2009-09-14

Csokoládés tiramisútorta

Az egész család nevében mindenkinek köszönöm a jókívánságokat!
A torta is elkészült pénteken, Ádám segítségével, szuper szülinapi tortát sütöttünk Tittinek. Először egy sima narancsos-csokis verziót szerettem volna, de a sima dolgokkal valahogy nagyon nem tudok megbékélni. Úgy éreztem, akkor csak úgy letudom a gyerek tortáját. Bár hulla fáradt voltam, ennél azért különlegesebbet szerettem volna. Így született meg ez a változat, azért csokoládés tiramisú, mert úgy készült, mint egy hagyományos tiramisú, csak mindenbe, a piskótába és a krémbe is került csokoládé, illetve a mascarponébő kimaradt a tojás. A krém így is sűrű, tömény, trüffelesen harapható lett (milyen is lehetne 20 dkg étcsokoládé és 50 dkg mascarpone elegye), de a kávés, lucskos piskóta könnyített rajta. A tortát elég nagy (26 cm-s) formában sütöttem, így a krém kb. 1 cm vastag volt belül, a tetején pedig csak egy egész vékony réteggel vontam be. Szerintem és a vendégek szerint is, így egyáltalán nem volt a torta tömény.

Az ovisok már egyedül esznek

Hozzávalók:
a piskótához: 6 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 4 evőkanál víz, mokkáskanál sütőpor, 3 dl kávé, fél dl amaretto likőr (ez volt a torta kevésbé gyerekbarát része)
krémhez: 20 dkg étcsokoládé (min. 60%-os kakaótartalmú), 50 dkg mascarpone
díszítés: amaretti keksz

1. Kerek, kapcsos tortaformában hagyományos módon süssünk piskótát
2. Olvasszuk fel a csokoládét, keverjük el a mascarponéval
3. Ha kihűlt a piskóta, vágjuk ketté. Az alját helyezzük vissza a formába, locsoljuk meg a kávé és a likőr keverékének a felével, kenjük rá a krém 4/5 részét
4. Locsoljuk be a vágott felénél a torta tetejét is, óvatosan helyezzük ezt is vissza a formába
5. Kenjük a torta tetejére a maradék krémet, tegyük hűtőbe pár órára, amaretti keksszel díszítsük tálaláskor

Az örökké vidám ünnepelt, Titti

31 megjegyzés:

Chef Viki írta...

De gyönyörű gyermekek :-)

Isten éltesse a kis ünnepeltet, igen finom tortát kapott!

szepyke írta...

Hát, igen, az ovisok, már egyedül esznek, és ennek mindenki nagyon örül, főleg a mosógépszerelők és a mosópor gyártók. Gyönyörű gyerekek, ismételten csak gratulálni tudok hozzájuk!

Mirelle írta...

Azt hiszem megvan a Nők szombati szülinapi tortája. :)

Köszönöm a tippet.

Névtelen írta...

Hogy a kicsi mennyire hasonlít Rád ezen a képen!

Névtelen írta...

Jajjj de nagyon cukik a fiuk. En is babazni akarok!!!! most rogton
agi

dolcevita írta...

igen, ő nagyon anyja fia

Anna írta...

Gyönyörű a gyermek :)
Dolce! Most olvasom az Al dente című könyvet és tetszik-eddig. Szóval ajánlom :)

Judit írta...

Isten éltesse kis Kristófot!Mind a kettő nagyon szép.
A torta nagyon jól néz ki, köszönjük az újabb jó ötletet!

Szilvi írta...

Szia!
Milyen márkájú mascarponét érdemes venni a boltban? Azt hallottam, hogy kaphatók nagyon rossz minőségűek is. A Szarvasi vajon jó? Előre is köszi!

dolcevita írta...

Anna!

Most olvasom, már a végénél tartok. Tényleg nagyon jó, bár néha kicsit sok volt a Risorgimento-ból, de olvasmnyos és rengeteg érdekesség van benne

Szilvi!
Ha kapsz, inkább olaszt érdemes venni, bár drágább, de általában sűrűbb, krémesebb. Ez pont szarvasiból készült, nekem ez nem annyira ízlik, mert nem olyan ragadós, krémes. Talán túl savanyú is. Csak ilyet kaptam. A tortában nem olyan zavaró, mert a csoki teljesen elnyomta, de tiramisuba talán nem a legjobb

Zizi írta...

Kriszta!
Azt írod a bejegyzés elején, hogy a piskótába is került csokoládé. A hozzávalóknál aztán nem írtál se csokit, se kakaót a piskótához. Most akkor kell belerakni valamit? :)
Köszi.
Zizi

Zizi írta...

Vagy úgy értetted, hogy a két piskóta lap közé kerül csokoládé? :)

Névtelen írta...

Kávés - likőrös tortát adtál az egyévesnek? Vagy 2 torta volt, egy neki kávé és likőr nélkül? :)

Kecsöpp

dolcevita írta...

Zizi!

A kakaóra értettem, hogy nem fehér, hanem barna a piskóta is.

Kecsöpp!

Igen, ez az egy volt. Felmérve az ünneplő sereg összetételét: 9 felnőtt, 2 gyerek, győztek a felnőttek. És milyen jól döntöttem, a kicsi nem is evett a tortából, mert annyi más sütit evett előtte. Tudtam, hogy ez lesz, ezért nem akartam koffeinmentes kávéból és mandulaaromából készíteni. De ha evett volna egy szeletet, attól sem dől össze a világ

Edit írta...

gyonyoruek a gyerekek, foleg a kicsi :)) Isten eltesse es adjon nektek sok-sok erot h felneveljetek oket! :)

Névtelen írta...

Ó, nem a felháborodás íratta velem a fenti sorokat a likőrről-kávéról. Közöm nincs is hozzá.
Csak kíváncsi voltam, h ezt az egyet sütötted-e, vagy volt-é esetleg mégegy a pindurnak. Engem pl. nagyanyám mindig megkínált az általa készített csoki és tojáslikőrből, akkoriban még ízlett is, ha jól emlékszem...
A kislányomnak (2 éves) még csak rum-aromás koffeinmentes kávés tiramisúszerűséget mertem adni eddig, bár gondolom nagyanyám nem agonizált volna a témán semennyit sem, durr bele a real stuff :)

KetchUp

dolcevita írta...

Az elsőnek még én is külön sütöttem : ))))

Névtelen írta...

A hagyományos módon süssünk piskótát azt jelenti, hogy a fehérjét habbá verve keverjük hozzá, vagy hogy egyben nagyon habosítsuk fel a tojást? A piskóta hozzávalóiból kimaradt a kakaó. Mennyi kell bele?
Anna

dolcevita írta...

Anna!

Sárgáját fehéredésig a cukorral, fehérjét habnak, külön végén óvatosan hozzákeverni. 2-3 evőkanál kakaó, javítom

Névtelen írta...

Érdekes gondolat, hogy a gyerek első szülinapi tortájának megválasztásakor a felnőttek ígénye győz. Talán nem is csoda, hogy az ünnepelt nem evett belőle.

Névtelen írta...

Kedves felettem szóló Névtelen!

Bár én sem értek egyet mindenben Kriszta véleményével, írásaival és ennek hangot is szoktam adni, de azért a te hozzászólásod elég izé volt...
Képzeld, én az Egyévesem igénye szerint sütöttem a tortáját, mégis ő volt az egyetlen, aki nem evett belőle. Ilyenek ezek a kölkök. Hálátlanok. :D


Kedves DV,

kérünk szépen férfias, húsimádó, krumplis recepteket is, légyszi!
Vagy ez teljesen reménytelen olasz módra? Az én uram a tésztat meg nem enné, a gyerekek és a ház asszonya viszont imádja.

Köszönettel! Szépek a fotók, gyönyörűek a gyerekek!
PKriszta

Edit írta...

akkor mi van ha tojast is es csokit is keverek a mascarponeba?! hm? :-S

dolcevita írta...

Edit!

A felvert fehérjétől könnyebb lesz a krém, az biztos

PKriszta!

Igyekszem, de a hús nem a kedvencem, igazán csak szalonna és szalámi formában szeretem. Persze eszünk gyakran húst, de ott nem kreatívoskodok : )

Bodza írta...

Kedves Kriszta!

Édesanyám 60. születésnapjára készítettem el a tortát. A krém csodálatos, nagy-nagy köszönet érte. (Még ha a likőr ki is maradt a nagy igyekezetben - az sem volt elég, hogy a kezem ügyébe állítottam az üveget :D )
Nemrég fedeztem fel a blogod, szívből gratulálok hozzá. Egy élmény.
Szilvi

dolcevita írta...

Szilvi!

Remélem, az ünnepeltek is ízlett! : )

Bodza írta...

Igen, ízlett neki is és akinek csak jutott, köszönöm a kérdést.
Még valami eszembe jutott: a fotód mutatja, milyen szépen vágtad el a tésztát. Egy kis rákészülés után nekem is jól sikerült, ám azon tűnődtem el, hogy bizony gondot okozna, ha három szép, egyenletes rétegre szeretném elvágni.
Régóta szemezek a tortavágóval a boltokban, de eddig nem vettem - igyekszem meggondolni, mennyi kütyüvel veszem körül magam, csak az igazán szükségeseket engedem be a konyhámba. Ha van tapasztalatod ezzel a fura eszközzel kapcsolatban, örülnék, ha elmondanád pár szóban. Ha érdemes beszerezni, már megyek is. Mert tortát sütni jó :)
Szilvi

dolcevita írta...

Szilvi!

Nem is láttam még ilyet, az az igazság, hogy és is rettentően gyűlölök ilyen kütyüket gyűjteni. Nekem az a vezérelvem, hogy aki szeret főzni, az egy tűzlángon, egy lábosban mindent el tud készíteni : )))) sztem felesleges, szép magas piskótát vékony pengéjű késsel simán el lehet vágni

Bodza írta...

Megtudtam, hogy ezt a valamit tortafűrésznek hívják. Gondoltam, bemutatom:
http://www.ecsy.hu/imgresize.php?n=images/products/00301.jpg&w=800&h=519
http://www.csernigm.hu/egyeb.htm

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Ezt a tortát még akkor megcsináltam piskótarolád formájában. Nagyon finom volt.
Két kérdésem van:
Szerinted narancslikőrrel (és esetleg narancshéjdarabokkal) is működik?
Vagy a másik dolog, szerinted egy marcipánborítás menne hozzá? vagy az már túlzás? Anyukámnak lesz pénteken 60. szülinapja, gondoltam megsütném, csak valami nagyon villantós díszítést szeretnék rá.

Ha már a marcipánnál tartunk, szerinted a házi marcipánból érdemes nekiállni? 1:2 arányban? van erről valami tapasztalatod?
A mandulát magad őrlöd vagy veszed? (pl. lidl)

Bocsánat a sok kérdésért, de nagyon izgulok, a torta miatt, nem szeretném elrontani. :)

Köszi
Ági

Halász Boróka írta...

Most sütöm másodszorra ezt a tortát, és a végén mindig megbolondítom egy kis sk. grillázzsal.... nyammmmmm. Édességbomba, egyszer élünk!

Dolce Vita írta...

Boróka!

Örülök, hogy ennyire ízlik! A grillázs pedig csak jól állhat neki : )

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin