2009-12-14

Narancsos kelbimbó, ünnepi köret

Ahogy a hagymás narancssaláta is furcsának tűnhet elsőre, úgy ez a kelbimbó, becsületes nevén cavolo in agrodolce is hirtelen az érdekes jelzőt válthatja ki. Pedig szerintem a citrusokhoz kevés dolog illik annyira, mint a só, bors és az olívaolaj. (talán még a csokoládé szállhat be ebbe a versenybe)
Ez a gyors és egészséges köret legjobban fehér húsokhoz illik, pulykasülthöz vagy csirkéhez, de halhoz is el tudom képzelni.
A hangulatképek pedig remélem, meghozzák a havat! : ))




Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 1 narancs, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj

1. Szedjük le a kelbimbók levelét, vágjuk őket ketté. Forrásban lévő sós vízben főzzük 10 percig a kelbimbókat, majd szűrjük le
2. Reszeljük le a narancs héját, a levét facsarjuk ki
3. Forrósítsunk fel egy teflonserpenyőt, öntsük rá kevés olívaolajat, tegyük bele a kelbimbót a felaprított fokhagymát, a narancs héját és levét, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt főzzük össze

13 megjegyzés:

Zizi írta...

Pont kelbimbót terveztem a libamáj mellé az egyik karácsonyi menüben! Mostmár tudom, mivel bolondítsam meg! :) Köszi Kriszta!
Üdv,
Zizi

Dolce Vita írta...

Zizi!

egyre gondoltunk : )

Zizi írta...

Szuper! Van libamáj sütési tapasztalatod? Mivel nem vagyunk nagy hús/máj evők, ezért ezt még nem sütöttem. Egyszerűen akarom készíteni, fűszerek: só és bors. Mennyi ideig, hol süssem (tűzhely, sütő)?

Dolce Vita írta...

ZIzi!

vajban szoktam gázon sütni, kb. 2 bm-s szeletekre vágom fel, gyors sütés, oldalanként kb. 3 perc, kicsit megpirítom. Azonnal tálalom, frissen darálok rá borsot és sót. Más nem is kell neki

Zizi írta...

Köszi Kriszta! Valami ilyenre gondoltam én is! :)

Ízlésszindróma írta...

Nagyon szépek a képek! A kelbimbó nálam is volt köret még valamelyik évben karácsonykor, de szalonnával:))) úgy egy kicsit nehezebb, de narancsal is kipróbálnám.

Dolce Vita írta...

kifejezetten jót tesz neki, bár a szalonna is, az mindent feldob. Szinte az egyetlen felvágott-féle, amit megeszek. (még ha nem is felvágott)

Bisztrókonyha írta...

A képeid meghozták a havat :) Legalább is ide hozzánk :)

csirek írta...

épp a minap csináltam mandarinos-kelbimbós-csirkés ragut wokban, szójaszósszal, kókusztejjel, csilivel, és anyám azt mondta, ő semmit nem eszik karácsonykor, ha ilyeneket fogok főzni :)
de majd megmutatom neki, hogy tessék, a profik is ezt csinálják...
:)

Névtelen írta...

Szia Kriszta! A fotóid hoztak ide, aztán a receptek is magukkal ragadtak. :) Lenne egy kérdésem: az arany csillagos képed nagyon-nagyon tetszik, hogyan tudtál ennyire kicsi mélységélességet elérni? Üdv: Lea

Dolce Vita írta...

Szia Lea!

2,8-as blende, 105 mm-es makro objektívvel, egészen közelről

Névtelen írta...

Kriszta, grazie! :) Verhetetlen vagy fotókban, a te hatásodra kezdtem komolyabban foglalkozni a fényképezéssel. Mondjuk úgy, meghoztad hozzá az étvágyam. ;) Tényleg! :))
Ha lesz még kérdésem, nem veszed tolakodásnak? Lea

Dolce Vita írta...

bátran, írj mailt

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin