyat hozzá!!

Ribizli,a lisztéria az tényleg, és ez főleg a camembert típusú és kecskesajtoknál fordulhat elő.
A sajtok pedig persze hogy nyers tejből készülnek( sztem az nem sajt, ami nem tejből készül...), csaképp rövid idejű hőkezeléssel érintett nyers tejből(magyarul pasztőrözött tejből) csinálják.
Amit nem hőkezelnek, azt pedig konkrétan nyers (tehát semmilyen módon nem hőkezelt) tejből - ez a francia lait cru kifejezés rá, amit pl.Franciaországban rá kell írni azokra a sajtokra, amik így készülnek - pont hogy a kismamák figyelhessenek rá. De uniós előírás is.

Az a katasztrófa, hogy ha megnézed, az egyébként normálisan tartósítószert nem igényló sajtokban is van mostmár tartósítószer, meg szilárdítószer. És pár éve még nem volt...

Hú, de ráértem ma...

Hobbiszakacs írta...

"jót és egészségeset enni nem pénz kérdése. Idő. "

Az idő pedig pénz.

:-)

Az anyagi szegénységtől sújtott fogyasztó, a szűkös körülmények között tengődő diák, a kispénzű nyugdíjas a félig lejárt élelmiszert, a zacskós levest és a permetezett, olcsó paradicsomot "kedveli".

Azt sem kell elfelejteni, hogy a konzervált és a félkész ételek mentesítik a munkából holtfáradtan hazaérő anyukát a konyhába való száműzetéstől.

"tartósítószert nem igényló sajtokban is van mostmár tartósítószer, meg szilárdítószer. És pár éve még nem volt..."

Volt. Csak nem volt ráírva.

:-))

Stockholmban - szombatonként - külön piaca van a hagyományos módon termelt, és drágá(bba)n forgalmazott élelmiszereknek. Péntektől vasárnapig pedig többszáz "ételkézművest" felsorakoztató fesztivált rendeznek. Jelentkeztem a megnyitóra, biztos megér egy posztot.

:-)

Dolce Vita írta...

Ha az idő pénz, mennyien gazdagodnak a TV bambulásból? Én a statisztikák szerint napi 3-4 órát spórolok azzal, hogy nincs, ebből jut időm a főzésre.
Hogy raknak-e cukrot és színezéket, guargumit a felvágottakba, az nem szociális kérdés! Ez kizárólag arról szól, hogy fos alapanyagból valamilyen módon eladhatót kell bűvészkedni.
Ilyen piac kellene, hogy legyen nálunk is. Meg kistermelők mindenhol, akiktől helyben lehet vásárolni

Dolce Vita írta...

Terhesség és élelmiszer. Az ilyen okkosságokat hallomások alapján írják a Kismama szerkesztőségében (bocsánat, elég jól ismerem az újságíró szakmát). Kedvencem: terhes nő nehogy egyen tenger gyümölcseit! Miért? Mert a VI. kerületben felnőtt 28 éves újságírólány ezeket nem szereti? Terhes meg soha nem volt. A világon sok száz millió nő, aki tenger mellett él, az mit eszik? Áttér ilyenkor az egészséges pulykahúsra: )))

á la carte kulinaria írta...

Mielőtt szültem én is nagyon sokat dolgoztam és bizony megvettem a gyors kaját (néha most is elcsábulok, ez van. )Most hogy napi szinten kétszer(!) főzök, mert a férjem itthonról dolgozik, rájöttem, hogy mennyivel olcsóbban jobb ételt tudok ebédelni, vacsorázni. Igen idő, de nem sok. Most is jut időm rengeteg másra is ! Kismillió fél óra alatt elkészíthető fogás van. Ha pedig az ember szervezetten él meg tudja oldani hogy jusson idő legalább a 7napból 6 arra, hogy minőségit egyen. Januárban költöztünk Veresegyházra. Itt a piac olyan hogy a néni kiáll és eladja amit maga termel.A paradicsom ma pl 100 huf volt !!!! sok árussal beszélgettem az utóbbi időben. Legtöbbjük a sajátot adja el.Persze ez is idő, ez is tény, de talán ennyit megér az egészség...TV-t én nézek, van egy tv-m a konyhába, főzés közben remekül szórakoztat. TV paprika, Travel channel, stb. Remek műsorokkal. Kellemest a hasznossal és még tanulni is lehet belőle : ))) Egy szó mint száz: aki akarja megoldja hogy minimalizálja a káros anyagokat.

Zsiri írta...

A túrórudi az egyik legborzasztóbb dolog adalékanyagok szempontjából... ma a boltban járva elolvastam egyiken a feliratot, és tudjátok mi az utolsó mondat az összetevőknél? Nyomokban mogyorót tartalmazhat... :DD Ez a kedvencem, könyörgöm, hogyan? Ez egyszerűen minden élelmiszerre rá van írva! Mogyoróinvázió tört ki egyszer anno az összes élelmiszerüzemben???

Dolce Vita írta...

A mogyorót azért kell ráírni, mindenre, amely olyan helyen készült, ahol mogyi is megfordul, mert a mogyoróallergia az egy ritka, de durva (halálos) allergia.

sz írta...

@Zsiri: A mogyoró-allergiában szenvedőkből már elenyésző mennyiségű mogyoró is heves fulladásos reakciókat válthat ki. A legtöbb csokoládégyárban pedig gyártanak valamilyen mogyorós csokit is...

Névtelen írta...

Arra nem gondoltál, hogy emellett egy olyan rovatot is indíthatnál, ahol a jó élelmiszereket mutatod be? Pl. mi a különbség olívaolaj és olívaolaj, balzsamecet és balzsamecet, vagy paradicsomkonzerv és paradicsomkonzerv között? Mi alapján válasszunk, melyik a jó minőségű?
Anna

Névtelen írta...

Az őstermelőség szerintem csak a nagyvárosokból tűnik olyan romantikus dolognak. Anyukámék dunántúli kisváros piacán próbálják eladni a saját megtermelt paprikát, paradicsomot stb...nagyon nehezen megy nekik. Alig számít valakinek, hogy az ő terményük tényleg friss, előző nagy késő délután szedék le.Vagy hogy az ő paprikájuknak olyan, de olyan íze van, mint a boltinak soha. Nem bio, de az apu nagyon óvatosan permetez, tényleg csak ha muszáj. Ja és a különlegességek. Hát az nem kell senkinek. Koktélparadicsom sárga, piros, tigris paradicsom, fekete paradicsom...csak bámulják a népek, mint a múzeumban. Krumpli? Csak occsó legyen. Van kifli krumpijuk,vagy 5 féle sütni-főzni való fajta piros-sárga...de senkit nem érdekel melyik mire való. A tojás ára, egyenesen kacagtató, egy fillér nem hajlandó a vevő többet adni érte, mint a boltokban van. Az anyuék tyúkjai kinn kapirgálnak tavasszal ősszel.Nyáron nagy udvaruk van a pipiknek, akkor rengeteg zöldet kapnak, szemes takarmányt. A tojásuk sárgája olyan,mint a kikerics, de nem számít.A lényeg, hogy olcsó legyen. Az anyuéknak nem nagy a földjük,nem hektárokon termelnek, nem érné meg nekik semmiféle nagybani eladás. Rétegigényt elégítenének ki, csak az a réteg szülővárosomban most éppen javarészt munkanélküli, és az életben maradásért küzd.Szóval elég nehéz a dolga az igazi őstermelőnek is, aki helyben próbálná eladni a megtermelt dolgait. Tatin

Névtelen írta...

Szerintem Hobbiszakácsnak igaza van,az élet nem fekete-és fehér, azaz nem arról van szó, hogy aki nem maga süti a kenyrét, és nem maga tölti hozzá a kolbászt, az már csakis hülye lehet. Igen, az idő pénz. Van olyan is akinek kevés van belőle, és van olyan is, akinek még a pénze is kevés. Én mindig elolvasom a cimkét a boltban, mielőtt a kosárba teszem a terméket. Ezért nem veszek "bolti" felvágottat, májast, zacskóslevest. Mivel törekszem arra, hogy jó minőségű alapanyagot vegyek, vagy ne adj isten, jó minőségű készételt, pontosan tudom, mekkora csúsztatás arról vakerálni, hogy az egészséges étkezés nem pénzkérdés. CSAK idő. Ja, persze, az a blogból már rég kiderült, hogy Neked, kedves DV mindkettőből van bőven.
A TV-s megjehyzésedet már a rizibizis posztnál is elsütötted, akkor nem is reagáltam rá, annyira röhejes volt. Most azon gondolkodom, hogy azzal, hogy ezt a nemtévézekezértvanoidőm mondatot a kattintásszám tudatos növeléséért vagy szimplán a kivagyi megmondóemberségért írtad le újból, mondhatni szántszándékkal nyitogatva a bicskát a több gyereket nevelő, és dolgozó nők zsebében. Kedves DV, én nem nézek tv-t, bár néha jól esne, de három éve még híradót sem láttam. És mivel a rizibizis posztnál már kiderült, hogy bejárónőd van, otthonról dolgozol és a gyerekeidet is a nagymamák nevelik, ezért szerintem, úgy lenne tisztességes, ha nem fennsőbbrendűen osztanád az észt az időről és a tévézésről, hanem kicsit szerényebben annyit mondanál: szerencsés vagyok, mert bejárónőm van, a nagymamaák átvállalják a gyerekeket és a főzés a munkám, így van időm saját kenyerünket sütni, hozzá pedig a saját töltésű kolbászunkat enni.
üdv, kata

jsz írta...

kata, egyetértek veled. nálam még gyerek sehol, de mivel napi minimum 8 órát dolgozom, ahhoz hozzájön a kötelező 1 órás ebédszünet, munkába út 1 óra, vissza 1 óra, hát elment a napom nagy része.
a főzés az egyik hobbim, de most, hogy ilyen fix állásom van, és már nem itthonról dolgozom, a hétvégére tettem.
ráadásul, már csak azért sem viszek saját készítésű ebédet magammal a munkába, mert az a déli egy óra nekem arra is való, hogy kikapcsolódjak, barátokkal ebédeljek, levegőzzek pl a munkahelyi étterem teraszán. annyi tényező van, ami befolyásolhatja, ki mit miért hogyan vásárol és főz, hogy azt egy ember, aki egy adott élethelyzetben él, szinte elképzelni sem tudja.

á la carte kulinaria írta...

A TV nézés és a neten való böngészés (kommentek olvasása és írása) rengeteg időt elemészt, mondhatni pont legalább annyit, amennyit arra lehet fordítani, hogy az ember értelmes ebédet vagy vacsorát főzzön. Minden időbeosztás kérdése, ezt pedig tanulni kell. Aki ezt nem fogadja el és nem látja be, magára vessen. Aki felismeri saját gyengeségeit ebben, az legalább megpróbál ellene tenni, és nem pocsékolja az amúgy is kevés idejét olyan dolgokra aminek nincs értelme. Ahhoz hogy vki így tudjon kommentelni napi szintű, de legalábbis igen gyakori látogatónak kell lennie egy olyan blogon amit igazán nem szerethet és csak azért olvas hogy dühöngjön az ott írtakon. Mi ez ha nem időpocséklás? Írígység?? Rákerestem az ominózus rizibizis témára... sajnos nagyon szomorú lettem...embereknek mire van ideje??? Ha nem tetszik nem kell elolvasni amit DV ír. Nem kell rajta bosszankodni és leszólni... egyszerűen nem kell olvasni. Márcsak azért sem, mert aki szereti az oldalt az nem szívesen olvas ilyen kommenteket, egyszerűen nincs ideje rá (pl én), de sajnos nem lehet kikerülni... Én bízom benne, hogy DV egy kiegyensúlyozott nő, akit a legkevésbé sem fog bosszantani egy negatív vélemény és nem fogja elrontani a napját, mert Ő biztos tud örülni annak amilye van (pedig biztos neki is vannak álmai miket szeretne még)így tehát a kedves mások helyzetét fitogtató kommentelő csak saját maga bosszantására írogat ahelyett hogy Ő is örülne annak amilye van, mert biztos lehetne rosszabb helyzete is....tehát mi értelme ennek?? Semmi. Megint eltértünk a témától és ez nem teljesen jó. Igenis mindenben van adalékanyag és ez nem jó, tenni kell ellene. Ki ahogy tud. Mert a legfontosabbat veszítjük el az egészségünket. Részemről ennyi. Megbántani senkit nem szerettem volna, ha mégis, akkor elnézést érte.

Dolce Vita írta...

Jsz!

Én meg Veled értek egyet! "...aki egy adott élethelyzetben él, szinte elképzelni sem tudja." Én már éltem a Te élethelyzetedben, tudom, milyen az, akkor is figyeltem arra, mit veszek, meg, mit nem... Te magad írtad, hogy még nincs gyereked... innen már könnyű összerakni. Ilyenkor az ember még jobban odafigyel, főleg rájuk.

Kata!
Nem pénz, idő, bejárónő kérdése, hogy elolvasol-e egy címkét és adott esetben visszateszel a polcra egy árut és választasz helyette egy másikat.
Ki kell ábrándítsalak: ez a kolbász kifejezetten drága volt (2500-2800 Ft körül). Tegnap láttam egy hasonló árfekvésűt, amiben "csak" egy tartósítószer volt (szintén lángolt, de itthon készült). Ha elfogy a házi, akkor a piacon szoktam venni ennél 1000 ft-vel olcsóbban, olyat, amiben semmi adalék nincs, hagyományosan készül. Ez nem pénz kérdés, csak odafigyelés. Értem én az ilyenféle támadásokat, az ember általában így védekezik, ha magára ismer egy kérdésben és ahelyett, hogy elgondolkodna rajta, bezzegel.
A kolbászkészítés, hogy nálunk hogyan zajlik. Nem állok neki minden nap, este miután szappantól illatosan lefektettem a gyerekeket, megfőztem a másnapi ebédet, két kardió sor között kolbászt tölteni. Évente 2x, barátokkal nekiállunk, egy egynapos buli inkább az egész. Könyörgöm, ne legyen már luxus évente 2 napot a barátokkal tölteni, úgy, hogy közben közösen készítetek valamit! a kolbész kilója így 900 Ft-re szokott kijönni, megfizethetetlenül drága, mi? : )

á la carte kulinaria írta...

Szia JSZ! Én is hasonló cipőben jártam mielőtt szültem. Teljesen megértelek. Vezető pozícióban dolgoztam pénzügy területen, ami azt jelentette, hogy min 7-ig dolgoztam minden nap. Szinte mindig étkezdében ebédeltem, este is sokszor kapkodva ettünk. Nem figyeltem arra mit veszek. Amikor az embernek gyereke születik és megtapasztalhatja milyen nem fornettin élni, rájön, hogy pici odafigyeléssel nagyon megváltoztathatja az életét. Nem azt mondom, hogy nem eszek gyorsétkezdékben, mert akkor hazudnék. Pl az Ikeát kifejezetten szeretem, de pl Auchanban sosem ennék... és nem veszek fornettit reggelire, inkább fent maradok tovább és 15 perc alatt sütök muffint másnap reggelire, ha tudom hogy nem otthon eszek. Az aluljáróban is várnék 5 percet... Tehát ez mind felfogás kérdése sok tekintetben. Én egészségileg sokkal jobban vagyok amióta itthon vagyok és figyelek erre. Nem űztem ki mindent amiben van adalékanyag,nem is lehet szerintem, de pl sosem veszek zacskós levest, natúr joghurtot veszek inkább az ízesített helyett, teljes kiörlésű kenyeret eszünk, a húst megbízható hentesnél veszem, a zöldséget piacon, nem eszünk kekszeket és egyéb ilyen jellegű édességet, a tésztára, húsra nem veszek szószokat, azokat magam készítem, mert semmivel nem hosszabb idő. És renegteg jó és gyors recept van a blogokon. Tehát akinek csak motiváció kell hogy hozzáfogjon , azt biztatom vágjon bele. pl gyerekválallás szempontjából is fontos... nekem pl volt terhességi diabéteszem... akkor mint kiderült mindenben van cukor...abban is amiben nem kellene hogy legyen. A férjem pedig refluxos, megmondták neki, a mozgáshiány, a sok adalékanyag és a sok stressz a lehetséges oka. Az embernek van választása... mindig. Csak sokszor egyszerűbb a rövid távon gyors utat választani. Viszont én hosszú távon szeretném megérni az unokáim esküvőjét legalább... Most pedig megyek, mert felébredta kislányom. Lejárt mára az elpocsékolható időm. : )Következő posztra jövők : )

jsz írta...

hm, látom, félreérthető voltam :)
így jár az, aki nem órák hosszat netezik, hanem kapkodva odaír vmit :)
szóval, arra szerettem volna reagálni, hogy az egészséges étkezés, rendes főzés igenis időkérdés.
én magam szerencsés vagyok, hogy - gyerek híján - választhatok, a napi néhány óra fennmaradó időmet mire szánom (hm, mostanában leginkább a vállalkozásomra, ami dettó beindult, ahogy fix állást is találtam, ilyen az élet). és mélységesen átérzem azoknak a helyzetét, pláne mert sokat ismerek, akik _nem_ tudnak plusz időt kiszorítani, mert nincs honnan (talán csak az alvást lehetne megvonni tőlük...), illetve _nem_ a főzésre szánnak adott időt, egyszerűen mert más a fontossági sorrendjük. szerintem mélységesen cinikus dolog azt mondani, hogy lám, nekem ez sikerül, akkor mindenki tegyen így. pláne cinikus dolog azt mondani, nem pénz és nem idő kérdése - lehet vitatkozni az arányokon, de igen, egy bármilyen tevékenység pénz és idő kérdése is. az emberek sokfélék, sokféle élethelyzettel, sokféle érdeklődéssel, sokféle preferenciával.
mondom ezt úgy, hogy én magam nagyon odafigyelek a saját étkezésemre, a vásárlásaimra, és szeretek főzni - de nem vetném senki szemére, ha nem így tesz, pláne ha nincsenek meg hozzá azok a körülmények, amik számára vagy lehetővé, vagy elfogadhatóan kényelmessé tennék.
valaki írta fentebb, és szerintem is nagyon jó ötlet lenne, a pozitív példák felsorolása. nem a kipellengérezés (úgy érzem, a felnőtt emberek nem szeretik a népnevelést), hanem ha jó példákat olvashatnánk.
szerintem.

Anita írta...

Nagyon jó ötlet ez a rovat!
Néha én is elcsábulnék és kell az erősítés!
Minap néztem, hogy az általam kedvelt natúr joghurt nemcsak tejből, hanem tejporból is készül. Felül kell vizsgálnom a joghurt kínálatot!
A férjem és a manóm tejalapú kefirgombából készült kefirt kap minden nap, az a baj, hogy én azt nem szeretem.
Minap gondoltam arra egy kisboltban, -amikor a manóm leemelt egy nyalókát a pultról, én meg szépen visszatettem- hogy de jó lenne, ha fellelhetnék valami finom egészséges újdonságot, valamit, amit csak leemelek a polcról, és tudom, hogy ezt bátran adhatom a gyereknek. De ilyen nem létezik.
Ha például bemegyünk egy benzinkútra egy nagyobb utazásnál, akkor ásványvízen kívül nem igazán találni olyan ételt-italt, amit meginnék, ennék. Körbenézek, és csak a szemetet látom, és sajnálom, hogy más még ezt nem így látja.
Legutóbb ebben a témában Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik című könyvét olvastam. Utána annyira felháborítanak a reklámok, a boltok kínálatai, a cukros szénsavas üdítőt cipelő gyermekek látványa. Csak forrongok magamban.
Szóval újra és újra olvasni kell erről, mert annyi hatás éri az embert, hogy nehéz mindig résen lenni. Még egyszer: Tényleg nagyon hasznos lesz ez a rovat! Remélem sok bejegyzés kerül majd ide!

Á la carte: Nálam is a gyermek érkezése változtatott meg, mert neki tényleg a legjobbat akarom.
A barátaimat nem is próbálom meggyőzni, hogy ők is változtassanak, mert nekik egyelőre más a fontosabb és tudom, hogy nem sikerülne. Elmondom, hogy mi változtattunk, ha vendégségbe jönnek, kapnak házi kekszet, bon-bont, májkrémet, sajtkrémet, jégkrémet, túrógolyót stb... Aztán rajtuk áll, hogy elkérik-e a receptet, vagy inkább megveszik az üzletben továbbra is.

Dolce Vita írta...

jsz!

pozitív példa lesz, nemsokára, máshol...

Semmi cinimzmus nem volt abban, amit az időbeosztásról írtam, elmondtam csupán, én hogyan oldom meg ezt a kérdést. A háziasszonyok nagy része pedig főz, minden nap és vásárol is, ennek a minőségén, aki akar az tud változtatni. És ez a minőségi változtatás legtöbbször olcsóbb is.

Anita!

Nekem sok barátot sikerült már meggyőzni, átállítani, egy-egy finom étellel, majd mikor "beavattam", hogy ez milyen gyorsan, egyszerűen elkészül. Én őket is szeretném sokáig látni : )

Vera írta...

Sziasztok!
Ez valami fantasztikus, hogy mindig el tud valaki kanyarodni a témától, és személyes sértésnek vesz olyan dolgokat, mint amelyien az egészséges étkezés, és szívügyének tekinti, hogy megvédje önmagát és társait. Sosem értettem, hogy miből ered ez a félrehallás, miszerint aki dolgozik az nem tud egészségesen étkezni. Kérdem én a kedves bloggolóktól: Szoktatok boltba járni? Ha igen, akkor már csak a TE választásod, hogy az egészséges étel avagy az ipari sz@r kerül a kosaradba. Ezen nincs mit magyarázni. Ó, én is dolgoztam 10-12 órákat multinál, lett is jó gyomorfekélyem (ami a helyes étkezés következtében már nem szorul gyógyszeres kezelésre), tehát tudom miről beszéltek, a kifogás viszont mindig könnyebb. És nem kell védeni magatokat, hiszen nem támadott senki, de valószínűbb, hogy ti is érzitek, hogy is kellene jobban étkezni, mégis jó magyar szokás szerint felháborodás a válasz!

Na, akkor az eredeti témához: Egy kis helyzetjelentés külföldről. Én nem tudok a hazai kínálatra reagálni, mivel külföldön élek. Megnyugtatok mindenkit, itt is egy csomó szemetet lehet kapni, VISZONT, sok egészséges és BIO zöldséget, gyümölcsöt, konzervet, tésztát, olajat stb. is. Ha bemegyek a boltba vagy a piacra van egy egész szekció ahol bio arut lehet kapni, és ez fantasztikus. A probléma az otthoni helyzettel, hogy sajnos nincs aki/akik kiálljanak nyilvánosan a bolti kínálattal szemben. Véleményem szerint, ezt a problémát csak közösen lehetne orvosolni, hogy bővüljön a választék egészséges étel fronton. Miattam maradhat a sok vacak is, de legyen az embereknek valóban választási lehetőségük, és a Bio árut se horror áron lehessen kapni. (pl: a bio saláta nálunk csak 40 centtel drágább, mint a sima. 2.50 CHF a sima, a Bio 2.90 CHF.)
Vera

Névtelen írta...

Úgy látszik, sokan nem értitek, amit írok. Egyetlen sorom sem utalta arra, hogy minden szart megveszek. Sőt. Arra próbáltam rávilágítani, hogy igenis odafigyelek arra, hogy mit veszek meg, ezért TUDOM, hogy csúsztatás a "nempénzkérdés" duma. És nem a házikolbászra gondolok, az irónia volt, Kedves Újságíró DV........ Utaltam rá, de akkor most konkretizálom: én is sütök házi kenyeret, kekszet, a magam sütötte pizza ízlik a leginkább, csinálok fagyit, szörpöt , szószokat is. Egy három és egy egy év alatti kisfiú anyukájaként. Ezért TUDOM, hogy a CSAK idő kifejezés mennyire bántó azoknak, akiknek nincs bejárónőjük, vagy egyszerűen a férjük éjjel-nappal dolgozik, a nagyik meg vagy dolgoznak és/vagy vidéken élnek. Én szerencsés vagyok, mert a férjem munkája rugalmas időbeosztású és így sokat van a gyerekekkel, plusz a nagyi is közel lakik és a nagyfiamat sokszor ott tudom hagyni nála, így csak egy gyereket kell szórakoztatnom, miközben konyhatündérkedem. És így van személyes tapasztalatom arról, hogy a "mindent magam állítok elő" élet mennyivel nehezebb, ha nincs közeli nagyi, otthon lévő férj. Sokszor szinte lehetetlen, örülök, hogy luk van a fenekemen, ne adj isten, használni is tudom. Éppen ezért, attól, hogy én megtehetem, hogy sok halat és sajtot vegyek, és a joghurtból a biót (itt van a sarkon a biobolt, különben nem azt venném), és megtehetem, hogy időnként órákat töltsek a konyhában, nem fogom lenézni, pláne kioktatni azokat, akik nem tudnak extra időt szánni a saját májkrém, fagylalt, szörp, kenyér és tészta elkészítésére. De nekem sincs lelkiismeret furdalásom, ha a játszótérről hazafelé megveszem a kész raviolit.....mitöbb, bár kolbászt kapunk disznóvágásról (mi is járunk évente kétszer) de ha elfogyott, és a fiam este kolbászt akar, akkor a kisboltban veszem meg azt, ami finom és nem fogom a fejem verni a falba, hogy adalékanyag van benne. Apropó, kisbolt. Újabb csúsztatás az a duma, hogy a legtöbb nő minden nap vásárol. Igen, de akkor a helyi kisboltban, ami bizony drága, és nem is a legjobb kaját kapni ott. Tehát, ha valóban akar, értsd, egészségeset akar és lehetőleg olcsót, akkor el kell menjen a sokkal messzebb lévő piacra, megkeresni a megbízható árusokat és külön-külön mindent máshol kell megvennie. Ami, szintén saját tapasztalatból mondom, sokkal, de sokkal több idő, mint nem odafigyelve a kisboltban vásárolni. Szóval, nem az elmélettel van bajom, dehogy is. A tálalás a probléma. Te Kedves DV, aki annyit adsz a külsőségekre, arra már nem is figyelsz oda, hogy milyen stílusban adod elő a mondandód. Tanulj egy kicsit Fűszeres Esztertől, aki ugyanezt a témát korrektül, pozitívan és nem magas lóról odamondogatva dolgozta fel.
Kata

Dolce Vita írta...

Árnyékbokszolsz kedves Kata! Hozzászólásod hosszúságából látom, rengeteg időd van.

Dolce Vita írta...

és most tényleg cinikus voltam

Névtelen írta...

aha. te is a gép előtt ülsz. a rizibizis posztnál is azonnal lereagáltad a hozzászólásokat.

L.Krisztina írta...

Olvasgattam a megjegyzéseket és azon gondolkodtam, hogy az egyik legtöbbet használt szó az időbeosztás. Ezzel az a probléma, hogy ezt igazán tanulni kéne, de nem most, ha nem még az iskolában. Ahogy pl a háztartás vezetést is.Azok akik nincsenek olyan kivételes helyzetben, hogy ezeket otthonról hozzák, márpedig sajna sokan vannak ilyenek, ez azért nehezen megoldható.És mindenkinek a saját bőrén kell ezeket megtanulnia, ami igen is néha fájdalmas. Lehet itt civakodni kinek milyen a stílusa azért legalább itt tanulhatunk egymástól olyan dolgokat amit eddig még soha nem próbált. Én pl itt olvastam először, hogy kenyeret sütni nem is olyan ördöngösség amilyennek látszik. Én kb 1 éve csak saját sütésű kenyeret csinálok, és már van a baráti körben akit megfertőztem ezzel a dilivel. Dn kenyeret imádjuk.Ó bocsi hosszú lettem
Üdv Krisztina

Névtelen írta...

Piszke!

Ki az említett hentes Kaposváron? Én kaposvári vagyok, és nagyon érdekelne!!
Panni

Unknown írta...

nagyon sokan, jómagam is úgy vagyok vele, hogy nem szeretem gyorspácolt termékeket. Ugyanakkor a füstölés rákkeltő hatására nem gondolunk,de reális veszélyt jelent ez is sajnos.

Vera írta...

Kedves Erzsébet,
Ha csak a füstöléstől lehetne rákot kapni, akkor vígan, boldogan élnék. Sajnos nem ez a legnagyobb probléma (bár én egyáltalán kétlem, hogy a füstölés veszélyes lenne, hiszen több ezer éve füstöl az emberiség). Inkább a mesteséges adalékok azok amik rákot és sok sok más betegséget okoznak, elsősorban emésztőrendszeri bajokat.
A sok műanyagtól amit megeszünk még a testünk a mávilágra szenderülés után túl sokáig egyben marad, úgymond "tartósítjuk" saját magunkat.
Úgyhogy én inkább füstölök!
Vera

Névtelen írta...

Kioktató megmondóember Dolce Vita!
Ha tényleg tudnál bármit az újságírásról, akkor tényleg nem ilyen stílusban írnál. Tényleg nézz be Fűszeres Eszterhez, Lila fügéhez, Ízbolygóhoz, Chili és Vaniliához - ők is igényesek, ők is tudnak főzni és még egyetlen bicskanyitogató posztjuk nem volt.
Ők nem akarnak népet nevelni, megmondani az "igazságot", úgy, hogy közben bejáránő suvickolja a házukat és nagymama neveli a gyerekeiket.
üdv,
Krisztina

kiskukta írta...

Kedves Mindnyájatok!
Piacon, idős bácsiknál-néniknél "pult alól lehet venni házi készítményeket. Amúgy én magam 6 éve élek falun, azóta nem eszem a "városi szemetet" és a gyermekeim sem. Szerencsére vannak állataink - baromfi, disznó, kecske - hússal, tojással, tejjel, sajttal látnak el bennünket, a konyhakertben is minden megtalálható. Lehet, hogy a zöldség kicsit kisebb, kicsitt rágottabb, a gyümölcs sem olyan hatalmas nagy, de teljesen vegyszermentes!
Mellékesen megjegyezném, hogy az utóbbi időben voltak olyan elrettentő tapasztalataim is, amelyeket a vendéglátás során láttam! Az megint egy érdekes történet lehetne, hogy milyen x nevű ételt adnak el nekünk y alapanyagból előállítva, kicsit átkeresztelve horror áron!

Vera írta...

Egy kicsit meg vagyok zavarodva... Megmondaná nekem valaki, hogy ebben mi a "bicskanyitogató"? Én sehol sem találom!

Számomra a "bicskanyitogatás" ott kezdődik, amikor a gyárak étel néven műanyagot tukmálnak ránk! Ha ez benneteket is zavar, akkor ERRŐL beszéljünk!!!

Az, hogy kinek milyen stílus nem tetszik, az nem hiszem, hogy erősen kötődik a poszthoz, és engem személy szerint NEM érdekel, sokkal inkább beszélgetnék a témával kapcsolatban!!!!
Vera

Dolce Vita írta...

Vera!

ne is törődj velük, van 3 aktív kommentelő, aki a fejébe vette, hogy én "észt osztok", ahol csak tudják, ezt szóvá teszik. Lehet, hogy az ilyen, témákhoz egyáltalán nem kapcsolódó, puszta köpködéseket mostantól törölni fogom. Érdekes, hogy az embereknek mire van ideje, bár ez még semmi más netes fórumokhoz, kommentelőkhöz képest.

Dolce Vita írta...

Kiskukta!

Én így szoktam kecskét, tojást, tyúkot, bárányt venni. Húsokból igazán csak ezeket szeretem hazahozni. 4-5 év munkájával szép kis házi "beszállítói" kört alakítottunk ki. Kecskehús, sajt Isaszegről és a Csepeli piacról, Borjú Gödöllőről, tök, spenót, pariszósz, befőttek Cinkotáról, tojás, tyúk az erzsébeti piacról. Egyéb dolgok anyumék és a saját kertből.

Vera írta...

Ma találkoztam a boltban (Coop) először olyan ételekkel, amik ún. Slow Food termékek. Lehet, hogy ti ismeritek őket, nekem itt Svájban is nagyon újak.

Persze, Slow Food mozgalomról hallottam, sőt.. én is támogatom az elképzelést, lényegében itt is erről volt szó eddig. Támogassuk a kis (és helyi)termelőket, ne fordítsunk hátat a tradíciónak. Gondoltam miért ne, beruházok olivaolajba (úgyis szerepelt a listámon). Aztán megláttam az árát, és szépen csendben visszatettem a polcra.

Kistermelők ide vagy oda, ez azért felháborító, hogy mit el nem kérnek egy 5dl-s olajért! Általában Iliada Kalamata olajat veszek kb. 12 frankba kerül. Ez a Slow Food olajért viszont 26 frankot kértek volna!
Aztán ott voltak a lekvárok, meg a lencse is, ami megmagyarázhatatlanul drága!

Megmondom őszintén, a Bio dolgokért szívesen fizetek többet, na de ezt nem értem!!
Itt van a termékek linkje amit jelenleg árulnak. http://www.coop.ch/pb/site/common/node/9533/Lde/index.html

Bármennyire is tetszik az elképzelésük általában, nem hiszem, hogy ez a valós megoldás a mű dolgok ellen!
Vera

Névtelen írta...

Kriszta!

Én eddig a jó receptekért, a nyugiért és kellemes légkörért kattintottam a blogodra. Miután ez a Te blogod, így szerintem senkinek semmi beleszólása abba, hogy mit és milyen stílusban írsz. Ha nem tetszik vkinek el lehet kattintani, nem kötelező olvasni. Persze kritikát lehet írni egy-egy kommentben, hisz arra (is) való, de építő jelleggel és NEM személyeskedve!!! Aki pedig ezet nem képes betartani és nem képes elfogadni, hogy ez mégiscsak egy magán blog, annak sztem nem kéne idejönnie és a többieket a szidkozódásaival zavarnia. Teljesen egyetértek az ilyen kommentek törlésével. 3 ember is elég ahhoz, hogy rossz hangulatúvá tegyenek egy blogot!

Veronika

hallohallo írta...

huha, ez nekem is sok.
először is (de ezt már leírtam máskor is) senkinek semmi köze ahhoz, hogy hogyan élsz. nem szeretem az irigységet, a féltékenységet, a rosszindulatot.
szeretnék elhatárolódni mindazoktól, akik felrónak bizonyos életkörülményeket neked, mintha azokkal élni bűn lenne.
nekem egyetlen megjegyzésed nem tetszett, azt tettem szóvá, hogy az egészséges étkezés nem idő- és pénzkérdés.
a többihez aztán az égvilágon semmi közöm.

hallohallo írta...

ja, jsz voltam, csak végre visszaszereztem a jelszavam

kiskukta írta...

Kedves Nemtetszősök!

Mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy saját maga is "blogoljon", kifejtse, megossza véleményét másokkal! A lehetőség Neked, Nektek is adott. Egy disputának pontosan az a lényege, hogy az álláspontját valaki kifejezze, mások álláspontját is meghallgassa, próbáljanak közelíteni egymás felé. Személy szerint nekem is a nagymama neveli a gyerekeimet hónapok óta, mert kénytelen vagyok új szakmát tanulni, hogy a gyerekeimet etetni, a rezsit, házrészletet fizetni tudjam. Én is éltem már jobb anyagi körülmények között, de miután szültem "leáldozott" a jólét csillaga, lapátra tettek. Én személy szerint a környezetem által felkínált lehetőséggel élve művelek kertet, tartok - a családdal közösen - állatot, aratom le a kemény munka gyümölcsét! Jah amúgy, ha iskolában vagyok - nincs szünet, szabadság! - késő délután érek haza, ha gyakorlaton akkor 8-22-ig dolgozom 4-5 napot! És nem panaszkodom, de nem is irigykedem! Eszem a saját sajtom, tojásom, húsom, kenyerem - éhen halni biztosan nem fogunk -.

Unknown írta...

Húúú!
A sok szenvedélyes megjegyzésből is látszik: ez fontos téma mindenkinek!

Mi lenne ,ha azon gondolkodnánk, hogyan tudjuk megvalósítani az egészségesebb étkek beszerzését, és nem azon hogy, miért nem? Valamiért egyre kevesebb a pozitív gondolkodású és tettű ember körülöttem!
Tény(?), hogy az átlagvásárló nagyon árérzékeny. De kell-e pl.az egész bevásárlókocsit akciós áru termékekkel telepakolni? Nem kellene-e inkább csak a kosarat felkapni és abba vásárolni, azt ami kell?! Nem lehet ,hogy több jutna a minőségi élelmiszerekre?
Mérgezett gondolatok repkednek az éterben, és vernek gyökeret azok fejében, akik már gondolkodni is gyengék...
Döntsük el saját magunk mi jó nekünk! Együnk finomakat,örüljünk az élet apró dolgainak és ne hagyjuk magunkat! Elvégre rajtunk múlik, hogy a lehetőségeinkből a mi életünk is DOLCE VITA legyen!
(Bocs a szóviccért! )

Vera írta...

Van abban valami amit Judit írt. Az tény, hogy nem tud úgy elmenni az ember vásárolni, hogy csak kenyeret és tejet vesz, mindig akad valami éppen kipróbálni való (nem mindegy mi persze).
DE, szerintem az, hogy az emberek mindennel telepakolják a kocsijukat (és nem jóval), az azért van, mert a TV, újság és egyéb médium nyomja az emberekre a félig kész, por állagú és egyéb dolgokat, amik az üzenet szerint ha az ember nem veszi meg, akkor lemarad élete legjobb és leggyorsabb étkezéséről!
Tehát ez mind marketing! Ha ebből indulunk ki, akkor akár lehetne sokkal több reklámot csinálni az egészséges és tardícionális alapanyagoknak is, amire a reklámra fogékonyabb emberek IS odafigyelnének. Innentől kezdve pedig megrakodhatják a kosarukat!
Tehát az egész lényege, hogy "tanítani" kéne az embereket!
Vera

Jucy írta...

Ma a helyi közértben vettem 1600 ft/kg áron Bogdányi Lángoltat, ez nyírbogdányi termék. Finom volt és 3 sor volt csak az összetevők listája :) ... Persze az igazi az, ami a kinti füstölőben lóg :D

thia írta...

Szia!
Limonádé-díjat kaptál, kérlek nézz be hozzám, és játssz velünk!
http://timkee.blogspot.com

Névtelen írta...

Akár a VKF egyik következő fordulójának témája lehetne, ki milyen bóvlival, átveréssel találkozik, aztán össze lehetne foglalni, így mindenki egy helyen megtalálhatná azt, mire kell figyelni. Valóban lavinát indítottál el, de nagy hasznunkra válik. A fanyalgókra, kioktatókra rá se fütyülj, és példát sem kell senkiről venned, és hogy jönnek ide a lovak? Pirikenagyi

Névtelen írta...

És még egy, kedves hozzászólók! Szívesen vennénk (gondolom nem vagyok egyedül) egy-két kipróbált HÁZI!!!! kolbász-, szalámi receptet!!

Pirikenagyi

Dolce Vita írta...

PÁr éve, mikor volt itthon olasz Tv adónk ott láttam (van vasárnaponként egy fogyasztóvédelmi műsor: Occhio alla spesa, figyelj a vásárlásra címmel), hogy a bevásárlókocsik mérete az elmúlt 15-20 évben a duplájára nőtt! Az is elgondolkodtató, hogy a közszolgálat TV-ben van iyen műsor.


Jucy!
Én Békésit szoktam venni a piacon, a papírja szerint nincs benne semmi adalék (remélem) az ára hasonló, 1900

Kiskukta!
becsülöm, amit teszel. ez a helyes út, hány helyen látni pl. vidéken, hogy panaszkodnak, nincs munka, a kertet meg felveri a gaz. Sokat lehet spórolni, ha magunk készítjük az élelmiszereket, ha magad is termeled még többet, plne jobbat


Pirkenagyi!Hagyományos recept alapján készítjük a kolbászt, szalámit, hús, zsírszalonna, só, bors, pirospaprika, fokhagyma. 1x kísérleteztünk mással, került bele vörösbor, ánizsmag, chili (dél-olasz recept) finom lett nagyon.
Amit tudok ajánlani: hagyományos sózott szalonna helyett (zsírszalonna, sóban áll 6 hétig, közben többször átforgatva) olasz recept alapján lardo-t készítetteünk. Ez abban más, hogy a sót sok fokhagymával és rozmaringgal és borssal kevertük el, így érlelődött a szalonna. Bár nem márványkádban, mint az eredeti, hanem műanyag ládában : )

Vera!
Slow food termék ennyiért sok. Én inkább csak éttermekről hallottam, amelyek slow food minősítéssel rendelkeznek. Bár az olaszoknál is vannak tájfajták (ráadásul nagyon sok, szinte minden tartománynak megvan a sajátja), amelyek az igp jelölésen túl slow food minősítést kapnak. Nemrég voltam egy rendezvényen, ahol ezekről beszélgettünk, kiderült, mi gyakorlatilag sehol nem tartunk a tájfajták ügyében, csak esszük szépen az érésgyorsított paradicsomot stb. Link a rendezvényről: http://www.noltv.hu/video/1762.html

Nálunk sajnos a bio és a nem bio közötti ár gyakran 2x-es. Én leginkább az Intersparban veszek bio terméket, sajnos osztrákot, mert itt normálisabb az ára. Venném én a magyart (tudom, azt nem szállítják, hazai termelő támogatása), de nem veszem meg a sajtot 6000-ért, ha megkpaom 3-ért a sparban.

remélem, mindent megválaszoltam

Vera írta...

Kriszta!
Érdekes a videó :) Végre hangot is tudok társítani hozzád.
Szívesen elmennék egyszer egy ilyen rendezvényre. Sokan voltak? Mennyire érdekli ez az embereket? Azért kíváncsi lennék, hogy milyen hatása van, volt, lesz. Van esetleg valami infód erről?
Most hallottam először a freegan életmódról, és gyorsan utána olvastam... na ezt azért nem csinálnám!

Persze, a bio drága otthon, de sok helyen készítenek gondolom házi sajtot, vajat, sört is. Ami ugyan nem bio, de mindenképp egészségesebb és "hazai" íze van.
Pl. Balatonszentgyörgyön (Csillagvár) egy igazi(!) csárdában szolgáltak fel házi sört és házi pálinkát a házi dödölléhez ésatöbbi! Én már ettől is elájultam, na meg mellé a vendégszeretet amitől már lassan elszokni otthon.

Egyébként milyen érdekes és fura a világ. Pár hónapja költöztünk új helyre, és pont tegnap derült ki, hogy a faluban készítenek egy farmon sört (csatos üvegben árulják), egy másik farmon meg friss vajat és joghurtot! És ezt nem reklámozzák sehol, véletlenül tudtam meg! Gondolom ez így van otthon is, csak szájról szájra terjed az infó.
Szóval van 2 új beszerző helyem, és még elég sok farm van a környéken, gondoltam bekopogok mindenhova, hátha találok még kincseket.
Vera

Névtelen írta...

Én ugyan úgy gondolkodom mint Te. Ezért még a kenyeret is magam sütöm. Térfogatnövelő meg miegymás.

Névtelen írta...

Nekem komoly gondot okoz egy ilyen beszállítói kör kialakítása, próbálkozom, igyekszem, de pl. hús tekintetében még nem találtam meg azt, amit keresek (megbízható kecske, bárány, borjú, stb. szállító). Valahogy nem működik a "szájról szájra terjed" történet. Vagy csak rossz helyen próbálkozom? Nem tudom.

Mindenesetre - szerintem - szükség lenne egy olyan fórumra/oldalra, ahol a termesztők, tenyésztők "reklámozhatják önmagukat", vagy mások ajánlják őket, a vevők pedig rájuk találhatnak, észrevételeket tehetnek, így mások véleménye, tapasztalata alapján lehetne próbálkozni.

Segíthetnénk egymásnak: a termelőknek, termesztőknek kialakulhatna egy vevőköre, így talán nem kellene a piacon nyomott áron megpróbálni eladni a portékát, ahogyan az egyik hozzászóló említette, nekünk, akik szeretnénk a régi ízeket megtalálni, vegyszermentesen vagy legalábbis minél kevesebb műanyaggal találkozni, pedig meglennének a forrásaink.

Egy baráti párnak van egy hasonló kezdeményezése, még nem állt össze az oldal. Ha a dolog beindul és Kriszta hozzájárul, szívesen közzéteszem a weboldal elérhetőségét. A magam részéről nagyon bízom ebben az oldalban, de ha itt vagy máshol találok forrásokat, szívesen fogadom.

boglya

sos_glutén írta...

Húúúú Boglya, ez engem is nagyon érdekelne. Február táján költözünk vissza Pestre és tanácstalan vagyok kajabeszerzés ügyben. Nagy segítség lenne egy ilyen honlap vagy blogbejegyzés!

Vera

ehran írta...

Boglya: Húsügyben: http://azbeszt.blog.hu/2009/02/21/marha_jo_3 - Nagyon merem őket ajánlani. A másik pedig a Karinthy Frigyes úton lévő szír bolt, szintén remek. Egyébként ilyesmi oldal, amiről írsz, készül a Bűvöszszakács blogon, Bűvösgazda projekt-név alatt. :) Egyelőre a forrásokat gyűjtik, lehet ajánlani nekik.

Dolce Vita írta...

Ehran!
köszi a linkeket, nem is vettem észre a Bűvösszakácson, hogy felkerlt már a Bűvösgazda is!

Van egy jó török hentes a Magyar utcában (Kálvin tér) itt is nagyon jó a marha, bárány, borjú

Vicces, hogy 3 jó hentes van Pestenm ebből egy szír, egy török

hornmici írta...

Jó kezdeményezés! Szerintem nagyon szép dolog, hogy a népszerű blogodat ilyen célra is felhasználod. Azoknak az embereknek akik vacakkal tömik tele a bevásárlókocsit a többsége nem is tudja, hogy azok élelmiszeripari hulladékok.

Egyébként az, hogy figyelünk arra mit eszünk nem pénz vagy idő kérdése.
ELHATÁROZÁS kérdése az egész!!

Dolce Vita írta...

Ingrid!

én is azt gondolom, hogy rettentő sokan nincsenek tisztában azzal, mit esznek meg. Nem népnevelni akarok, csak felhívni a figyelmet
Az elhatározással 100%-ban egyetértek

Névtelen írta...

Ehran,

köszönöm a tippet, Józsiékat ismerem, marhát (és néha bárányt) csak Tőlük veszek. A Bűvösgazda projektnek utánajárok.

A szír hentes kicsit kiesik nekem, de majd utánanézek, akárcsak Kriszta által ajánlott töröknek. Tényleg vicces.

Egyébként - tegnap este kiderült - van egy ismerősöm, akinek az ismerősének az ismerőse stb. nevel bárányokat, de külföldre viszik őket, konkrétan Olaszországba. Oda kerül a magyar borjú is, Gianni mondta egyszer, hogy Olaszországból hozatják (vissza) ők is, mert amit itton adnak el borjúnak, az már nem az. Nyilván az oda-vissza út miatt már jóval drágább, mintha közvetlenül a magyar tenyésztőtől érkezne. Egy olasz étteremben a Belgrád rakparton pedig új-zélandi bárányt adnak, mert onnan olcsóbb beszerezni. Itt feladtam... Ti értitek?

Van itthon minőség, csak külföldre viszik, pedig szerintem itt is kialakult már egy fizetőképes kereslet...persze lehet, hogy ez még nem elégséges...

boglya

kiskukta írta...

Bio bor, pezsgő és must! (amely egész évben kapható 2 l-es palackban) Pesten több bio boltban és piacon is kapható. Van szerencsém a termelő - ők a szőlészek, borászok, balackozók egyszemélyben! - házaspárt ismerni és bátran merném ajánlani annál is inkább, mivel nagyon jó áron értékesítik termékeiket! Voltunk is náluk, láttuk a szőlészetet, a pincét, mindent amit csak lehetett! Nem tudom lehet-e ilyet tenni, de "Anna borház" alatt megtaláljátok a neten. Végtelenül kedves barátságos házaspárról van szó.
Szívesen felvenném a kapcsolatot Baranya - vagy a környező - megyében élőkkel

sos_glutén írta...

Boglya!
Sztem is elég gáz, hogy külföldre viszik a jó minőségű cuccok nagy részét. Én a sajtokról hallottam ugyanezt, hogy van ugyan jó minőségű Trapista (is), ami lyukacsos, csak nem nálunk...
Bűvösgazdát megkukkantom.

Dolce Vita írta...

sok termékról hallottam, hogy megy ki külföldre, állítólag a legjobb spárgák is. Hús esetben elképesztően felháborító, főleg azért, mert itthon gyakorlatilag nem kapni normális húst. Nem vagyok nagy húsos, kb 3 éve néztem meg először milyen a húskínálat Olaszországban, nem hittem a szememnek, ilyen gyönyörű marhahúst soha életemben nem láttam

Unknown írta...

A magyar spárga nagy része tényleg exportra kerül - Németországban pl. sok magyar spárgát lehet kapni. Igaz csak az élelmiszerboltokban - a piacon spárgaszezon idején kizárólag német ill. közvetlenül a régióból származó, aznap szúrt spárga kapható. Különböző méret és minőség szerint szétválogatva. Magyarországon ilyen spárgaárusítással sajnos még nem találkoztam, s sajnos az igazi kövér spárga is ritka. Idén a miskolci sparban láttam csak vastagabbféle spárgát - ár-érték arányt tekintve nagyon jó volt. Rajtam kívül nem vitte senki, s kevesen is ismerik, ill. ha csak rossz maradékokat kapnak és azt kóstolják, akkor nem is lesz belőlük spárgarajongó.

kiskukta írta...

Németországban éltem egy ideig, az áruház ahol vásároltam tele volt magyar kacsával, libával, csirkével!

Szeretném figyelmetekbe ajánlati ezt a linket:
http://fogyasztok.hu/cikk/20090818/parizer_parizsi_tartalom_minoseg_kerdesek_es_valaszok/

Vera írta...

Igen, az első svájci vásárlásnál mikor ideköltöztünk magyar spárgát vettem :) Amikor Amerikában éltem az alma volt magyar, sőt az almalé-s dobozra is rá volt írva, hogy magyar almából készül.
De ez nem csak nálunk van így. Svájcban elég sok ugye a tehén és a bárány. Valamiért azonban a "sima" boltban az új-zélandi bárány megy és az import tehén... no comment. Akkor hol adják el őket???? Azt azért még hozzátenném, hogy itt olyan drága a hús (többek között, de ez kiemelkedően, na meg a sajt is), hogy a legöbben akik határ mellett élnek a franciákhoz és a németekhez járnak át bevásárolni! Pedig bárhova nézek tehenet és bárányt látok!
Akkor ezt adjátok össze, ha innen nézzük akkor netán mi, magyarok, is "globalizálódunk"?

Anita írta...

Minap világosított fel a portugál férjjel rendelkező barátnőm, hogy az általam sütés-főzéshez használt sansa olívaolaj, az bizony nem olívaolaj, hanem egy maradványolaj, melyet a kisajtolt olívamasszából nyernek ki mesterséges úton. :(
A gyártás során 1 % extra szűz olívaolajat is felhasználnak, ezért írhatják rá a címkére nagy betűkkel, hogy olívaolaj.
A neten ezt a cikket találtam a témával kapcsolatban:
http://www.hungarowellness.hu/index.php?item=magazin&id=47
Beleestem a csapdájukba, de most már okosabb lettem, uh lecserélem a sansámat eredetire! :)

Dolce Vita írta...

bizony, bizony és ezt sokan nem tudják. Veszik drágán a sansát, azt hiszik egészségesen élnek... Én a keresztanyámat a mai napig nem tudom erről meggyőzni.

Veronika írta...

Bemásolok pár dolgot a nitrites témával kapcsolatban egy nagyon jó weboldalról:

"A nitrites pácsó adja a husika szép piros színét, ha meg elkezd zöldülni, romlani, emiatt nem is látszik - tehát tovább "eláll"
Amúgy káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére.
Az élelmiszeriparban a penészek és élesztőgombák szaporodásának gátlására, nitrites pác-sót alkalmaznak. A tartósítás szempontjából hatékony nitritet azonban a bélflóra nitrozaminná alakítja, amely erősen rákkeltő hatású.
Tehát gyönyörű piros az áru, még akkor is amikor ezt semmi nem indokolja.
Ezenközben a nitrit káros hatásairól kötetek szólnak. A „virsli-fejfájás” – vagy „hot-dog-headache” – éppúgy a hatásai közé tartozik, mint számos más lényegesen súlyosabb tünet. A kísérleti állatok élettartamát jelentősen csökkenti, gyermekeknél károsíthatja az enzimrendszereket amelyek a méregtelenítő folyamatokért és a hormonháztartásért felelősek, állatkísérletekben vérképzési zavarokat okoz, károsítja a szívet, a tüdőt, a vesét, a heréket. A nitrit erős mutagén, azaz megváltoztatja az örökítő anyagot, erősen befolyásolja a szellemi-lelki folyamatokat, a halvaszületések számát megnöveli.

De ezzel a nitrites pác-só bűnei még nem értek véget. A serpenyőben vagy a gyomor savas közegében ugyanis ebből az anyagból nitrózaminok keletkezhetnek amelyek a ma ismert legveszélyesebb rákkeltő anyagok közé tartoznak. Minden harmadik átpirosított felvágott tartalmaz kimutatható maradványanyagokat a legkülönbözőbb nitrózaminokból – amelyek öröklődő mérgek...."

Forrás:
http://antalvali.com/?evp=56

Dolce Vita írta...

Én is hasonlókat hallottam a nitritről. Nem tudom, hogy Beatbull követi-e a beszélgetést, ő írta, hogy a nitrites pácot nagyon régóta (talán 150 évet említett) használják. Akkor elkerülte a figyelmemet, nem reagáltam rá. Nem vagyok tájékozott ebben a kérdésben, de egyszerűen nem hiszem. Mo-n sima sóban állt a szalonna, sonka füstölés előtt, nem nitritben. Ígérem, persze, utánanézek

Unknown írta...

A 19. századot a Kasslerre említettem. Egyébként ókor óta használatos módszer a káliumnitrátos só hús tartósítására. 1899 óta tudjuk csak, hogy a nitrit okozza a piros szín megtartását - ld. pl. német wikipedián. Csak példa akart lenni arra, hogy a tudomány jelenlegi kutatásai többszáz és többezer éves hagyományokról kiderítik, hogy tulajdonképpen károsak. Kb. mint a pirítás/sütés és az akkor keletkező rákkeltő acrylamid. Füstölés közben is rákkeltő anyagok keletkeznek. Elég csak pl. PubMed-en körülnézni.

Te is beismerted, hogy nem tudod, mióta használatos a káliumnitrát tartósításra. Gondolj bele, hogy az olvasók, vásárlók többsége a többi E-adalékkal sem tud mit kezdeni. Szerintem épp emiatt lenne hasznos nem csak panaszkodni egyes hozzávalókon, hanem azokat bemutatni és megmagyarázni, megindokolni, hogy miért károsak az egészségünkre. Erre céloztam/utaltam fentebbi hozzászólásomban is.

Dolce Vita írta...

de jó, hogy olvastad! nem akartam, hogy a témának ez a része ne folytatódjon, mivel érdekes és számomra, naivan, hihetetlen dolgot említettél. Utánanéztem, valóban nagyon rég óta használják (én 1600-as éveket találtam), többször betiltották egészségkárosító volta miatt, aztán újra használják. egészen kiborító, ha az ember végigolvassa a lehetséges mellékhatásokat.
Én sajnos nem vagyok sem vegyész, sem belgyógyász, sem élelmiszergyártó, egy létező dologra szeretném felhívni a figyelmet, remélve, hogy itt mindenki, aki olvassa és érdekli a téma, összeadja a tudását és talán okosabbak leszünk. semmivel sem tudok többet erről, mint bárki más, csak azt érzem, ez nagyon nem természetes. A sok levélből, e-mailből készülök írni egy összefoglaló-félét, ettől függetlenül termékek fognak felkerülni. Remélem érthető volt, mi a szándékom az egésszel.

Unknown írta...

Már a káros hatások felsorolása is többet érne és érthetőbbé tenné a panaszkodást az adalékanyagokon, mert a fenti bejegyzésből sajnos ezek az információk is hiányoznak... Nem kell vegyésznek lenni, én sem vagyok vegyész (bár általános iskolás korom óta érdeklődöm a vegyészet iránt (is)), csak egy kicsit több magyarázattal érthetőbb és hatékonyabb lenne szerintem a panaszkodás az adalékanyagokon. No meg ami sokat segítene, azok alternatív termékjavaslatok vagy/és házi készítésű receptek lennének 1-1 elkerülendő adalékanyagos élelmiszerre.

Figyelemfelhívásra mindenképp szükség van és nagyon örülök is a kezdeményezésednek! Nagyon várom az összefoglalódat!

Anita írta...

"No meg ami sokat segítene, azok alternatív termékjavaslatok vagy/és házi készítésű receptek lennének 1-1 elkerülendő adalékanyagos élelmiszerre."

Ez szerintem nagyon jó ötlet! Pl. a pizzatésztánál csak hivatkozni kellene egy régebbi bejegyzésedre. Ha valaki új itt a honlapon, akkor egyből megkapja a választ.

Flat Cat írta...

A nitrit valóban rákot okoz. Ahogy a füstölés, a kávé, az égetett szeszek, telített zsírok, stb. is. Nem minden egészséges, ami hagyományos módon készül, ez igaz. Tényleg fontos tudni, hogy melyik élelmiszer, eljárás mit okoz és talán az sem lenne rossz, ha ezen ismereteink tudatában néha megpróbálnánk a hagyományos eljárásokat korszerűsíteni, alternatívákat kínálni helyettük. (Bár ésszerű táplálkozás és életmód esetén a füstölt kolbász azért belefér. ;) )
Viszont az E adalékok legnagyobb egészségkárosító hatása összességében nem az, hogy ezeket esszük, hanem az a sok élelmiszeripari hulladék, amiket ezek segítségével eladnak nekünk. Azok sokkal többet ártanak, mint a kármin és a citromsav.
Hatalmas átverés a margarin, az édesítők ( a ciklamát és a szacharin is rákkeltő, bár ezt felváltva állítják és cáfolják az éppen aktuális kutatások), a light termékek, az ízesített tejtermékek és még sorolhatnám.
Az is igaz, hogy a legtöbb E adalék még nincs olyan régen forgalomban (élelmiszeripari felhasználásban legalábbis), hogy érdemleges tapasztalatokkal rendelkezhetnénk a fogyasztásuk hosszútávú következményeiről. Azért ez is elgondolkodtató, hiszen sok kémiai anyagról csak évtizedek múlva derült ki, hogy tartós használata emberben mit okoz...
Nagyon jó kezdeményezés, de én is leginkább a termékjavaslatokat/házilag kivitelezhető recepteket várom! :)

jókaja írta...

Eszem ágában sincs védeni az adalékokat, főleg nem azt a gyakorlatot, hogy a fedezékük mögött mindenféle vacakot nyomnak le a torkunkon. Egy jelenségre hívnám csak fel a figyelmet.
Az utolsó másfélszáz évben akkorát fejlődött a tudomány, hogy fényévekre került az átlagember befogadó képességétől. Ugyanez a folyamat azt is eredményezte, hogy egyre kevésbé tekinthető ár az eredmények összefüggése.
A táplálkozás / életmód kapcsán szakajtószám születnek megállapítások, amik külön-külön igazak lehetnek, de ember nincs, aki ezeket rendszerben áttekinteni, súlyozni tudná. Épp a nitrátról / nitritről esett szó. Kapunk egy hírt arról, hogy a nitrit milyen veszélyes, ettől jól megijedünk. Nem tudjuk, milyen vizsgálati körülmények alapján született a megállapítás, milyen állatkísérletekben, milyen dózisokat használtak, milyen behatási idővel. Mivel emberen ilyen kísérlet nem végezhető, az eredmények szükségképp projekciók, amik jelentős bizonytalanságot hordoznak.
Nem kétlem, hogy korrekt kísérleti módszertan alapján kimutatható a nitrit káros hatása. A kérdés, hogyan értelmezendő ez a mindennapi táplálkozásunk szempontjából? Amíg nem volt általános a hűtéstechnika, a fagyasztás, sokkal inkább füstöléssel tartósítottak. A füstölendő húst, szalonnát, hosszú ideig sózták, és ebbe a sókeverékbe bizony tettek salétromot. A salétrom nitrát vegyület, ami a hosszú pácolási idő alatt nitritté alakulva fejtette ki ugyanazt a hatást, mint a nitrit vegyület a gyors pácolás alatt. Ezeket a füstölve tartósított húsokat pedig nem ritkán tovább feldolgozták, ami hőkezelést jelentett, amikor az ugyancsak életveszélyesnek tartott nitrozaminok kialakultak. A daganatos betegségek mégis az utóbbi fél évszázadban váltak népbetegséggé.
Ezek alapján számomra az a kérdés, hogy a médiák által közvetített, nem egyszer mögöttes érdekek alapján kiemelt, kutatási eredmények segítenek-e eligazodnunk, vagy inkább növelik a dolgok átláthatatlanságát?
A kérdés költői, és bocs, hogy hosszú voltam.

Flat Cat írta...

Kedves Jókaja! Sajnos ki kell, hogy igazítsalak. Az orvosi szakkönyveink tartalmát ritkán befolyásolja csak a média. Mondhatni egyáltalán nem.
A daganatos betegségek előfordulása nem mostanában lett gyakoribb. Ma csak a diagnosztizálás és kezelés lett fejlettebb, jobban benne van a köztudatban a daganatos betegségek létezése (ez tényleg a média hatása),illetve a megváltozott környezeti hatások és életkörülmények hatására egyes betegségek előfordulási gyakorisága változott.
A nitrát, a füstölés pedig rákot okoz, ez orvosilag igazolt tény. Azt okozott már száz éve és azt okoz ma is. Természetesen van egyéni (genetikai)fogékonyság, egyéb rákkeltő ágensekkel együtti potencírozó hatás és még nagyon hosszan sorolhatnám, de egy komment határai végesek.
Ha ez mind nem elég, nekem is volt már ilyen betegem.
Egy belgyógyász, akinek pont a táplálkozás és anyagcsere betegségek a szakterülete :)

Flat Cat írta...

Még egy fontos dolog: a legtöbb ember nem fogyaszt annyi nitrátot, hogy ennek konkrét hatása lenne (bár vannak extremitások). Viszont a rákkeltő anyagok hatásai összeadódnak, mivel az általuk okozott károsodások mind igénybe veszik a szervezet javító mechanizmusait, melyek kapacitása véges. Vagyis ki tudnak javítani sok hibát, sokáig ( azaz a kialakult, kezdődő "rákos" folyamatokat eliminálják), de ha elfogy a kapacitás, egy-egy "rákos" góc megússza a szanálást, és elindulhat belőle a betegség. Vagyis törekednünk kell(ene) arra, hogy minél kevésbé terheljük a szervezetünket ilyen hatásokkal.
Tehát a füstölt kolbász+ kávé nagy valószínűséggel, egyéb kiváltó tényezők hiányában nem okoz daganatos elváltozást, de a műkaja+mozgáshiány+kávé+cigi+égetett szesz+nitrát már igen.

Dolce Vita írta...

Jókaja, FlatCat!

De jó, hogy egy szakember!

most ismételni fogom magam, nemrégiben valahol leírtam ugyanezt, hogy nincs arról fogalmunk, milyen hatása van az adalékoknak. Minden gyártó azzal védi magát, hogy abban a mennyiségben, amely a termékben található nem káros az emberi szervezetre, de ha ezek összeadódnak, 20, 30, 50, 100féle termék folyamatos fogyasztásából, akkor annak 5, 10, 20, 30 éve múlva mi lesz a következménye, azt senki sem tudja. Ezért mondom azt, hogy inkább kerüljük el, abból nem lehet baj.
írásod alapján jól gondoltam ezt, ugye?
A kávéval lelomboztál : ((( napi 2, fárasztóbb napon 3 is lecsúszik.

Régen tartósítottak és tartósítanak ma is szárítással, aszalással, illetve konfitáltak.
Nincsenek bizonyított adataim, de biztos vagyok benne, hogy a hagyományos füstölés egészségesebb, mint a gyorspácos, füstaromás

jókaja írta...

Kedves Flat Cat!

Azt írtam, hogy fényévekre került az átlagember befogad képességétől. Te nem vagy átlagember, Te szakember vagy, aki egész más dimenzióját látja a témának. Így aztán az, hogy kiigazítasz egyáltalán nem sajnos, csak okosodhatunk belőle.
Ha azt lehetett érteni abból, amit írtam, hogy a média befolyásolja az orvosi szakkönyvek tartalmát, akkor mea culpa, borzasztóan rosszul fogalmaztam. A média - és az azon közvetített reklámok - hatása az átlagembereken érvényesül, és sokkal nagyobb hatása van, mint az értő szakemberek szavának :-( No de ahogy ne emlegessünk kötelet akasztott ember házában, úgy újságíró blogján is csak mértékkel tegyünk pikírt megjegyzéseket a médiára. Különben sem ez a téma.
Hozzászólásod összefoglalását én úgy értem, hogy minden káros hatást úgyse tudunk kizárni az életünkből, de meg kell próbálnunk tudatában lenni ezeknek, és amit lehet, amit tudunk, azt elkerülni. Ezzel azt hiszem sokan egy nevezőre kerülünk, az itt megszólalók között is, mert ezért (is) főzünk magunk - hogy visszakanyarodjunk az ételekhez - ezért próbálunk odafigyelve vásárolni, és ezért is írjuk a blogjainkat, hátha másoknak is elültetjük azt a bogarat a fülébe.

Dolcevita, én sajnos nem vagyok abban biztos, hogy a gyorspácos, füstaromás technológia használatát nem pont azzal indokolnák, hogy így egészségesebb, csökken a rákkeltő anyagok mennyisége ezen termékekben. Hogy ki, kinek, mit hisz el, az persze más kérdés.

Flat Cat írta...

Kedves Dolcevita! Nem akartalak lelombozni, én is kávézom. :) A napi 2(jó,3 :) ) elegendő folyadék fogyasztása mellett (2,5 dl víz kávénként pluszba a napi folyadékfogyasztás mellé) nem túlságosan káros, a problémák 5 felett kezdődnek. Ha bőséges folyadékot iszunk mellé, akkor a rákkeltő ágensek igen kevés ideig tartózkodnak csak a szervezetben, így 2-3 kávé mellett a kockázat csekély.
Igen, jól írtad, illetve Jókaja is jól értette, a káros anyagok hatási összeadódnak, sőt gyakran potencírozzák egymást, azaz kétszer annyi rákkeltő anyag több, mint kétszeres kockázatot jelenthet. Az élelmiszeripari előírások értelmében felhasználható maximális dózist pedig úgy számítják, hogy feltételeznek egy átlagos napi fogyasztást valamilyen termékből és az abban felhasználható maximumot határozzák meg. Vagyis ha valaki nem átlagos mennyiséget eszik belőle egy nap (pl 2 zacskó chips egy helyett), akkor már a maximális dózis kétszerese bent is van. Illetve ha kétféle termékkel viszi be ugyanazt az anyagot, akkor szintén. Feltételezve, hogy az élelmiszergyártók a maximális dózist használják egy-egy termékben (ez azért gyakran így van). Többféle káros adalék hatása pedig szintén összegződik, hiszen ugyanazt a szervezetet terhelik meg.
Valóban nem iktathatunk ki minden káros tényezőt, de mi törekedhetünk rá és felhívhatjuk rá mások figyelmét is. Nem akartam Jókaját nagyon lerohanni, elnézést kérek érte, mert sajnos jól írta, a média, főleg a fogyasztásra ösztönző reklámok szerepe igen nagy és mindemellett a fogyasztók nem rendelkeznek korrekt tudással (részben az oktatás siralmas állapota miatt) az egészséges táplálkozás alapjairól és az egészségtelen táplálkozás veszélyeiről. A szervezetünk igen jó hatásfokkal tudja kijavítani a minket ért károsodásokat, átlagos terhelés esetén. A manapság terjedni látszó egészségtelen életmód viszont nem átlagos terhelés. Itt nemcsak az élelmiszerekre gondolok.
Még egy gondolat a nitrit-füstölés témakörben: igen, a nitrit és a füstölés is rossz, de 1.) régen, főleg a szegényebb emberek igen ritkán ettek húst, illetve füstölt-pácolt árut. Az egyébként kiváló (főleg zöldség, teljes kiőrlésű gabona) étrend és sok mozgás mellett ez nem okozott problémát. Vagyis fő a mértékletesség, nem kell minden nap kolbászt enni. 2.) lehet, hogy a füstölés káros, de jó minőségű alapanyag van megfüstölve, aminek a tápértéke nem 0. A füstaromával, gyorspáccal (szintén káros) viszont a szemetet adják el...
Végül az aszalás, ha nem nagyon kénezik ( az bolti aszalt gyümölcsök ilyenek néha), szárítás jó megoldás, bár ésszerű felhasználás estén és egyébként egészséges étrend, életmód mellett a pácolás és füstölés is bőven belefér.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin