2010-04-01

Retekkompót

Ilyet sem csináltam még, hogy egy recept kétszer szerepel a blogon. De ez a retek annyira finom, és lehet, hogy tavaly sokaknak elkerülte a figyelmét, vagy elfelejtették, vagy még nem is olvasták a blogot. Úgyhogy újra itt a sonka/tojás legjobb kísérője a főtt retek. Nagyon gyorsan elkészül, vegyünk hozzá legalább 6-8 csomó retket, ha kihűlt, a hűtőben tartsuk üvegben. A megmaradt reteklevet főzéssel sűrítsük be, majd öntsük ezt frissen reszelt tormára. (hogy legyen valami újdonság is a tavalyi recepthez képest.)

Hozzávalók: 6-8 csomó piros vajretek, fehér balzsamecet (fehérbor-ecet, almaecet stb.), méz, só

1. Mossuk meg a retkeket, vágjuk le aljukat, tetejüket, vágjuk őket félbe
2. Tegyük a retkeket egy lábosba, öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje
3. Adjunk a vízhez kb. fél dl ecetet, kis sót és egy-két evőkanál mézet, 10 perc alatt pároljuk puhára őket
4. Hagyjuk a retket a lében kihűlni, szedjük át egy befőttes üvegbe, öntsük fel annyi lével, hogy az üveg megteljen. Fogyasztásig hűtőben tartsuk


Segítsüti: ma éjfélig lehet licitálni a Segítsüti akcióban a felajánlott süteményekre. Az összegek nagyon magasan járnak már, aki a licitbe már nem szeretne beszállni, de valamilyen összeggel szeretne (akármilyen kicsivel is, tudjátok sok kicsi, sokra megy) hozzájárulni a koraszülöttosztályok támogatáshoz, akkor az oldalon feltüntetett számlaszámon keresztül ezt megteheti.
Lesz támogatói receptfüzet is, 500 Ft-os áron lehet hozzájutni a limitált példányszámban megjelent, különleges füzetekhez. Ezeket is a Segítsüti oldalon lehet megvásárolni.

7 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Szia! Én nagyon szeretnék majd Segítfüzetet venni, nem tudod, mikortól lehet a Segítsüti oldalon megvenni? Nem szeretnék lekésni róla! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Neked és a családodnak!
Ja, és holnap készül a Baci bonbon a locsolóknak:))
Zsuzsi

Dolce Vita írta...

Biztos, hogy felteszem a blogra, sztem április közepe táján
jó bonbonolást, és boldog Húsvétot!

sannna írta...

Szia DV!

Én még új vagyok itt nagyon az oldalon, de szeretnék köszönetet mondani a sok ötletes és jó receptért. Két bon-bon receptet (Nari-mascarpones és csoki-mogyoros) is megcsináltam, nagy sikerük lett :)
Szüleim mennek Olaszországba (Toscana), mit javasol, milyen souvenir-t hozassak onnan? :)

Köszönöm és elnézést, hogy ide a retekkompótba regényt írtam :)

sannna

Unknown írta...

Tényleg nagyon finom ez a retek, 2-3 éve készítettem, de akkor szeletelve. Idén valószínűleg csak natúr állapotban fog az asztalra kerülni.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!

Dolce Vita írta...

Sannna!

csomagolják be az egész tartományt és hozzák ide : )) Én szalámikat kérnék (pl. Finocchiona szalámi, édesköméynes, toszkán specialitás), nagyon speciális toszkán sjat sztem nincs, de ott van a Panforte (siénai sütemény) vagy a cantucci, aztán vannak a borok is, tészták, toszkán olaj stb. rengeteg dolgot lehet onnan ajándéknak kérni : ) kérd azt, legközelebb vigyenek magukkal. És készítsenek sok-sok fotót

Betabull!
köszi, Nektek is!
szeletelve főzted?

Unknown írta...

A lapos tálban elrendezett retekszeletekre öntöttem a forró karamelles ecetes levet és így hagytam kihűlni. Mivel szeletekre volt vágva így könnyeben átjárta az ecetes lé és ettől a leforrázástól is megpuhult.

Dolce Vita írta...

Jó ötlet! van még 5 csomó retkem : ))

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin