2009-11-08

Mazsolás-gyömbéres mártogatós

Fotózáshoz, igaz, akkor húshoz készítettem ezt a mazsolás-gyömbéres szószt. Annyira ízlett, hogy ma újra előkerült, sütőben sült, fűszeres krumplihoz. Zseniális vacsora lehet belőle (hideg sörrel) vagy egy hétvégi, délutáni filmnézéshez (ilyen remek időben, mint ez a mai, csoda, hogy ilyen üde képet tudtam fotózni) is jól jöhet rágcsálnivalóként. Filmnek ajánlom a Coco Chanelt, mi ezt néztük tegnap este és nekem nagyon tetszett. Igaz, hogy csúcspont nélküli, de rendkívül bájos, szép világban játszódó, végig élvezhető film, néhány kifejezetten festői képpel.

Hozzávalók: fél kg krumpli, só, bors, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, fél vöröshagyma, olívaolaj
szószhoz: 2,5 dl passzírozott paradicsomszósz, 2 nagy marék mazsola, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 cm-s friss gyömbérdarabka, szárított erős paprika, kis csokor petrezselyem, olívaolaj, só, bors

1. Mosssuk meg alaposan a krumplikat, hosszában negyedeljük fel őket.
2. Reszeljük le a hagymát és a fokhagymát, keverjük el olívaolajjal, adjunk hozzá pirospaprikát, sok sót, borsot, majd öntsük az egészet a krumplikra, forgassuk jó át hogy mindenhova jusson a fűszeres olajból
3. Tegyük a krumplikat egy tepsibe, 250 fokon kb. 40 percig süssük, majd a végén grillezzük ropogósra kb. 10 perc alatt. (gázsütőben pirulásig süssük)
4. A szósz hozzávalóit botmixerrel keverjük össze, ebbe mártogassuk a ropogósra sült krumplit

22 megjegyzés:

szepyke írta...

Coco egy remek film, a képed most is gyönyörű, eszembe sem jutatta a mai pocsék időt. Az étel szintén kiváló lehet, bár a mazsolát nem szeretem, de a mártogatós dolgokat igen!

nokedli írta...

amióta gasztroblogokat olvasok sok mindenhez hozzászoktam már, de ez a kombináció (paradicsom, mazsola, gyömbér) mindent fölölmúl. a legszívesebben azon nyomban kipróbálnám.remélem a jövöhétvége esös lesz;-)

Dolce Vita írta...

Szepyke!

én sem szeretem a mazsolát, de itt igazán nem veszed észre, mert turmixolva van, A szerepe annyi, hogy cukor helyett édessé tegye a szószt. Bátran próbáld ki, nincs mazsola jellege!

Erika írta...

Ismét egy tök jó ötlet! Köszi!:))

Bisztrókonyha írta...

Finom volt :)

Bisztrókonyha írta...

Off: Hol van az a bizonyos orosz áruk boltja? Olyan Arbat,mint amilyen a törökbálinti Corában, vagy a Mammut mögött van?

Dolce Vita írta...

Anna!

ez meg gyors : )

az Auchanban, igen olyan

Dolce Vita írta...

Majdnem elfelejtettem, előkerült az egyik eltűnt újság! mégsem a szelektívben végezte, pénteken megtaláltam az irodában, ott lesz a párja is!

Névtelen írta...

hú de jó ötlet ez a mártogatós,főleg a kimerítő egész hétvégés főzöcske után.
amúgy köszönöm a pogácsa receptet,elraktároztam,ugyan nem így csináltam,hanem végül édesanyám receptje alapján. de tuti sort kerítek rá,mert lassan minden héten sütök valamilyet és mézeset még én sem ettem.
amúgy a gulyás jól sikerült (meg minden más 100 féle magyar kaja) nagy siker volt,de a végén a diós "sütid" meg a szőlőlé vitte a pálmát.:) kellett nekem itt izgulni a gulyás miatt, meg főzni napokig....
zseva

Krisztina írta...

gratula a veranda magazinhoz is, láttalak benne, én meg cikket írtam bele, egyébként játék nálam: http://hungarianprovence.blogspot.com/2009/11/jatek-game.html

Dolce Vita írta...

Zseva!

Ügyes vagy! A szőlőlevet ne is mondd, mikor lesz már megint ősz?

Krisztina
megnézem, mit írtál, majd jönnek hozzánk fotózni is

Névtelen írta...

dv!
van valami ötleted a szőlő aszalására? (mert még mindig van elvétve itt-ott a hegyen)vagy csak a "szokásos" x fok x óra sütőben...kvázi ennyit találtam a neten róla.
köszönöm,
zseva

Dolce Vita írta...

nem készítettem sosem. 90 fokos sütőben állnék neki, légkeveréssel, közben figyelném, ha sülni kezdene, akkor szellőztetni, alacsonyabbra venni. Ennyi az ötletem. van még szőlőtök, küldj fénypostával!!! : ))) hagy facsarjak.
Férjkápráztatásra ajánlom a mai friss bejegyzést, én magamat teljesen elkápráztattam vele : )))

Krisztina írta...

akkor a Ti házatok is januárban lesz bent? mert a miénk is-))

ildikó írta...

nagyon finom lett! KÖSZÖNÖM!!!
i

Névtelen írta...

melyik mai bejegyzére gondolsz? a legújabb szilvás receptre?? sajnos az olaj miatt most nincs lelkierőm nekiállni:(. túl hideg van kint,h egész este szelőztessek utána. brrrr :)))
hát izé,khmm, nem igazán a mi szőlőnk:) itt a hegyen/ről amerre a szem ellát szőlő van. mi csak szerencsés módon a közepén lakunk:),de sajnos (vagy szerencsére)nem foglalkozunk szőlőtermesztéssel...csak "szüreteljük" és élvezzük.:)
decemberben megyek bp-re, ha gondolod viszek neked szőlőt:)))))

Névtelen írta...

p.s.
amúgy is jobb ha visszafogom magam a férjkápráztatással,mert lassan kezdek féltékeny lenni, hogy többet dícsér téged mint engem.:)))) csak viccelek! (úgy látszik megártott a bor:)
zseva

Dolce Vita írta...

Zseva!

így a legkényelmesebb,nem? igaz a mi szőlőnk sem igényel semmi törődést, de ez csak a minimális mennyisége miatt van. Még decemberben is van szőlő!? Akkor ott sincs fagy, igaz? Miért nem ilyen helyen élek.

Na, de Te főzöd meg! : )))

Dolce Vita írta...

Krisztina!

Azt hiszem, igen, de jó akkor látom a Tiéteket is!

Ildikó!

örülök, hogy ízlett!

Névtelen írta...

nem,itt nincs fagy. hála égnek:)
de tuti lesz majd dec.-ben pesten ha hazalátogatok. brrrr. utálom a hideget.

jaja,próbálom "megfőzni":)

Névtelen írta...

megint p.s.
a minap kaptam egy fagyasztott nyers gyöntyúkot:)) (remélem azért megvan kopasztva mert még megse néztem). van valami ötleted mit kezdjek szegénnyel??? ha emlékeim nem csalnak mo.-on levest főznek belőle,de emberem (fr.-ák nem nagyon esznek levest-kivéve ha gulyás, csak,h engem szivassanak)elvetette az ötletet. mondta csak dobja be a sütőbe...de hát azt se tudom milyen fűszer passzol hozzá vagy hátha van valami "extrább" elkészítési módja is????
zseva

Névtelen írta...

Zseva! Hátha még szükséged van rá, bár november eleje már nem most volt. Cordovai gyöngytyúk.

Zs

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin