2009-11-12

Eszed-E: Téli fagyi

Helyesebben, adod-e a gyereknek.
Ádám idén nyáron a Balatonnál rákapott a fagylaltra (és a palacsintára meg a lángosra is), össze se tudnám számolni, hány gombóc csúszott le a torkán egy szezon alatt. Szeptemberben még fagyiztunk, aztán csúnya, szülői szigorral véget vetettem a gyerek eme hobbijának. Inkább hisztizzen két percet egy-egy cukrászda előtt, sokkal jobb ez, mint a torokgyulladás. Nincs, punktum.
A napokban sietve vásároltam (ez a legnagyobb hiba!), megláttam gyermekkorom egyik kedvencét, a téli fagyit. Kettőt behajítottam azon nyomban a kosárba, hogy fognak ennek a gyerekek örülni. Nem olvastam el a cetlit, annyit tudtam megnézni rajta, hogy egy magyar kisvállalkozás gyártja. Bíztam bennük, talán nem valami nagy méretben gyártott ipari rettenet. Tévedtem.

Összetevők: margarin (növényi olajok és zsírok, víz, emulgeálószer (E322, E471) só, vajaroma, természetes színezék, (E160a), porcukor, kakaós bevonómassza (cukor, növényi zsír, zsírszegény kakaópor, növényi zsiradék, fagylalttölcsér: (búzaliszt, víz, étolaj, térfogatnövelő NA-H karbonát, vaníliaaroma, édesítőszerek: Na-szaharinát, K-aceszulfám és tartósítószer (E202)
A finomság minőségét 2010. 05. 21-ig őrzi meg
Gyártó: Macz-licence alapján, Csoki-Duó Kft. 4030 Debrecen, Kazár u. 23.
Az íze?
Minősíthetetlen, cukros margarin. Nincs nagy illúzióm, hasonló lehetett gyermekkoromban is. Az állaga pedig valahogy nagyon kellemetlenül habos, közben valami recseg a fogam alatt, annak ellenére, hogy porcukor van benne. De nem is a cukor recseg, hanem valami homokszerűség. Egy falat után olyan érzése támad az embernek, mintha 2 kg ilyen masszával kenték volna ki a gyomrát és a nyelőcsövét. Garantáltan nem éhezel meg utána órákig. Kuka.
Készítsünk inkább helyette házit. A tölcsért nem én készítettem, pedig egyszerű, de kaptam olyat, amelyik megbízhatónak tűnt. Recept itt. A krémet csokimousse receptből variáltam, tojásfehérje is és tejszín is került bele

Hozzávalók 4 "gombóchoz": 5 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, 1 tojás, 0,5 dl tejszín, porcukor ízlés szerint

1. A tojássárgát keverjük habosra porcukorral
2. A csokit és a vajat vízfürdő felett olvasszuk meg
3. A tojásfehérjét és a tejszínt, külön-külön verjük kemény habbá egy csipet sóval
4. Ha kihűlt a csoki keverjük el a tojássárgával, majd óvatosan keverjük bele a tojás- és tejszínhabot is
5. Tegyük félórára a hűtőbe, utána adagolhatjuk a tölcsérekbe

29 megjegyzés:

Unknown írta...

Gyerekkoromban én is imádtam, valószínűleg akkor sem volt jobb, főleg mert emlékszem mindarra, amit leírtál róla. Már akkor is édes vajkrém volt és ropogott a fogam alatt. :-))

A házi télifagyi pedig nagyon jó ötlet, gondolom örültek neki a fiúk.

Aliz

Konyhatündér írta...

Én mindig megkívántam gyerekkoromban, mert valljuk be, jól nézett ki (gyerekszemmel), de olyan émelyítő volt mindig. Szóval nem igazn szerettem, de a házi verzió érdekesebb lehet :-))

Náncsi írta...

A télifagyinál már csak a törökmézzel töltött tölcsér édesebb.. áá hányingerem lett ahogy elolvastam amit írtál:)) viszont a receptet ki fogom próbálni mert nagyon jól hangzik!! Köszönöm!
Náncsi

á la carte kulinaria írta...

Hát igen... sajnos manapság már minden ilyen... inkább házilag készítse az ember. Viszont egy kérdés már régóta motoszkál bennem: senki nem fél, hogy a nyers tojástól baja lesz? Szalmonella stb. Annyi ilyet hallottam és vhogy bennem van, hogy amiben nyers a tojás azt nem eszem. Van ebben realitás?

Bisztrókonyha írta...

Ezzel a bejegyzéssel a vásárlástól háborgó lelkemet még jobban felcukkoltad...Rettentően megkívántam a gnocchit, de nincs időm nekiállni sk csinálni, gondoltam, az egyik hiperben veszek jófajta olaszt. De nincs! A magyar 54%-a víz, ezzel kezdődik a felsorolás, a Giovanni Rana nem sok burgonyát látott, végül lett egy olasz, nem tudom milyen márkájú, burgonyás, lisztes és színezés és ízfokozó mentes. Gumis és mellékíze van... Legközelebb befagyasztok, ha itthon csinálok.
Más (és bocsi az offért):
Gondoltam, tudatosan élünk, vegyünk olyan konyhai törlőronygot, ami egy kicsit környezetbarátabb. Találtam is, rá vagyon írva,hogy 100%-ban újrahasznosítható!Szuper.Másfélszer drágább, mint a sima. És az összetevőket megnézve, tök ugyanaz, mint a hagyományos...Megveszi az ember, azt hiszi,hogy tesz vele a környezetéért, még le is húzzák és SEMMI különbség.
És még a télifagyi is...Amit főleg gyerekek esznek. Minden szemetet belénktömnének, ha hagynánk?!

Vali írta...

Gyerekkoromban én is szerettem. Valamikor régebben én is vettem, de olyan émelyítő volt, hogy azon csodálkoztam, hogyan tudtam én ezt megenni.

Ági, aki főz írta...

Hát nem tudom, szerintem már akkor se volt jó, most meg pláne szörnyű.

Névtelen írta...

Ááááá! Vajaroma! Ilyenkor a sírás-nevetés dilemma tör rám.
Gyerekkoromban minden gusztustalan, émelyítő édességet szerettem.
Hmmm! Vajon mi lehetett az utasellátó roládban? És vajon tényleg szeretném tudni?

LepkePillangó

Mirelle írta...

Zsófival épp egy zacskó Francia drazsét szemezünk...

Az se a régi.

Téli fagyi: az gyerekkorunkban ilyen vacak volt. :D
De jól írtad le, pont ilyen.

Zsófi írta...

Én imádom. ;-)

A mostanában kaphatót is.

Én a '70-es években voltam gyerek, akkor más volt az íze (szoktam venni rendszeresen). Ugyanúgy, mint a virslinek és a parizernek... (Az élelmiszer-ipari újdonságok is a rendszerváltással jelentek meg itthon...)

Szerintem a télifagyiba túlzás csokoládét és tejszínt rakni. A sima kakaós-cukros vajkrém a belevaló: pont az (volt) benne a jó, hogy elég belőle az a pici gombóc...

(És nyers tojást nem szívesen teszek melegítés nélküli ételbe én sem, amennyiben lehet, kihagyom.)

;-)

Zsófi írta...

A tojásról:
Sokáig használtam a csírátlanított tojást, aztán megnéztem a kódot rajta...

Maradtam a bio-tojásnál.
Nem azért, mert egészséges, hanem azért, mert nekem nem mindegy, a tojók hogyan is élnek...

Névtelen írta...

Hu, en csak azon csodalkoztam, hogy egyaltaln megvetted. Szinte lerí rola, hogy milyen vacak :)
Azert ez a hazi keszitesu tolcser igazan izgat. Ha kiprobalod, tudositod, ugye?
udv, agi

Dolce Vita írta...

Lizi!

Naná! élvezték, hogy úsztak a csokiban. Utána komplett öltözet ment a mosásba

Náncsi!
az eredeti gyömbérest ajánlom, abban csak tojás van, könnyű, nem émelyítő, csupa csoki

Anna!
résen kell lenni mindennél. Jó kész gnocchit még sosem találtam

Á la carte!
én majonézt is és mousse-t és semifreddót is gyakran készítek. Gyerekkoromban mamáméknál rengeteg eper volt, fehérjével készítettek eperhabot. Rengeteget ettem. De ott a túrós palacsinta tölteléke, a tatár beefsteak, nekem még sosem volt tojástól bajom. anyu mikor piskótát készített, nyakig voltam a cukros sárgájában : )

Rózsaszín Pöttyök!
Még ha vaj lenne... de nem az
a gyerekeimnek semmiképp nem adnám ezt a szart, miért ne lehetne benne jó dolog??? ezt nem értem. A jó csokimousse-ből is elég egészen kicsi, nem azért mert émelyítő, hanem azért mert gazdag ízű, koncentrált. Ezt miért sajnálnánk magunktól?

Ági!
impulzív vásárlás volt, megláttam, gyerek képe beugrott, ilyet akar enni : ) aztán csináltam neki

Névtelen írta...

Nekünk is kedvencünk volt, annak idején nem is volt miben válogatnunk nagyon, örültünk, hogy kapunk valamit.(45 éve kb....)
Pár éve megkívántam, pont találkoztam egy pék barátnőmmel, aki abban az üzemben dolgozott, ahol gyártották helyi viszonylatban.Ő mesélte, hogy soha nem enné meg, mert amikor elfogy a margarin, akkor közönséges disznózsírt használnak, és ez elég gyakran előfordul. Azóta én sem eszem még nosztalgiából sem. Marcsi

Dolce Vita írta...

Akkor a bedarált pörc ropog : )))))))))

Zsír/margarin esetében én azért az elsőre voksolok! de fagyiként nem nyalnám. Azt hiszem, mindjárt kijön a vacsim, pedig du. kettőkor ettem két falatot ebből a fagyiból

Hajni írta...

A mi napfényes városunkban van egy "csoki gyár".A tulajdonos ismerőse mesélte,hogy miket csinálnak és miből.Ő úgy mondta,hogy szabadalmaztattak egy új eljárást,ami abból áll,hogy a csokoládét és a különböző csokikrémeket lényegében zsírból csinálják.
A történet lényege az volt,hogy a gyerekük a padláson játszott és beleesett az ott tárolt hatalmas zsíros hordóba,aminek a tartalmát persze utána felhasználták...
na mióta ezt hallottam eléggé leszűkült,hogy milyen csokit és melyik gyártótól veszek meg. Mogyorókrém(ami sose látott mogyorót),csokimikulás és csokitojás például kizárva.

ágota írta...

Csak meg kell nézni a csokimikulás hátulját, megvan a véleménye az ügyről (deréktól lefele)...:)

Zsófi írta...

Ja, nem a boltiról írtam, h. vaj + kakaó, hanem az otthoniról.

Szerintem a gejség a lényege a télifagyinak... Ha nem elég gej, akkor oda a fíling - nekem.

(Bevallom mostanában, ha édességre vágyom összekutyulok vajat-kristálycukrot-kakaót, és csak épp egyneműsítem. Imádom, hogy ropog. Másrészt kiélem gyermekkori "nélkülözésemet": krémet csak tortában lehetett enni; Nagyanyám meg mindig ilyen krémet csinált... ;-D) (Bár az is igaz, hogy bio-vajat és bio-nádcukrot teszek bele, holland kakaóval. :DDD)

Dolce Vita írta...

Olzka : )

Rózsaszín pöttyök
ez nekem annyira nem tetszik, vaj nélkül még menne : ) Nekem a gyors segítség egy kocka étcsoki, lassan elszopogatva

Névtelen írta...

Jaj, eszembe juttattatok egy régi Kretén-beli párosítást, szalonnás fagyi pacaldarabkákkal.. nyamm! :D :D

Hiába, én gyerekkorunkban sem bírtam lenyomni a télifagyit!!

Bár a Pilóta keksz krémje akkor még ment, pedig az is hasonló rémség!

Üdv,
Nyestkutya

csirke írta...

Rózsaszín pöttyök: erről jut eszembe, szegény nagymamám, ha édességre vágyott, megfogott egy nagyobb csésze kristálycukrot, meg óriási pohár hideg vizet, és leült, és szépen elfogyasztotta ezeket egymás után. Merthogy ő háborús gyerek, és akkor nem volt cukor...

Egyébként való igaz, hogy a legtöbb gyerek kimondottan szereti az igénytelen műanyag kaját, illetve a hipercukros, természetellenes színű és izű dolgokat. Vajon miért van ez?

csirke írta...

*ízű, nem izű*

Dolce Vita írta...

Csirke!

jó kérdés, az enyémek is ennék persze : (, pedig ritkán találkoznak vele

Dolce Vita írta...

Nyestkutya!

igazad van a pilóta is recsegett, meg a poharas kakaó is : )

Bori írta...

Én emlékszem arra a hihetetlen undorra, ami gyerekkoromban eltöltött, amikor egyszer télifagyit "kellett" ennem! Tömény, fojtós, brrrrr.... Nagyon jó ötlet, hogy egy igazi télifagyit alkottál!

Névtelen írta...

Épp most ettem egyet, és ezen csak azt írják, hogy: margarin, ét bevonómassza, porcukor, kakaópor, ostya. Gyártja: Sáfrány Testvérek Sütõüzeme Kft. Tiszakécske. Én emlékszem valami forrázott tojáshabkrémre is ezen a vonalon. Szirupot kellett fõzni, aztán a keményre vert tojásfehérjébe csorgatni továbbverés mellett, és aztán habos vajjal összekeverni.

Dolce Vita írta...

ez jobban hangzik, bár ha a margarint részleteznék, abban is lenne pár finomság

Aniko írta...

A megjegyzeseket olvasgatva egy olyan kerdest talaltam,amit en is szandekoztam feltenni egy elobbi recept alapjan:nekem is van egy jo adag felelmem mindenfele nyers tojast tartalmazo eteltol..igy most ketseg gyotor a tavaly felfedezett,es karacsonyra tervezett dios stanglit illetoen!hogyan all el a felvert tojas feherje a sutiben?

Dolce Vita írta...

Anikó!

Diós stanglit bátran! kár lenne lemondani róla, olyan finom. Kiskorom óta eszem a nyers tojást, nincs tőle bajom

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin