2010-02-03

Türelem rózsát terem


Évek óta hallgatom az Info Rádió gasztronómiai műsorát a Tálalót. Na nem azért, mert annyira jó, csupán folyton ez az adó szól a kocsiban, könnyen belefutok az aktuális adásba, vagy annak valamelyik ismétlésébe. De különben hallgatható, szerintem már szeretjük is, nyilván nem időznék ott, bár a receptek végighallgatása általában heveny röhögőgörcsöt és káromkodást szokott kiváltani mindkettőnkből. X év után, fogalmam sincs mennyi, 4-5 talán, végre hallottam egy receptet, amely megtetszett és ki is próbáltam.
Avokádósaláta grépfrúttal, ez rögtön érdekelni kezdett. Szeretem az avokádót, de általában magában esszük (így sem rossz persze), vagy guacamole készül belőle. Az adásból azt is megtudtam, hogy az avokádó nem hízlal (vajassága miatt valahogy eddig azt gondoltam róla, hogy igen), ellenben hasznos telített zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, úgyhogy bátran ehetjük.

Hozzávalók 2 főre: 1 avokádó, 1 grépfrút, fél lime, 1 kis csokor snidling, só, bors, olívaolaj

1. Hámozzuk meg a grépfrútot, szedjük gerezdekre, a húst bontsuk ki a hártyából
2. Vágjuk ketté az avokádót, magot emeljük ki, vágjunk vékony szeleteket belőle, húzzuk le a szeletekről a héjat és csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg
3. felváltva helyezzük el a tányérokon a grépfrút és az avokádócikkeket, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, vágjuk rá a snidlinget (a fotózás után tűnt fel, hogy ezt lehagytam róla és addigra már szétszedtem a vakukat)

15 megjegyzés:

szepyke írta...

Snidling???
Jé, de érdekes lehet!:)

Ildinyó írta...

Én is készítettem ilyet kb. 1,5 hete (bővebben itt olvashatsz róla: http://ildinyo.blogspot.com/2010/01/aligatorkorte-pink-grapefuittal.html). Én nem tettem bele snidlinget, de roppant izgalmasan hangzik így is! Ki fogom próbálni!

Dolce Vita írta...

nekem adta magát rögtön, mint a hagyma a narancssalátán, csak a színek miatt választottam a snidlinget

Névtelen írta...

Az avokádó igenis hízlal. Azt szokták mondani, hogy aki nagyon sovány és végképp nem tudja hogyan fogjon hízókúrába, hogy egyben finomat is egyen, az kezdje avokádóval. A férjem ezért eszik folyton avokádót, bár azért még nem sikerült elérnie a kívánt eredményt:)

Katina írta...

na most akkor hizlal vagy nem?:)

á la carte kulinaria írta...

Az avokádóról nem rég írtam én is a blogomon. Alapvetően sok benne a kalória a zsírok miatt, de mindenképp egészséges. Ha kilószámra eszi az ember biztos hízlal, de mértékkel nagyon is hasznos és enni kell. Nekem mondjuk magában az íze abszolút semleges, csakis más hozzávalókkal tudom elképzelni. Dehát ízlések és pofonok : ) Ez a sali nagyon finom lehet!!A hagyma és grapefruit nagyon passzol!

Mária írta...

Sziasztok!

Régebben olvastam valami olyat kalória témában, hogy az a lényeg, miből származik az az adott mennyiségű kalória. Tehát, lehet, hogy ennek az avokádónak annyi a kalória tartalma, mint egy-két szelet tortának, de az avokádóból származó kalóriát a szervezet jobban tudja hasznosítani, mint a cukrot meg a lisztet, stb. És könnyebb feldolgozni a gyümölcsöt, mint a sütit.
Marcsi

marslakó kata írta...

Jé, pont ez a saláta szerepel ezen a héten nálunk a menüben. Csak mi koriandert használtunk snidling helyett.

Garffyka írta...

Korianderrel vagy snidlinggel, mindenképpen érdekes párosítás és igen finom lehet.

Dolce Vita írta...

nekem nagyon ízlett, újdonság az eddig megszokott avokádós ételekhez képest. A műsorban mondták, hogy fogyókúrázók is bátran ehetik, erre emlékszem, mert csodálkoztam rajta.

macskabagoly írta...

Stahl Judit "enni jo" c. konyveben van egy eleg hasonlo korianderes avokadosalata grapefruittal, azt mar probaltam, es az is nagyon finom. viszont ha epp nincs otthon az embernek halszosz meg tamarindpaszta(feltetelezem, nincs altalaban a konyhak alapfelszerelesei kozott :)), akkor biztos, hogy ez a valozat is van legalabb olyan jo! eljen az avokado! (en ha magaban eszem, akkor megborsozva, finom kenyerrel)

Liloocska írta...

nekem borzasztó macera a citrus filézés. neked biztos tuti trükköd van rá, de én mindigg órákat tudok szöszmötölni vele, úgyh. elég ritkán teszem is meg végül....

Dolce Vita írta...

Liloocska!

nincs, most csináltam ilyet először. A tetején éles késsel bevágtam, kifordítottam. Könnyen kijött. A a receptben elfelejtettem leírni, hogy mindezt egy tálka fölött tettem, felfogtam a levet, ami kicsöpögött és az olajjal az avokádóra öntöttem. Nincs pazarlás! : )

andrea írta...

fantasztikusan néz ki a salátád! finom ételtől nem lehet hízni, csak a vacaktól, hidd el. minden nap avokádózom, nem ilyen elegánsan, csak úgy kanállal lecsúszik egy, 47 kiló vagyok, mióta az eszemet tudom.... pedig jaj, de szeretek enni!

Névtelen írta...

Bocs, csak egy kis pontosítás, telitetlen zsírsavakkal van tele, azok az egészségesek, a telített egészségtelen. Nagy kedvencem az avokádó, ki fogom próbálni a salátát.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin