2009-12-13

Karácsonyi mákos-marcipános kuglóf

A tegnapi havazás végre nekem is meghozta az ünnepváró hangulatot. Dobogókőn voltunk, ott egész szombat este esett, majd vasárnap napközben és persze meg is maradt a hó. A hangulatnak megfelelően egy karácsonyi sütireceptet hoztam, amely a Meglepetés magazin téli különszámában már olvasható, de felteszem ide is, mert elképesztően praktikus. Gyorsan összeáll a tészta, finom és sokáig eltartható. A gyerekek ették kb. egy hétig a reggeli kakaójuk mellé, az utolsó falatok is elfogytak a hatalmas kuglófból és még ekkor is friss állagú volt a tésztája.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor, 4 egész tojás, 3 dl tej, 1 tasak sütőpor, 20 dkg darált mák, 10 dkg marcipánmassza (vagy inkább 10 dkg mandula hozzá 5 dkg porcukor), 1 citrom, pár csepp mandula-esszencia (keserűmandula aroma)

1. Keverjük el a lisztet a sütőporral, a cukorral, a tojásokkal, szobahőmérsékletű vajjal, 1,5 dl tejjel, 2 evőkanál mákkal, a citrom héjával. Elektromos habverővel keverjük alaposan össze.
2. a maradék mákot pár perc alatt főzzük össze a tejjel lereszelt marcipánnal (mandulával és 5 dkg cukorral), pár csepp mandula-esszenciát adjunk hozzá.
3. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kuglófformát, öntsük bele a tészta felét, majd a mákos tölteléket, rá a tészta másik felét és villával keverjük meg kicsit a tésztát, hogy márványos legyen a végeredmény
4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órán át

27 megjegyzés:

Katina írta...

Hmm e nagyon ínycsiklandóan hangzik. akkro azt mondod, nem kell kikeverni a marcipánmasszát csak külön bele kell tenni a cukrot meg a mandulát? mennyi cukrot kb?

Névtelen írta...

A 25 dkg vaj a tésztába megy? Kimaradt a leírásból! Milyen állagban (olvasztva vagy még fagyosan) kell beledolgozni?
Amúgy szuper a recept!
Köszi!
Bea

Dolce Vita írta...

Bea!

kösz, az egyes pontban kell beledolgozni, javítom!

Katina!
egyszerűsítettem, sztem nem kell : ) utána úgyis le kellene morzsolni, kb. 5 dkg cukor kell hozzá (ezt is pótlom)

szepyke írta...

Jesszusom, ez de gyönyörűűűűűű!
Dobogókőről tudod, hogy ott van a föld szívcsakrája?

Dolce Vita írta...

Szepyke!

és nagyon finom...
Nem ezt nem tudtam, jó hatással volt rám a hely, pihentem egy nagyot : )))

Zizi írta...

Kriszta,
amikor néhány éve a Dalai Láma Magyarországra látogatott és landolt a gépe Ferihegyen, állítólag azt kérte, hogy az összes hivatalos programja előtt, vigyék el először Dobogókőre!!! Nagyon régóta ismert, hogy a Föld szívcsakrája ott dobog.

A Föld szívcsakrája Dobogókőn található. Jelentősége a világhírű energiaközpontokéval: Stonehenge-ével, a görögországi delphoi jósdáéval vagy az egyiptomi Kheopsz-piramiséval vetekszik. Egyre több zarándok látogat Dobogókőre, járt már ott a kambodzsai és a laoszi láma, és buddhista szerzetesek is rendszeresen felkeresik. Kínai papok shaolin falut építettek a közelében, ami a Két bükkfa-nyeregtől nem messze, a Bund-forrás mellett található. Hamarosan irányítótáblák mutatják majd az utat az energiaközpontok és a szakrális helyek felé. Már elődeink is tisztában voltak a hely jelentőségével. Attila hun vezér legféltettebb területe ez volt a Kárpát-medencében. Egy legenda szerint a halála után a mennyei képe is megjelent itt. A Föld szívcsakrája pontosan a Rám-hegyen, a Ferenczy-sziklánál található. Aki felkeresi ezt a pontot, annak szervezete feltöltődik energiával, egészsége pedig megerősödik. Ha beteg, állítólag csodálatos gyógyulásban lehet része.

Üdv,

Zizi

Zizi írta...

A Föld többi csakrája... A kérdőjelesek nem biztosak (előadást is hallgattam a témában és utána is olvastam, de nem voltak egyformák a vélemények; a többinél igen)

Koronacsakra: Tibet, Kailash-hegység

Homlokcsakra (?): Irán, Kuh-e Malek Siah hegy

Torokcsakra (?): Egyiptom, Gizai piramisok (és Bábel tornya)

Szívcsakra: Magyarország, Dobogókő

Köldökcsakra: Ausztrália, Uluru (vörös hegy)

Nemicsakra: Bolívia, Titikaka-tó, Andok

Gyökércsakra: Jeruzsálem

Dolce Vita írta...

tényleg nem tudtam, köszönöm az infókat! A gyerekek nélküli létet próbálta maximálisan kihasználni, így én is sok-sok energiával töltődtem, amúgy egy konferencia alatt. Viszont azt hiszem, némi zavar lehet az erőben, aki tovább tartózkodik ott (pl. szállodai pincérek) azok kicsit megkergülnek : ))))))

Zizi írta...

Többször jártam már ott kirándulni, viszont karácsony után mi is elmegyünk Dobogókőre 3 napra a Pilis Hotelbe, kipihenni az idei évet! :)
Ott voltál konferencián?

Dolce Vita írta...

igen, ott : )

Zizi írta...

Remélem szuper lesz a hely is, meg az ott töltött idő! Neked tetszett?
:)

babyke623 írta...

Szijazstok!
Én is szeretnék valami "izesitett kuglofot" de a mákot nem szeretjük,dioval is ilyen jo lehet?!

Dolce Vita írta...

Babyke63!
szuper ötlet a dió is, sztem megsütöm karácsonyra én is így

Zizi!

átlag, kicsit még szockó beütésű szálló, kicsit büdös az egész (kajaszag van) és rettentő meleg, mi a nagy épületben laktunk, ahol a medence van, itt a szobák is bénábbak, a kisebben kicsit újabbak. Pihenésre teljesen jó, a medence jó nagy, van szauna, konditerem... lehet bejglit égetni, bár ahogy emlékszem rád a bemutatóról, neked nem kell : )))

Zizi írta...

Emlékszel rám! :) Pedig sokan voltunk! Tényleg, képek lesznek a bemutatóról?

Hát igen, sajna nehezen megy a hízás, pedig nincsen semmi bajom! Ilyen alkat vagyok... bármit ehetek!

babyke623 írta...

És tudnál segiteni hogy abből mennyit és hogy pakoljam bele?:D azt is főzőcskézzem tejjel? Kicsit kezdő "háziasszonyként" tevékenykedem az első karácsonyomon =)

Névtelen írta...

Szia!
Nem bírtam magammal, azonnal kipróbáltam. Viszont nem tudtam jól "megmárványosítani" és a mákrétegnél szétesett az egész gyönyörű kuglófom :(
Van valami speckó fogás amivel a puha kelt tészta a relatív kemény mákos masszával úgy összeforgatható, hogy ne járjak így?
(egyébként a rettentő finom öklömnyi darabok fele azonnal elfogyott:D)
Köszi: Edina

Névtelen írta...

Bocs, természetesen (akkor még) nem kelt a tészta...
Edina

Dolce Vita írta...

Edina!

talán egy kicsit több tejet a mákhoz, hogy ne legyen olyan sűrű. Simán villával kavargattam meg, alaposan. Az enyém is kezdett volna repedezni (látszik is a képen) de végül egyben maradt szépen

Dolce Vita írta...

Babyke!

Sztem simán cseréld ki dióra, ill, a citromot narancshéjra

babyke623 írta...

Köszönöm szépen,23-án sütöm,majd irok,hogy hogy sikerült =)

Névtelen írta...

Köszönöm :) E

babyke623 írta...

Szijazstok!

Megint lenne egy kérdésem! :$
Narancshéjat kandíroztam,és a cukorszirupot meghagytam,hátha jo valamire! szerintetek lehet hasznositani vagy feleslegesen tárolom?

babyke623 írta...

KÖzben halkan jegyzem meg,hogy isteni diósan is, és még marcipán se került bele,de nagyon finom!!!

Dolce Vita írta...

még nincs is 23-a! : )))) gondolom, hogy finom, sztem én is sütök egyet!

A narancsos szirupot tedd el, (az utolsó vizet), van olyan süti, amit sziruppal kell belocsolni. Nálam a napokban volt a diós-gyömbéres, és biztos még ezer dologba beleteheted folyadék helyett

babyke623 írta...

Háát nincs,de nem birtam magammal...egyedül voltam itthon...szakadt a ho...ez kellett a boldogságomhoz =))
Kandallo,kuglof(ami havasnak tünik),havazás már csak az ajándékomat hiányoltam =)))

Akkor a narancsot meg megtartom..
Közben az jutott aesze,mbe h-ha stollen szerü valamit sütök és vaj helyett ezzel locsolgatom és ebbe ragad a porcukor??

Zizi írta...

Kriszta!
Dobogókőről...
http://zizikalandjai.blogspot.com/2009/12/dobogoko-ahol-fold-szivcsakraja-dobog.html

Névtelen írta...

Nagyon jó recept, igaz a liszt mennyiséget felezem, 25 deka liszttel igazán puha, finom. :)
Erika

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin