2010-01-21

Citromos csicseriborsó-saláta

Mindig figyelek arra, hogy vacsorára valamilyen saláta is kerüljön az asztalra. Minden nap más, a lehetőségeket a hűtő és a kamra tartalma határozza meg. És itt most nem csak a "klasszikus" zöldsalátára kell gondolni, jöhet a bab, lencse, csicseri, füstölt halak, tojás, avokádó, articsóka, narancs, grépfrút... bármi, amiből salátát lehet készíteni. Jelenleg még csak mi, felnőttek esszük, remélem, hogy a gyerekeknek a saláta mindennapi látványa beépül a tudatalattijukba, és egyszer eljutunk oda is, hogy hiányolni fogják, ha nincs.
A konzervből készített csicseriborsó saláta villámgyors vacsoramegoldás lehet, ha hosszúra nyúlt a munkanap. Friss pirítóssal nekem bőven elég esti étkezésnek. A férjemet pedig már átneveltem. Ha van rá időnk a lilahagymát pácoljuk be korábban, hogy ne legyen olyan erős, nyers. Ha még több időnk van, süssünk hozzá tortillát vagy piadinét.

Hozzávalók 2 főre:
1 db 400 gr-os csicseriborsó konzerv, 1 fej lilahagyma, 1 citrom, só, bors, olívaolaj

1. Reszeljük le a citrom héját, adjuk kb. fél dl olívaolajhoz, facsarjuk bele a citrom felét, bőven borsozzuk, sózzuk (ha erősebb ízt szeretnénk, daraboljunk bele egy szardellát)
2. Szeleteljük fel vékonyan a hagymát, öntsük rá a páclevet, hagyjuk állni benne legalább fél órán át
3. Bontsuk ki a konzervet, mossuk át, majd csöpögtessük le alaposan, keverjük el a hagymás-citromos olajjal. Keverjük össze, kóstoljuk, ha szükséges ízesítsük még. Nekem ez úgy ízlett, hogy erősen citromos és borsos volt

9 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Hát én is ebben reménykedek, mármint, hogy a gyerekek előbb-utóbb rájönnek, hogy a zöldség nem a megmérgezésüket hivatott biztosítani.

Dolce Vita írta...

igen : (, nálunk a kicsi főzve még eszi, nyersen ő sem, a nagy csak turmixolva, krémlevesek (a brokkoli a kedvenc levese) és már a cukkinis-paradicsomos spagetti szószt is turmixolom : )

ildikó írta...

ez megnyugtató számomra... ugyanis nekem is turmixolnom kellett a padlizsános-pestos szószt :S
a brokkoli levest ma készítem el, annak biztos sikere lesz

Névtelen írta...

Mi is szoktunk ilyen salátát enni, de citrom helyett balzsamecettel, úgy is nagyon finom. Most majd kipróbálom citrommal is.
Másik kedvenc csicserborsó helyett fehérbabbal - tonhal mellé köretnek, friss bazsalikomos paradicsommal.
Köszi a folyamatos ötleteket!

Orsi

mandy tarragon írta...

Jó a recept, de én most inkább a kiegészítőket dicsérném :) Főleg a villa tetszik nagyon, de ezek a kis tálacskák is helyesek.

Dolce Vita írta...

Orsi!

én még szalonnával és paradicsommal szeretem. A babot paradicsommal és bazsalikommal kipróbálom.Kösz én is az ötletet!

Mandy
ecseris darabok, de nálam csak kölcsönben

Sandor írta...

Istenem! Ez a két edény hagymás babért kiált! :)

Dolce Vita írta...

na ez majdnem az : ) Sztem szép kagylók is jól mutatnának benne

schteca írta...

Nagyon finom lett, ma ez lesz a vacsora, éppen volt itthon egy konzerv. Köszi a receptet.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin