Ilyet sem csináltam még, hogy egy recept kétszer szerepel a blogon. De ez a retek annyira finom, és lehet, hogy tavaly sokaknak elkerülte a figyelmét, vagy elfelejtették, vagy még nem is olvasták a blogot. Úgyhogy újra itt a sonka/tojás legjobb kísérője a főtt retek. Nagyon gyorsan elkészül, vegyünk hozzá legalább 6-8 csomó retket, ha kihűlt, a hűtőben tartsuk üvegben. A megmaradt reteklevet főzéssel sűrítsük be, majd öntsük ezt frissen reszelt tormára. (hogy legyen valami újdonság is a tavalyi recepthez képest.)
Hozzávalók: 6-8 csomó piros vajretek, fehér balzsamecet (fehérbor-ecet, almaecet stb.), méz, só
1. Mossuk meg a retkeket, vágjuk le aljukat, tetejüket, vágjuk őket félbe
2. Tegyük a retkeket egy lábosba, öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje
3. Adjunk a vízhez kb. fél dl ecetet, kis sót és egy-két evőkanál mézet, 10 perc alatt pároljuk puhára őket
4. Hagyjuk a retket a lében kihűlni, szedjük át egy befőttes üvegbe, öntsük fel annyi lével, hogy az üveg megteljen. Fogyasztásig hűtőben tartsuk
Segítsüti: ma éjfélig lehet licitálni a Segítsüti akcióban a felajánlott süteményekre. Az összegek nagyon magasan járnak már, aki a licitbe már nem szeretne beszállni, de valamilyen összeggel szeretne (akármilyen kicsivel is, tudjátok sok kicsi, sokra megy) hozzájárulni a koraszülöttosztályok támogatáshoz, akkor az oldalon feltüntetett számlaszámon keresztül ezt megteheti.
Lesz támogatói receptfüzet is, 500 Ft-os áron lehet hozzájutni a limitált példányszámban megjelent, különleges füzetekhez. Ezeket is a Segítsüti oldalon lehet megvásárolni.
2010-04-01
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Szia! Én nagyon szeretnék majd Segítfüzetet venni, nem tudod, mikortól lehet a Segítsüti oldalon megvenni? Nem szeretnék lekésni róla! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Neked és a családodnak!
Ja, és holnap készül a Baci bonbon a locsolóknak:))
Zsuzsi
Biztos, hogy felteszem a blogra, sztem április közepe táján
jó bonbonolást, és boldog Húsvétot!
Szia DV!
Én még új vagyok itt nagyon az oldalon, de szeretnék köszönetet mondani a sok ötletes és jó receptért. Két bon-bon receptet (Nari-mascarpones és csoki-mogyoros) is megcsináltam, nagy sikerük lett :)
Szüleim mennek Olaszországba (Toscana), mit javasol, milyen souvenir-t hozassak onnan? :)
Köszönöm és elnézést, hogy ide a retekkompótba regényt írtam :)
sannna
Tényleg nagyon finom ez a retek, 2-3 éve készítettem, de akkor szeletelve. Idén valószínűleg csak natúr állapotban fog az asztalra kerülni.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!
Sannna!
csomagolják be az egész tartományt és hozzák ide : )) Én szalámikat kérnék (pl. Finocchiona szalámi, édesköméynes, toszkán specialitás), nagyon speciális toszkán sjat sztem nincs, de ott van a Panforte (siénai sütemény) vagy a cantucci, aztán vannak a borok is, tészták, toszkán olaj stb. rengeteg dolgot lehet onnan ajándéknak kérni : ) kérd azt, legközelebb vigyenek magukkal. És készítsenek sok-sok fotót
Betabull!
köszi, Nektek is!
szeletelve főzted?
A lapos tálban elrendezett retekszeletekre öntöttem a forró karamelles ecetes levet és így hagytam kihűlni. Mivel szeletekre volt vágva így könnyeben átjárta az ecetes lé és ettől a leforrázástól is megpuhult.
Jó ötlet! van még 5 csomó retkem : ))
Megjegyzés küldése