2010-02-14

Fahéjas-padlizsános birka

A birkanyárshoz használt comb felét (ahol már kiengedett a hús) nem tudtam apróra vágni, ez a rész közepes méretű kockák formájában végezte. Ezek elkészítésekor egy marokkói receptből indultam ki, (ezt korábban az NLK-ba főztem) paradicsom, fahéj, aszalt gyümölcsök voltak a szószban. A padlizsán miatt most nem akartam gyümölcsöket hozzáadni, csak a rómaikömény és a fahéj adta az izgalmat. Na meg a padlizsán és a birka. Nem fűszereztem nagyon erősen, a 17 hónapos Kristóf is ezt ette. Még a sáfrányos kuszkusz sem fogott ki a gyereken. Hiába, ilyenkor még nincs előítélet, a világ legtermészetesebb dolgaként ette két pofára.
A recepthez inkább bárányhúst ajánlanék, olyan minőségű birkahúst kaptam, amilyet nem lehet hentesnél beszerezni
A héten felteszem a gyümölcsös változatot is ahhoz marha- és disznóhúst használtam vegyesen.
Hozzávalók: 20 dkg birka comb, 1 padlizsán, 3 dl paradicsomlé, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál rómaikömény, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, só, bors, olaj

1. Az apróra kockázott hagymát olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a húst, pirítsuk körbe. Adjuk hozzá a fűszerek felét. A rómaiköményt mozsárban összetörtem.
2. Öntsük fel 1,5 dl paradicsomszósszal, sózzuk, borsozzuk
3. Takarékon, lefedve főzzük míg a hús megpuhul (2,5 óra volt nekem), közben folyamatosan öntsük hozzá a paradicsomlevet, vizet.
4. A padlizsánt vágjuk nagy kockákra, serpenyőben, olajban pirítsuk meg, adjuk a húshoz, a többi fűszerrel együtt. Főzzük még 15-20 percet együtt.

24 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Hú, ez aztán a kedvemre való fogás lenne! Na, majd húsvétra.

Dolce Vita írta...

Olyan rossz, hogy csak húsvétkor kapni bárányhúst. : (
A másik változat működik marhából-disznóból is, ha ez tetszik, akkor az is fog!

Névtelen írta...

juj ez nagyon ínycsiklandozó és nem is tűnik annyira bonyolultnak. mondd,h nem az:)
igazad van, itt Fro.-ban nagyon jó minőségű húsokat lehet kapni a nyúltól elkezdve a kecskehúsig. viszont például pulykahúst még nem is láttam és a csirke sem annyira közkedvelt ebben a régióban.
zseva

vik írta...

ilyesmik miatt szerencses Angliaban elni - akarmikor (es gyakorlatilag akarhol) lehet friss baranyt kapni (az mar mas kerdes, hogy nalunk hust csak a parom eszik). ez pedig hihetetlen jol hangzik, azt hiszem bekerul a jovo heti menube... :)

Dolce Vita írta...

Zseva!

Pont olyan egyszer, ahogy leírtam! : )) de tényleg nagyon finom
Vik!
remélem, fogja szeretni

Névtelen írta...

nagyon jól hangzik, pedig én sem vagyok nagy húsevő. kipróbálom az biztos!
én is Angliában élek, csirke/kacsa májat nehezen kapok, pedig DolceVita házi májkrémét is nagyon régóta kipróbálnám (sertés és más "lábas" állat máját nem igazán szeretem) :o)))) Vik, ha van tipped, megköszönöm.
bonca

Névtelen írta...

Bocsi, egy kis off: megkérdezhetném személyesen, de talán másokat is érdekel... Mennyibe kerül ez a Superbrands Toplista magazin? A rendelési oldalon nincs fent, próbáltam kinagyítani a képet, hogy jobban lássam, de nem sikerült... (vagy csak ennyire béndzsó vagyok, na ez sem lenne meglepő :) ) Hajni

P.S: hétvégén ismét elkészítettük a zseniális sült kecskédet a káposztás tésztával, hmmmmm ezt a receptet nem lehet elrontani :) Szerintem ezeket a birkákat is hamarosan bepróbáljuk, főleg hogy a hús is ua :) Ismét köszi a recepteket!!!

Dolce Vita írta...

Szia Hajni!

Akkor nem ragadott magával a hó a balcsin Titeket : ))
a kérdésed jó, én is furcsának tartom, hogy rended meg, de nem tudni az árát. Én sem tudtam ezt kinagyítani, viszont amit kaptam tőlük képet, azt igen: 1490 Ft

de a kecskét el lehet rontani, rácsos tepsiben NASA fóliával borítva : )))))))))))) Ezt Atinak üzenem.
Mindkettő birka eszelős jó lett

Névtelen írta...

jaj nekem is lenne egy off kérdésem. pont a minap emlegetted a tyúkot, erre tessék tegnap kaptam egy (kopasztott,fagyasztott)házityúkot. mit csináljak szegénnyel? tyúkhúsleves???
zseva

Dolce Vita írta...

igen, vagy tyúkpörkölt nokedlivel, hogy elkápráztasd a franciákat. Pirospaprikád van?

vik írta...

szia Bonca,
csirkemajat a Sainsburysben szoktam venni, itt latok neha kacsat is. probalkozz meg esetleg kis henteseknel, vagy farmers' market-en. lehet, h kicsit dragabb, de legalabb jo minosegu, es valoszinuleg organikus is :)

Névtelen írta...

szia Vik,
köszi!!! eddig nem találtam egyik helyen sem, de nem adom fel :o)
bonca

á la carte kulinaria írta...

: )) nálunk ezek az ételek mind kedvencek. Aszalt szilvás marha tagine a legjobb pirított mandulával a tetején... egyébként nekem az a tapasztalatom volt Marokkóban, hogy nem ettek, árultak disznóhúst, így én nem szoktam keverni itthon sem a marhával.

Névtelen írta...

Hú köszönöm a pörkölt ötletet,kipróbálom..még sose csináltam ugyan tyúkból,de ha te írod akkor én neked hiszek:). De megfog az nekem puhulni sima pörkölt főzéssel? Nem kell előre főzzem?? Jó hülyeségeket kérdezek, mi? :)
Amúgy pörköltnél elveszíti azt a nagyon tyúk ízét? (ami miatt nem a kedvenc állatom:(
Igen van pirospaprikám. csak rendes paprikám (magyarosan TV paprika)nincs továbbra sem,de majd most ugyis megyek Bp.-re és veszek magot és tavasszal ültetek (vagy legalábbis megrpóbálkozom...nagy kertészkedési terveim vannak:)))))
zseva

Névtelen írta...

Szia!

A sáfrányos kuszkusz hogyan készül? Csak egyszerűen sáfrányt teszel a főzővízbe vagy valami spéci dolog is kell hozzá? Köszi

Dolce Vita írta...

Á la carte!

Az itthon kapható, fűrészporhoz hasonló darált marhahúsokhoz mindig keverek disznóhúst (vagy jó borjút, de ez ritka mint a fehér holló), hogy jobb legyen az állaga. A hazai húsok minősége miatt sztem sokszor át kell gondolni egy-egy receptet.

Zseva!

az csak a tyúktól függ : ))) ha inas, szikkadt vén tyúk, akkor inkább leves, én a minap olyan tyúkot kaptam vidékről, ami 1 óra alatt megfőtt a pörköltben)
Én is kertészkedni szeretnék már!!!!

Sáfrányos érdeklődő!
Jó esetben húslében szoktam a sáfrányt áztatni, ebben főzöm a kuszkuszt. Most nem volt alaplé, csak sós, sáfrányos vízben főztem. A birka itt most elég fűszeres volt ahhoz, hogy amúgy így is elég legyen a fűszerezés

á la carte kulinaria írta...

Azzal én is egyetértek, hogy sokszor nem jó minőségű húst árulnak, de ki lehet fogni jobb (nem legjobb, sőt attól messze álló) minőséget is. A corának, ugyan hiper és sokan elítélik aki ott vásárol, mégis van viszonylag jó minőségű marha és borjú húsa pl. Igazi omlós tud lenni. Sajnos nekem a sertés és a marha hús ég és föld és ha egyben főzve, kockázva (értsd nem darált formában) kerül az ételbe összehasonlíthatatlan a két hús íze. Egy igazi marokkói tagine-nak pedig teljesen más jelleget ad : ( Dehát ízlések és pofonok : ))

Dolce Vita írta...

daráltra gondoltam, akkor olyan fűrészporos a marha
A coráról hallottam és is hogy elég jó húsban, 4 éve jártam ott, mikor átmenetelig Pátyon laktunk. Jó húst a csarnokban szoktam beszerezni, olyan ossobucót főztem a hétvégén az ott vett borjúlábszárból....nyamm

Névtelen írta...

én pulkyához kérnék tipppeket. karácsony előtt kaptunk egy hatalmas mellet, amit szépen kis adagokban lefagyasztottam, de már kéne a hely. naturan sütve nem szeretem a pulyka ízét, de jól fűszerezve, akár gyümölccsel van bármivel jöhet. Van valami jó ötletetek?
köszönöm, bonca

á la carte kulinaria írta...

A csarknoban hol szoktad venni? Pont holnap megyünk! : )

Dolce Vita írta...

Főbejárat hátad mögött, fősor legvége, jobbra bekanyarodsz, a valutaváltóval szemben, az árukészletről felismered azonnal

xman írta...

jelentem, tegnap 1 kg birkából elkészítettem. a kuszkusz is bejátszott, és azt kell mondjam nagyon ízlett mindenkinek, így felvettük állandóra. azért a 2011-es valentin nap előtt néhányszor lássak itt hús ha lehet. :)

kisfiadnak jobbulás!

Dolce Vita írta...

Xman

Örülök, hogy ízlett, ma is hús került fek, igaz rántott : )

A jókívánságot köszi, ma átköltözött a kór a kicsire : ((

Sandor írta...

Szuper recept!
Pont ma csinálok birkát, úgyhogy ezt majdlegközelebb! :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin