2009-12-30

Czifray projekt, kávés bavarese, 497. cikkely


Bizony, bizony a számomra olasz magazinokból ismert bavarese (amely a panna cottától annyiban tér el, hogy tojás is van benne) 180 évvel ezelőtt ismert volt hazánkban. Sőt a könyv telis-tele van finom pudingokkal, pohárkrémekkel, általában aludt lé, vagy szulc (ital, lé) néven (citromos, mandulás, ribizlis, vaníliás, epres, meggyes, tokajis). Elsőre ezt a kávésat választottam, amely eredeti nevén kávé szulc, téjsűrűvel (209. oldal), azaz tejszínnel. A recept eredetije vizahólyaggal van sűrítve zselatin helyett. A vizahólyag vízzel vegyítve kocsonyásodik, ma borderítésre használják. Én ezt zselatinra cseréltem.

Hozzávalók 4 db 1 dl formához: 3 dl tejszín, 1 dl frissen főzött eszpresszó, cukor ízlés szerint, 3 tojás sárgája, 1 tasak színtelen tortazselé (amelyet a gyártó 2,5 dl folyadékhoz ajánl)

1. A cukrot elkevertem a tojássárgákkal, hozzáadtam a zseltinport és a tejszínt, majd a kicsit kihűlt kávét
2. Alaposan összekevertem
3. Takarék lángon, folyamatosan keverve sűrűsödésik melegítettem (ne forrjon, mert akkor kicsapódhat a tojás)
4. Formákba töltöttem, hűtőbe raktam

Tipp: esetleg tálaláskor kiegészíthetjük egy kis olvasztott, vajjal kevert, magas kakaótartalmú csokoládéval

8 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Az (is) jó a receptjeidben, hogy világosak, és ezért könnyen reprodukálhatók. :-)

dolcevita írta...

törekszem az egyszerűségre, azaz szerintem felesleges túlbonyolítani a főzést. Ez meg tipikusan az a recept, amit hosszabban tart elmondani,mint megcsinálni. Írhattam volna így is: minden hozzávalót összekeverek, melegítem, poharakba öntöm : )) mert ez tényleg ennyi

juc írta...

Te mennyi cukrot tettél bele kb? Előre is köszi:

Á la carte írta...

: ))) megkaptam karácsonyra a Cifray könyvet. Nagyon angyon jó!! Én is tervezem, hogy főzök majd belőle. Illetve kaptam még egy cukrászati könyvet is, Kugler írta. az is fantasztikus. Nagyon örülök, hogy a régi könyveket szinte változatlanul újra kiadták. Már csak a Dobos könyve hiányzik a könyvtáramból : ))

jeeka írta...

és hol vetted a formákat? vért izzadok, az istennek nem találok sufléformát, gyűrűt, miegymást, ami nem bugyirózsaszín, és nem is aranyárban mérik...

dolcevita írta...

Juc!

3-4 evőkanállal kb. nem mértem, mert öntöttem. Ha készítesz csokit a tetejére, nem érdemes a kávésat túlédesíteni

Á la catre
bizony, bizony, nagyon jók ezek a régi könyvek

Jeeka!
ezek sima, üveg kávéscsészében készültek.
Szufléformát még 5 éve vettem nagyon olcsón a budaörsi outletben, ha jól emlékszem 150 ft volt darabja, vettem is 12 dbot

babyke623 írta...

Először is BUÉK Mindenkinek!
Másodszro DolceVita nagyon örülök a receptjeidnek,meg hogy rátaláltam a blogodra!
Kezdőként is nagy sikerem van a receptjeiddel!
A kuglofodat tegnap épp három családanya istenitette! =) Tegnap éppen mogyoros aszalt sárgabarackosra csináltam,talán jobb,mint a diós! =)
tehát köszönöm a tényleg finom,és nagyon jo recepteket!

Sajnos másoknál hiába néznek ki jol,talán potnosnak is tünnek a receptek,a hozzávalok lemérve összekeverve korántsem hasonlitanak arra amit ir vagy ami a képen látszik...

dolcevita írta...

Babyke!

Örülök, hogy tetszenek, próbálok minden receptet a lehető legegyszerűbben leírni, hogy bátran belekezdjen bárki. Bonyolult étel sztem nincs is, csak olyan,amihez több hozzávaló kell és tovább tart elkészíteni : )
Az arányokat igyekszem rögtön elkészítés után leírni, hogy biztos, jó legyen. Azért itt is előfordulhat, hogy vkinek nem pont olyan lesz. Ez egy ilyen műfaj, nincs két egyforma tojás és púpozott kanál liszt : )))) Minden recepthez kell azért az is, hogy aki készíti, esetleg felül tudja bírálni, ha azt látja nem jól alakul a dolog. Ez kezdőknél nehéz, ezért is igyekszem tényleg nagyon pontosan megadni és leírni mindent

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin