2009-11-04

Morzsás lazac

Teljesen beleszerettem a morzsába. (a könyvben is van 2-3 morzsás recept) Az alapanyagot hozzá anyutól kapom, ő darálja otthon az összegyűlt száraz kenyeret. Amely nem mindig házi, de a bolti kenyérből otthon darált morzsa is ezerszer jobb, mint a bolti zacskós morzsa. Hát még a házikenyérből készült! A mai magyar konyha elsősorban panírnak használja, pedig annyi felhasználási lehetősége lenne, mivel van egy nagyon jó tulajdonsága: semleges ízű, megtartja a nedvességet, összegyűjti azokat az ízeket, amelyben/alatt/rajta/benne sült.
Általában minden morzsás étel készítésekor először megpirítom olívaolajon, fokhagymával a morzsát. A pirítás mértéke a recept további útmutatásai szerint módosul. Ha már nem kell később sokat sütni, akkor egészen szép pirosra pirítom, ha még sokat tartózkodik majd a sütőben, akkor éppen csak összeforgatom az olajjal és a fokhagymával.
További fűszerezése: aprított friss fűszernövényeket (petrezselyem, oregánó, kakukkfű, majoranna) használok hozzá. Egy kevés szardellát, és chilit ha zöldséghez adom, citromot, ha halhoz.
Tessék vele kísérletezni!

Hozzávalók: 60 dkg lazacfilé egyben, 15 dkg morzsa, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, só, bors, 30 dkg koktélparadicsom

1. Melegítsük elő a sütőt 250 fokon
2. A morzsát enyhén pirítsuk meg olívaolajon a felaprított fokhagymával. Sózzuk, keverjük hozzá a felaprított petrezselymet, negyed citrom levét és a citrom reszelt héját
3. Pikkelyezzük le a lazacot
4. Szórjunk kevés morzsát egy tepsi aljára tegyük rá a lazacot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a tetejét a morzsával.
5. Tegyük mellé a félbevágott paradicsomokat, 15 percig süssük.

18 megjegyzés:

Zsiri írta...

Kedves Krisztina!

Kérlek ne haragudj, hogy a kérdésem nem ehhez a hozzászóláshoz fog kapcsolódni, de tanácstalan vagyok egy dologban, és a Te válaszodban bízok a legjobban :) Idén karácsonyra csupa saját gyártású dolgot szeretnék készíteni, például szaloncukor, zserbó golyót, narancslekvárt, és sajnos fogalmam sincs, hogy ezek meddig állnak el. Nagyon sokat dolgozom már most, kezdődik nálunk a karácsonyi hajtás, és nem tudom ezeket mikorra érdemes időzíteni. Ráadásul sajnos panelban lakom, ahol 100 fok van (hajrá központi fűtés...) és sehol egy hűvös kamra...
Előre is köszönöm a segítséget és még egyszer elnézést az OFF hozzászólásért.

Zsiri

Ági, aki főz írta...

Azt nem próbáltad még, hogy késes aprítóba teszed a száraz kenyeret, hozzá a fűszereket, olajat és ebbe forgatod bele a húst/halat, stb-t. Nyári étel ugyan, de pl. cukkini karikákra szórva és így sütve egyszerűen zseniális.
És akkor most elindult az agyam: kalácsmorzsa, kekszmorzsa, mézeskalács morzsa... hú micsoda ízeket lehetne kihozni.

Ági, aki főz írta...

Ui: meghívót megkaptad?

Dolce Vita írta...

Ági!

igen, és remélem, tudok is menni

Zsiri!
este írok választ!

Zsiri írta...

Köszönöm :-)

Dolce Vita írta...

Ági!

Sült almán biztos, nagyon jól működne egy kis mézeskalácsmorzsa! Nagyon jó ötlet!

Névtelen írta...

Az uj fejlec nagyon, de sajnos a konyv boritoja nekem sem tetszik. A receptek viszont igen, mindig, tehát mindenkepp megveszem :)
agi

Dolce Vita írta...

Zsiri!

A diós stangli pl nagyon jól bírja a meleget, limoncello is jól tárolható, a marcipános-csokis bonbon is. Ha mascarponét keversz bele legyen irányadó a szavatossági ideje, hűtőben tartsd, jól zárható dobozban, hogy ne vegye át semminek se a szagát. Hagyományos füstülésű kolbász ne legyen a hűtőben! : )

Ági!
sajnálom, lehet, hogy előre fel kellett volna tenni ide közvéleménykutatás céljából. Én szeretem, bár a szívemhez nekem is közelebb áll egy egyszerűbb borító, olyan, amelyiken nem vagok rajta : )))(pl a szőlős szüreti)
Az aszatgyümölcsös bonbonok is jól bírják. Cantucci (hamarosan jön a receptje a blogon) is simán bírja szobahőmérsékleten

Dolce Vita írta...

A fejléces grafikát a férjem követte el, ahogy a könyv teljes tervezését, grafikáit, logóit stb.

Zsiri írta...

Köszönöm szépen a segítséget :)

Névtelen írta...

Jaj, nem allt szándékomban nagyon kritizalni, csak par nap utan erre jartam es az elso gondolatom ez volt :) A tipo es a layout amugy nagyon tetszik, mediterran hangulatu, hozzad illo. Eppen ezert nekem nem harmonizalt a boritoval, mert az ahogy mondtad te is, hagyomanyos.
De kivancsian varom, kezbe veve amugy is mas minden, a szinek, a textura...
agi

Xman írta...

Szia! Nekem sem tetszik az a nagy fehér kör a borítón, totál odavágja az egész fotót ami amúgy szép lenne. Ráadásul fehér a felsőd is, szerintem így nagyon elcseszett. A képek viszont szépek! Látom nagyon rászoktál erre a falapra.

Dolce Vita írta...

Xman

ízlések és pofonok, nekem a fehér kör kifejezetten nagyon tetszik, ezért is lett ez az új fejléc, logó-szerűen szeretném mostantól használni, látod neked a kép tetszik, másnak az túl hagyományos. Olyat sajnos nem lehet, amelyik mindenkinek tetszik
Az egy faláda, imádom! nagyon rég vágytam egy ilyenre, a szomszéd plébániáról szereztem lomtalanításkor. Minden oldalát más-más színűre festették nekem a fiúk, mindjárt jön a kék-korszakom : ). Szerintem annyira szép a textúrája, belszerettem

Ági!
ugyan, semmi gond, természetes, hogy mindenkinek más tetszik, ez kritika, amiből tanul az ember

juc írta...

Milyen köretet ajánlanál hozzá? Zöldsalátát?

Dolce Vita írta...

Juc!

Igen, szerintem saláta az ideális. Én nem vagyok nagy köretes, csak a sültparit ettem hozzá

juc írta...

Kipróbáltam, egyszerű, de nagyszerű!

Melinda írta...

Nálunk nem könnyű lazachoz jutni,viszont most láttam a tescos szórólapban,hogy hirdetik. Nem szoktam ott vásárolni,és nem tudom milyen minőségű lehet,mert intersparban pl. sokkal drágábban adják,vajon mi lehet a nagy árkülönbség oka? Ha mégis veszek,honnan tudom megállapítani, hogy friss?

Dolce Vita írta...

A Metróban is mindig változik az ára, itt általában 3000 ft körül mozog (legutóbb pl. 2000-ért vettem, és nagyon friss volt)
A frissességét onnan látod, hogy szép, egyenletes színű-e a húsa, a szélek ne legyenek megbarnulva,(mint a húsnál mikor kicsit olyan műanyagos hatása van, nem csillog, hanem matt és kemény), Szagold meg, a lazacnak erőteljes illata van, de semmi zavaró nem lehet benne. Ha nagyon friss, nem is olyan erőteljes különben.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin