2009-08-30

Szilvás, portóis crumble

Az első adag ribizlis crumble itthoni sikerén (és egyszerű elkészítési módján) fellelkesedve folyamatosan készítem a morzsás tálakat. Gyümölcs beledob, cukor rá, majd a morzsa, kb. ennyi az elkészítése. Ehhez a mostani szilváshoz portóit is adtam. Ha ez nincs, használhatunk más, édes, vörös desszertbort helyette (marsala, görög mazsolabor, sherry, de NE édes kékfrankost!!!) Ha nincs, akkor inkább hagyjuk ki!

Hozzávalók:
40 dkg szilva,4 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipet só, kiskanál fahéj, 1 dl portói

1. Mossuk meg és szedjük félbe, magozzuk ki a szilvákat. Tegyük egy tűzálló tál aljára, szórjunk rá 3 púpozott evőkanál cukrot, a fahéjat és a portóit
2. Keverjük össze a lisztet a maradék egy evőkanál cukorral a sóval, adjuk hozzá a felkockázott szobahőmérsékletű vajat. Kézzel morzsoljuk össze a tésztát
3. Szórjuk rá a morzsát a szilvára, 180-200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, míg aranybarna lesz a teteje

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves DV!
Nagy crumble rajongó vagyok, látom Te is az lettél. Figyelmedbe ajánlok egy változatot a morzsára:15 dkg (bio)zabpehely, 10 dkg (bio) tk.liszt, 10 dkg barna cukor, 15 dkg vaj, 2-3 marok durvára vágott dió. Ez a mennyiség kb 20x40cm-es tepsire elég. Mi nagyon szeretjük, finom-morzsás-ropogós!
Üdv: Szné P. Erika

Jucy írta...

Én eddig az ilyen morzsás dolgot csak sütik tetején láttam, de a borra való tekintettel kipróbálom :D ... megyek is beszerezni!

Eszter II írta...

Szia, Dolce Vita!

A crumble csak melegen jó, vagy hidegen is? "Szülinapi tortaként" készíteném egy borkedvelő munkatársamnak, és így ugye adott, hogy hidegen fogjuk enni.

Köszi szépen
Eszter

Dolce Vita írta...

Eszter!

Jó lesz hidegen is, olyan mint egy jó szaftos pite.

Erika!

készítettem már zabpehellyel, tényleg úgy a legjobb, ropogós, finom, csak sajna ki kellett dobnom a zabpelyhet, mert molyok szállták meg a kamrát, azóta nem vettem

Jucy!

azért nem a bor dominál benne : ))

Kati írta...

Szia!

Bocsánat h teljesen más téma de volna valamilyen jó ötleted arra nézvést hogy mivel töltsem meg az óriás kagylótésztát?lÁttam pár ötletet a neten de autentikusabb receptet gondoltam és nem muszáj h hús legyen benne.

Előre is köszönöm szépen:)

Dolce Vita írta...

Katalin!

túl autentikus receptem nincs, de van egy finom, bár már ezer éve nem készítettem: gombát, répát, cukkinit nagyon apró kockra vágok. Hagymán puhára megpárolom őket, só, bors, bazsalikommal. Készítek egy húsleves alapú, tejszínes, fehérboros öntetet, ezzel locsolom meg, a töltött tésztát

Névtelen írta...

Mindenki figyelmebe:

ugyan nem ide vag (talan inkabb a kolbaszos temahoz):

http://nol.hu/archivum/20090902-a_zoldseg-__gyumolcs-trianon_lehetseges_reviziojarol#

Nagyon szomoru, es biztos igaz is :((
Vajon van meg remeny?

udv
Agi

Dolce Vita írta...

Ági!

Sajnos igaz : ( (egyetlen dologgal nem értek egyet, sztem borban vannak jó minőségű termékek, sajnos ár-érték arányban drágán, ha nézzük az azonos külföldi termékeket), kb. egy hónapja akartam írni a barackrl, készítettem is egy szép képet, hogy miért nem sikerült idén puha, lédús barackot kapnom a piacon???? Szinte mindig olyat kaptam, ami olyan volt, mint a téli import barack, kemény és száraz
A helyzet javulásához 20-30 évre van legalább szükség : ((((

Névtelen írta...

Igen, borbol tenyleg vannak jok. En valamiert elfogult vagyok a Villanyiakkal (bar nem vagyok egy borszakerto egyaltalan), ott pl. van 2005 ota egy vedjegy, ami az igazi villanyi eredetet (es jo minoseget) igazolja. Egy magyar kikerics szimbolum van a cimke aljan feltuntetve. Ezekben en szinte vakon megbizom, egy villanyi borasz maga mondta, hogy a kotyvasztok Villanybol valo kiuzesere hoztak ezt letre, egy par borasz fogott ossze eloszor. Egyebkent ennel a pincenel voltunk egyszer borkostolassal egybekotott hetvegen, ami azota is a legjobb elmenyeim koze tartozik :)
Agi

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita,
Először is szeretnék gratulálni a blogodhoz,már több ételt elkészítettem a receptjeid alapján,pl.tegnap szőlőlevet csináltunk (mivel Fro.-ban a Bourgonge-ban egy szőlőhegy tetején lakom és amikor írtad,h karnyújtásnyira van tőled szőlő, akkor esett le,h nekem meg főleg..és mennyi:))) napok óta kutyasétáltatás közben szemezem a szüretből itt-ott megmaradt szőlővel, tegnap végre nagy zacskóval indultunk a szokásos útunkra és csináltunk 5liter szőlőlevet. Ami igen jól jött mivel ma délelőtt beestek váratlan vendégek (mivel itt nincs éjjel-nappali közért és minden zárva van vasárnap) büszkén vettük elő a friss szőlőlét ami baromi nagy sikert aratott.....de hogy fokozzam a háziasszonyi tulajdonságaim fitogtatását (aminek nincs nagy múltja ugyanis kb.1 éve főzök rendszeresen amióta francia férjem van,mert itt elengethetetlen a napi 2x meleg étel...így akadtam rád is,h folyamatos ötlet hiányban szenvedek)szóval összedobtam (életemben először...és máris módosítva...igaz amúgy is ez a perverzióm,h sose tartok be szigorúan semmilyen receptet...na nem mintha annyira lázadó lennék,egyszerűen sose jön úgy össze,h pont annyi és az a hozzávaló legyen itthon ami kell/kellene)egy cseresznyés crumble-t (mert ezt találtam még a nyárról lefagyasztva és mert nem volt itthon szégyenszemre egy szem tojás sem így más desszert valahogy eszembe se jutott..kész édességet meg elvből nem tartunk...megkínálni a kávén kívül meg mégiscsak kellett valamivel). Most nem is bárnom, mert kis tálkákban porciózva süttem meg és olyan gusztusos és finom lett(nem beszélve arról,h baromi gyors),hogy nagyon odavoltak tőle. Aztán észrevették a laptopon a megnyitott blogodat és hüledeztek,hogy még ilyen szép gasztroblogot nem láttak égen-földön.:)
Bocs,h ilyen hosszúra nyúlt a "sztory" csak gondoltam megosztom veled,h még itt külhonban is akad "rajongód". :)
Még egyszer sok sikert!

Dolce Vita írta...

Kedves bourgonge-i olvasóm!

Köszönöm, nagyon jól esett amit írtál! : )
Szőlőléből jövőre sok-sok tíz litert fogok készíteni, a mostani adag el is fogyott már.
A crumble a világ egyik legegyszerűbb sütije, az a jó, hogy minden évszakban van hozzá megdelelő gyümölcs, és tovább lehet fokozni, zabbal, mandulával, dióval, sütöttem sósan is (ez a recept a szakácskönyvben lesz).
A receptekkel én is így vagyok, ritka, hogy szóról szóra betartanám. A szőlőhegyet meg elképzeltem, látatanban azt mondom, nagyon szép helyen lakhatsz... : )

Névtelen írta...

Kedves DV!
Hát náunk is már csak egy kis üveg szőlőlé maradt...én ma pl."fröccsnek" ittam.:)És ma kutyasétáltatás közben megint igen elcsábultam volna,de az ember visszatartott az újabb késői szürettől. Na majd jövőre!!
Ahogy a fotóidat nézegettem,te is nagyon szép helyen,szép házban laksz!!! Nem beszélve a "jóképű" gyerkőcökről (na meg kutyákról).
Ami miatt írok,hogy nagy gondban vagyok. Nem desszert téma,de....hátha tudsz segíteni. Hétvégre népes seregnek kell/kellene gulyáslevest főznöm. Én kb.1 évvel ezelőttig vegetáriánus voltam,így nem sok emlékem van a gulyás ízéről így nagyon-nagy bajban vagyok,de már nem húzhatom tovább, régóta ígérgetem a családnak,hogy főzök nekik egy gulyást. Mivel ember vasárnap lesz 33 éves összehívta a szűk családot akik az emberrel együtt gulyást követelnek ünnepi ebédnek. Próbáltam rábeszélni egy pörköltre,mert azzal 1x-2x próbálkoztam és egész jó lett,de ezeknek nem jó. Gulyás kell. És hát culináris élvezetekre igen érzékeny a társaság...úgyhogy gondolhatod mennyire sz..-ban vagyok. Főleg,hogy pár órás internetes szörfőzés után még jobban bepánikoltam,ugyanis olyan hozzávalók kellenek amik itt nem léteznek, pl. fehérrépa, zöld paprika.. ...Aperitiv mellé pogácsát terveztem...aztán itt is elis akadtam.
Gondoltam ha van pár szabad pillanatod rám, kisegíthetnél aztán megint büszkélkedhetnék a magyar virtuális segítségemmel:))
Üdv,
zseva
zsidoeva@hotmail.com

Névtelen írta...

p.s.
jaj bocsánat az előbbi posztról lemaradt,h én lennék a "burgundy" olvasó(jó bunkó vok,be se mutatkoztam),de gondolom azóta már rájöttél:)
jó ötlet a legújabb kagylós recept!!
üdv,
zseva

Dolce Vita írta...

Zseva!

Azonosítottalak ám : )
A gulyásba fehérrépa kell, hogy hogy ott nincs? Én nem nagyon szeretem, de az íze miatt kell bele. Ne pánikolj, gyakorlatilag ugyanaz, mint egy pörkölt, csak hosszabb a leve : )
Anyósomnak van egy gyors pogácsa receptje, fincsi nagyon, kiderítem és írom

Névtelen írta...

Kedves DV!
Köszönöm a gyors választ. Hát itt nem is ismerik a fehérrépát...nemhogy használnák. Nagyon gáz lesz nélküle??? Igaz van még joly-jokerem...egy zöldség nagyker ahol még nem néztem meg,de az eddig végigkérdezett összes francia ismerősöm hülyén nézett rám amikor a fehérrépát magyaráztam nekik,úgyhogy nem sok reményem maradt. A piacokon,áruházakban még csak nem is hallottak róla.
Előre is köszönöm a pogácsa receptet (is).
Zseva

Dolce Vita írta...

ha nincs, hát nincs, de zellergumót tegyél bele, holnap leírom a pogi receptet

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin