2009-11-22

Czifray projekt, sült csuka mártással, 215. cikkely

Újabb recept a régmúltból, szerintem ez is elképesztően modern, ma is teljesen aktuális. Hogy mennyire finom, arról ne is beszéljünk, nálunk felkerült a karácsonyi menüre. Ez pedig nagy szó!
Pár pillanat alatt fűszervajat készítünk (erről eddig azt hihettük, valami nagyon mai dolog), be a sütőbe és 30 perc múlva kész is a pazar főétel. Szokásom szerint kicsit akartam variálni, hogy pár csepp citrom is kerüljön bele, esetleg egy kevés citromhéj, de nem tettem, és ennek a végeredményt kóstolva nagyon örültem. Nem hiányzik belőle, pont kellően savanykás a tejföltől a mártás.
A recept csukát ír, én is ebből készítettem. Nagyon finom, szaftos maradt a húsa a tejföl alatti sütéstől (pedig a csukát általában tűzdelni szokták szalonnával, mert kiszárad). Ha nem kapunk csukát, szerintem süthetjük süllőből/fogasból. Ebben kevesebb a szálka talán, bár a csukában is csak egy sornyi, nagy méretű y-szálka volt a gerincen kívül.
A csuka feje amúgy nagyon vicces, pont olyan csőre van, mint a kacsának. : )

Hozzávalók: kb. 50 dkg-s csuka, 3 dl tejföl, 10 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 5-6 db szardella, fél fej vöröshagyma, só

1. A tisztított halat sózzuk be alaposan kívül-belül, tegyük félre egy órára
2. Aprítsuk fel a petrezselymet és a szardellát, reszeljük le a hagymát, kerverjük az egészet össze a vajjal (én kézzel morzsoltam össze)
3. A fűszervaj felét tegyük a hal hasüregébe, helyezzük egy tálba a halat, hátát kenjük meg a tejföl negyedével, tegyük a sütőbe 220 fokra
4. kb. 30 perc alatt süssük készre a halat, közben időnként kenjük meg újabb adag tejföllel (kb. 3x-4x)
5. Ha kész a hal, óvatosan helyezzük át egy tálalótányérra, a tepsiben maradt tejfölös vajas szafthoz keverjük hozzá a maradék fűszervajat, kanalazzuk a halra az így kapott mártást

14 megjegyzés:

dortimcsi írta...

Ahogy megláttam a google reader-ben, hogy új bejegyzésed van arra gondoltam, milyen jó lenne egy újabb Czifray recept. Tényleg hihetetlen izgalmas dolgok vannak ebben a szakácskönyvben és hasonlóan izgalmas a Dobos féle Magyar-Franczia szakácskönyv is.
Imádom lapozgatni mindkettőt.

Ági, aki főz írta...

Oké, de hol vettél csukát! Azt nem ér mondani, hogy menjen horgászni! Különben tényleg nagyon szép a kép és a recept is.

Dolce Vita írta...

Dortimicsi!

Azt nem ismerem, látni láttam persze de nem olvastam még bele. Köszi a tippet!

Ági!
nem : ))) Nagycsarnok halas

á la carte kulinaria írta...

Hm... nagyon jól néz ki!
Nem tudod véletlenül mikor jelenik meg a Czifray könyv ? Írtad nemrég, hogy újra kiadják.

Hajni írta...

Mi is csukát vagy pisztrángot sütünk Karácsonykor.Szerintem idén ezt a receptet próbáljuk ki,köszi!Eddig mi is csak a szalonnával tűzdelt,májjal töltött variációt készítettük,ez üdítő változatosság lesz.

Alinea Kiadó írta...

A Czifray könyv várhatóan a jövő hét elején jelenik meg.

Dolce Vita írta...

Notte!
érdemes nagyon finom és tényleg jó szaftos marad

Zsé írta...

Nagyon tetszik a Cifray projekt, kérünk még sok receptet! Ez a csuka olyan ígéretes, hogy a végén még megszeretteted velem a folyami halakat is.:-)

Sok sikert kívánok a mai könyvbemutatóhoz, a távolból koccintunk Veled.

Ikkyu-san írta...

Megvan a karácsonyi főétel receptje!!!!! Köszönöm! Te milyen köretet adnál mellé? A Dobos féle Magyar-Franczia szakácskönyv nekem is megvan. Érdekes dolgok vannak benne.

Dolce Vita írta...

Zsé!

A tengerit sikerült? Ha igen, örülök nagyon : )) remélem, meggyógyultál!


Ikkyu-san!
nehéz kérdés (főleg nekem, aki egyáltalán nem köretes). Sztem semmilyen : ). Egyszerű, de nem éppen fantáziadús megoldásként rizs. Talán én a blansírozott bébizöldségeket szeretném hozzá a legjobban. így igazán különleges, ünnepi lehet a fogás: www.babakert.hu (persze normál méretű zöldséggel is lehet)

Hajni írta...

A férjemnek is megmutattam a receptet és meg is beszéltük,hogy idén ez lesz a "Karácsonyi hal".
Fölvetettem,hogy készíthetnék házi szaloncukrot(láttam nálad a receptjét) és házi bon-bont.Férjem teljesen bezsongott,azt mondta együtt csináljük,és már a naptárát megnézte és a dátumot is kijelölte.Azóta Karácsonyi lázban ég.
Nem gondoltam volna,hogy ilyen hatást érek el....ezt csak azért írtam ide,hogy más is okuljon belőle:))))))))

Dolce Vita írta...

Notte!

jó program! Tessék hozzá sok forralbort készíteni, karácsonyi cd a lejátszóba, indulhat a mulatság!
Párterápiának sem rossz ötlet! : ))

Hajni írta...

Ugye,ugye....csak ne fájna úgy a forralt bortól a gyomrom...pedig régen úgy szerettem:(

ehran írta...

Zseniális ötlet ez a Czifray-főzés, le a kalappal, én "fordítgatom" még a recepteket. Kíváncsi vagyok, miket szemeltél még ki, különösen arra, hogy mondjuk a "Csirke vérmártásban" köztük lesz-e. :D

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin