2010-04-13

Polenta sült paradicsommal

A kukorica a 15.-16. század fordulóján érkezett Európába, miután a kezdeti idegenkedés feloldódott, hamar elterjedt ez az olcsó, sok mindenre használható alapanyag. Olaszországban a velencei kereskedők kezdetben Törökország területéről szállították a kukoricaőrleményt, innen is kapta a törökbúza a grano turco nevet. (vö. magyar tengeri, törökbúza elnevezés). A kukorica termelése a 17. századtól terjed el az ország északi felében, megmentve a lakosságot az éhínségtől. A kukoricadarából (friuli dialektusban blave) készült polentát ették reggelire, ebédre, vacsorára, ették kenyér helyett, vagy sajtként. (ezt kb. úgy, hogy azt kellett róla képzelni, ez a sajt). Az akkor háziasszonyoknak igencsak szükségük volt a fantáziájukra, hogy az elérhető alapanyagokból változatos módon ízesítsék a polentát. Ették sajttal (ha volt éppen), babbal, zöldségekkel, tejjel, gombával, tükörtojással, füstölt szalámival, cukorral és fahéjjal, vajjal csorgatva, tőkehallal. Van fehér, sárga és fekete polenta. A fehér polentát lehet kifejezetten lágya főzni, ennek az íze is lágyabb, leggyakrabban halakhoz adják köretnek. A fekete hajdinából készül, vajjal és szardellával eszik.
A polenta mára a szegények asztaláról bekerült a csúcsgasztronómiába, szép karriert futott be.
A polentát legjobban grillezve szeretem, illetve vargányás mártással kásaként. Ezt a nagy tepsinyi polentát az első olívaolaj-kóstolóra készítettem, fekete, sütőben aszalt olívabogyóval ízesítettem és sült koktélparadicsomot készítettem hozzá. A visszajelzése alapján a kóstoló nagyon jól sikerült, azért választottam róla ezt a receptet, mert utólag többen is érdeklődtek a sült paradicsom iránt. A menü ez volt:
-30 hónapig érlelet parmezán és pármai sonka paradicsomos és vöröshagymamustárral
-narancsos-hagymás óriás zöld olívabogyó
-marinált lazac sóban érlelt kapribogyóval
-a polenta
-castellucciói lencse vaddisznókolbásszal
-pisztácia fagylalt brontei pisztáciából

Hozzávalók (a képen látható mennyiség fele, mert az 25 főre készült): 20 dkg kukoricadara, 1-1,2 l víz, só, 20 dkg magozott fekete olívabogyó, 25 dkg koktélparadicsom, olívaolaj, só, édes, sűrű fehér balzsamecet

1. Forraljuk fel a vizet, sózzuk, majd lassan szitáljuk bele a darát, miközben habverővel keverjük, hogy ne csomósodjon.
2. Főzzük minimum 1-1,5 órán keresztül, időnként keverve rajta egyet. De a legjobb, az íze annál finomabb lesz, ha minél tovább 2,5-3 órán át főzzük. Én ezt 2,5-ig főztem, a bogyót a legvégén kevertem bele.
3. Tepsire rakjunk sütőpapír, öntsük ki rá a megfőtt darát, kenjük szét és hagyjuk megszilárdulni. Legjobb ha egy nappal korábban készül, akkor kérgesedik meg úgy a széle, hogy szépen lehet grillezni. Mivel itt a jó idő, javaslom, hogy faszénen történjen a grillezés
4. A paradicsomokat vágjuk ketté, sütőpapírral bélelt tepsire tegyük. Sózzuk, kevés olívaolajjal és balzsamecettel locsoljuk meg, 220 fokos sütőben süssük 45 percig, ha nagyon pirulni kezdene, szellőztessük ki a sütőt, mérsékeljük a hőmérsékletet. Várjuk meg míg teljesen kihűl a paradicsom, akkor szedjük csak le a sütőlapról.

Pár kép a kertből...
... és egy Titti

12 megjegyzés:

Vera írta...

Meg kell mondanom, hogy csak nemrég futottam bele a fehér polentába. Van is itthon a sárga mellett, de még nem próbáltam. Rajtam kívül más nem nagyon eszi, max ha belesütöm valamibe.

á la carte kulinaria írta...

Imádom a sült paradicsomot : )
Nagyon szép a magnóliai fátok, ha jól látom ez az. Annyira tetszik, főleg nagyobb méretben... az Adrássyn a Kogart ház kertjében van több ilyen fa, gyönyörűek, az egyik virága legalább gyerekbuksi méretű.

szepyke írta...

Muszáj megkérdeznem, hogy hogy tudod ilyen hosszú ideig főzni? Nekem pillanatok alatt megfő, utána köpköd, odaég, ha nem pótolom a folyadékot közben. Miben főzöd, hogy nem ég oda, és miért kell ilyen sokáig?

Dolce Vita írta...

Szepyke!

6x-os mennyiségű vízben, takarékon főzve, vastag aljú lábosban, nem kap oda. Lesz egy vékony réteg az alján, de még sikálni sem kell az edényt.
Megfőni 45 perc 1 óra (de inkább 1) alatt fő meg a polenta, de az íze sokkal jobb lesz, ha legalább 2 órát fő. Milyen darát használsz hozzá? Ég és föld a magyar kukoricadara és az olasz polentának való dara

Á la carte!
ez egy szép nagy bokor, 2,5-3 méter magas. Kb. 4 -5 éve van a kertben de ez az első éve, hogy ennyi virágot hozott

Édes és Keserű!
a fehérből sztem daragnocchit is készíthetsz, sütőben sütve, pariszósszal, hátha úgy megeszik

szepyke írta...

Á, akkor ez a különbség. Magyar darát használok. És bevallom, sima lábasban főzöm. Jah, és nem hatszoros vízben. Így már értem, köszönöm!:)

duende írta...

Nem vagyok polenta-rajongó, de ez az étel nagyon tetszik! :)

Ági írta...

Szia!

Meg tudnád mondani nekem , hogy mi a neve az első képen található virágnak-fának???MÁr rég szeretném tudni, nálunk a környéken sok kertben van, de nem tudom mi a neve. Nagyon szép, és tetszik is, csak épp nem tudom mit kedvel, hvá lehet ültetni ilyet.
köszi

Dolce Vita írta...

Ági!

Magnólia vagy más néven tulipánfa

Dolce Vita írta...

Duende!

fincsi is, főleg faszénen rápirítva

Mária írta...

Bocs, hogy beleszólok, de a tulipánfa más, folyton összekeverik a liliomfával, (más néven magnóliafával). A tulipánfa később is virágzik meg nagyobbra is nő, a tulipánfa levelének alakja emlékeztet a tulipánra.
Szép a fa, de a kis csücsöri is iszonyű édes!
Marcsi

Dolce Vita írta...

Marcsi!

köszi! szóval liliomfa, tudtam, hogy vmi virág : ))))
A kis marcipánfejű képéért én is odavagyok teljesen

Alexandra írta...

Szepyke,
Amikor el kezd köpködni, alacsonyra kell venni a hőfokot és rá kell tenni egy fedőt. Utána elég csak alkalmanként megkavarni.

DV,
Nekem a második kép tetszik nagyon, gyönyörűek a színek és remek beállítás (mint mindig) :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin