2009-09-28

Napsütötte Umbria

12 óra folyamatos autózás után hazaértünk Umbriából. A részletes, fényképes beszámoló írását lassan elkezdem, addig is egy gyors, a tartományra jellemző recept.
Ui.:A paradicsomos pizza a kedvencem, de ez a fehér, gombás egyszerűen mennyei.

Pizza al tartufo e porcini, szarvasgombás-vargányás pizza

Hozzávalók 2 nagyobb pizzához: 50 dkg liszt, 3-3,5 dl víz, csipet só, 7 gr szárított élesztő, fél dl olívaolaj, feltétnek: 25 dkg mozzarella, 30 dkg vargánya (vagy kb. 5 dkg szárított, melegvízben áztatott), 1 fekete szarvasgomba (helyettesíthetjük salsa tartufatával, olajban eltett szarvasgomba-szeletekkel vagy szarvasgombás olajjal is, ezek delikáteszekben, Nagycsarnokban kaphatók), fél csokor petrszselyem, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors

1. A tészta hozzávalóiból gyúrjunk ruganyos tésztát. Tegyük félre keleszteni minimum 2x1 órára (de inkább többre, ha van időnk legalább 5-6 órát keljen a tészta)
2. A vargányát tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, olívaolajon pároljuk puhára, adjunk hozzá fokhagymát, aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Ha kész a vargánya, adjuk hozzá a felszeletelt szarvasgombát
3. A sütőt melegítsük elő a legmagasabb fokozaton. Nyújtsuk ki a tésztát egy enyhén lisztezett tepsire, szeleteljük fel a mozzarellát, tegyük a tésztára
4. osszuk el rajta a gombákat, locsoljuk meg bőven olívaolajjal (szarvasgombás olajjal óvatosan!) és süssük 10-12 perc alatt készre

10 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Biztos voltam benne, hogy utaztok, ha ilyen nagy a csönd! Várjuk a beszámolókat!

Bisztrókonyha írta...

De jó volt nektek...
Dolce! Kávé esetleg valamikor?

Névtelen írta...

Kedves Dolcevita!

Először is, csodálatos a blogod! Minden szabadidőmben megsasolom! :-) Sok receptet ki is próbáltam. Csodálatossak a képeid is! Gratulálok!

Egy kérdésem lenne ami bár nem kapcsolódik ehhez a bejegyzésedhez, remélem segítesz. Az lenne a kérdésem, hogy hogy tudsz aláírást rakni a képekre? Én is szeretnék ilyet de sehol sem találok útmutatást!

Köszönöm

Bisztrókonyha írta...

Off: http://www.thekneadforbread.com/2007/12/20/panettone/

Dolce Vita írta...

Anna!

Köszi a linket, idén újra megpróbálom! a héten nekem jó, nem jössz hozzánk? jobb kávét főzök,mint a pentola

Pocak Panna!
photoshopban rakom rá, ez egy képszerkesztő program, biztos lehet másban is, olyanban amely automatikusan benne van a windows-ban, vagy jobban hozzáférhető paint, corel?

Delish írta...

Szia,
szupi a kep es a pizza is :) egy kerdes a pizza teszta meddig tarthato hutoben? sehol nem talaltam erre valaszt...mi a velemenyed? Koszi!

Dolce Vita írta...

Orsi!

Sosem tettem még el tésztát, mindig frissen kelesztem, sütöm.
Remélem, jár erre vki aki ebben a kérdésben okosabb

Névtelen írta...

Kedves Dolce!
Mikor fog megjelenni a könyved? Már nagyon várom!
a pizza nagyon gusztán néz, ki sajnos a párom nem szereti a gombát, így nem készítem el.
Üdv.:
Zita

Ricardo írta...

Kedves Dolce vita!

Biztos vagy benne, hogy a szarvasgombát is rá kell rakni a pizzára a sütés előtt? Én úgy tudom, hogy a szarvasgombát nem szabad hőkezelni, mert elveszíti az ízét.

Dolce Vita írta...

Ricardo!

Igen, rátették, én úgy tudom, a fehéret nem szabad hőkezelni, a feketét igen, persze nem órákig főzni. A legtöbb helyen szarvasgombás szósz volt rajta

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin