A minestrone az egyik kedvenc téli levesem. Laktató, mégis kalóriaszegény. Mostanában paradicsom nélkül főzöm, és arra figyelek, minél több zöld zöldség legyen benne. Ha nem teszünk paradicsomot a minestronéba elképesztően édes lesz, főleg másnap és harmadnap. Erre a levesre is igaz, újramelegítve a legjobb. A leves édességét eszméletlen jól kiegészíti a tálaláskor ráöntött olívaolaj, frissen őrölt bors és egy kevés parmezán. Soha nem főzöm hígra, a felkockázott zöldségeket éppen hogy ellepi a főzővíz, így lesz az íze nagyon intenzív. És egy kis kukacoskodás, ma ilyen hangulatban keltem fel. Családban, ismerősöktől sokszor hallom, hogy leveskockát dobnak a minestronéba. Ebben a levesben annyi zöldség van, hogy teljesen felesleges beletenni (és sztem másba is, de most nem ez a téma).
Eszternek meg örök hála a technikai segítségért!
Hozzávalók: 4 szál sárgarépa, 20 dkg zöldborsó (fagyasztott), 2 szál zeller, 1 szál fehérrépa, 1 kis karalábé, negyed közepes karfiol/brokkoli, 1 cukkini, negyed közepes kelkáposzta, 1 szem krumpli, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikomos pesto, olívaolaj, só, bors, kis ág rozmaring, pár zsályalevél
1. Kockázzuk fel apróra a hagymát, olívaolajon fonnyasszuk meg, majd dobjuk rá először a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát
2. Innentől kezdve folyamatosan pucolom, kockázom a zöldségeket és teszem párolódni az olajra, a sorrend kb.: borsó, zeller, krumpli, karalábé, cukkini. Ekkor adom hozzá a friss fűszereket is
3. Majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket, de azért tudjanak úszkálni a vízben. Sózom, borsozom, adok hozzá egy kevés pestót, 25-30 percig főzöm
4. Az utolsó 10 percben adom hozzá a karfiolt/brokkolit és az utolsó 5 percben pedig a felkockázott kelkáposztát. Olívaolajjal locsolva tálalom
2010-01-10
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
19 megjegyzés:
Hú, de szép. Ez most az ilyen sűrű levesek ideje, főleg leveskocka nélkül. Azért a paradicsomos se rossz.
Majd elárulhatnád nekem is, hogy kell ilyen nagy képeket kirakni, mert már fél éve próbálkozok és nem sikerül.
Szeretem ezeket az egyszerűen elkészíthető, színes, egészséges leveseket, s magam is gyakran készítek hasonlókat. A pesto a leves elkészülte után, tálaláskor is a leveshez kerülhet, ahogy Liguriában szokás.
leveskocka? szörnyű!:))
én is vizzel, vagy egy lightos csirkealaplével szoktam felönteni, és mindig alkalmazom azt a trükköt, amit egy olasz barátomtól tanultam, hogy a parmezán megmaradt héját, amit már nem lehet reszelni, belefőzöm a minestronéba. nagyon finom plussz ízt ad neki...
Sokan megszokásból beleteszik a kockát. Ha csirkelevem marad meg az inkább risottónak megy
Igen, igen a parmezán héja nagyon jó erre, most éppen nem volt maradék, a korábbi receptnél írtam én is.
Sándor!
MIóta nyaranta saját pestót készítek, nem nagyon szeretem a boltit, csak mértékkel, egy nagy fazék levesbe összesen egy kiskanálnyit teszek belőle, van vmi a bolti ízében amit nem szeretek. A tányérba ezért inkább sajtot szórok és olajat. Az olaj szinte kötelező
szia dolcevita!
Hogy tartósítod a nyáron készült pestot?
málna
Azta de jól néz ki!!!
Eddig a minestronéval eléggé megjártam, de ez most annyira ínycsiklandozó, hogy asszem a hétvégén ezzel avatom fel az új tűzhelyünket :-)
Csatlakozom Málnához pesto-ügyben: Hogyan?
Sehogy, annyit készítek, amennyi elfogy. Pár napig hűtőben tartható, ha ellepi az olaj, tovább nem érdemes. De a frissen készített annyival jobb, egészen más, mint a bolti üveges, hogy nagyon sok elfogy belőle egy étkezésre
Verusch!
Milyen a lakás?
hogy jártál minestronéval?
Na,a leveskockával kapcsolatban teljesen egyetértek!
Soha nem értettem,hogy ha az ételbe mindent beleteszünk,aminek benne kell lennie,akkor minek a kocka,meg por,meg vegeta,stb.Ezeknek 80%-a só,a maradék 20%-ot meg jobb nem is tudni,micsoda!Ráadásul szerintem az ízük is borzalmas!
Üdv:Gabi
gyonyoru ez a tanyer ... ilyenre vagyom mar reges-reg ota. hol lehet ilyet kapni?? :(
Hát amit eddig minestrone néven elém raktak (megjegyzem NEM autentikus helyen!) az nekem inkább hasonlított a kelkáposztaleves és a paradicsomszószos spagetti fúziójára. De ez valami egészen új megközelítés itt a blogodon, amit már ránézésre is érdemes kipróbálni.
A lakás szenzációs (lagalábbis nekünk :-), majd írok mailt.
Ma jutott eszembe, hogy még meg se köszöntem, hogy tudatos vásárlót "neveltél" belőlem. Köszi érte a család nevében is!!!
ez a kép annyira szépséges és felüdítő, így a vizsgaidőszak közepén már ha nézem, azzal is frissebb leszek :)
Edit
A tányér az Ecseriről van, fotózáshoz vettem pár darabot
Gabi
rossz beidegződés
Vera
: ) remélem, itthon is hasznát veszed, főzz sokat az új konyhában!
Réka
zöld : )
Kedves Kriszta!
Ismét egy nyáridéző recept! Mert szerintem inkább nyári leves - most arany árban van a brokkoli, cukkini....., de nehéz lesz ellenállni.köszönet jár érte!!Zsu
Nagyon jó pesto kapható szombatonként a Csörsz utcai biopiacon Matt-nél (gödöllői kertészet). Ha valamelyik árustól megkérdezitek, hogy hol árul Matt, bárki meg tudja mondani! A srác angol, törve beszél magyarul. Speciális pestojának a neve: BUDAPESTO. Érdemes kipróbálni!!! :)
Üdv,
Zizi
Hetvegere ezt csinaltam, a ferjem haromszor is evett belole, utoljara mar majdnem beteg lett, annyit evett. Pirikenagyi
Zizi!
köszi az infót!
Pirikenagyi!
ezek szerint jól sikerült : )
Szombaton vettem Matt-nél pestot, így én is elkészítettem a levest! A pesto továbbra is isteni, és a leves is! :)
Kedves DOLCEVITA!
Mar írtam egyszer ide, lehet valamit elrontottam nem jelent meg. A kérdésem az lenne, hogy a hipermárketkeben kapható olívaolajok közül melyik márkát érdemes venni, ami kicsit is megközelíti az igazi házi olívaolaj ízét. Erdélyben élek, és itt egyetlen lehetőség a hipermárket.Sajnos parmezánt sem lehet kapni, csak csomagolt 100 grammosat,de hát ez van.
Köszi nagyon.
Megjegyzés küldése